Sabtu, 28 Julai 2018

Kenangan balik raya 2018

Maaf lah ye... Aku ni memang lambat sikit nak update entry. Contohnya macam sekarang ni. Raya dah habis, baru nak up ceeita pasal raya. Apa daaa... Well. . Nama pon kenangan... Kan tajuk tu... Saje aku letak tajuk : kenangan raya 2018. Just untuk ingatan tulus ikhlas diriku di masa depan... ๐Ÿ˜‚

Ye... Kenangan... Ada yang manis, ada yang pahit. Raya aku tahun ni... Ibarat teh tarik kurang manis. Nak kata tak sedap... Ok dah... Nak kata tak sedap, idak ler gitu sangat... Yang penting, episod sedih... Tiada. Aku belajar untuk move on... Raya is for my kids... Selfie... Wefie sebanyak yang boleh.


Macam tahun lepas, aku drive balik kampung dengan anak2. Laki den balik ngan motor. 

Dari sebelum raya, aku kerja halfday je. Kononnya nak elak jem la. Bukit Putus tu kan... Orang Nogori tau lah... Jalan tu time2 macam ni memang sokmo jammed! 

Tapi aku tak lalu jalan baru kat Bukit Putus tu. Iols ikut jalan lama. Slow n steady. Layan view yang tantik kat situ. Paksa anak2 layan sekali.. Hew heww... Otw nak ke jalan tu, ada kereta main lampu. Tak tau la sebab apa. Nak bagitau jalan baru tu jammed kot. Hehh...

Tapi dah jauh ikut jalan lama, berselisih dengan bas. Bas tu pon main lampu. Kau dah kenapa? Jammed gak ke jalan lama tu. Rasanya aku ngan 2 - 3 ketul kereta je yg lalu situ nak mendaki ikut jalan lama.

Half way... Iye... Jammed dah!

Ramai rupanya yg gunakan jalan lama tu. Idak ler takut sangat. Tapi memang jammed la. Puncanya, ada pokok tumbang kat tebing tu melintang ke jalan. Stucked n amik masa baru boleh lalu. Thanks JPAM. Dorang tolong clearkan jalan. So iols n the rest boleh lalu dengan senang hati. Half lagi dah ada yang patah balik. Kitorang yang half ni lagi, jalan terus sebab sabar menunggu.. Haha. .

Masuk ke jalan utama, dah tak jammed sangat. Perjalanan lancar tapi still banyak kereta. Aku memula tu memang ler niat nak cepat je. Lelama bila dah banyak kereta, demi keselamatan anak2 lagi... Aku layan je la. Prinsip kata, biar lambat asalkan selamat sampai ke destinasi yang dituju. Gitewww...

Alhamdulillah.. Sampai ke umah mentua dengan selamat. Rehat jap, tolong apa yang patut, iols keluar pi jemput laki kat bengkel. Sorang, anak2 tinggal jap kat umah mentua. Kali ni malas nak bawak.

Amik n terus balik umah sebab nak siap untuk berbuka puasa pulak. 

Jumaat, 13 Julai 2018

Nyaris pitam semasa shopping raya!

K... Sambung ehh...

Yang perut tetiba je memulas tu.. Lepas tu sakit tu naik ke kepala... lepas tu 1 badan dah mula rasa kebas. Terustama kat bahu... Tangan ni rasa nak luruh... Mata dah nampak kelam je semua.๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ต Opal yang memula tu jalan kat depan ngan adik - adik dia n apak dia, bila tengok aku semacam, dia terus datang kat aku.

Lambatnya mak jalan...

Tu dia yang cakap. Aku larat tak larat je cakap ngan dia, yang aku sakit perut.. Tak larat nak jalan. Laki den? Aku rasa dia jauuuuuuh sangat masa nih... Perut memulas balik. Kebas seluruh badan tu tak tau nak describe acaner... Sakit sangat!๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ต

Opal dah eskot aku je sepanjang masa. Last, aku dah tak tahan sangat... Takut rebah kat situ... AKu paksa kaki ni jalan cepat2 ngan mata pon dah mula jap kelam, kejap terang. Nafas dah mula sesak semacam.๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ต๐Ÿคข Tak tau mana datang kekuatan tu, aku kejar hasben. Tapi bukan nak minta bantuan dia. Just untuk pass baki duit untuk beli kain sampin anak2.

