Khamis, 27 Disember 2012

Terkunci...

Ceritanya............

Minggu lepas, member se-opis bercerita.... minggu tu giliran dia bertugas utk kunci semua pintu keluar masuk pejabat2 kat bangunan kitorang bertugas nih...

Lepas kunci semua pintu, brader ni trus pi kat mtor dia.. tentulah nak balik rumah... keje dah selesai... nak tunggu ape lagi kan?

Tiba2...

" ehh... *Koroy... laki den ( aku ) kek ( kat ) dalam tu laee ( lagi )... laki den terkunci dalam tu!!! " *nama sengaja ditukar bagi melindungi hak asasi penama sebenar...kih3..

^_^.... rupa - rupanya itu adalah suara salah seorang staff yg juga berkerja di pejabat kitorang yg sebenarnya sedang menunggu suaminya. Sang suami rupanya masih berada di dalam..

" Lahh.. mano den tau! Den ingek ( ingat ) takdo orang dah... golap ( gelap ) yo! ( je! ). Den kunci lah..!"

Tu citer en. Koroy... yg telah aku tukar namanya.. kah3...

en. koroy berkata, 

" tu la... yg suami gilo ( gila ) kojo ( kerja )... yg bini tak sabar nak balik rumah..! nasib baik bini dia ado ( ada ) tunggu kat luar... nasib baik den bolum ( belum ) balik umah laee ( lagi ).... kalau tak.. selamat !... buek ( buat ) kojo dalam golap ( gelap )! Mano den tau de orang! Lain kali pasang la lampu..."

FYI.. semasa kejadian, masa adalah selepas jam 5.30 petang... kalau tak pasang lampu... memang dalam pejabat agak gelap.

Aduhaiii... moral of the story... kalau pon seronok bekerja...... pastikan lampu pejabat menyala... supaya tak terjadi kes seperti dia atas... he3


credit gambar to : http://www.flickr.com/photos/azri/4189585749/

UPDATE : jawapan khas utk mama Maszull... he3...^_^

* suami isteri tu staff kami kat sini. Yg isteri dah tunggu kat keta sebab masa tu dah after 5.00pm... nak balik dah, tapi yg suami leka lagi kat dalam. buat keje. dalam gelap plak tu..tak buka lampu... yg Koroy ( telah ditukarkan nama..he3 ) ni Pembantu Pejabat... memang tugas dia tutup semua pintu lepas habis waktu keje... masa tu dah dekat kul 6 ptg, tgok gelap je kat dalam... so dia fikir takde org lah kan!.. tu yg dia kunci je pintu tu dari luar... lepas tu la yg si  isteri ni sedar suaminya terkunci kat dalam.. he3....

Rabu, 26 Disember 2012

Vokal... bukan sekadar rupa

Malam ni kan final... walaupun awal2 tu tak minat nak tengok... tapi bile en. suami dah buka... layannn je lah.


Vokal.. bukan sekadar rupa ehh? hmm.. betul lah tu... bukan rupa yang jadi ukuran tetapi sebaliknya bakat menjadi sandaran.. .wahh.. hebat ayat aku...he3.. ** macam pernah dengar je ayat tu.. tapi di mana ya?hmmm**

2 peserta... 1 lelaki... 1 wanita... pendapat aku... yang wanita tu.. sape? Mar... ok... dia... entah kenapa aku rasa nyanyian dia biasa2 je... ala kadar... kenapa ehh? takde kepuasan bile dengar...

Peserta lelaki... wahh... pusingan kedua... Dipenjara Janji & Opera Hidup... susahkan nak hilangkan bayang2 Awie dalam lagu2 tu..? Masih ada.. kalau tak, takkan Hattan selaku juri boleh bercakap " Awie hanya seorang... tak perlu ada 2 Awie.."

Sesiapa pun lah.. kebanyakkan peserta lelaki kalau bawak lagu Awie... mesti wujud lagi bayang2 Awie kat tiap2 bait lagu tu... tak boleh padam!

Ooohh.. tidak! ternyata kehebatan penyanyi otai masih hebat! Zamani... Salem... wahh... tulen! asli..! real...! vokal diorang... ternyata masih hebat...! masih memukau...


Aduhai Zamani... kenapalah kurus sangat? boleh kata dah tinggal tulang dgan kulit... aduhai... 

