Sabtu, 30 Disember 2017

Istirehat di Tune Hotel Klia2



Pernah dengar tak nama hotel ni? Tune Hotel Klia2… Pernah tak? Aku dengar hotel tu dekat je dengan KLIA2. Sangat dekat...! Jalan kaki je dari Klia2 tu, tau – tau… dah sampai hotel ( 8 minit sahaja berjalan kaki ). Laluan pejalan kaki antara hotel ke Klia2 tu berbumbung okey! Tak payah risau kalau hari hujan ke, panas ke… Sah – sah ler korang terlindung dek bumbung. Bestkan? Itu satu kelebihan hotel ni lah! Save kat kos pengangkutan dah.

Ehh… ada yang kata kalau flight delay ke… mana la tau kan… Lepas tu kena lak tunggu sampai esok pagi. Ngko plak ada anak kecil, boleh je berehat di Tune Hotel ni untuk kadar semalam. Hmmm… menarik tu! Sebab aku pon ada anak kecik… Sekarang dah nak masuk 9 bulan dah. Lasak kemain oiii… ehemmm… hehe… Selingan kejap... heh heh...

Nak tengok jugak apa kemudahan yang ada kat Tune Hotel ni kan? Meh aku share sikit lah…

Antara kemudahan yang tersedia jika kita menginap di Tune Hotel ni kan, pertama sekali dah tentulah pilihan bilik. Selain daripada itu, katil yang bertaraf 5 bintang disediakan untuk pengunjung sekelian. Ditambah lagi dengan adanya televisyen untuk hiburan, khidmat wifi percuma, pancuran air panas untuk menyegarkan badan. Bilik dah tentulah ada penghawa dingin. Mineral water juga ada disediakan di dalam bilik hotel untuk menghilangkan dahaga.

Breakfast? Haaa… yang ni bergantung pada pakej. Ada pakej bilik yang menyediakan sarapan pagi. Ada pakej bilik yang tiada khidmat menyediakan sarapan. Tapi tak payah ler risau sebab kalau perut terasa lapar… di lobby Tune Hotel ni ada restoran yang menyediakan sajian enak untuk kita. Pilih saja mana yang berkenan dihati, yang teringin di tekak.Tak kisah la kita ni suka sajian asia ke... atau western ke... Pilih saja. Restoran ini dibuka selama 24 jam setiap hari. So kalau ada yang transit di Klia2 tengah malam tu, ada la makanan untuk dijamah buat alas perut.

Hmm… sedang elok dah tu kan? Boleh la booking! Ni haa… korang kalau berminat nak booking, boleh ler booking di Tune Hotel Klia2 on Traveloka. Dengar kata Traveloka ada bagi diskaun kalau kita jadi ahli. Login je... dah boleh dapat 25% OFF!

Hahh… Lupa nak kenalkan tentang Traveloka. Traveloka ni adalah salah satu syarikat yang menyediakan khidmat tempahan tiket kapal terbang dan hotel di atas talian ( booking online service ) yang berpusat di Jakarta, Indonesia. Dengan adanya teknologi yang disediakan oleh Traveloka, adalah sangat mudah untuk kita mencari hotel dengan harga yang berbaloi. Antaranya termasuklah tempahan untuk berehat di Tune Hotel Klia2 ni.

Mudah dan menarik kan? Semua di hujung jari. Tak boleh booking gunakan laptop atau pc, boleh je booking bilik di Tune Hotel Klia2 ni melalui aplikasi Traveloka di telefon bimbit. Pssstt... nak rasa cuti setahun, boleh je... Hari ni booking, check-in pada 31 Dis 2017... check-out pada 1 Jan 2018... haha...

Apa pun, sebelum terlupa... Selamat Tinggal 2017... Selamat Datang Tahun 2018. Semoga azam tahun 2017 korang tercapai. Tahun depan boleh mulakan dengan azam baru. Wish untuk diri sendiri jugak sambil – sambil sekodeng Traveloka. Boleh buat hebahan dekat kawan – kawan pasal Tune Hotel Klia2 ni. Diorang pon rajin travel melalui Klia2 tu. Kadang – kadang lewat waktu ketibaan kan. Sesuai sangat aku rekomenkan kat diorang.. haha

Hmm... Teringat kat Cik Guyu. Dia pergi bercuti ke Jepun awal tahun hari tu. Masa ketibaan di Malaysia dah lewat malam. Kalau takde sape dapat jemput dia di Klia2 masa tu, aku suruh je dia bermalam kat Tune Hotel ni dulu. Tapi mujur lah Cik Jijah ada masa tu. Aku memang tak dapat amik dia masa tu sebab aku tengah berpantang selepas melahirkan my the only one princess.. hehe…

Ok bye!

Rabu, 27 Disember 2017

Kadang - kadang kesepian itu ada baiknya...


Perghh.. Lama tau aku tak buat blog walking. Biasanya aku cuma sempat singgah menyinggah mana yang dapat je. Kadang - kadang bila aku nak cari info tertentu, aku jengah la blog yang ada info yang aku nak tu. Kalau tak, just baca latest update je.

