Rabu, 30 November 2011

Buka pekung di dada..

Pernah tak korang alami suatu kejadian yang a bit memalukan dan yang bestnye masa tu takde sorang pon nampak ?

Ade tak antara pengalaman - pengalaman yang korang alami tu buatkan korang rasa nak tergelak bile diingat balik?

Lepas tu, korang buat ape? Simpan sendiri kemas - kemas dalam dada ker? atau korang 'gatal mulut' citer kat kengkawan and akhirnya korang digelakkan... yang mane 1?

Kalau korang digelakkan sebab buka pekung di dada tu... ade tak korang rasa marah..atau korang sama - sama tergelak?

He3... Aku? Kalau aku rasa nak share, aku citer gak kat kengkawan pejabat. Sebab, aku tak tahan nak gelak sorang - sorang... kih3... Ye la.. kekadang perkara yang terjadi tu memang aku terasa cam bongok jer... apesal la mende tu bleh jadi kat aku?

Bile citer kat kengkawan, leh la aku gelak puas - puas...ha3... bengong kah aku sebab rela diketawakan?

Nape tak citer kat en. aus? Sebab... akhirnye aku tetap gelak sorang - sorang ...hu3... en. aus susah sikit nak gelak because of silly thing like that... That's why la aku lebih suka share ngan kengkawan...ha3... Diorang nak kutuk, kutuk la ... nak wat camne kan..

Psstt... bukan aku jer camtu. Ade sorang officer ni gred 44 baru pas citer something silly happened to her masa lunch hour tadi.. He3.. kalau nak diikutkan, dia leh simpan sorang -sorang citer tu sebab memang masa tu takde orang yang nampak. Tapi... dia memilih untuk share with us and laugh together..

Menarik kan? he3... Ade gak kitorang kutuk tapi... berpada - pada ok ! Takde la main hentam ikut suka jer kutuk 'member' tu... Ketawa pon mesti berpada - pada jugak... Sebab biasanya bila dah terlampau sangat, tu yang jadi duka... bile dah duka... hilang terus kemanisan hidup. Langsung jadi tak seronok lagi dah...


Kecoh di majlis bertunang...


He3... Ni gambo hiasan semata.. bukan majlis yang kat tajuk tu..


Nampak pengantin baju oren tu? Haa... tu member en. aus dari kecik lagi...Tapi bukan majlis bertunang dia yang kecoh... hehee...Gi pun, ni kan majlis khawin... memang tak la kan...

Cuma, otw nak datang ke majlis diorang ni... aku tetibe teringat kisah masa aku dengan en. aus nak bertunang dulu.

Adat melayuu... masa majlis bertunang, orang lelaki tak leh ada sekali dalam majlis tu. Hanya wakil pihak lelaki je yang datang. Ye lah... nak bincang pasal persiapan untuk hari perkhawinan nanti..

Kot2 la kalau bakal pengantin lelaki ade skali kang, mengamuk plak dia kat situ kalau2 ape yang kuarga pompuan mintak tak memuaskan hati dia.

Wakil pon biasanya dari kalangan orang tua. Diorang ni kan dah banyak 'makan garam' kan.. Sabar tu lebih la sikit dari orang muda nih... ngeh3


Nak di jadikan ceriter, en. aus memang ikut masa majlis pertunangan kitorang tu. Tapi dia duduk kat kemah depan rumah aku.

Omak dia dah pun dah cakap awal2 pasal adat tu. Cuma dia terpaksa ikut sebab wakil2 pihak dia tak tau jalan nak ke rumah aku, tu yang dia ikut sekali..

Ade la kengkawan dia datang ikut gak. Siap masuk dalam rumah lagi nak dengar perbincangan antara 2 pihak... moral support katanye...ha3

Sampai je dalam rumah, tetibe kecoh jap... Wakil dari pihak pompuan...ehem... that's mine... hehee... dengan tak disangka - sangka suruh salah sorang kawan en. aus turun dari rumah.

" Eh.. ni orang lelaki tak boleh ada ni, kita nak berbincang dah ni... "

Terpinga - pinga kawan tu...he3... Tapi dia duduk lagi, tak berganjak sikit pon.. Terpaksa la wakil pihak aku tu ulang balik ayat tu... Bile dah ulang ayat kali kedua tu baru la mak mertua aku ( bakal la masa tu...hehee ) bagi tau...

