Selasa, 24 Oktober 2017

2 kali salam daaa...


Tu jagung manis... De staff dari FAMA jual kat pejabat. Asalnya malas nak beli, tapi teringin gak nak rasa. Beli jugak la... Tu pun lepas Shida jual bahagian dia sikit kat aku. Haha... Stok yg staff FAMA tu bawak tak mencukupi. FAMA manaaaa? FAMA Pilah!

Memang sedap! Manis!

Hah... cerita semalam. Tengah hari tu masa amik Fa'el dgn Opal, aku tanya Fa'el... Pagi tadi tak salam mak ek?

Fa'el senyum... Ada la mak! Salam la tadi....

Laaa... aku mati2 ler ingat dia monyok sebab tak salam ngan aku pagi tu. Fine! Legaaaa... Tapi malam tu aku tetap minta maaf kat Fa'el dgn Opal. Sebab malam tadi aku tak sengaja terjerit kat diorang berdua. Aku stress pasal hal lain... Dengar lak Jannah nangis tak berhenti. Masa tu lak aku tengah 'berperang' ngan kuali dan sudip kat dapur... Kepala pulak tengah serabut, hati tengah sedih... Memang tengah down sgt, dengan tak sengaja... aku terjerit kat diorang berdua... Ya Allah... istighfar aku byk kali lepas terjerit tu... 1 badan menggigil menahan marah.๐Ÿ˜ฅ 

Ye... aku banyak memendam rasa sebenarnya... sampai ke hari ni... bila terlampau tertekan, aku jadi menggigil 1 badan ( ni sejak aku pantangkan Jannah! )... 

Menyesal sebab aku dah janji dengan diri sendiri nak kawal perasaan ni. Tapi malam tadi terjadi lagi...๐Ÿ˜ฅ

So... lepas dah lega tu... aku peluk Fa'el... sebab dia yang menangis masa aku jadi macam tu... Dia kecik hati ngan aku la tu... being mak, kalau dah buat salah kat anak... tetap la kena minta maaf...๐Ÿ˜ข

Aku bukan mak yang terbaik... tapi aku nak diri aku ni jadi mak yang baik untuk anak2... 

Okay... tu malam tadi punya cerita. Bangun pagi ni Fa'el ok... Cuma lepas siap pakai uniform sekolah, masa nak tenyeh minyak rambut... aku tengok dia terlelap ngan minyak rambut Pomade kat tangan. Awal dia siap hari ni. Tak macam semalam, sampai kena leter! ๐Ÿ˜

Sampai kat sekolah, aku salam dia dulu. Lepas tu baru salam Opal... Fa'el masa tu dah jalan ke depan sikit, tetiba dia patah balik.

Kenapa?

Nak salam mak la... Tadi belum salam!

Dah salam la tadiii...

Belum la mak!

Hahaha... adakah penyakit terlupa aku semalam dah berjangkit dekat Fa'el pagi ni? ๐Ÿ˜


Takpelah... Aku layankan sambil lap muka dia yang bercapuk ngan bedak! Muka Opal pun bercapuk gak tadi... aku lap kan jugak... hehe...

Dan... aku pegi keje pagi ni dengan muka tak siap! Takde bedak, takde tepek krim pape kat muka. Redah je!๐Ÿ˜

Isnin, 23 Oktober 2017

Pagi Isnin Yang Serba Terlupa

Ayyooohaiii... kecoh betul pepagi kat pejabat ni... Penat aku tengok bapak - bapak orang ni... Penat gelakkan pun ye jugak... ๐Ÿ˜‚ Tu tak abih lagi... dari dalam bilik opis aku ni, membawa keluar pintu pejabat tu haaa... kecoh!


Sebenarnya pagi ni memang aku perlukan terapi macam ni. Sebab otw pi kerja tadi macam down sikit. Terkenangkan anak sebenarnya...

Pagi Isnin yang serba terlupa... nampak tak tajuk tu... de 2 perkara hari ni yang aku terlupa dengan tak sengaja...


Yang pertama...

Susu anak... terlupa nak hantar ke rumah pengasuh... Padahal dari malam tadi sampai ke bangun pagi tadi, aku masih ingat... sampai je rumah pengasuh... susu tertinggal! alaaaaaa... punya la beria dok ingat dalam kepala, sudahnya... masa hantar anak ke rumah pengasuh, susu takde! Kena lah patah balik pi amik stok susu Faiq ngan Jannah kat rumah. So, 1 masalah keterlupaan aku dah selesai... 


Yang kedua...

Keterlupaan yang ni buat aku down... Mood nak sarapan pon ke laut ni. Hari ni Opal dengan Fa'el ada peperiksaan akhir tahun. Pepagi tadi masa gosokkan baju sekolah dorang berdua, aku dengar Fa'el mengigau tah hape... So, aku kejut dia terus. Mandi dulu sebelum Opal bangun. Masalahnya... Dia bangun dulu, dia mandi dulu... tapi yang siap dulu, yang ke kereta dulu, si abang dia... Opal!

Dah tentu tentu lah kena leter ngan aku... biasa tu... mak ngko ni meleter bukan sebab marah, tapi risau... kang lambat ko ke sekolah kang... 