Pusingan ketiga.. aku suka part ni...ha3... Uchop.. peserta lelaki itu... kan tak reti sgat nyanyi lagu inggeris! malam ni kena pulak dicabar nyanyi lagu pilihan Mar.... so far... ok ape! takdelah teruk sangat bunyinya.. walaupon Datuk Hattan dah gelak2 kat bawah stage tu kan...!! Not bad! u rock!!!

walaupon..ziana zain kata... sebutan tah jadi caca merba... tapi still ok! Datuk Hattan kata, " aku pon tak reti gak nyanyi omputih... aku pon tak reti diction segala mende tu.. tapi bile dgar suara kau Uchop...."

Terpesona Datuk Hattan!

Pusingan ketiga... bak kata Datuk Hattan, " Mar... tak sangka u boleh nyanyi lagu rock dgan baik"... napelah pusingan pertama dgan kedua tadi macam kurenggg mantap?

Tapi..

Rasanya dah boleh agak dah kan siapa pemenang Vokal malam ni...ha3....

sumber gambar : credit to google search


Selasa, 25 Disember 2012

Muzium Tentera Darat Port Dickson...

Dah pernah singgah ke muzium tu? aku baru je lagi gi sana. Tu pon kebetulan de kenduri kat rumah kawan yg tinggal kat PD tu... otw balik dari kenduri, en. suami bawak aku dgan anak2 menyinggah kat situ jap... Mende la yg de kat muzium ni kan? Jom la tengok ape yg aku jumpe...


Mula2.. aku nampak kapal terbang ni... de lagi 1 kat sudut kanan tu... lagi besar dari yg dlm gambar ni... tak muat lak nak sumbat dlm kamera lhone...kih3... kidding!


Antara yg terawal kitorang jumpe... paling awal... keretapi... de budak kecik kat situ cakap... kereta bomba!  sebab kaler macam kereta bomba.. merah!


De 2 jenis keretapi.. yg ni dgan yg merah tu under construction.... aku tengok dari jauh.. .tak kuasa nak panjat... hee


Mula2 aku ingat, bangunan ni opis... igatkan tak bleh masuk... rupanya... dalam bangunan ni la bilik pameran... jap lagi kita tengok... kitorang nak pi cari toilet jap... mane ehh?


Sebelum jumpe tandas... aku terpacak dulu kat depan deretan motorsikal antik... tapi peh tu.. terus tak jd masuk toilet... he3


Lawatan pintu 1... kat sini ade penerangan pasal penubuhan awal ATM... siap de harimau awet yg besarnya.. pergghh... besar... harimau putih... simbol kekuatan agaknya... sebab tu diorg letak rimau tu kat pintu masuk... lain2.... de pameran pakaian terawal ATM  dll...


Pemandangan dari tingkat atas selepas melawat pintu 3... ehh... mane pintu 2??


Pintu 3 : era kesultanan melaka... tu de tulis kat papan tu... gelap ooo dalam tu... de kapal besar.... dengan replika anak2 kapal... siap pameran pelbagai jenis dan saiz keris... kapal... dan replika penjajah ikut era penjajah contoh macam... belanda... portugis... dll


Pintu 4?? haaa... baru aku tau..nape takde pintu 2? sebab pintu 2 tu adalah jalan keluar utk pintu 1... gitu la jugak dgan pintu 4... dah jom... to the next door... pintu 5...

yg ni lain sikit... masuk2 je dah dgar bunyi kuda berjalan... aiihh... kenapa? tiap kali aku melangkah... tiapkali tu la keluar bunyi tapak kaki kuda dan rengusan kuda... seram?!

he3... tak lah.. utk org yg penakut ngan hewan cam aku ni... pelik! rasa macam aku tengah naik kuda and kuda tu yg berjalan bawak aku melawat bilik 5 nih... 

rupanya, kat pintu masuk tadi ade sensor... bile kitorng masuk je, automatik keluar bunyi tapak dan rengusan kuda...


 Deretan kereta2 kebal... tengok dari jauh jek.... jadilah... tempat ni luas tau! seronok anak2 dapat berlari puas2 kat sini...hee


Mulanya aku ingat tugu biasa, rupanya... setiap tugu tu de tertulis nama2 perajurit kita yg terkorban satu masa dulu... oo.. nama leftenan Adnan pon ade.. tapi tak tau tiang yg mana... terlalu ramai nama2 yg tercatit kat situ..