" Tu bukan tuan punye badan, tu kawan dia... Tuan punye badan tu kat bawah tu..."

Ha3... rupa - rupanye, wakil pihak aku dah salah sangka... Mati - mati dia ingat kawan en. aus tu la bakal suami aku.... hik3.. masa tu aku kat bilik... siap skodeng lagi... tapi tak dapat dengar sangat butir2 yang diorang cakap masa tu...

Dah lepas sarung cincin baru aku dapat tau citer... Bile aku tengok kawan en .aus  yang disangka bakal suami aku tu, hurrmmm... patut la pun... lawa orangnyer...eh... silap...ha3... jambu !

Putih gebu jer orangnya... sian en. aus... sampai hati diorang..kih3... mentang2 la en. aus tu sawo matang jer kulitnyer, muka pon garang.. kekadang orang pikir dia tu pegawai komando...

FYI, aku pon memang berkulit cerah tapi takde la gebu macam kawan en. aus tu... he3... sebab tu gaknye diorang pikir tu calon suami aku...

Takde maknanye... ha3... 

Masa gi kenduri pengantin baju oren tu, kitorang terjumpe balik kawan en. aus tu... He3... tu yang tetibe teringat tu..ngeh3.. siap tanye kat en. aus

" eh... tu kan kawan awak yang orang kampung saya ingat dia calon suami saya dulu...?"

Dengan ala - ala muka tak leh blah, en aus cume jawab..

" urmmm....!"

Kih3...
 

Ahad, 27 November 2011

Sebab dulu Naufal tak dapat ni...

Hari tu aku de citer kan pasal Payel nak beskal?..

Hari ni aku citer pasal Naufal plak.

Lepas je en. aus beli tricycle tu, kitorang ingat Payel la orang yang paling excited nak main tricycle tu...

Rupa - rupanyer.. Naufal !
Padahal... dia dah de pun dah beskal dia sendiri..

Tuu...haa... Cantik lagi.. Harga... RM80.

Tu pon pas puas en .aus round kat town Seremban and Bahau.

Kira murah la tu... sebab bile tengok kat pasaraya..

Beskal yang sama rupa dan warna...

RM 100 ++

Tapi... tu pon dia sibuk nak kerja kan tricycle PAyel..

Lama - lama aku tengok, tricycle tu dah macam dia punyer plak..

Yang Payel, lagi best...tak padan dengan saiz badan yang kecik...

Beskal abang dia dah nak jadi macam dia yang punya..

He3...




Rabu, 23 November 2011

Di situ Puncak Gunung Angsi..


Setiap gambar... ada ceritanya..

* captured via my handphone SE Hazel J20

wordless wednesday?









Amacam? ok tak?

He3...

Sumber gambar : laman rumah mak mertua aku....

*captured via my SE Hazel J20 ( handphone )

Selasa, 22 November 2011

Petanda Payel nak mintak basikal…

payel
Tengok la tu… keta kecik tu bukan untuk ditunggang Payel ! Tapi leh kata tiap2 hari dia dok ‘kuda’ kan keta lego tu.
payel1
Masa ni memang pantang jumpe keta tu… Dari ruang tamu, bawak ke dapur… dapur ke ruang tamu semula… gitu ler..tak jemu – jemu…
payel2
Eksiden… hummm… ade la beberapa kali. Tapi yang last tu paling teruk.. Bibir atas bawah pecah teruk… berdarah – darah tak leh nak cakap. Aku? cam biasa… panik ! dia meraung…aku pon sama… hu3.
p
Since tu, en.aus nekad carikan dia beskal… Tu haa… tricycle… comel tak? Harga RM 50.00. Murah? Kira murah la tu..
Yang penting, Payel tak tertonggeng – tonggeng lagik macam masa dia main keta lego tuh… fiuuuhhh…

De' Rabak Payung....

Entry ni sambungan dari kisah 'Payung Rabak' tu...


Ni tak tau la bile rabak tu jadi sebesar nih..

Masa kejadian semalam tu, cume rabak sikit ni...

