Jumaat, 7 September 2012

Midnight at hospital...

Semalam hari yg stress sangat.... ingatkan malam semalam Payel dah takkan muntah lagi... tapi elok je pas dia minum susu... muntah dia bertabur atas tilam tu... aduhaiiii.....

Kesian sangat... semalam en. aus keje siang, so... malam baru dia ade. Aku plak dah stress punye pasal... otak leh jadi jammed plak bile en. aus tanye..

" tak nak bawak ke spital besar ke?"

Sungguh aku tergamam... ngan keletihannya gara2 tak lalu makan...aduuiihhh.... tapi bile Payel muntah yg last tu.... tak pikir panjang dah... terus kitorang gerak ke spital besar Tunku Jaafar tu...

Sampai sana... mak aiihh... sekuat - kuat angin.. Payel masa tu nampak cergas plak...padahal sebelum tu kat rumah dah muntah belahar dah.... takpelah.... pi gak jumpe doktor kat bahagian kecemasan...

Uiiihhh... punye la ramai doktor berkumpul kat kaunter daftar tu.... de la sorang doktor muda.. pompuan... ramah orgnya.... tanye sape sakit.... jari aku ngan jari en. aus tunjuk ke Payel. Payel plak masa tu tgok doktor tu wat muka 'blur'... macam2 doktor tu tanye... last skali dia cakap

" Tapi kena tunggu la... sebab hari ni ramai patient. De yg diorg dtg dari hospital Port Dickson sebab hospital tu black-out!"

" Hospital PD black-out?"

Tu aku yg tnye...cehh... dah doktor tu cakap tadi kan?! watpe tanye lagi kan? adeiihhh...

" A-ah... patient diorg byk yg terpaksa tolak ke sini. Leh tunggu...mungkin dalam 2 - 3 jam lagi baru diorang dapat check anak ni..."

Ehh...eehhh.... 2 - 3jam... owhh... aku blur lagi! caamne nih? melopong jap mulut tapi hati kata... takpe! tunggu gak!

Fine.... kitorang decided nak tunggu gak... dalam pada tu.. Payel nampak cergas je.... jalan sana jalan sini... sesekali je batuk... batuk tu la yg jadi punca dia termuntah...

Rupanya kitorang tak payah tunggu lama pon... tak sampai 1 jam... semua selesai... en. aus yg bawak Payel masuk. Aku masuk gak tapi kena halau pasal patient ramai. Bilik no.2 kat zon Hijau bhgian kritikal tu... bilik tu lerr... 

Peh en. aus keluar...cepat2 aku kejar si kecik tu yg dok tersengeh2... oooiihhh.... kamu tau tak dak kecik...mak kamu nih punye la risau teramat -amat yg teramat...segala teramat tadi bile kamu termuntah2...?!!!

Rupenye dalam tekak dia... ulser...errr.... tonsil... kemain besar...jap... ulser...yupp... ulser... tu  sebab bile dia makan... semua makanan tu tertolak keluar semula!

Doktor bagi ubat antibiotik 2 botol... mesti habis dlm tempoh 1 minggu... kalau tak habis...lepas 1 minggu jangan makan lagi dah sebab ubat tu expired!

Ubat batuk and ubat demam.... balik2 rumah sebab Payel dah terus terlelap... tak dapat la nak bagi dia ubat tu.. Kul 5 pagi tadi baru dapat bagi pas dia merengek mintak susu.... dan.. al-hamdulillahh... setakat ni... now dah dekat 1.30 ptg... takde muntah lagi dah.... aku bagi skali ngan ubat muntah tadi... 

Hope dia terus ok... cepat sembuh!

~ now.. aku plak yg rasa tak sihat...aduiihhh..... berdenyut plak kepala nih... anyway.... HAPPY BIRTHDAY to my EN. AUS. Today his birthday actually...;-)