Aku just cakak, sakit perut and nak ke tandas. Itu je yang dapat aku cakap masa tu. Lepas tu selagi mampu angkat kaki ni berjalan, aku paksa. Opal nak temankan, aku tak bagi. Aku suruh dia stay  dengan apak dia tengokkan adik2 yang lain. 

Masa cari tandas tu, aku tak larat nak jalan. Perut memulas teruks, nafas dah makin sesak... Aku paut kat besi yang ada kat situ.๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ต๐Ÿคข Masa ni ada sorang teenager berdiri situ. Bila dia nampak aku semacam je, terus dia cabut lari... Takut gak eh...

Lama aku berdiri paut kat besi penghadang tu. Mata dah tak nampak apa. Gelap!๐Ÿ˜–๐Ÿ˜ต๐Ÿคข

Nafas pun dah sangkut2... Oiihhh... Tak tau la apa orang2 kat situ fikir masa tengok aku camtu. Berdiri, paut tiang tapi tunduk n pejam mata. Nak bagi nafas tu ok balik... Ada la dalam 5 minit ke 10 minit. Sakit...๐Ÿ˜–

Bila mata dah boleh nampak, baru aku jalan lagi. Masa ni boleh plak tak nampak tandas yang terdekat. Aku nampak tandas yang jauh tuuu.... yang macam tersorok tu haaa... Ya Allah... Nasib...

Tu pon aku perasan masa duduk sekejap kat kerusi yang ada kat situ. Masa ni dah dekat dah dengan tandas ceruk alam tu. Tapi sebab pandangan tu kelam balik, aku terpaksa duduk. ๐Ÿ˜–

5 minit... aku tenangkan diri jap... bila pandangan mata dah boleh nampak semula, aku cepat2 masuk toilet ceruk alam tu. Masa ni, Mydin dah announce dah, lagi berapa minit nak tutup premis... Lantak lah... Dapat duduk jamban duduk tu... Allah... lega... 

Tak pernah seumur hidup aku kena sakit perut sampai tahap macam ni... Sakitnya sampai tahap nak pitam lah! Bukan la membuang sangat pon, tapi angin bertalu - talu keluar... Lepas dah semua, baruuuu lega... Masa ni, berpeluh - peluh!๐Ÿ˜–

Dah ok balik, dah lega sikit... baru aku keluar. Masa ni baru la tok laki sedar keadaan aku. Baru la dapat gitau. Tapi tu la... cerita ngan mengalami sendiri tak sama. Paling sweet pon, dia just cakap... ermm... angin tu!

Opal tanya gak... nape muka mak nampak macam tak larat je?

Huhh... Sakit! Muka pon jadi monyok layu je...

Tapi, takde pon sampinnya... sampai ke raya, pakai je sampin yang lama. Alter kat bahagian pinggang je sikit...

The End...๐Ÿ˜ฅ


Kenangan shopping baju raya 2018

Ada kenangan?

Well well well... Ada!

Tak pernah jadi tau. 

Asalnya nak pi cari tali pinggang 3 putera aku. Tali pinggang yang sedia ada dah lusuh la teramat. Anak2 asyik mengadu je, seluar longgar! Tempat 1st yang dituju... Terminal One! 

Owhh... Kat sini masa memula sampai... aduyaii... sedih hati! Rasa nak maki pon ada jugak. Mood nak menyopping tu ke laut dalam terus. Menyampah... meluat semua ada. Tapi tak dapat aku nak share kat sini. Kalau aku tulis buku diari, confirm aku tuliskan siapa musibat yang menyakitkan hati aku masa tu. Yes... Iols jadi sangat tak mood nak menyopping... MENYAMPAHHHH!

Aku tau tu bulan puasa. Takpe... sabar! Moga si musibat tu dapat bahagian dia nanti... 

Aku amik masa tau nak pujuk diri. Nak up balik mood yang dah jahanam tu... Lamaaa... 

Ni la padahnya melayan orang sentap... Hati kena banyak sabar! Tapi misi mencari tali pinggang tetap diteruskan. Tapi tu la... lain yang dicari, lain yang dibeli... Nak tali pinggang, tapi dapatnya kasut.. Kasut siapa? Si princess la... Kasut yang ada tu asyik tercabut je... Rimas tengok! 