Ni terkangkang terus...ha3...

Wajib cari payung baru... mane de jual payung yang cun  ek?

Hurmmm....

Isnin, 21 November 2011

Ter’psiko ke diorang nih?

Watching Malaysia team vs Indon team…

Baru 6 minit, dah lebur 1 gol… Indon 1, Malaysia… 0… hari tu masa team kita dapat 1 gol… aku pikir… ek eh…

Sampai kesudah… aku tengok, jurulatih Indon… relax jer…

Hari ni… nampak dah sebabnyer…! Hari ni diorang betul2 nak ganyang team kita… Team kita…? Banyak peluang nak gol tapi…. tak tau la nape, memanjang jer bola tu melantun ke atas….

Ape kes? Geram tengok!..

Ni bukan team kita jer ter’psiko ngan penyokong Indon tu…ngan aku .. aku skali ter’psiko…adeihh…

eh…jap… macam la aku reti sangat tengok bola ni…ahakss..

Payung rabak…

On the way nak balik rumah tadi, aku dah nampak banjaran Gunung Angsi tu dah kelabu jer… Tu tandanya kat sana dh hujan.

Biasanya bile kat sana dah hujan, mesti merebak sampai ke Seremban ( sebelum sampai sana, kawasan kuartes sure lencun dulu ).

Niat nak singgah Famili Store… cancel terus ! Sampai rumah, hujan dah turun rintik2. Angin yang lebih. Aku dah mula berkira – kira nak bawak payung ke tak… kalau tak bawak, kang tetibe je lebat kang….kuyup plak anak2.

Me amik anak2 jalan kaki je… Tak jauh, belakang rumah kuartes ni gak. Tengok payung, alamak… dah reput. Ade yang koyak sikit. Confident, aku rembat jer payung tu… sebelah tangan lagi dok pegang sandal Payel..

Kalau lum hujan, leh la dia berlari – lari balik rumah macam selalu. Kalau hujan, kena lah aku dukung nanti.
Tengah dok bergebang ngan Pengasuh diorang, hujan plak makin lebat. Angin pun leh tahan gak kuatnye…
Confident buka payung. Naufal dah terkepit – kepit kat kaki aku. Payel… aku dukung !

He3… sadis… lum sampai rumah… payung tu dah rabak. Angin plak masih kuat.. Hujan lagii… Terpusing – pusing aku pegang payung tu…

Tetibe…

“mak…shut ( kasut ) !”


Alamak…! Payel tunjuk kasut dia yang tercicir. Terpaksa patah balik. Naufal pun sama ikut sama. Ingatkan dah selesai… cepat – cepat aku ajak Naufal balik rumah… Terkial – kial aku putar payung tu..supaya anak2 tak kena hujan…he3..

Sampai rumah, aku tengok.. kasut Payel cume ada sebelah jer… yang tercicir tadi tu.. Adoiiyaiii…. Tercicir lagi !!!Sayangkan kasut tu.. aku patah balik sorang2. Kali ni tukar payung terus. Pakai yang kecik sikit… Tau mane kasut tu tercicir?

Hahahaa… betul2 kat tempat kasut yang pertama tadi tercicir…. Adeihh….. Nasib baik dekat je. Terpaksalah berlari2 kejarkan kasut tu pastu cepat2 balik rumah…ish3…

cats

*** ufhh… ade bau tengik lah… nanti aku sambung lagik…

Bekam... oleh HPA staff di Kuala Pilah

Dah baca episode Naufal dikejar anjing tu?

Aku ade sebut bekam kan?

Yang en. aus pening - pening tu? Tu antara kesan - kesan sampingan sementara je lepas berbekam... Bekam darah...

11 tempat... 6 kat muka... 5 lagi kat belakang badan... ni bukan kali pertama en. aus berbekam... dulu pernah gak buat kat town Seremban. Dia kata yang tu tu sakit... He3... maunye tak sakit, kulit ditoreh - toreh pakai pisau 'blade' tu.... aku tengok pon ngeri...erkkk..!!

Tapi yang under HPA ni... en. aus said...diorang cucuk guna jarum yang biasanya digunakan untuk cucuk jari masa nak cek darah tu.. ibu2 mengandung selalu la jumpe jarum tu...  sakit sikit tapi takde la teruk macam yang kat town Seremban buat tu...


