Jumaat, 31 Ogos 2012

Jawapannya....

He3... ni jawapan kepada soklan teka - teki aku hari tu...

~ Dalam banyak2 tipu, tipu ape yg dibenarkan..? tak dosa plak tu... ~

~ Jawapan : Tipu dlm step kawad bile salah langkah.... teeeheee.... itu lerr dia...


Ade kah teka teki ini bersifat syok sendiri? Ape korang rasa ?

Teehee....takpelah... klau ade yg rasa ini teka teki syok sendiri.... up to u lah... ehh... aku tengah dalam mood kawad sempena hari merdeka... so... of courselah teka teki tu de berbaur2 kawad...heh3

Khamis, 30 Ogos 2012

Ape dia?

Teka teki teka tekuk...
ular mati ateh ( atas ) pokok...

Haaa.... sempena esok nak sambut merdeka nih... tetibe ade la plak timbul teka - teki kat dalam minda nih... meh kita tengok... sape yg boleh jawab....he3...

Soklannya....ee-ya-lah....

Dalam banyak - banyak tipu.... tipu ape yg dibenarkan?

Haa... paham de soklan? 

Di ulang...

~ Dalam banyak - banyak tipu, tipu ape yg dibenarkan ? Tak dosa plak tu... ~

He3... jeng3...

Cubelah jawab...

Selasa, 28 Ogos 2012

Praakkkkk...!!!

Hahh... bunyi ape tu?

Bunyi tu kami dgar masa raya ke-4... masa tu on the way balik dari rumah Pok Teh kat Palong 12.

Dalam kul 4 lebih gitu lerr...

Masa nak gerak balik tu memang en. aus nampak macam mengantuk. Sebab tu bile mak ngan my sis ajak pi Bahau... dia tak mau gi memane... Dia kata nak balik Mahsan... tido!

Ok..!

Sebabkan takde mende nak sembang... aku renung jalan kat depan tu. lurus je.... lancar je perjalanan. aku tengok en.aus bawak keta dalam kedudukan yg betul... makna kata... centre di lorong yg betul..

Peh kuar simpang nak masuk ke Palong dah masa tu.... tengah laju dalam 100km/j... dah jauh gak le dari simpang tu.... aku nampak depan tu de la berderet kereta dari arah bertentangan... peh tu aku perasan de 1 keta warna hitam macam agak ter-ke-tengah sikit...

Tiba2.....

Praaakkkkk...!

" Hoi..!!!"

Aku ngan en. aus sama2 memekik terkejut. sama2 toleh ke kanan. wahh....

" Pecah!!!"


 Haaa... tu la...yg pecah tu! Side mirror kitorang... sib tak pecah habis... sib baik jugak cume side mirror je yg keta tu rempuh... en. aus cakap keta yg rempuh side mirror keta kitorang tu jenis proton BLM... ye kot...aku pon tak perasan sgt keta ape... yg pasti keta tu warna hitam!


HU3... tengok tu! alalalaaaaa.... nak kena touch-up balik ler gamaknye... nak bancuh balik kaler yg sama... rasanya payah sikit... adeiihhh... ber-belak la keta tu....hhuuuuu....

Tapi mujur le jugak yg tu je kena hentam.. kalau lebih dari tu.... naya!!! mintak dijauhkan....ya Allah... retak sikit takpelah.... nak wat camne... masa tu masing2 tgah berhayal... hooiihhh... bahaya tul!

Nak kejar keta yg langgar tu...rasa cam tak berbaloi sebab sekejap je keta tu dah jauh.... aiihh... sabar jelah!

** teeheee.... sound effect " praakkk" tu sepatutnya aku buat gini... "praapppp..!!!"... tapi sbab dah tertaip camtu.... blasahje la...

Isnin, 27 Ogos 2012

Kawad raya?!

Muaahaahaaa.... ape kah korang jugak terkena penyakit 'monday blues' hari ni? apokah...gitu?

Aku ? ok je... kalau kena buat keje mungkin agak blues gak.. tapi sebab tadi kena attend taklimat utk perbarisan hari kebangsaan 31 ogos nih... ok sikit lah... he3

Aku ingat diorang nak buat perbarisan hari kebangsaan lewat sikit. cam tahun lepas kan diorang sambut masa hari Malaysia.. haa.... sape ingat bile Malaysia? bile Sabah, Sarawak & semenanjung bersatu....bergabung? huhh.... memang meletopsss...!!

Haaa.... bile? bile?... lupe lah tu...he3... meh aku ingatkan balik... 16 September... tahun? haa... cari lerr, peh tu tinggalkan jawapan ehh di kotak komen saya ehh... he3... agar saya boleh terjah blog kalian semula... boleh?!

Tadi sesampai je kat opis dah kena kawad... yeayy... happy? kena kawad pon happy?!! 

Walooo-pune kena berjemur berpanas... ni la masanya aku nak bagi lelemak tepu kat badan ni mencair semula... tak banyak, dapat cairkan seciput pon dah kira bersyukur la tu... kan....!

De yg kata tadi...

" eh... awk pakai t-shirt kawad saiz M? nape tak amik saiz S "

Hmmm... korang agak2... ape jawapan aku? Senang je... gini aku jawab...

" Cif, saya sengaja amik saiz besar. Kalau saya amik saiz S... takut de yg pitam bile diorang tengok lemak saya yg melantun2 masa kawad nanti... "

Boleh gitu? he3... aku sedia maklum saiz badan aku agak berkembang pesat sejak bersalin kan anak no-2 dulu... tapi aku tak mao rasa stress... jadi bile ade yg perli2... aku akan pastikan aku bagi jawapan yg 'best2' je...