Kasut tu dah comel sangat dah ngan dia. Tapiiii... asyik tercabut je... sebelah je plak tu! So... fed-up mak!... Kebetulan ada 1 kedai tu ramainya pelanggan. Hot sangat ke? Iols pun nak jugak ler tengok... 


Tu yang terjebak tu... Jatuh cinta ngan kasut putih tu. Pasang kat kaki Najwa... Aloloh...๐Ÿ˜ 

Terus sambar 1 pasang! 

Pakai terus ehh... Takde tunggu tunggu lagi dah... Suka dia! Dapat kasut baru... Memula takde saiz yang kitorang nak. Seller tu keluarkan kasut yang sama tapi warna pink. Cantik! Saiz dah ngam... Ada la cela sikit... Buatan agak tak kemas, so seller tu cari lagi saiz yang sama. Same colour! Tapi... takde! Ada pulak saiz untuk yang warna putih tu... Amik je lah... 

Masa testing kasut tu... mulut kena rajin tanya... Dah less tak? Seller tu cakap boleh less... Nanti cakap kat tokey... Less pada sekian harga. Sori... aku lupa harga kasut ni n berapa less yang seller tu bagi. ๐Ÿ˜…

Masa nak bayar tu, kalau aku tak cakap pasal harga less tu... Tokey tu key in jek harga jual yang dorang tepek kat kasut tu. Hehe...

Lepas tu pi cari tempat berbuka. Selesai berbuka, sambung balik misi mencari tali pinggang. Malangnya, tak jumpa jugak... Apa cerewet sangat nih? hehe...

Mende lain yang dibelinya... Seluar jalan untuk Faiq n Najwa... And also kasut untuk Faiq, Fa'el dan Opal! Dah selesai ke? 

Ehh... belom... Entry ni panjang lagi... Aku rajin nak buat panjang2... Aku malas nak buat entry pendek2... Nanti ke laut sudahnya! Terpadam kang semua cerita dalam otak ni... Dah ler memory short term... Unless perkara tu sangat menyakitkan hati, then... Till die i will remember... I will!!

Malam masih muda kononnya... Teringat lak kat baju sendiri. Baju anak2 kau bersantak membeli - belah.. Untuk diri sendiri? Camne pulak? Ye... malam tu gak pi cari. Teringat opis mate cakap Mydin Seremban 2 ada sales melampau masa tu... So... ke mana kita ni?! ( #jihanmusatagjalanjalankeJepun )

Ya!

Mydin Seremban 2. Kat sini la kisah aku terjadi.

Masa ni misi mencari baju raya aku pon dah selesai. Kat sini pon sama, mulut kena rajin tanya. Muka kena selamba... Ada less tak?? Bisik ngan salesgirl. Salegirl cakap, cuba akak tanya kat bos! Hmmm... Dapat ke tak less? ๐Ÿคซ๐Ÿ˜‰

Lepas tu masa yang ada tu, budak2 nak cari kain samping. Baju raya aku, beli kat kedai lain dalam Mydin tu. Ni kain sampin plak...

Masa nak masuk dalam Mydin tu, tetiba je perut memulas- mulas... Uiihhh... Aku dah terberenti jap.. Budak2 ngan apak diorang dah jalan kat depan. Aku pegang perut jap. Tapi masa ni ingatkan tak pape. Memang kentut je la... hehehe...

Bila dah masuk dalam Mydin... Tengah merayap cari sampin, Perut memulas lagi. Allah! Sakitnya!... Memulas - mulas. Mula2 memang membuang angin je. Terpaksa la menjauh dari orang... hahaha... Takut de bau! Cehh...

Tapi makin sakit lah... Terberenti lagi aku. Tak leh nak jalan. Perut memulas sangat... Aku paksa gak berjalan. Tapi tertinggal jauh ler. Masa ni 1 badan dah rasa kebas kau!!!!... Sakitnya... tak tau la kenapa... Sampai ke kepala woii... Sakit sangat... Tetiba je. Tak tau kenapa... Makin aku jalan, makin kabur plak mata ni. Wahh... Tak leh jadi ni... Aku dah berpeluh semacam... Aku paksa gak kaki ni berjalan. Laki aku kat depan. Tak perasan langsung keadaan aku masa tu. Opal je yang perasan...

