Isnin, 14 Mei 2012

Makanan spital memang tak pernah sedap! errkkk....

Semalam lepas dapat tau abah ( my FIL ) masuk wad, segera kitorang balik Pilah. Apa2 yg aku dah plan dalam kepala ni, cancel trus semuanya....

Sampai di wad... time tu agak lewat petang gak baru kitorang pi spital Pilah tu. Sebelum tu kitorang menyinggah dulu kat rumah abah. Tak jauh pon... belakang spital tu gak.

Aku tengok abah tengah sembang ngan seseorang. Aku tak kenal pon.. hasben pon tak kenal gak rupnya. Lepas orang tua tu balik, baru la dapat sembang dengan abah jap. Abah kata doktor dah scan tapi takde apa2... Doktor kata abah kena sakit kencing kotor. Sebelum ditahan kat wad tu, abah dah muntah2 dah... sakit kat 'situ' yg amat2... Tapi semalam abah kata dah kurang lepas doktor masukkan ubat.

Atas meja abah, aku nampak de 1 fail pesakit. Lepas tu de 1 tray makanan utk makan malam. Nasi putih berlaukkan sup tauhu dengan ape tah 1 lagi. aku tak perasan lak. Masa tengah dok sembang2 tu, de staff datang sambil tarik troli. Dalam troli tu de beberapa tray yg masih penuh. Aku ingatkan staff tu baru nak hidangkan makan malam. Ye lah.. tray2 tu semua penuh. Tak terusik langsung makanan kat tray tu...

Tapi bile tiba tempat abah, aku tengok staff tu ambil balik tray makanan abah yg tak terjamah tu... masa tu baru aku faham. Aku tengok muka staff tu... cara dia pandang tray tu seolah2 

" hmm.... napelah diorang tak jamah langsung makanan nih.. membazir! "

Seolah2 gitulah yg dia fikirkan. Haaa... lepas staff tu blah, aku pandang abah... abah cakap

" bukan tak nak makan.. tapi alaaaa...tak tertelan dek tekak... tak do raso ( xde rasa ) ! Tak samo macam kek spital Kolumpo tu...! ( tak sama macam kat hspital KL tu )"

Aku paham maksud abah. Aku pon penah dok spital lepas bersalin 2 hero comel aku tu dulu. Spital yg sama. Tapi tak tau la kalau masih orang yg sama pegang tender menyediakan makanan kat spital tu kan?

Bab lain, aku rasa ok lagi kat spital tu... bab makan je yg failed... makanan.. alahai... payah nak cakap..! tapi kalau sampai jadi macam semalam... dari 10 tray yg de kat troli tu, semuanya hampir tak terusik dek pesakit... maknanya makanan tu memang teruk!... 

Apa salahnye sediakan makan tu biar bagi rasa sikit... sikit jer... jadi la... ni aiiyyoo... seolah2 pesakit2 tu semua dah putus urat rasa lak... tawar leser ( sebut : le-say ).. tawaq hebeh bak kat orang P.Pinang...

Tender nak... tapi masak tak ikhlas...! Teruk betul...

Tu kes abah aku... kes bos aku pon sama lebih kurang jer. Hari ni dia baru start keje lepas 3 minggu kursus kat akademi kami nun... Kurus jer... 

" Makan tak best langsung! tak tertelan dek tekak...sampaikan time makan kami terpaksa call delivery order jerr... "

Dia kata bos kat Akademi tu cakap... pemegang tender makanan kat situ tahun lepas ok..tapi since diorang dapat banyak lagi tender yg sama kat jabatan lain...kualiti makan HANCUSS...!!

Kesimpulannya... : aku bukan nak blame pihak spital.. tapi aku nak blame kaw2 orang yg berjaya dapat tender utk berkhidmat dgan jabatan kerajaan... buat keje macam hampeihh... janji duit masyukk!! yg lain...lantak pi lah...




2 ulasan:

maszull berkata...

assalamualaikum syu...mmg betul pun kalau kat hospital tu makanan die mesti x ada yg best pun...:)

lady scooter berkata...

maszull : tu la kesian kat orang sakit tu...tau la diorang sakit, takkan la nak bagi makan pon main cincai jer kan?