 Penat cik?!.. sama lah... saya juga.. .tapi sebab anak2 dah berkejar panjang anak tangga tu, aku pon sama ikut berkejar jugak lah... pelantar ape tu gaknye eh??


Oooo... pelantar utk meniti jambatan gantung rupanya... sebelum naik... de memo kat situ.. meh baca dulu.. ape dia tulis?... hmm... kapasiti muatan setiap kali melalui titi gantung ni tak lebih dari 5 org dewasa... ehh.. camtu ke? lebih kurang lah...


Haa... sebenarnya aku ni memang gayat dgan ketinggian.. sungguh! Masa panjat pelantar ni tadi rasa macam lupe diri jap... dah sampai atas baru sedar yg kaki dah mula rasa menggigil.. takkan nak turun pulak kan? kang anak2 nak ikut plak! buat penat je naik kang!... takpe... aku kentalkan jiwa... he3..

buat2 relax.... buat2 cool... dlm hati... aduhh!!


Mak oii... ramainya... ni dah lebih 5 org dah ni... padan le titi gantung tu melendut semacam... oo tak leh jadi... biar diorg lepas dulu.... oo aku gayat!!


Cuci mata dulu sambil cool2 kan jiwa yg kacau..he3... cantik kan? dah macam kat taman tuan puteri zaman dulu2 plak...kih3...


Ho3.. nak bocor rahsia... si kecik ni paling kuat meraung... Opal... nampak macam relax tapi aku tau... dalam hati dia...hu3... macam aku.. kecut! gayat...!!

Ni titi yg last... agak strong dari titi2 yg sebelumnya... sebab tu hero2 kcik ni bleh relax jalan kat situ sendiri.


Ha3... muka si kecik dah mula cuak... sebab.. en. suami sengaja henjut titi tu..


Haa... kan dah meraung dah tu!!! ayyooo....


Otw berjalan turun lepas selesaikan perjalanan meniti titian gantung tu tadi... Si kecik ni hampir tergolek masa bertembung dgan encik tentera tu... ingtkan pegawai biasa... skali en. suami kata.... pegawai tinggi tu... tapi tu la... tak sombong! cakap pon sopan je masa sembang dgan en. suami.. katanya lagi 2 tahun nak opsyen... pegawai ni la yg ditugaskan menjaga muzium ni...


Rehat jap sementara en. suami bersembang dgan pegawai tentera tu....


Titian gantung dari bawah... tak tinggi sangat.. kalau nak rasa yg tinggi  kena la gi kat tempat Prince William gi masa beliau melawat Malaysia hari tu...he3


aaaa... penat!!! lepas cemas sekejap ngan laluan titian gantung tadi tu... balik lah!


Ni masa nak balik... yg ber-t-shirt biru tu, perajurit muda yg sedang dalam rekrut... ramaikan? sekitar muzium ni semua adalah bangunan2 ATM daripada kem latihan sampai la ke kaurtes... 

so.. no wonderlah PD ni diiktiraf sebgai bandar tentera...

kalau korang perasan, jalan kat sini tarnya telah dicatkan dgn warna merah... tu maknanya, kawasan kat situ adalah kawasan ATM....


haa... perajurit muda tu tadi... kalau korang tengok kat belkaang deretan kereta kebal tu kan ade bangunan warna kuning oren kan? haa.. itu la asrama diorng.... berjiran je dgan taman titian gantung tu...


 Last but not less.... kalau korang datang PD... singgah la kat muzium ni kejap... haa.... jangan lupa.. dah penat2 berjalan tu,  beli la ais krim yg de jual kat situ... buat sejukkan tekak....

Datang ehh....

Isnin, 24 Disember 2012

18 Dis di hospital besar tunku jaafar...

Tu tarikh appointment utk buka simen kat kaki Opal...

Waktu temujanji : 9.00 pagi...

Waktu rawatan : 1 tengahari...

Hebat tak?? hebat kan?! 4 jam tunggu... tempoh rawatan... tak sampai 20 minit.... berrrr-angin tak payah nak kata lah... paling tak tahan kat hati bile Opal asyik merengek, " mak!.. Opal boring-lah.... "

wahh... budak yg baru umur 5 tahun lebih ni pon dah pandai cakap boring tau! 

" mak, bile nak balik...?"

" bile nak balik mak?!"

" lambatnye mak..! jom la balik.."

tu antara ayat2 yg tak tau dah berapa kali Opal dok ulang... aduhh.... tak terkata dibuatnya... rasa macam telinga ni dah keluar asap... macam2 kaler dah asap yg keluar tu! punye la lama nak kena tunggu...


