Ahad, 17 Julai 2011

Yeayy…dapat masuk U..!!!

Hari tu masa aku balik kampung, aku de tanye my sis

“ dik, ko dah tau ke ko masuk U mane? “


“lum…next week baru kuar result tapi…hari tu adik mimpi. Adik dapat masuk U kat UPM. cume course je tak kuar dalam mimpi tu”


Aku gelakkan dia.

“kalau betul – betul la ko dapat U tu..ok la tu…dekat je ngan umah aku”


Then yesterday aku dapat tau result untuk masuk ke U ni dah keluar. Aku apelagi…trus dail no. phone dia..

“hah…dah tau ke ko dapat U mane?”


Aku dengar dia gelak.

“dah long…sama macam dalam mimpi tu. Aku dapat masuk UPM”


“wahh…dapat course ape?”


“course yang adik minat long…sains kesihatan persekitaran dan pejabat…kuar2 nanti jadi inspektor kesihatan…”


Hmmm….sorang lagi ahli keluarga aku bakal join Kementerian Kesihatan one day… insyaallah….aku ingat nak tukar profession la…nak join kementerian kesihatan jugak…bleh tak?he3…

Ape2 pun selamat berjaya dik…semoga cita – cita ko tercapai dik. Jangan terpengaruh dengan budaya sosial yang buruk kat U tu…Pesan along, Universiti adalah tempat yang menentukan segala – galanya…Teringat pesan seorang guru satu masa dulu..

“ di universiti tu nanti kamu akan berdepan dengan pelbagai pilihan untuk menentukan kamu akan berjaya atau tak kerana masa tu takde siapa akan pantau kamu seperti di sekolah. Di U kamu bebas buat pilihan dan keputusan kamu sendiri. Jangan tersilap buat pilihan dan keputusan…”


Hai…sebenarnye aku risau jugak. Banyak dah buadak – budak U yang lupa diri lepas masuk U..Lupa tujuan asal diorang ke sana.

Banyak yang hanyut dengan godaan yang datang… Pandai – pandai la ko jaga diri dik…!

3 ulasan:

♥MAMASYAZA♥ berkata...

betul tu, bila dah dpt masuk U, semuanya kena buat pilihan sendiri, pilih kwn pun berhati2, pilih yg membawa kebaikan aje, jgn cari yg menjurus kearah keburukan. naya jadinya nanti. semoga adik terus sukses

blasahje berkata...

actually my younger sister yang dapat further study tu...me?malas la walaupun husband always beri galakkan...maybe some other time kot...

MamaEma berkata...

INSYAALLAH your sister akan belajar bersungguh-sungguh kerana dia ada cita-cita dan minatnya