Rabu, 16 Mei 2012

Selamat Hari Guru!...cikgu!

Untuk semua cikgu2...termasuk pesara2 yang pernah bergelar cikgu..... bakal cikgu? ermm... boleh la skali kot!he3..

Hari ni..meh aku kongsikan sikit kenangan terindah ngan cikgu2 aku dulu yg masih segar dalam ingatan...he3

Zaman Tadika

- Cikgu Zaharah :  jiran 1 blok ngan aku dari dulu lagi merupakan cikgu pertama ( satu2nya cikgu kalau tak silap aku ) yg dapat hadiah hari guru dari aku....he3

Zaman Sekolah Rendah :

- Yang paling aku tak pernah lupa... Cikgu Zaleha! Cikgu kelas aku masa darjah 1... putih gebu orangnya, bertudung labuh... manis je mukanya. plus... lemah lembut je bile mengajar...hehee.... tak ingat bile dia marah...agaknye sebab tu la aku masih ingat dia sampai hari ni... perghhh... lama tu!

- Cikgu Kamarulzaman, orang pertama yg perkenalkan istilah 'karipap jepun' dan 'roti panjang' kat kitorang...haaiippp bukan lucah ehh... kitorang otak suci dulu tau...! kih3...  kalau korang nak tau... 'karipap jepun' tu maksud ehh penampar...pergghhh...kalau dapat sedasss... kenyang setahun! tengok tapak tangan dia yg montok tu...hu3... terima kasih yo lah cikgu! tak makan pon tak pelah...ha3.... 'roti panjang' lak sebenarnya kayu pembaris yg bapak panjang tu..yg cikgu selalu guna utk buat garisan kat papan hitam!...kalau kena kat tangan ke, bontot ke... bentan! he3

- cikgu Noorayu bt. Jayus...huhh...nama penoh lagi tu!! ha3... cikgu BI kelas sebelah. Eksyen.. nak anak murid yg pandai BI jerkk kat kelas dia... alih2... hujung tahun, nama aku pon termasuk sekali dalam senarai kelas cikgu nih...he3! hebat kah aku?! dushhh...!! Pernah raya rumah dia minum sirap suam sebab masa tu letrik terputus kat kawasan rumah dia...kesian cikgu!

- Cikgu Matematik : ha3.. aku lupe nama dia...tapi masa tu rasa cikgu ni la yg paling hensem...kah3... leh ke aku sengaja buat2 tak reti nak jawab soalan latihan tu semata - mata nak cikgu tu datang ke meja aku! budusss...!! apo la gatal bonar aku nih....adeihhh..! tak padan umur... baru darjah 5 masa tu...hi3

- Ustazah Siti Amrah : hu3... sekali dia cubit.... berbirat oo... time dia cubit tu kalau korang tak tertinjit kaki memang tak sah... pedihh...adeeiihh...! Kena pastikan hafal segala surah yg dia suruh hafal... kalau tak! siaap!

Zaman Sekolah Menengah :

- Cikgu Norul Huda... binti? he3... yg ni aku lupe! Cikgu Math aku merangkap cikgu kelas aku dari form 1 sampai form 3 masa dok asrama dulu. Kecil molek, putih gebu jugak orangnya... bertudung tapi sangat tegas.. form 3 dulu, aktiviti wajib dia sebelum start kelas.... check cermin tingakap kelas. Bersih ke tak..? Setiap orang de tingkap masing2... kalau tak bersih...siap! habuk cermin tu dia sapu kat muka kitorang...hu3...! De lagi... sesape yg gagal dapat math 80% ke atas... tak kira lelaki ke pompuan...sila keluar kelas, buat ketuk ketampi, kengkawan yg dapat 80% ke atas tukang kira kuat  ( kalau pompuan kena denda, dak laki yg kirakan sampai 10,dan gitu la sebaliknya )...hu3... maaaalu!!!! tapi... teknik tu memang berkesan! ( aku ler antara yg penah kena tu tapi sekali dua...peh kena tu azam kuat2 pastikan math sentiasa A jerr...kih3 )

- Cikgu Suraya bt Basar... cikgu BM merangkap cikgu kelas dari form 4 ke form 5... kurus tinggi orangnya! Setiap minggu wajib bagi kitorang soalan esei. Bukan 1 tapi 7 soalan kalau tak silap. 1 hari jawab 1 soklan. Aku kan pemalas...letih perr nak jawab soklan esei tu!! bukan pendek2! disebabkab hampir 1 kelas tak buat... siapp!!! sila keluar, siapkan semua esei tu kat koridor..nak berdiri ke, duduk ke... pendek kata, selagi tak siap... jgn masuk kelas...! amikk!! dah la nak dekat time rehat...ho3... malu giler...! muka tebal tak hengat...! padan muka aku...adeiihh...

- Cikgu Liza : ni cikgu fizik... skali dia melenting...wuu.. suara dia leh cecah sampai 7 - 8 octaf... ala2 jaclynn victor gituu... skali kena rasa nak luruh cuping telinga aku...he3

- Cikgu sains... tak hingat lak ape nama dia. tapi aku sempat belajar ngan dia jap la...masa tu dia cikgu sandaran. Budak nakal lerr konon.. ape barang cikgu sandaran nih! punyer la sampai gitu aku pikir... time dia mengajar je aku and the gang buat derrkkk jer...  tibe time kena melukis gambar eksperimen kat papan hitam...kaw2 dia kutuk...hampeiihh!!! padan muka aku! Tau lepas tu dia terus jadi cikgu tetap lak kat skolah tu..lagi la selalu dia kutuk markah sains aku... bukan sains masa lower form jer... masa aku skolah menengah cikgu ni ngajar member2 kelas lain subjek fizik...pon selalu gak kutuk markah fizik aku...errkkk!!                  

He3... tu la sikit seeeebanyak kisah aku ngan beberapa orang cikgu yg masih segar dalam ingatan. Ade lagi tapi lain tahun la aku citer yekk...!




6 ulasan:

Kamalia berkata...

haha..karipap jepun ek.uishh,mesti sakit kena penampar tangan ida tu kan..dapat bayangkan tangan cikgu tu mcm mana..

maszull berkata...

assalamualaikum syu...semua nyer menjadi satu memori indah kan...:)

Marya Yusof berkata...

Saya baca word by word! Seronok! Kira hebat boleh ingat nama2 cikgu dr sek rendah..sy ni igt ckit2 jerk..teruk kan ;p :)

lady scooter berkata...

kamalia : kenal bob lokman? tembam sikit jer dari tangan Bob Lokman tu..memang gebu...he3

lady scooter berkata...

maszull : yup... nakal stakat gitu2 jer.he3.. masih de rasa takut & hormat lagi ngan cikgu2.. takut ilmu tak berkat kalau tak hormat kat cikgu2..

lady scooter berkata...

marya yusoff : thanks again sebab sudi baca. Ha2... tak semua saya ingat. de yg lupe nama tapi kenangan tu tetap segar dlm ingatan...