Ingatkan bile temujanji tu jam 9.00... time tu gak la dapat rawatan... tak ehh... kena amik nombor giliran jugak.... so aku tak paham nape mesti letak waktu rawatan kat surat temujanji tu....

nak tunggu nombor giliran pulak kat kaunter daftar... bukan kat tempat ortopedik tu... tapi kat luar... yg general punye tu.... kaunter kat ortopedik tu entah ape fungsinya... agihkan pesakit ikut jenis rawatan kot... entah... tu pon tak ikut nombomr giliran yg aku dah amik masa mula2 tu...

ikut suka diorang je nak panggil nombor gilran yg mana... katalah.. kalau korang dapat no. giliran 10... masa tu pulak no. gilran yg sedang dipanggil 7... mungkin korang berharap... oh.. lagi 2 org... lepas tu giliran aku lah...

hahh.... sama sekali tidak!


ha... gambar blur... macam mata aku jugak... berpinar tengok mesin matrik yg papar no. giliran kita tu... kan lampu l.e.d tu kaler merah... dah naik pijr bijik mata aku tengok mesin tu.... tiapkali dengar suara interkom tu berbunyi, tiapkali tu la mata aku pandang kat mesin matrik tu... 


si bongsu yg tak habis2 meragam.... suara dia je la yg paling kuat meraung sebab gaduh dgan Opal... aku dah lerr berrr-angin 1 badan menunggu giliran yg dah berjam2 tu... tambah lak si kecik ni wat perangai... haa... rasa nak meletup pon ade... tapi... sabarrrrrrr...!!

baru la aku tau...gini rupanya bile berurusan dengan hospital ni... patut la member2 sepejabat selalu mengeluh bile citer pasal spital nih... 

de terbaca kat kaunter daftar tu masa tunggu giliran utk pendaftaran... diorg menyediakan err... perkhidmatan yg efisyen.. cekap... hmm.... kalau nak daftar sorang pesakit pon makan masa dekat 20 minit... efisyen ke? cekap ke? opsss...


Tu.. dalam gambar tu semua... terpaksa tunggu...berjam2... 

Nasib baik lepas doktor check periksa kaki Opal...  takde tanda2 tulang retak... kaki Opal sembuh sepenuhnya... al-hamdulillah... lagi lega bile doktor kata lepas ni tak payah dtg lagi dah utk rawatan susulan... 

Doktor bagi surat discharged... ohh... lega! walaupon masa menunggu giliran tu hati ni panas 'terik'! bile dgar doktor tu cakap macam tu... syukur sangat!

Hanjing... kemain banyak lerr..

Sejak semenjak ni kemain banyak anjing2 kat kawasan rumah ni... lepas tu buat bunyi riuh.. aduhaii.. lebih2 lagi awal pagi... bunyi kalau best takpe gak... ni tak.. menakutkan!

kalau setakat sekor dua tu leh tahan lagi... tapi ni dah dekat 10 ekor... dari yg besar sampai la yg ala2 'junior'... wahh... 

macam pagi tadi lah... tengah siap2 nak pi keje, dgar bunyi anjing2 liar tu.. wuiihh... kemain riuh lagi.... selalunya aku hantar anak bongsu just ikut lorong belakang rumah jek.. sebab rumah pengasuh si bongsu ni kat belakang rumah jek dapurnya...

tapi hari ni... aku kena tinjau dulu... nak lalu pon rasa tak sedap hati jek... sebab... dah 7.30 pagi... bunyi anjing2 liar... huiihh.... ramai ngko!!

bile tinjau ikut pintu dapur, ok... hari ni memang takde la nak lalu lorong belakang tu.... bayangkan le kalau dah dekat 10 ekor anjing dok 'berhimpun' dgan meriahnya kat belakang tu...agak2 korang... ape leh jadi?

ohh.. tidak! 

macam2 perkara leh jadi... nak tak nak... mau tak mau.. terpaksa la aku kejut anak bongsu dari tido. selalunya aku dukung dia sampai ke pintu dapur rumah pengasuh... tapi sebab tak berani nak mengharung segerombolan hanjing liar tu... " bi, bangun... mak hantar bi naik motor hari ni.."

gitulah.... hantar dia naik motor... tu lebih baik dari redah laluan ber-anjing tu...

haa.... baru jap ni... 4 ekor anjing liar tu merayap... cari makan... tapi... yg tak tahannya tu... bunyi salah sekor dari hewan2 tu... macam nampak antu....woooo.... apesal?! cari makan je kot! tak payah le bunyi sampai camtu kan?!

sib baik 'depa' semua dah lesap.. tu pon lepas 'depa' dok bawak lari sebekas tupperware... macam ade isi dalamnya... makanan kot... legaaa... 

hee... sori lah... entry hari ni citer pasal menatang tu.... tapi serius la... seram tau tengok hanjing2 liar tu...