Lepas tu.... [ next entry ]

Selasa, 10 Julai 2018

Kenangan Puasa 2018

Lamaaa blog ni terbiar... Tuan kau ni macam biskut. Jap jengah, kejap tak. I busy lah... Tak sempat nak terjah. Apatah lagi nak buat entry baru. Tutup blog? Eh.. Belum ada niat lagi... Masa je yang tak berapa nak ada. 

Raya nak abih dah eh? Tinggal minggu ni je kan? Acaner raya korang? Raya aku? Hahaha... Biasa je. Baju je yang overrr. Nanti lah kita cerita. Ni meh dengar cerita aku pasal puasa tahun ni. Pukal dalam 1 entry. 

Puasa pertama tahun ni... Anak sulung aku, opal... Meragam x mau berbuka. Sejam lagi nak berbuka, dia boleh terlelap. So, aku biarkan je dulu. Dah nak berbuka, berapa minit je lagi nak berbuka... Aku kejut, dia meragam plak. Nangis nangis tak nak bangun. Ehh... Orang dah nak berbuka lah! Dia boleh nak tido balik. Geram pulak aku tengok... Adeiihh... Hari pertama just berbuka ngan anak2. Bapak dorang keje. 

Sebut pasal bapak diorang, sebulan puasa tu... Macam macam penyakit datang. Sebelum puasa tu sakit perut... Sampai masuk spital la... Mujur ler jugak tak kena tahan wad. Sakit apa? Kata dia, kencing hitam. Sakit plak tu. Doktor HTJ tu cakap, kencing jadi camtu sebab kencing tu bercampur darah. Maybe batu karang. Doktor nak tahan wad tapi dia yang x nak.

Lepas tu, sakit pinggang plak. Yang ni, aku lupa. Sakit pinggang dulu ke or kencing berdarah tu dulu. Rasanya sakit pinggang dulu. Lepas tu baru kes batu karang. Sepanjang sakit pinggang tu pon, aktif je pi sana pi sini. Gagah je... So, aku assume dia ok. Lagipun, setahu aku... Sakit pinggang ni mana boleh urut sebarang. Kang makin teruk. Aku gak yang kena marah. So aku sapukan yoko yoko. Pi opis tanya la kengkawan kot diorang ada idea nak hilangkan sakit pinggang tu kan. Ada la kawan bagi cadang. Makan pil sakit pinggang. Sebijik harga RM 3.00. Makan 2 biji je dah cukup. Katanya. Beli mana? Farmasi Alpro tu haaa... Pil ehh warna kuning. K ni untuk remind aku la kalau sakit pinggang tu datang lagi... 

Tq kat kawan yang bagi cadangan bernas tu. Elok kata laki aku! Alhamdulillah... Tu pun aku dituduh macam macam. Haiihh... Entah lah!

Tu pinggang.. Masuk bulan puasa... Bisul pulak! Laki aku la... Ingatkan sakit apa. Melampau benar sakit eh... Mengeluh je memanjang. Sakit katanya! Katanya, kalau jadi apa apa... Jaga anak2 elok2. Sakit kali ni lain macam ( compare with sakit pinggang n kencing berdarah tu ). Lahh... Dah kenapa kan? Masa ni tak tau lagi sakit tu rupanya bisul... Elok plak tu kejadiaannya tu kat lubang dubur. Heheh... Doktor tengok pon seriau... Sakit tuuuu, kata doktor. Bisul kan... Kau tau la dia punya lama nak 'masak'. Doktor dah bpesan, jangan pecahkan. Biar dia pecah sendiri. Kalau tak, nanti boleh bentan. Haaa... Episod nak tunggu bisul tu masaaaaak! Sadis wooo... ๐Ÿ˜‚ 

Tumbuh kat dubur kan, nak berak la yang paling azab. Berak keraa plak tu kan. Lagi la sakit. Menderita weih... Makan ubat tahan sakit berpapan papan pon tetap sakit. Kadang tu terlantar je sebab terlampau sakit. Makan minum pun hantar ke bilik je. Sampai 1 tahan tu, dia menggigil tahan sakit... Uihhh... Aku sendiri yang cek. Patut la.... Melecet! Sakit tuuuuuu... Aku letak ubat gamat. Lupa yang aku ada gel aloe vera tu. Dah teringat tu, baru letak. 

