Jumaat, 25 Mei 2012

Mengandung luar rahim?

Baru2 ni ade member 1 opis keguguran lagi. Bukan sekali tapi dah berkali2.. Awal2 gugur dulu khabarnya rahim tak kuat... ( klau tak silap aku la... ) Kali kedua keguguran sebab doktor maklumkan dia mengandung di luar rahim..

Hasilnya, salah 1 daripada tiub terpaksa dibuang demi untk keselamatan nyawa dia... baru2 ni dia mengandung lagi... dan skali lagi... mengandung di luar rahim... juga doktor terpaksa buat pembedahan utk buang 1 lagi tiub di dalam rahimnya..

Kesian... dari yg aku tau, dia memang nak sangat anak. tapi tu la... asal 'lekat' je, ade je masalah. 

Time2 macam ni seharusnya orang paling terdekat dgan dia paham... isu mengandung pastinya akan jadi 1 isu yg amat sensitif buat beliau...

Semoga beliau tabah menghadapi dugaan nih...

7 ulasan:

eintan nurfuzie berkata...

mmm.macam2 skrg kan.,..
boleh saja di share...cik en benarkan..mmg untuk dishare pun.sbb ramai yg xtau...
Daging yang dimakan hari hari boleh membunuh manusia ??!

Makwe Kintan berkata...

sy pun ada masalah rahim xkuat...rahim jatuh...sbb tu asal mengandung je smpat brtahan 2 mgu..pastu gugur la...skang tgh iktiar cara tradisional plak...klu cra moden ni doktor asik nk operation buang rahim je...utk mudah kje diaorg masa akan dtg...erm...

armouris berkata...

terjumpa info ni, pasal mengandung luar rahim… sharing is caring :) - Mengandung di Luar Rahim

alexayussida berkata...

smoga beliau tabah..iA ad hikmahnya tuh..

makwe kintan:doc buang bukan sbb tuk mudahkan proses akn dtg tp utk mengelakkan cmplication sbb kalo x buang,organ2 lain sekitar ovary/uterus akan turut defected..

lady scooter berkata...

eintan : he3...sy masih lum berkesempatan nak link entry tentang daging tu di blog sy. tapi insya-allah sy akan usahakan utk letaknya segera

lady scooter berkata...

makwe kintan : btul tu..selain dari cara moden, memang disyorkan cara traditional.. kekadang mungkin de pembawakan 'saka' yg menyebabkan janin mudah gugur..

tu la doktor... dpt yg jenis nak senang keje, gitulah..

lady scooter berkata...

armouris : pada yg masih belum berkahwin or yg baru mendirikan rumahtangga, should a bit bout this...;-)