Khamis, 20 Disember 2012

Laptop dah 'sihat'...yeaayyy...!!

Finally.. lepas sekian lama menunggu.. akhirnya.... semalam.. err.. malam tadi... laptop aku dah boleh digunakan semula...yeayy.....!!! suka sangat...!! he3...

lega rasanya.. tapi tu pon kopak gak la poket ni kan.. RM 300.00 ++... tukar hard disk baru... RM 219.00, window masih sama... Window 7.... apek tu..err... entah.. apek kot... pasal my en. suami yg pi Low Yatt tu semalam ngan kawan dia.... aku tak ikut.. keje maa...

apek tu suggest aku pakai window 8... katanya laju sikit... hayya... tak pa la... wa mau yg biasa2 punya... bukan nak buat ape sangat pon.. mungkin next time la aku upgrade. kalau window laju tapi beruk-band tu masih tahap se-laju siput.. tak guna gak kan? oh.. tu yg aku pikir lah...

window je dah berapa... adeiihh... bonus ohh bonus... takde la nak shopping sangat. habis kat situ je la... tapi takpe... laptop dah sembuh.. ok la tu kan?! ;-)

tu baru laptop... semalam.. kereta pulak... brake pump sebelah kanan bocor plak dah!! brake pad kiri plak dah habis.... warrgghhh..!! duit lagi...!!! duit... duit.. duit... kejap je habis... yearrgghhh....!!!

yg best tu, dulu en.suami tukar rim keta tu... tokey workshop tu leh bagi kitorang nut yg cikai je.. last2 kena cungkil ngan pahat... ape kah??? cungkil nut rim keta pakai pahat jekk?? ape kes? sebab nut tu dah loose... tu pasal la... teruk tokey tu kan...?

sib baik la en. suami de simpan nut2 spare... pakai la yg tu... kalau tak... duit lagiiiiiiiiii..............


Isnin, 17 Disember 2012

Ejen celcom penipu!?

Well.. tak tau la kat korang.. de sesape yg pernah terkena tak dgan ejen2 tepi jalan a.k.a kaki lima yg gigih menjual nama celcom kononnya ade package free...??

ha... free la sangat kan? bila tak nak layan, ejen2 terdesak ni makin menjadi2... bersungguh2 benar pujuk rayu org... de plak dah macam thap memaksa... mangsa... paling diorg gemar, budak2 yg baru habih skolah dlm lingkungan 18 tahun.. 

aku cakap ni bukan cakap kosong... my sis dulu pernah terkena dgan ejen jahanam cam gini... desak2 mintak i/c.. bile buat aduan kat celcom centre kat seremban tu... cik kak tudung ape tah tu jawab, nape bagi..? ngan muka tak bersalah.. panas tak hati kau? of..course..! 

budak tu umur baru 18 tahun... memang de budak yg umur 18 tahun dah matured.. dah tau menilai penyangak2 pe'el cam gitu.. tapi macam my sis... dia  tak tau.. i believed ramai lagi yg macam dia... sebab masa tu dia baru nak belajar hidup berdikari... but still... masa tu duit dia mak bapak aku yg tanggung... tapi kemain sedap akak tu jawab, " sapa suruh bagi? u bukan bawah umur lagi... kitorang tak leh buat ape2.. "

lebih kurang gitu lah... aku short formkan ayat akak tu pasal tak berapa ingat sgat...

hari ni... salah sorang pegawai kanan kat department aku citer... anak dia pon terkena gak... baru je dia balik dari 'serang' celcom tu...

padan muka! tau nak untung je.. tapi lepas tangan....!

---------------------------------------------------ll----------------------------------------------

UPDATE : paling tak leh lupa, peg. kat kaunter tu boleh cakap " dah 18tahun, takkan adik awak tak reti pikir sendiri masa bagi i/c tu? "..huiihh... kemain sedap dia bahasakan org masa tu....