Tuu... nampak tak yang bulat hitam kat tepi mata tu... ha... tu la kesan lepas bekam. Bekas tu jadi hitam sebab tempat tu paling banyak kuar darah kotor...

Kalau tak banyak, kurang sikit la kesannyer... takde la camtu skali... Sebelum berbekam, kakitangan HPA akan check-up tahap kesihatan kita dulu... lepas didiagnose...baru lah leh buat bekam...kalau kesihatan tak memuaskan... diorang tak galakkan berbekam... kang takut memudaratkan plak...

Rujuk sini : HPA world kalau korang berminat nak tau dengan lebih lanjut mengenai produk2 HPA yang berasaskan Islamic nih..

Me and anak2 plak...sementara tunggu en. aus...here we are...


Ni posing pas en. aus selesai berbekam... tunggu my mak mertua plak... dia berurut je masa nih... beka? hu3... takut !


Payel...sibuk nak peace jugak! Tapi tak berapa menjadik...he3

opss... Naufal...tu bukan peace la...!


Ha3.. muka sedey...sebab kena marah kat en. aus... puas nak suh dia statik camtu... dah kena marah baru jadik..

Cerr... tengok tangan dia tu... kalau ade mende dia nak buat tapi terbantut... camtu la dia buat... pintal2  hujung jari tak berhenti - henti sampai la dia dapat buat ape yang dia nak...ha3


Sengaja buat kecik jer... gambo tak cun... berpeluh ketiak nak suh anak2 bertuah ni posing kat wall tu...adeih... sabor jer la...

Naufal dikejar anjing...

Gara - gara nak simpan 'durian runtuh' kat dalam boot kereta semalam, Naufal dikejar dek anjing..
Nightmare on the day semalam... giler ! Tak tau camne anjing MIL leh terlepas dari tambatan tu. Laju jer dia meluru kat kitorang. Masa tu cuma ada aku, Naufal and Payel. 

Elok je aku tutup boot keta lepas simpan durian, aku nampak anjing tu berlari2 datang. Elok je 'menatang' tu berhenti kat belakang Payel...  Siap hidu - hidu Payel lagik...Panik kau..!!
Tapi orang yang paling takut.... Naufal. Masa anjing tu ok hidu2 Payel, aku yang dah panik ni... tolak - tolak la anjing tu ngan kaki. Tapi anjing tu macam tak reti bahasa...( memang pon, nama pon anjing kan! )..

Paus la aku tolak2, anjing tu tak mau gak blah... Naufal masa tu dah cabut lari...Langkah seribu...!!!

Apelagiii... anjing tu pon kejar la.. Mulut aku ngan Naufal punyerlah kecoh dok terjerit2 panggil En. Aus... Anjing tu... Langsung tak berbunyi... Senyap je...tapi tetap kejar Naufal..

Puaslah Naufal berlari keliling keta. AKu masa tu tak dapat nak kejar skali...kaki dah terpaku sebab Payel dah pegang kaki aku. Masa tu aku masih berdiri kat tepi keta, dekat boot keta. Tiap kali anjing tu lalu kat aku, tiap kali tu gak aku tolak - tolak anjing tu ngan kaki... cuba nak halang anjing tu dari kejar Naufal..

Kat dalam kepala aku cuma risau 1 mende jer... takut anjing tu gigit Naufal...tapi nampaknya takde plak tanda - tanda anjing tu nak gigit... Anjing tu cuma ikut jer belakang Nuafal..

Naufal...? Amazing..! Tak pernah la aku nampak Naufal lari selaju tu.. Punye la laju dia lari keliling keta tu...tak jatuh langsung! Takut punye pasal kan..!!! 

Anjing tu jer yang sampai terbabas... terbabas... siap buat U-turn lagi tu... Hampeih punye anjing ! 

De la dalam 10 minit gitu... baru la MIL muncul marahkan anjing hampeih tu...hu3... elok je anjing tu lari kat MIL, cepat2 aku bawak Naufal ngan Payel masuk dalam rumah...

