Isnin, 7 Mei 2012

Berkampong......

Berkampong? ape ke hee nyerr tu? Camne berkampong tu? Nape nak berkampong lak? Aiihh.. banyak lak soal kan? he3...

Berkampong tu sama lah berkampung. Tapi kat kampung2 ( ehh? ) terutamanya kat rumah ayah aku, berkampong tu bermaksud, berkumpul ramai dan berbincang utk tujuan menjayakan sesuatu majlis. Biasanya majlis kenduri kendara lah... tak kisah lerrr.. kenduri kawen ker, kenduri cukur jambul ker... khatan kerr... khatam Quran kerr...

Bagi orang bandar, berkampung tu samalah maksudnya dgan mesyuarat cuma taklah formal sgt macam mesyuarat tuuu. Yg ni lebih santai. Nak pakai baju ape pon leh... ber'singlet je pon bleh.. takde hal punya. Perbincangan tetap 'ON'... he3 ( tapi agak2 ler kan? takkan nak pakai underware je kot! haa... sendiri mau ingatlah! )


Baru2 nih keluarga mentua de buat aktiviti 'berkampong' nih. Cerr la bayangkan, adik - beradik en.aus jer dah 10 orang... 7 dari 10 tu dah kawin.. cucu jer.. kalau tak silap aku dah 25 orang... pergghh... leh bayangkan tak bile keluarga besar ni berkumpul..? Masya-Allah... superb meriah ko! Walaupon tak semua yg balik tapi, kemeriahan tu sangat hebat!

Kiranya ni 1st time aku tgok meeting keluarga. Sempena ape? haa... sempena majlis perkhawinan abang ipar aku..he3...abg ipar? langkah bendul ker? ha3... nak wat camne, jodoh en.aus dah sampai dulu...hehee...

Tapi takpe, lelaki tak kisah sangat. kalau perempuan lain. Kalau adik kawin dulu sebelum kakak, si adik kena bayar 'TOL'... haaa... terpulang pada si kakak nak mintak si adik tu bagi ape... kalau kain persalinan, maka baginya pon kainlah... kalau dia mintak cincin emas? hmm... yg. tu aku tak campur...ha3... 

Ape pon mudah2an semuanya berjalan lancar... ( time2 ni la teringat kisah masa majlis aku dulu...hu3.... lain dari yg lain yg terjadi....he3... bile ingat balik, rasa nak gelak pon ade..! )


Sebelum meeting, makan2 dulu... lepak2 sakan dlu.. maklum lerr.. jarang2 jumpe... lekk luu..!!


Pengerusi majlis sedang berucap...en. saedin selaku ketua keluarga besar nih... Dlm dok cuba focus ngan ape yg abah cakap, de gak yg aku ter'miss & lambat pick-up..he3... ade beberapa perkara... nak2 lagi lepas aku diberikan tugas menggubah telekung ngan kain ela tu...ho3... apekah aku akan berjaya nanti?


Tu kisah yg tua.. ape kisah yg muda? daaannggg...!! ko rasa ape yg yg budak baju pink tu buat? yg kat lantai tu? di mana ya naufal? ha3


Ehh??... pinky boy dah hilang? yg tinggal ni jer... sebahagian daripada cucu2 my parent in law.... Oh yee... opal...! ko tengok lerr tu... tengah menangis ghupenyer...! ape lah Opal! ngan kakak pon nak ajak gadoh tapi dia gak yg nangis... sabarrr je lah... tapi... serius... aku dengki tol ngan dak yg sorang tu... lena betul dia titon...


Pergghh... makan lagiii.... cer teka... yg mana 1 pengantinnya?haa... nantilah aku gitau..ha3


Ok... pinky boy dah tunjuk muka gitu dah tuu.... tak reti2 lagi? errr... aku sambung lagi la nanti. tekak aku dah meroyan nak batuk berantai dah nih...adoiiyaii... gatalnyer tekak..!





4 ulasan:

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

owhh...gitu...baru tahu..huhu...nway, cute pinky boy tuh, :)

lady scooter berkata...

yaya : tq..;-)

maszull berkata...

assalamualaikum syu....pink boy nak juga interprem kan...:)

lady scooter berkata...

maszull : pinky boy tu memang suka interframe lepas tu beria2 nak tengok hasilnya..he3