Seminggu lebih ler orang tu menderita sementara nak tunggu bisul tu betul2 masak. Sekali meletusss... Melambak nanah! Suruh pi hospital, x mo! Bisul pecah tengah malam... Aku ler yang dressing! Bersihkan semua... Melolong lolong ler sakit masa aku picit nanah tu... kesudahnya, aku biar dia picit sendiri. Sambil tu cakap gak, ni kalau ke spital ni... habis doktor korek hidup hidup ( tanpa bius ). Jangan harap doktor nak bius. Tu bisul tu... takdenya doktor picit dengan penuh kasih sayang! Dorang tenyeh kaw kaw... Kalau takkkk... Kena jangkitan nanti...๐Ÿ˜ˆ... Tempat kena korek tu nanti habis berlubang! Heh Heh Hehh...

Camtu gak la para isteri kena ngadap lepas bersalin. Ditenyeh2 je tempat luka bersalin tu tanpa kasih sayang abadi tahap cipan! Tau??! 


Jangan tanya apa reaksi dia. Masa tu aku tengah sibuk dressing bisul tu. Tapi laki den x cakap pape. Diam membisu... Lantak situlah...

Persiapa raya untuk anak2, aku dah beli awal2 tahun hari tu. Masa duit bonus masyuk! Masa ni tinggal nak membeli baju melayu untuk diorang je. Lepas laki den elok tu, baru la dapat pi merayap cari baju raya. Tapi takde pulak yang berkenan. Kesudahnya... beil kasut... kat booth tu haaa... Yang de sandal gergasi tu... 3 pasang untuk anak2 lelaki. Untuk Najwa, aku beli tempat lain, hari lain.


Dah dapat kasut, anak2 demand nak sampin pulakkk... Baju belum beli lagi, dah nak sampin pulak. Sabar la nak! Mak gigih ni ngompol duit ni haaaa... 


Misi mencari baju raya tahun ni, aku pi tanpa anak2 dan suami. Untuk kali pertamanya, aku pi cari sendiri. Iols pi survey kat Nilai 3. Shida, opis mate aku jadi peneman. Dia pon nak cari baju raya jugak. Gigih buat video call ngan laki la konon... last last... pilih ikut selera aku je. 


Berkenan dengan warna kelabu ni, tapi jenis kain plak tak kena ngan aku... Next...


Satu lagi, tema nak warna blue royal la kununnya. Macam tu... Last last... bukan blue royal tema tahun ni... Navy blue jadinya... Pasal takde warna yang aku nak dan aku dah malas nak pi jenjalan lagi.. Letih wooo... Dah la tengah puasa! Hausnya! Panasnya...


Cantik cantik baju kat sini. Murah pulak tu... tApi disebabkan duit yang ada masa tu cukup2 sifat nak buat beli baju raya anak2 je... Iols mampu tengok je... Nak cucuk duit, duit tak keluar plak dari ATM tu... Habih gaknya! ๐Ÿ˜…


Kedai tempat aku terpikat hati nak beli baju raya anak2 lepas kepenatan berjalan! Harga boleh tahan... Tapi stok baju yang dijahit adalah terhad... so... grab je lah!

Yess... Baju untuk 3 orang putera aku tu. Yang Najwa, aku tak belikan pon baju kurung ke apa. Malas. Pakai pon sekali je nanti... So... Tak beli. Rugi! Lagi pun gaun dia dah melambak kat rumah tu... Ada yang aku belikan, ada yang atuk n nenek Pilah dia belikan, ada yang mak sedara Najwa yang belikan. Alhamdulillah... rezeki!

Kuih raya? Tahun ni tak amik kat kampung macam tahun  tahun sudah. Aku tempah kat staff opis aku ni jugak. Selain tu banyak kerepek2 je. Kita tak beli dah yang kat Cik Mek. Ada yang aku kirim kat Cik Jijah je masa dia balik ke rumah mentua dia di Air Itam, Johor. Ada yang aku pi beli sendiri dengan shida kat area opis aku ni.

Baju raya aku yang paaaling last! Ni aku cerita kemudian... Ada kejadian yang terjadi kat aku masa episod membeli baju raya aku ni.