Sebelum masuk kawasan sekolah, cam biasa lah... salam cium tangan semua... kat sini yang aku terlupa. lepas pastikan diorang dah masuk kawasan sekolah... aku berdesup plak hantar Faiq dengan Jannah pi ke rumah pengasuh. Masa ni aku terasa macam de benda yang kurang... Teringat Fa'el berjalan nak masuk ke kawasan sekolah tadi macam lesu... Lemau tak bersemangat... dah kenapa? Pikir punya pikir... baru la aku perasan... yang tadi dia tak salam cium tangan aku pun... aku cuma wish good luck kat Opal je... Padahal Fa'el pon de exam gak hari ni... Aloloh... sedihnyaaaaaa.... ๐Ÿ˜ฅ. Patut la air muka dia mendung je masa nak masuk ke kawasan sekolah... Kesiannya Fa'el... 

So... aku WhatsApp cikgu Fa'el... dengan harapan cikgu sampaikan la pesanan aku ni kat Fa'el... ( tapi idak ler terlalu berharap... mane lah cikgu sempat nak tengok WhatsApp masa kelas dah mula ni kan? hehe )

Tapi memang aku lupa sangat, aku ingat dia dah salam dengan aku sebelum Opal... Dah la sebelum tu kena leter kat aku... dah tentu tentu la lagi dia sedih... Kesiannya... alahai...๐Ÿ˜ข

Semoga Opal dengan Fa'el berjaya dalam peperiksaan akhir tahun ni... Amiinn... Balik kang aku peluk la dia... huhuhu... kecian anak aku!



Note :

Mak korang ni banyak dah terputus urat... pastu banyak nau tertelan semut... hehehe... ade je yang terlupa...๐Ÿ˜ฉ.

Rabu, 4 Oktober 2017

Jangan dengki dengan kasut merah aku boleh tak?

Ni la sejak semenjak ni selalu kena bahan kat member sepejabat... hahaha... 

Jangan ler dengki! Aku pakai kasut merah pun salah ke? ๐Ÿ˜

Nak buat camne... dah tu je kasut yang de... yang sesuai dipakai time aku merempit pi - balik opis... Bukan takde kasut lain... Adaaa.... tapi semua highheel... termasuk la kasut keje aku... Aku dah try dah ritu rempit ngan kasut keje tu, alah..... tersangkut - sangkut la masa nak tukau gear!

Terhegeh - hegeh ghasanya! Dulu de kasut lain, tapi tu la... dah mereput! Asyik kena lenjan je, so tinggal la yang kasut yang merah tu... Tapi kan, sebenarnya... aaada kasut sport... yg tu aku simpan elok dalam kotak... tak rasmi pon lagi. Yang tu tak mo la pakai pi - balik keje... 

Nawaitunya nak pakai berzumba dalam rumah je... hahaha... angan2 tu camtu lah... tah bila nak jadi kenyataan tu... tah la... ko jangan tanya lah... hehehe...


Tu haaa... menyala!!!

Chantek thak?? ๐Ÿ˜

Fine... pasal dia menyala sangat ehh... tu yg dorang suka bahankan aku tu... kih3... suka hati korang lah... ada aku kisah? biasa kalau diorang mengusik, aku jawab balik... de masa tertentu je yang aku tak jawab... aku gelak je. Tak koserrrr nak layan... hahh!

Tu satu hal... Ni lagi 1...

Bila aku parking camni...


Ye... menyonsang! 

Brader2 ni membahan jugeekkkk!

Kata dema,  "Motor ngko de gear reverse ke?"

Kuang ajau tau tu! hahaha... Aku ye kan je... memang motor aku de gear reverve bang! ngko ingat keta je ke de gear reverse? Keje membahan je dorang nih... Hadeiihh... Sabar je lah!



Ni 1 mende lagi...

La ni musim ujan kan? 

Memang masalah sikit kat rider cam aku ni... Nak2 lagi, baju hujan je yang aku bawak... seluar aku tinggal kat rumah sebab dah pecah celah kelengkang... Kejadian tu terjadi masa orang rumah aku yang pakai... Apa? suami pon boleh digelar orang rumah gak ler... 

Kang de la yg rajin tanya, " ngko bawak motor ke kereta hari ni? "

Motor... why?

Jawab brader yang sorang ni kang... " ko bawak motor? hujan ler balik kang!"

Busssuk punya orang... hahaha... Jangan ler... Kembang kang kasut merah aku!!!!!



Note :

Motor baru aku kena sondol otw balik kerja... huwaaaa.... nasib baik ler tak teruk... tapi renggang sikit la lampu signal blakang... Aku dah sampai sekolah anak baru cek keadaan motor... kena kat kuil tak jauh dari sekolah anak tapi aku tak berhenti kat situ. Masa nak keluar simpang. Apa tak sabar punya cik kak tu tah.. Dia belakang aku... Gen2 ( kalau tak silap ler ) kaler light blue. Tetiba rasa cam motor aku kena tolak dari belakang... perlahan je tapi motor tetiba rasa berat kena tolak...

FYI... orang umah den tak tau! shhh.... maleh nak citer...๐Ÿ™‚