Hari ni terserempak ngan blog Maria Elena dan aku terjumpa entry dia tentang 'Loneliness is good'. Cerita tentang rasa kesunyian tu menarik minat aku.

Sama la jugak macam aku. Walaupun anak - anak dah berderet. Yupp... 4 orang ( Faiq cakap orang tu as 'owang'! Semalam aku dengar dia mengomel kat abang dia dan dia sebut... owang! comelnyaaaa... ๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜)... Ada masanya aku akan terasa jugak. Perasaan sunyi tu kadang akan datang  walaupun kau sedang dikelilingi oleh gelak tawa, jerit pekik anak - anak. Walaupun bergegar - gegar 1 rumah dengan suara anak - anak, bila sunyi tu nak datang... ia akan tetap datang!

Dari perasaan sunyi... hati jadi sebak! Kadang rasa macam kosong! Pulak dahh... 

Betul! Kadang terkena macam tu... Pastu mula lah rasa tak dipedulikan... Rasa tak dihiraukan... rasa TERPINGGIR!

Macam - macam lah... tu yang hati boleh jadi sebak... biasanya aku atasi dengan istighfar... Kepala ni dalam masa yang sama cuba ingat segala nikmat yang Allah dah bagi dekat aku. Banyak nikmat Allah untuk aku tapi kenapa hati rasa sunyi macam ni. Kadang tertanya - tanya... tak cukup bersyukur lagi ke aku? Kenapa?

Kenapa? kenapa? dan kenapa? diri sendiri pon kadang tak dapat nak jawab. Acaner tu?

Bila tak tertahan... kadang terlepas jugak marah ni kat anak2. Minta maaf ye anak2... Kadang - kadang mak kamu ni lolos dalam mengawal emosi. Nak elak macam tu, perkara yang terbaik lah aku boleh buat, baring diam diam. Cuba tenangkan hati. Kalau rasa sunyi tu datang time dah nak masuk waktu solat.. haaaa... bonus tu!

Lepas solat... nangis puas - puas kat sejadah tu. Nangis puas - puas... kadang mulut kelu nak memohon doa sebab hati rasa terlampau sunyi. Sebak akan datang sendiri.Maka tangisan jadi ganti. Nangis ler sampai hati lega sambil tangan tu menadah ke langit. Dah lega baru la berdoa. Masa tu hati dah rasa lapang. Lega...

Lepas tu, pi la bergumpal ngan anak - anak. Layan kerenah diorang. Chill!

Dan lepas ni boleh la kenang - kenangkan pesanan Maria Elena ni :


"If you're feeling lonely, left out and perhaps irrelevant, know that it's the only way we can learn to control ourselves.

If Allah doesn't present this "loneliness" to us, we probably gain more sins (nauzubillah min zalik), so maybe loneliness is not so bad!"

" Jika kita rasa kesepian, terpinggir dan rasa tidak releven, ketahuilah itu adalah satu - satunya cara kita boleh belajar untuk mengawal diri kita. Kalau Allah tidak persembahkan "kesepian" ini kepada kita, kita mungkin akan mendapat lebih banyak dosa ( nauzubillah min zalik ), jadi mungkin kesepian tidak tidak begitu buruk! "




Note : 

Bila hati itu rasa kesunyian, kesepian... berdoa lah, menangislah... Allah Maha Mendengar! Boleh jadi Allah rindu untuk mendengar tangisan dan rintihan kita, maka rasa itu dititipkan ke dalam hati kita supaya kita ingat pada-Nya! Wallahu'alam...



Selasa, 26 Disember 2017

Terdengar suara orang bercakap

Ni kisah office mate aku lak sebelum kes akak cleaner tu rebah depan bilik air cond.

" ngko tak tau... Meremang bulu roma aku dibuatnya. Tetiba je aku dengar orang bercakap..."

Haaa... Brader ni sesekali kerjanya kena tutup pintu pejabat. Kadang tu ada staff yang terus balik je. Takde la reti nak rajinkan tangan pi tolong tutupkan semua suis lampu kat floor masing - masing... 

Atau... 

Diorang takut sebenornya... Hehe... 

Opis aku ni leh tahan juga 'keras' nya. Tapi tak ler selalu. Nasib ler sesiapa yang terpilih tu kan... Kadang dia main tunjuk kelibat je... Kadang dengar bunyi je... Kadang... Dia main bau plak... Macam2 la... Ish ish ishh...

So petang tu macam biasa lah... Brader ni tutup pintu sambil tu dia kena tutup mana2 suiz yang masih belum ditutup. Bila lalu je kat 1 tempat ni, tetiba dia dengar orang bercakap - cakap. Terus meremang bulu tengkuk dia...

" iye... Tetiba aku dengar orang bercakap. Padahal aku sorang kat situ. Orang lain dah balik."

Wahh... Saspen! 

" abih tu? wat apa? lari ke? "

Aku dah gelak - gelak je dengar...

" Takkk... Aku tengok atas kepala, rupanya tv tak tutup!"

Cerghh... pwffttt!!! Rasa nak carut je...   

๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ค๐Ÿ˜…๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Sabtu, 23 Disember 2017

Kisah cleaner rebah di depan bilik aircond pejabat

Kesian kat akak cleaner tu. Pagi semalam orang jumpa dia pengsan betul betul depan pintu bilik aircond kat opis tu. Padahal sebelum tu senior aku jumpa dia, elok je. Siap mintak cif  tolong bukakan pintu sebab dia takde pass keluar-masuk elektronik tu. Cif kata akak tu masuk sengsorang je. Dalam kul 7 pagi camtu... Awal lagi. Mana de orang pon kat tempat dia nak masuk tu.

Tak lama lepas tu, cif kata de pegawai jumpa akak tu dah rebah depan bilik aircond. Nak kata pengsan, tak plak... tapi katanya, badan akak tu lembik semacam. Alahai... Kenapa kak?!

Wak yang tawarkan air untuk akak tu cakap yang akak ni lemah semangat. Terkejut gara - gara terserempak ngan lembaga 2 beranak masa buka pintu bilik air cond tu. Huhuhu... Lembaga 2 beranak? Wak tu nampak ler kot '2 beranak' tu... Akak cleaner tu dah dijemput balik. Suami dia datang amik. Longlai betul badan dia sampaikan terpaksa berpapah. Nak tekan tipon pun tak berdaya katanya. Nak bercakap pon tak larat. Acaner tu? 

Tak dapat la nak tanya akak tu cerita yang sebenar. Suami ehh terus amik dia bawak balik. Berubat la kak... Pulihkan balik semangat tu. 

Ni first time aku dengar de orang pengsan kat opis disebabkan 'lembaga' ni. Sebelum ni biasanya diorang jumpa kelibat je. Stakt meremang bulu roma... Dengar dengar bunyi... Tu biasa. Lum la sampai pengsan gini. 

Sabar la kak ye... Pejabat kitorang memang ada. Bilik aircond tu memang dah jadi tempat bertandang 'diorang'. Agaknya '2 beranak' tu pon sama terkujat gak masa akak tu buka pintu. Aihh... Tak tau la... Aku stakat ni nasib dengar bunyi je... Kalo nak tunjuk rupa tu, ish ish ish... Tak payah ler... Jangan ler ngko tunjuk... ๐Ÿ˜‚ 

Bukan aku je seram, de brader sorang ni... Muka je ganas, dengar je citer camni... Tak jadi dia nak tutup pintu pejabat. Rela dia bagi kat member. Yang member tu plak, suka tak suka... Terpaksa la keringkan hati... Hahaha... Seram!!!  


Beruk mak yeh niiii... Bukan la sengaja nak dera dia jadi macam tu. Tapi ada sebab... Nanti aku cerita di entry lain yer.. ๐Ÿ˜‚... 

Selamat berhujung minggu... Selamat bercuti... Bye! 


Selasa, 19 Disember 2017

Mana entry baru?!

Mana entry baru kau ni makcik?! ๐Ÿ˜…

Assalamualaikum warahmatullah... Ya habibi ya maulana... Apa khabar enta enta semua... Ada sihat ka? ( terbayang Allahyarham Tan Sri P. Ramlee cakap slang arab! Al-Fatihah untuk allahyarham...)


Itu... Bukan majlis hari jadi anak aku... Majlis hari jadi anak orang. Takde kena mengena dengan aku... Tapi nenek pada birthday boy ni kenal mak ayah aku... Apak pada birthday boy ni sekampung ngan aku. Tapi... Aku tak kenal... No no no... bukan neneknya yang jemput aku datang makan ni... Apak pada birthday's boy tu yang ajak... Bukan kat aku tapi kat husband aku... Hmmm... confiused?

Apak birthday boy tu kawan husband aku...

Petang kelmarin husband cakap nak pi ronda2... Ending nya kat majlis ni... Ish ish ish... Jalan2 nak pi cari rumah birthday boy ni rupanya...

Ok... Selingan je tu...

Gian nak update blog tapi aku busy lah... Hari tu seminggu aku balun cuti rehat tahunan. Barang stor baru amik, belum sempat agih lagi tapi aku dah cuti. Nak amik stok awal2, kenderaan pulok tak dok... Nak dekat cuti baru dapat driver... Jadi, segalanya tak sempat.

Dah balik cuti seminggu, Faiq lak demam... 3 hari je aku keje, 2 hari lagi e.l... Pon sama gak... Tak sempat selesaikan agihan stok. Aku kena cuti... Hati tak tenang nak buat kerja bila anak tak sihat ni kan?  Faiq demam dekat seminggu. 3 hari tu aku kentalkan hati nak siapkan kerja... Dah cek darah hari ke 3 tu. Alhamdulillah... Bukan denggi. Elok je demam, husband trimmed rambut Faiq... Dah makin nampak cam gegirl... Masa amik darah kat klinik, nurse tu panggil dia kakak... Hehehe...

Ni Opal pulak yang demam. Jangan sebab jangkitan kuman udah ler! Mulut dia kan de pakai pendakap gigi... Cuti seminggu tu de tragedi terjadi kat gigi dia... Tu entry lain la story moly ehh...

k... bye!