Memggigil jap badan aku... FYI, aku ngan Naufal memang jakun ngan binatang nih... bukan setakat anjing, kambing tu pon aku dah rasa nak cabut langkah seribu... Takut kena tanduk...he3

Aku ingat en. aus yang kuar dulu tolong kitorang... rupenye my apak mertua daa.... en. aus? nan hado yo..! Rupenyer dia tak tau ape2 sebab masa kejadian tu, dia dalam toilet...tengah mamai... pening sebab baru lepas kena bekam...

Adoiyai.... sib baik malam tadi Naufal tak mengigau... he3... masa kena semalam memang cuak giler...

Tapi bile ingat balik kejadian tu, nak tergelak pon ade....ngeh3...

Actually... anjing tu jinak nak mampos..! My apak mertua bela sebab nak suh anjing tu jaga kebun yang sekangkang kera kat belakang rumah depa tu... 


Anjing baka ni la...jinak dan... pomaleh ( pemalas )... tau nak main jer...manja2 la konon...gedik ! Ber'kangkang - kangkang' kera masuk dalam kebun tu, dia leh wat derk jer... memang tak reti menyalak... Time makan yo dio menyalak...

So... jangan kontroversi yek..!

Begitulah citernye...tragedi antara aku, Naufal dan anjing yang tak bersuara...tu !

Durian Runtuh Kuala Pilah

Memang betul - betul punyer runtuh! Bukan peribahasa ke bidalan ke... bukan...bukan...!


Tu haa... nampak tak yang terkopak tu? Dahan yang paling besar. Takde ribut pon, tapi... kopak jugak!


Hohoho... fokus lagik kat pokok durian tu. Nyaris timpa rumah my MIL. Satu - satunya dahan yang paling besar. Paling subur ngan buah - buah durian plak tu...

Cerrr korang tengok dahan yang lain - lain tu... Botak jer kan? Buah pon takde.


Banyak woo... MIL said hampir 90 biji durian kat dahan yang 'runtuh' tu... he3... instead of kopak or jatuh, my MIL suka used that word...RUNTUH..!

My en. aus pon love to use that word...ha3... Memula aku ingat dapek emas ke... duit ker... rupenyer...durian tu betul2 'runtuh' daa....


Tapi rugi la... Cume beberapa bijik jer yang sodap dimakan. Yang lain semua masak layu... Leh makan, tapi ... totally tak sodap...tawar plus payau..! Memang tak sodap...

Dalam banyak - banyak tu, aku bawak gak la balik dalam 2 bijik. Tapi tak sempat rasa lagi...tak tau la sedap ke tak. MIL said tu buah dari pokok lain. Bukan dari dahan yang runtuh tu...

Sedap la kot...ngeh3.. owh... ada tragedi yang berlaku masa aku nak simpan buah tu kat boot kereta... 

Tragedi antara aku, naufal dan sekor anjing tak bersuara...he3... nanti aku citer dalam next entry....


Rabu, 16 November 2011

Nufail nak tumbuh gigi...

Hohoo... gigi dia nak tumbuh. Gigi geraham sebelah kanan kalau tak silap aku. Patut la hari sabtu hari tu dia tetibe demam. Makan pon tak nak. Asyik tunjuk pipi pastu suh aku bersihkan gigi dia selalu dengan kain.

Suka na dia bile aku tenyeh gusi dia tang yang nak tumbuh gigi tu... hehee.,

Pagi tadi, mata dia kuyu je.. tak cukup tido gaknyer. Malam tadi jap - jap dia bangun. Jap2 dia merengek.

Ai... kesian... kekadang suhu badan dia agak suam - suam kuku, kadang - kadang ok plak.. aih...

Makan pon tak berapa nak. Puas memujuk. Pengasuh plak siap 'blend' lagi nasi semata - mata nak bagi dia senang makan.

Sian Payel..!


Khamis, 10 November 2011

Melayan jiwa… di Kuala Lukut

Gila la gayanya entry melayan jiwa... heheee...

Sambil2 eskot pegawai melawat stesen2 kecil kami... sempat le jugak aku curi2 masa ambil gambar kat Kuala Lukut, Port Dickson nih...

