Jumaat, 12 Ogos 2011

Trip to Pantai Penyabong : part 1

dah lama sebenornya kitorang plan nak pi Pantai Penyabong kat Mersing tu…

Sib baik mak den dah ponah poe....... mudah lerr sikit...

Malam sebelum bertolak, mak aku dah siap2 kan barang – barang masakan. owh… bukan la nak buat BBQ tapi masak – masak camtu je sambil bersantai.

Kitorang pegi 2 hari 1 malam je dari 29hb hingga 30hb. 


balik tu... soknye, 1 ogos dah pose. 



kitorang sengaja je pi hari jumaat. Time tu orang tak ramai lagi datang kat Penyabong tu. 


cuti cuti malaysia
Hazel J20 S.E
That’s my sis, Cik Jijah...... Our photographer la kununnyer… he3… 


Yang sedihyna... Belum sampai tengah malam, bateri kamera canggih dia tu dah ‘flat’ habis… charger plak tinggal kat JB katanye… cehh…


Tapi sempat gak la dia snap-snap beberapa keping gambar masa trip ni. Selebihnye, kitorang gunakan kamera handphone jer…hu3.

percutian bajet
DSLR
Excited punye pasal nak pi berjalan, siap tolong adik ehh pakai sandal. 


Yang si adik plak, tak reti diam… tott..tett...tott..tett....riuh betul mulut tomey ehh tu


P1050347
DSLR
P1050336
DSLR
Bola tu kononnyer nak main kat pantai… tapi kesudahnye, si adik yang main sorang – sorang… n_n

DSC01116
HAZEL J20 S.E
Cuaca tak berapa cun masa kitorang nak bertolak pagi tu…hu3..


Half way nak ke Muadzam, dah hujan. Lebat giler ngkoo…


DSC01121
HAZEL J20 S.E
Gerak dari rumah mak aku dalam kul 9.30 pagi… sebelum sampai ke Penyabong, mak aku singgah jap kat kampung orang asli… nak amik udang katanye…

Banyak gak yang mak aku dapat. Cukup untuk 6 orang dewasa makan. Tembam – tembam siuuttt…. he3… aku lupe nak amik gambar udang2 yang ‘jelita’ tu…

Kata bini tokey kedai ni, diorang tak dapat nak jual banyak hari tu sebab Sultan Pahang nak turun makan udang kat kedai diorang… depa dah otw...

Korang mesti cakap… ehh.. iye ke? tul ke Sultan Pahang nak turun makan kat kedai tu? 


Aku dgar Citer pasal Sultan Pahang turun makan kat situ pernah kuar kat tv dulu tapi tak tau tv berapa.


DSC01123
HAZEL J20 S.E
Kitorang tak tunggu pun. Takut lambat sampai… masa tu plak dah kul 11. Kitorang budget sampai Mersing dah dalam kul 12 lebih, tapi last – last sampai Mersing kul 2…

Lapar giler perut masa tu tapi demi nak makan ikan bakar fresh… kitorang isi perut ngan ‘chekedis’ jer dulu…

Pas dapat udang segar, mak aku ajak pi Kampung Badong, Pekan Pahang… Cari ketam segar plak.
DSC01124
HAZEL J20 S.E

Ni sebahagian ketam yang diorang dah jala… bukan setakat ketam ni je, dengan kepala ikan la… ketam lelabah la… sume ade..

kenapelah aku minat sgt ngan belon air tepi ketam tu kan....?? mak cakap


tu bukan belon lerr.... tu telur sotong!!


DSC01126
HAZEL J20 S.E
1 yg best kat sini..... yg lelaki2 nya, tukang jalan ketam.... yg wanitanya... 


tukang keluarkan ketam dari jala........



buat lak keje tu ramai2... memang meriah...........
DSC01131
HAZEL J20 S.E
DSC01132
HAZEL J20 S.E
DSC01134
HAZEL J20 S.E
Disebabkan kitorang tak reti nak kuarkan sendiri ketam – ketam tu dari jala, mak aku mintak tolong makcik tu buatkan. Laju je makcik tu asingkan ketam – ketam tu dari jala…kitorang? 

Sambil tengok sambil tu kitorang kutip sekor – sekor masuk dalam plastik.. he3…

2 beg plastik sederhana kecik penuh ngan ketam.. pas timbang – timbang..


ade la dalam rm40.00. bleh tahan la… banyak… tapi kecik – kecik je. 


Dorang cakap belum sampai time lagi… kalau nak yang besar2, kena tunggu bulan 9 atau bulan 12 nanti..


masa tu, ketam memang besar – besar…


DSC01128
HAZEL J20 S.E
DSC01129
HAZEL J20 S.E
Belangkas pun diorang jual jugak.

Kitorang tak beli. tengok jekk... ~_~'


pasai kami tak reti nak siang mende tu.......... salah siang boleh mabuk oooo..jgn memain


DSC01127
HAZEL J20 S.E
Ni pemandangan cun kat kampung Badong tu. Untuk pengetahuan korang, diorang cume jala ketam je kat sini. Belangkas tu cume sampingan ajer. 


Yang lain diorang tak jual. 

Habis je beli ketam segar, kitorang pun terus gerak pi Mersing… tempat tujuan asal kitorang…

to be cont.......

Korang jugak boleh baca sambungannye kat sini :


2 ulasan:

♥MAMASYAZA♥ berkata...

sedapnye dpt mkn ketam yg freshh

lady scooter berkata...

mamasyaza : memang best...he3