Khamis, 6 Oktober 2011

Kenapa pak guard or mak guard becomes kurang ajar...?

Woahh... mungkin tajuk entry ni panas je bunyinyer... sengaja aku letak tajuk camtu lepas aku baca entry puan Fitri : 'u dont have to be rude'

Aku lom pernah kena tapi ni based on pengalaman sebenar hasben masa dia bertugas.

Camni citernyer... ade ler 1 hari tu, balai hasben ade ler terima 1 panggilan kecemasan dari hospital. Ni bukan kali pertama pihak hospital panggil diorang bila ada kes - kes kecemasan.

Masa tu malam. Means, bukan waktu melawat dah habis ler kan... 

Bila sampai je sana, dah ade ler doktor yang tunggu hasben dan anggota yang lain. Ingatkan masalah ape ler sangat.. doktor tu terus bawak diorang ni masuk ke wad.

Kesnyer, pesakit tu pakai cincin yang saiznyer kecik. Tau la kan, kalau dah pakai yang ketat... susah pulak ler nak cabut balik. Cincin bukan biasa - biasa... Cincin titanium tuu..!!

Kikir pakai pengikir pon tak lut. Tu yang sampai panggil bomba..!

Lepas bincang2 dan buat persiapan nak potong cincin tu, baru nak mulakan keroje.. ade ler pulak mak guard ni datang bising - bising kat diorang. Padahal doktor ada skali masa tu kat situ...

Dihalau nyer ler hasben ngan anggota yang lain keluar. Gaya bahasa memang tak leh kata la.. teruk!

Hasben explain elok2 punca diorang ade kat situ... Bukannya nak melawat tapi nak menyelamatkan orang... eh... Jari orang... Kalau tak dapat cabut cincin tu, kemungkinan besar jari tu takkan berfungsi lagi. Erti kata lain, mati urat... Bila dah mati segala urat saraf, jawabnya... jari tu kena potong ler... Nak elak kena potong jari, diorang kena potong cincin tu. Jari pesakit dah bengkak plus berdarah2 dah tu..

Eh..mak guard tu tak paham jugak rupenyer... Habih dihamunnyer plak anggota yang bertugas tu... Hasben pun ape lagi...hot ler...keroje dia kena kacau... dia cakap la..

"kak, kitorang ni datang nak buek kojo. Kang siap kojo kang, kitorang balik la... takdo nak dok sini lelamo doo... tak buleh cakap elok - elok sikit ko?"

Tau mak guard tu jawab ape?

" Kitorang memang diajar supaya cakap kuang ajar camni..."

Uih... camtu jawab eh... aku bukan nak buruk - burukkan sesiapa... Mak guard ke, pak guard ker... Tau la diorang nak menjalankan tugas... Amanah dalam tugas tapi... biarlah beragak sikit. Budi bahasa kena ler ade... jangan ler cakap kasar sampai takde adab...tak kira ler sesiapa pun.

Tengok la keadaan... nak garang biar bertempat. Ada masa boleh garang ehh bukan... tegas. Jangan main hentam keromo jer...

4 ulasan:

-oP_ida- berkata...

kalo yang besikap lagu tuh kalangan bumiputera memang sangatt - SANGAT- SANGAT malooooo

sebab budi bahasa ilang segala...konon nak terbaikk sangat jalankan tugas..huhuhu

syu berkata...

kalau tak silap, mak guard tu melayu..hu3...

rara pinkmafia berkata...

fuhhhh mak gad ni mmg sgt kurang ajar.mulut dorg.rasa nk jahit2 je.

syu berkata...

kalau negara ni takde undang - undang, lama dah mak guard tu kena cabai mulut eh...ha3...