Ahad, 17 Mei 2015

skuter tak boleh start

haduiihhh... khamis hari tu kisahnya.

elok je lepas aku melapor jejari ni kat ms. thumb thumb ( thumb print machine ), aku start ler skuter tu cam biasa.

tarik brek tangan lepas tu tekan je button start tu... biasa terus idup je skuter tu... tapi hari tu aku buat tak mau idup plak.... aaarrghhh.... takkan lah!


tahun lepas camtu gak.. tak mau idup, rupanya bateri dah kong habis.... takkan pulak bateri dah abih lagi? baru tukar kot bulan 2 hari tu.... harga pun aku belum lupa lagi... haha... RM80.00 seketul... bateri jenis kering..........


nasib de drebar opis kat tepi tu, dia tolong start pakai starter manual.... ala, pakai kaki tu! sekali start, terus on! leeeeega..!!!

tu pagiiiiiiiiiiiiiiiiii....


masuk tengahari................ nak amik si sulung tu balik sekolah, dia jadi baaaaaaaalik!!!

kali ni aku try nak buat sendiri, just mintak tolong staff opis yang kebetulan de kat parking motor tu tarik tongkat double stand... nak harap aku buat sendiri............ sampai tahun depan pon lum tentu lagi mampu nak double stand kan skuter tu... huhuhuuu.........................

baru 3 kali, pinggang dah sakit.... hohoho.... acaner ni? tengah panas terik plak tu.... aduhh!


terpaksa la buat emergency call kat hasben............. ^_^'


hasben pun dok kata, ' takkan la bateri dah abih... baru tukar hari tu!'


see... me also thinked macam tu!

takkan lah... takkan lah... tolong lahh.....tolonglah...hujung2 bulan ni... huhu....... gatal kulit kepala den!


'ehh... ngko tak balik amik anak ke?'

cergghh... ramai pulak yg tegur... ye memang hari2 pun aku balik amik anak... uruskan makan minum diorang, perah susu badan untuk stok baby... semua tu lah....

' spark plug kot yg problem...'


haahaa.... spark plug? hehehe.......... skuter aku ni mana ada spark plug...


hati kata, probs kat bateri tu! tapi tak berani plak nak usik sebarang.. kat jadi macam tikus repair labu plak kang! lagi haru....

so aku redha je lah tunggu hasben datang... jadi penyelamat aku untuk sekian kalinya... hahaaa......



hhmmm... apa yang probs? hehe.....

takde probs sebenornye.... cuma skru kat bateri tu yg longgar.. tu pasal la skuter tu main acah2 ngan aku... jap on, jap off.... jap on, peh tu cepat2 dia off.....

ketatkan sikit je..... dah baik!


'hape la ngko! tu pun nak tunggu hasben datang ke? patut ngko usaha la buat sendiri...!'


ewahh.... ewahh.... sedap betul ayat itu dilontarkan kearah aku ye..... jeles ke dengki tu??


tak kisah ler... yg penting skuter aku bernyawa kembali.... yeayyy....!!!!!





al-hamdulillah...............................................^_^



15 ulasan:

Hamba Allah berkata...

Maaf nk betulkan..Untuk pengetahuan Puan semua jenis enjin yg guna petrol gunakan spark plug..

skuterlady.blogspot.my berkata...

hamba Allah: ooo... memang ada ek? tq atas makluman. Tak reti sangat pasal spark plug ni. hehe

Mat esang berkata...

Enjin lori je tak pakai plug dik hehehe

skuterlady.blogspot.my berkata...

Ooooo... baru tau...😅

Unknown berkata...

terima kasih sudi share.

Unknown berkata...

tq

Unknown berkata...

Same kes,td dah charges kt kdai masih x bole stet,so strt pki kaki bru ok,,esok x taula cmna

Unknown berkata...

Sy pun terjadi Baru sebentar td kat mall gn ank2...
Start mtr CM biasa LA... Tiba2 x hidup.. Dlm hati mgkin bateri, tp x tau lah
Panik weh.....
LG panik krdit plok habis... Adoiiiii. .time ni lah jadinya
Apa LG... Tolak mtrlah....sorg atas mtr, sorg jln
Tp x putus Asa, dlm tolak2 pun try start punya start...alhamdulillah kembali seperti biasa.
Apalagi terus pecut mcm lipas kudung.

Esk pg entah cmner pulak....

Tanpa Nama berkata...

Dkt mana skru dia😅

chaa1980 berkata...

Tggah bawak tiba mati.pastu start pakai engko hidup,smpai rumah off suis start balik xbleh hidup.agak2 apa masaalah?(battery check ok masih baru) on suis lampu x nyala smua.

nana berkata...

sy ni dh 3x tukar batery dlm masa 3bln..xtau apa punca nya..skrang pn masih jadi lagi..tukar batery baru ok jap je starter..pstu xleh balik...kne pakai kaki la...jenuh la nk tongkat 2 pn xlarat lagi nk start pakai kaki😥😥😥 ade sape2 tau x knp jadi gtu...xkn tiap bulan nk kne tukar batery😭😭

Unknown berkata...

Mungkin spark plug atau starter yg rosak atau mungkin juga kene service karburator ? Maaf kalu salah

waheedi salih berkata...

Kahkahkah

Unknown berkata...

Saya pun slama nie klu start skuter tarik brek tekan starter trus hdup jaa..msalah sya skg ni bateri pa koil pa bgai n plug tu sma ok..msalah nya bla on suis sma nyala..tp tekan starter tu moto just bnyi tp xmaw hdup..pastu kna bt bkali2 n pulas minyak kasar2 bqu nk hdup..tu pun puas start..bla p pomen dpa check pa xtaw punca..bla ble start tu bwak ok laa..tp cth bla esk no bwak lak mto tu pyh nk start lik..tension btoii..minta sgt2 spa2 pengalaman kes cmnie gtaw sat nk kna bt pa??rosak kt mna sbnqnya??sya pkai skuter elegant.

AkuKecahDotCom berkata...

Samalah berlaku kat sy, sy ramai yg bgtau tak starter or coil..adeh pening dh pasal skuter ni...memang nak jual lah..sy pakai yamaha avantis