Dik..! lepas ni jangan suka - suka bagi i/c ngko kat orang.. ever...!!!!

Kalau kena paksa sekalipun, jangan sesekali bagi..........................

kisah di hospital Besar Tunku Jaafar


spai hospital...

kami terus ke unit emergency... nasib tak ramai orang.. doktor ngan M.A je yg ramai... Lepas sesi pendaftaran... soal jawab semua.... barulah dapat masuk bilik utk dapatkan rawatan... me and naufal...

tak tunggu lama.. lebih kurang 15 minit, doktor bilik kecemasan tu dah panggil kami masuk.. aku bagi doktor rawat naufal dulu.. ohh.. otw ke spital tu barulah terasa sakit kat seluruh pinggang sampai ke kaki... sakit yg amat!

aku bagi doktor rawat naufal dulu... tangan kiri naufal masa tu sepanjang masa bengkok tak nak bergerak.. doktor suruh dia gerakkan tangan... tapi punye la kuat dia meraung... 

masa jatuh lepas kena langgar tu, aku nampak kaki kiri naufal dah biru.. tak lama lepas tu tempat yg membiru tu dah membengkak pulak... doktor suruh dia gerakkan kaki.. tapi sama gak... dia meraung sekuat2 hati.. kaki tak mau gerak... dari sorg doktor dah jadi 2 org doktor.. dorg decide buat x-ray utk kaki dgan tangan kiri yg paling teruk injured tu..

ni gambar lepas x-ray.. sementara naufal dihantar ke bilik x-ray with en. suami, aku stay. Doktor kat semua ok... yg aku sakit tu mungkin just urat ngan otot dalam.. takde lebam appeared... 

lepas buat muka seposen.. barulah doktor tu 'bermurah' hati bagi aku m.c.. nasib baik dapat sebab peh balik rumah tengahari tu.. kaki kiri aku dah mula jammed... tak boleh diangkat macam biasa.. masa kat spital memang tak perasan...
nuafal... lepas x-ray.. 2 org doktor wanita tu memang tak dapat buat keputusan.. jap2 dia pandang naufal.. jap2 dia pandang naufal.. aku dah pelik.. tapi masa tu hati dah lega sikit sebab doktor2 tu kata, tangan kiri naufal tak patah... cuma...

kaki kiri tu... diorg tak dapat nak decide.. terpaksa refer pada doktor pakar.. sebab... naufal sedang dalam proses membesar.. kalau ade retak... mungkin masa ni tak nampak... 
termenung dah tu.. sebab lama sangat tunggu doktor nak buat keputusan pasal kaki dia yg membiru membengkak tu... doktor yg ketiga.. pakar katanya tapi masih tak dapat bagi keputusan.. diarah pulak buat x-ray kali kedua... 

dah buat x-ray kali kedua pon.. masih tak dapat buat keputusan.. kata doktor tu... x-ray nampak normal tapi macam de sesuatu....

aduhh... panggil plak doktor ke - 4... still tak dapart buat keputusan.. aku ni tak ler hebat nau bab2 speaking tapi setiap butir yg doktor2 tu speaking.... aku paham... tapi tak paham... diorg macam susah nak buat keputusan.

 last2 bawak x-ray tu ke doktor yg betul2 pakar.. bos pada doktor ke-3 dan 4 tu... keputusannya...

kaki naufal terpaksa disimen separuh.... tujuan... sebagai anduh utk kurangkan rasa sakit.... retak atau tak... itu kena tunggu 18 Disember ni baru leh tau....

pukul 12 tghari baru dpat balik rumah.. tu pon lepas naufal dah merungut2 banyak kali... merengek nak balik... si kecik tu... dari dok main2 pagi tu sampai tertidor balik... sampai lencun lah pampers dia dok menunggu... kesian payel... kesian jugak kat naufal... tapi nak buat camne..

Jumaat, 14 Disember 2012

dilanggar kereta..eps2

sambungan dari -----> http://skuterlady.blogspot.com/2012/12/dilanggar-kereta.html

aku lupe yg sekejap tadi badan aku juga jatuh terhempas ke tengah jalan. tapi demi anak.. aku lupa semua sakit tu...

pakcik tu nak hantar tapi memikirkan yg suami de kat rumah, aku terus berlari balik. Skuter yg dah terbaring kat tengah jalan tu pon aku tak peduli ape jadi dah... tau2 masa aku balik rumah rupanya jiran depan rumah pakcik tu yg tolong hantarkan. Kebetulan masa kejadian dia pon ade skali tengah panaskan enjin bike dia..

