Isnin, 25 Jun 2012

Mudahnya mintak duit!

Pagi ni ade sorang pompuan datang jumpe bos kami kat opis. Aku ingatkan orang nak mintak tandatangan bos utk buat pengesahan pada salinan i/c or sijil2 tu. Sebab minggu sudah de sorang perempuan datang. Tujuannya nak mintak t/tangan. Nak pengesahan utk temuduga kerja.

Rupenye yg ni bukan. Tujuan dia lain... nak 'pow' duit bos kami. Aiihh... bukan sikit - sikit... RM500! Nak dipanjangkan citer, minggu lepas je dia dah berjaya 'pow' duit bos kami RM 200.00. Sebelum tu macam2 la dia cakap... citer semua sedih2 jer... akal nak tarik simpati bos kami la tu. Terkena gak la bos kan... Mintak bukan mintak terus... nak 'pinjam' je katanya.

Hari ni datang lagi. Bukan sebab nak bayar tapi nak tambahkan lagi hutang yg dah sedia ada tu... Hampir setiap hari tu dia mintak. Kali pertama dia 'pow' duit tu...khamis last week. Hari jumaat dia try nak 'pow' lagi tapi tak berjaya sebab our boss de tugasan kat luar.

Hari ni isnin... dia datang lagi. Bile bos kata dia takde duit... dia tak percaya! Haa hamik...our boss tunjuk purse dia yg trully empty sebab baru pas bagi kat anak dia pagi tdi. Dah slamat kat situu Ehh... tak jugak...that pompuan tak puas hati selagi tak dapat.... petang ni dia kata nak datang lagi...

Hohoo... tak tau la ape nak cakap. Kalau de pertalian darah tu takpe le jugak. ni tah sesape la... datang2 canang citer2 simpati peh tu senang2 nak mintak pinjam duit kat orang yg tak dikenali. Tebal betul muka orang macam tu. Aku bukan la nak menyibuk hal orang tapi agak2 la kan!

Katanya jual insurans tak laku... income susah nak masuk... try la cara lain. Biar rezeki yg datang tu hasil dari titik peluh kita sendiri. Jgn la buat macam tu kan?

Dulu my ex-boss...pompuan... yg datang nak pinjam duit dia tu lelaki... terbalik... lelaki plak mintak duit kat pompuan. Kalau tengok fizikal... sihat jer...cukup segala sifat...taapii...

Lu pikir la sendiri...

4 ulasan:

CINTA UNTUK KITA berkata...

zmn skrg ni bkn ssh pun nk cr kerja.. g la cr kerja..dr mintak2 cm tu, buat malu dri sndri je kan..

maszull berkata...

assalamualaikum syu...macam-macam kan...:)

lady scooter berkata...

cinta utk kita :itu la pasal...

lady scooter berkata...

maszull : a'ah...macam2...