Ahad, 17 Mei 2015

skuter tak boleh start

haduiihhh... khamis hari tu kisahnya.

elok je lepas aku melapor jejari ni kat ms. thumb thumb ( thumb print machine ), aku start ler skuter tu cam biasa.

tarik brek tangan lepas tu tekan je button start tu... biasa terus idup je skuter tu... tapi hari tu aku buat tak mau idup plak.... aaarrghhh.... takkan lah!


tahun lepas camtu gak.. tak mau idup, rupanya bateri dah kong habis.... takkan pulak bateri dah abih lagi? baru tukar kot bulan 2 hari tu.... harga pun aku belum lupa lagi... haha... RM80.00 seketul... bateri jenis kering..........


nasib de drebar opis kat tepi tu, dia tolong start pakai starter manual.... ala, pakai kaki tu! sekali start, terus on! leeeeega..!!!

tu pagiiiiiiiiiiiiiiiiii....


masuk tengahari................ nak amik si sulung tu balik sekolah, dia jadi baaaaaaaalik!!!

kali ni aku try nak buat sendiri, just mintak tolong staff opis yang kebetulan de kat parking motor tu tarik tongkat double stand... nak harap aku buat sendiri............ sampai tahun depan pon lum tentu lagi mampu nak double stand kan skuter tu... huhuhuuu.........................

baru 3 kali, pinggang dah sakit.... hohoho.... acaner ni? tengah panas terik plak tu.... aduhh!


terpaksa la buat emergency call kat hasben............. ^_^'


hasben pun dok kata, ' takkan la bateri dah abih... baru tukar hari tu!'


see... me also thinked macam tu!

takkan lah... takkan lah... tolong lahh.....tolonglah...hujung2 bulan ni... huhu....... gatal kulit kepala den!


'ehh... ngko tak balik amik anak ke?'

cergghh... ramai pulak yg tegur... ye memang hari2 pun aku balik amik anak... uruskan makan minum diorang, perah susu badan untuk stok baby... semua tu lah....

' spark plug kot yg problem...'


haahaa.... spark plug? hehehe.......... skuter aku ni mana ada spark plug...


hati kata, probs kat bateri tu! tapi tak berani plak nak usik sebarang.. kat jadi macam tikus repair labu plak kang! lagi haru....

so aku redha je lah tunggu hasben datang... jadi penyelamat aku untuk sekian kalinya... hahaaa......



hhmmm... apa yang probs? hehe.....

takde probs sebenornye.... cuma skru kat bateri tu yg longgar.. tu pasal la skuter tu main acah2 ngan aku... jap on, jap off.... jap on, peh tu cepat2 dia off.....

ketatkan sikit je..... dah baik!


'hape la ngko! tu pun nak tunggu hasben datang ke? patut ngko usaha la buat sendiri...!'


ewahh.... ewahh.... sedap betul ayat itu dilontarkan kearah aku ye..... jeles ke dengki tu??


tak kisah ler... yg penting skuter aku bernyawa kembali.... yeayyy....!!!!!





al-hamdulillah...............................................^_^



4 ulasan:

Unknown berkata...

Maaf nk betulkan..Untuk pengetahuan Puan semua jenis enjin yg guna petrol gunakan spark plug..

blasahje berkata...

hamba Allah: ooo... memang ada ek? tq atas makluman. Tak reti sangat pasal spark plug ni. hehe

Hisyam saaid berkata...

Enjin lori je tak pakai plug dik hehehe

blasahje berkata...

Ooooo... baru tau...😅