Yupp... jauh ke dalam tu... yg de short cut ke KLIA ( kalau tak silap... ) tu...

yg jadi fav. kaki2 pancing tu... tukun?? uiihh... banyak!

port dickson

‘Sepetang’ di Kuala Lukut… tengahari ‘buta’ sebenornyer nih. Tapi sebab langit masa tu mendung jer… aku letak ler perkataan ‘sepetang’ tu… memang nampak macam dah petang sangat jer masa tuh…

port dickson


port dickson

port dickson

Kat situ, memang banyak ikan tembakul… pernah dengar nama ikan tembakul?

Alah… yang dalam citer orang dulu – dulu tu… Ade yang tak tau? Takpe…lain kali aku explain.

Yang uniknya pasal ikan tembakul ni, ‘diorang’ ada kaki…! 2 pasang lagik…

Pastu kat belakang ‘diorang’ ada layah kecil. Alah… sirip ‘diorang’ tapi… tegak jer…

e7

Yang aku bulatkan banyak2 tu... ikan tembakul la tu... banyak kan? lebih 20 ekor ade tu... best betul tengok 'diorg' tu bersantai sakan... siap buat wrestling show lagi.. macam tau2 je aku nak curi2 amik gambar 'diorg'... cehh!!

kaki pancing

e6

Walaupun tak seberapa, tapi aku suka gambar2 nih. Love my sony ericsson handphone… jenis ‘green hearth’ J20… syok ooo…!

Selasa, 8 November 2011

Menu raya aidiladha..

ketupat rendang sambal kacang nasi impit raya
Muahahaa..

Getik rasanya diri ku..!

Ni pon nak tunjuk... ahaks!

Rendang nogori ada, rendang johor juga ada...

Tak ketinggalan, wuhuu...

My sambal kacang... walaupun a bit masin..

Tapi...menjadi uolls!

At last...! 

Komen en. aus pun kali ni dah tak macam tahun sudah...2 komen jer..

" Kali ni ok, sambal ni... cuma masin sikit jer..."

Hu3... kira ok la tu kan... tang masin tu boleh di adjust lagik..

Takde hal punyer..!

kuah lodeh lontong

yang ni bukan kitoang punye tapi...

Lauk yang jiran ayah aku bagi. Lodeh..!

Ada lagi yang jiran kitorang bagi...tukar - tukar juadah

Tapi yang lodeh ni jer yang sempat snap...

He3... best wok !

Walaupon cuma raya korban..makan tetap meriah!

Amaran kepada pemandu wanita or lelaki...read this..!


Pemilik kenderaan ini adalah WANITA...

Di dalamnya ada seorang lagi wanita dan seorang budak perempuan...

Apa motif aku? 

Cuba bayangkan...

Kalau tika itu, ada perompak atau penjahat datang...

Senang - senang aje diorang tu masuk and drive kereta ni tanpa halangan..

Sebab...

Korang tengok gambar tu, korang pikir la sendiri...

Nasihat ni untuk semua termasuk diri aku sekali...

Jumaat, 4 November 2011

Mantai...dah ada yang buka gerai hari ni...!

Korang tau apa itu Mantai? Ok... kalau masih ada yang tak tau...korang dulu baca kat sini...

Dah baca?...okey...bagus..! Bermakna ilmu pengetahuan korang dah bertambah lagi hari ni..he3...

Pagi tadi on the way nak pi keje, ada dah yang buka gerai jual daging2 sempena Raya Korban nih... Tapi mungkin sebab lmu ramai yang cuti, gerai - gerai tu nampak lengang jer. Esok ramai la kot yang serbu...

Tu baru kat area sini, lum kat kampung lagi... Agak - agaknya meriah tak eh? Raya pose hari tu tak meriah sangat pon cam dolu - dolu... kenapa agaknye eh?

Mantai tu... mantai gak... tapi dalam pada tu, ada mende lain yang aku nak makan hari ni...
bubble tea ice blended cool blog
Taa... daa...! ice blended a.k.a cool blog.... with pearl included....hohoo... Syok oo..!

Tambah lagi.......
bolognese spagetti

Hu3... spaghetti bolognese... kalau dapat la depan mata sekarang nih...walaweiih...

aihh... tak bleh jadi nih... kena dapatkan jugak rehat karang...hohoo..!