Perasaan masa tu, aku rasa jantung memang degup laju lah.. terkejut. jiwa aku cam 'blur'... macam tenang... tapi dlm masa yg sama, air mata aku menitik laju. tapi aku tak rasa cam nak menangis pon. cuma.. entah... aku ketuk tingkap bilik utk kali kedua. en. suami dah mula pelik.. dia fikir nape aku tak gi keje lagi...

" kenapa?"

" awak... saya jatuh... kat depan!"

aku cakap tersekat2... en. suami dah makin pelik...

" mana motor?!"

" tu kat depan..."

Masa tu brader bike tu otw tolak skuter aku..

" lah.. camne leh jatuh?"

muka en. suami.. blur...+ cemas... + hairan......

" kena langgar... kat dpan tu... naufal pon kena...! "

sebab aku blaik sorang... en. suami dah mula cemas.

" naufal mana?"

 " sy tumpangkan dia kat keta pakcik tu... dia kata nak anta sy ngan naufal gi hospital..."

Tapi hajat pkacik tu tak sampai sebab en. suami berkeras nak hantar kami sendiri... brade bike tu cakap

" motor ni ok... tak de jadi pape.... sib baik tak teruk..."

sementara en. suami bersiap.. kejutkan ank kami yg bongsu, aku berlari dapatkan naufal semula... masa tu aku dah mula rasa sakit kat pinggang spai ke kaki... tapi gigh jugak demi naufal..

masa aku masukkan naufal dalam keta, pakcik tu rupanya dah terpacak depan pintu rumah kami...

" ya.. allah... sy mintak maap la waris ( waris tu merujuk pada en. suami ) ( berulangkali )... ya allah... minta maaflah... saya tak perasan dia lalu tadi.. tau2 dah jadi je... minta maaf ( ulangkali  - en. suami kata pakcik tu menangis masa nih ).. anta la spital cepat... anak tu... ya allah... anak tu...."

En. suami just said

" takpelah.. benda dah nak jadi.... takpe2... abang jgan risau... "

sebab masa ni pakcik tu dah pegang2 dada... kitorang memang tau yg pakcik ni tak leh stress... mudah kena heart attack!... sebab tu en. suami takde nak marah ke ape... tak terkata sebenarnya... naufal plak sepanjnag otw ke spital tu asyik meraung je... better daripada dia pengsan sebab masa tu aku harap sgt kepala naufal tak terhantuk mana2 masa jatuh tadi.

spai spital.......

to be cont............

Khamis, 13 Disember 2012

Dilanggar kereta...

27 Nov 2012... 7.30 pagi...

i was on my way to send my 1st son to his teacher ( cikgu yg jaga dia masa dia skolah kat PASTI bfore this.. ).

selalunya memang tu la masanya aku keluar rumah hantar naufal sebelum aku pi keje. biasanya juga, anak yg kecik aku hantar pengasuh belakang rumah je.. tapi that day.. aku tinggalkan dia kat rumah with my husband. Pengasuh dia cuti seminggu at that time....

sebelum keluar, aku ketuk tingkap and pesan pada en.suami agar jgan lupa buang sampah kat dapur. 

masa tunggu naufal kunci gate... masa tu aku perasan yg jalan area rumah tu sangat lengang... amat lengang. terdetik juga kat hati.. selalunya time3 camni dah de kereta lalu lalang.. tpai that day... takde 1 pon... masa suasana masa cuti hujung minggu plak...

tapi.. aku ni mane la reti nak rasa sign cam instinct yg sesetengah org rasa tu kan... aku suruh naufal naik skuter. memandangkan takde org lalu lalang lagi.. aku anggap mungkin aku yg keluar awal.. so takdelah aku perah skuter tu laju2 or kelam kabut... tenang.. relax je... sempat aku tarik tangan naufal supaya peluk aku kuat2.. takut dia 'tercicir' masa aku bwk skuter.....

tetibe... aku perasan de 1 kereta dari arah sisi kiri mengundur, hati aku pantas terdetik " aiihh.. apesal kereta ni laju semacam nih ?"

memang terkejut sgt masa tu tapi takde lah smpai tahap panik.. aku cuba perah minyak supaya laju sikit ngan harapan... selamat.... taaapi...

belum sempat buat apa2, aku  rasa macam 1 sentakan kuat dari arah belakang skuter... helmet yg aku pakai dah menurun sikit ke depan sampai kedua2 mata aku tertutp dek helmet yg tetap melekat kat kepala masa tu.. masa tu jugak aku menjerit dan.... 

aku jatuh ke sebelah kiri.... badan terhempas ke tanah.. masa tu jugak aku dgar naufal dah meraung kesakitan... pemilik kereta tu dah mengucap2 dah.... risaukan naufal, aku terus bangun.. yg aku nampak... skuter aku dah tumbang ke arah bertentang betul2 belakang kereta yg melanggar kami tadi.. agak jauh dari tempat aku dan naufal terjatuh... skuter tu tumbang di sebelah kanan...  tu yg aku ingat masa sekali pandang sebab aku cuma ingat naufal yg dah meraung tu... biru kaki kiri dia.. semahu2nya dia  meraung kesakitan... org yg langgar kami  tu... dah mengucap tak tau berapa kali dah...

" ya allah... ya allah.. ( berulangkali )... tolong2... tolong dia ( merujuk pada aku )... angkat anak2 tu..angkat anak tu...ya allah.... ya allah ( still berulangkali )"

aku? masa tu aku terus angkat naufal. 

sejak naufal dah besar ni, sebenarnya aku tak larat nak dukung dia cam masa dia kecik2 dulu. saiz badan dia memang kecik tapi  ya ampun... memang hari2 biasa, aku tak larat nak dukung dia lama2. badan dia padat.. 

tapi hari tu... entah cmane, aku mampu dukung dia dari tempat kejadian ke dalam kereta org yg  langgar kami... ( sebab masa tu pakcik tu sendiri yg nak hantar kami ke hospital.. dia pun bukan org lain... jiran kami jugak... rakan sepejabat aku jugak... )... 

to be cont.....

Rabu, 5 Disember 2012

Separuh jiwaku ... lega!

Sedang mencuri - curi waktu pada ketika ini... 

Kalau sejak semenjak ni di opis ni bergema ayat... ' seluruh jiwa saya terbang '...

Hari ni aku pulak nak tambah 'gema' tu lagi..yee haa... 'separuh jiwaku...lega !'... since yesterday actually... sesak nafas sejak berberapa hari yg lepas dah semakin baik... dah semakin lega...

Semalam... akhirnya... siap jugak buku program tu.... Lega sangat bila design dan susun atur isi kandungan buku dipersetujui Pengarah kami... al-hamdulillah... 

Sekarang tunggu masa utk dicetak seperti yang telah dipersetujui... harap2 segala - galanya berjalan lancar kerana tempoh yg ada cuma hari ni dengan esok... jumaat ni.... 7 Dis... adalah harinya.... 

Kad jemputan pon dah dihantar... sekarang... tunggu feed back dari yg dijemput je... haaa.... legaaaaaa.... sgat lega! ringan sgat rasanya kat hatii..... sangaaaaaaaat.....

Isnin, 3 Disember 2012

Cuti panjang... unwanted situation!

Hallooo... slamat pagi semua... assalamualaikum....

Lama tak bersiaran... hampir seminggu... eh... bukan...

seminggu lebih... hampir 3 minggu kot kan?! last entry 14 NOVEMBER 2012... haaaa... dekat sebulan takde entry baru... maaf... sibuk keterlaluan.... dan banyak kisah yg terjadi sepanjang ketidak-sempatan itu.

sibuk dengan persiapan utk perasmian banguan baru jabatan kami.... paling tak berkesempatan adalah kerana... aku mengalami kecelakaan kecil... kerana itu aku gelarkan 'cuti panjang' ini sebagai.... unwanted situation...

kemalangan kecil tak jauh dari rumah kediaman kami akibat dilanggar kereta jiran yg sedang mengundur. akibatnya... aku dan anak sulung tercampak dari skuter kesayangan tu ke tengah jalan...

kesannya... nantilah... aku kongsi kan citer ini di entry yg lain.

entry ini sekadar ucapan salam bahwa blog ini masih ber-nafas seperti sediakala... hanya terrrrr-paksa dicutikan memandangkan laptop aku yg rosak tu masih belum dapat dibaiki... bak kata wak jawa jiran ayah aku kat kampung nun, " ongkosnya..entek..!"..teehee...