Hati... kena kebal... kalau mudah sentap...memang akan jadi stress... watpe stress sebab mulut orang? kan?! tapi dlm masa yg sama, aku tetap usaha utk kurangkan berat ni atleast sekilo dua...

Yg paaaaaaaaaaaaliing penting.... kesihatan kena jaga! kalau nak kurus sampai sakit2 badan...owhh... tidak! tu tak bagus... haaiihh... lari tajuk dah nih...

Ahad, 26 Ogos 2012

Belacan hapak...

Angan2 hari ni nak lerr buat sambal belacan. Sebab takde, aku kirim kat en. aus skali ngan santan... nak wat masak lemak cili api pelahap ngan sambal belacan... perrgghh.... meletus2 bontot! best wooo..!!

Peh dah masak lauk2 lain, aku buka la plastik pembungkus belacan tu...walaaaaaweiii... hapaknya kemain! lain macam bonar lak aiihhh... aduiihh... camne nih? permintaan en. aus nak sambal belacan... agak2 korang berjaya tak?

Aku try hamik sikit... goreng ngan cili api guna api kecik... selalunya kalau belacan tu ok...bile goreng... baunya memang wangi... haa.. tak payah pikir yg bukan2 eh... takde maknanya wangi belacan tu cam perfume yg korang suke pakai tu tak... yg aku maksudkan.... wangi belacan! lagi harum semerbak oooooo...

Tapi tadi tak jadi gitu... bau hapak tu tak mau hilang lerr... abih camno? last2 aku ckap gak kat en. aus... belacan hapak... buat sambal gesek je boleh? gi pun tetamu dah sampai... masak2 lauk2 pon utk hidang kat tetamu sebenornyer..

Sib baik en. aus ok.. 

Peh tetamu balik, aku kemas dapur yg berkecah tu... de lak bau pelik... cam bau bangkai lerr..! aku ingatkan sisa ikan ngan sotong... tapi bile dah buang sampah... eehh... ado laee bau busuk tu!

Hidu punye hidu... eeuuuhh... belacan tu rupanya! apesal la bau belacan nih teruk sangat?! aduuhh... mcm bau bangkai.... alololohhh.....


Ni lerr ghuper aku tuju khas utk belacan hapak tu... skali utk berodben yg cam hampeiihh nihh... bersaksikan si kecik bertuah kat sebelah ni yg punyer la syok dok tenyeh2 handphone aku...hambooiihhh...!

Sabtu, 18 Ogos 2012

Bazaar Kuala Pilah

Last day pose... last nite berjual sakan... hu3 yg tak best tu... en. aus dah sampai sana baru nak call aku.... katanya

" Kuih murah2... 3 balang RM 50 jer... nak beli?"

Hamboihh... murahnya.... tapiiii... aku tak mau... so sape2 yg lum de kuihh raya... dan de rasa nak memboroang.... meh la serbu reramai ke bazaar Kuala Piilah...

Malam ni je....

Lain hari takde... kena tunggu tahun depan plak!

So... gi cepat!

Sana sini...

Takbir dah bergema kan?! Tu la antara irama paling best malam2 raya nih... La ni kat umah my M.I.L.. sambil2 dgar takbir... meh ingat balik ape kami makan masa berbuka tadi... macam2 lauk de...

Paling banyak... rendang... sana rendang... sini rendang! tak tau dah nak makan yg mana 1... pattern rendang tu dah nampak lebih kurang sama jekk.. naik juling mata tengok... tu lom tenung lama2...

Last2... rojak mentua aku gak yg laku... yg aku tak segan2 sebat laju2... plus... sup tulang yg super marvellouse...camne eja? betul tak tu?

Tu hal makan... ni hal dentam dentum nih... sana meriam buluh... sini mercun... huiihhh.... berlawan2 korang ehh? konon nya tengok meriam buluh sape paling kuat 'kentut'.... hooihh... kalau kuat 'kentut'nya tu dah kira cukup hebat la!

Tak kisah ler.. ape2 pon...keselamatan tu SANGAT penting!!!! so hati2... yg main mercun tu... kalau nak campak... sila la campak ke tempat yg takde orang... jangan humban kat orang... kang takut ko yg kena 'humban'... siap!

suka leh suka..., tapi berpado - pado lah yo!

Rabu, 15 Ogos 2012

Bermaafan di tengah jalan...

Ape kess? dah takde tempat lain ke?

Teeheee... ni bukan sape2... aku le yg terlibat tu... Petang tadi, elok je dekat2 abih waktu keje, aku tengok kat langit...wahh... terkelip - kelip kilat tu... sebelum tu dah renyai jap...

Jadinya... dengan langkah macam nak gi perang... aku tak toleh sgt dah kat sesape... laju je nak kejar skuter kat tempat parking nuu... tetibe dengar orang panggil... sayup sayup je... mane?

Ehh... la... kak Za rupanya...

" naik motor ke keta hari ni?!"

Aku patah balik.

" motor kak!"

Sebab tu la aku jalan macam tak cukup tanah... kang kot hujan tengah2 bawak motor kang...lencun lak sampai ke rumah...heheee.... tak mau tak mau....

" Akak dah start cuti sok..slamat beraya..minta maaf bebanyak lau de salah silap..."

Ye kak! saya pon camtu ler... minta halalkan yg termakan termnum tu skali ye... punye la syok laga2 pipi... muahh.. muaahh... ( adegan : laga pipi kanan, peh tu pipi kiri lak..peh tu pipi kanan lagi.. )

tak sedar... rupanya kitorang dok tengah lorong. Sib baik dlm kawasan pejabat... keta2 lain lum lalu lagi kat jalan tu... slamat!

Kak Za dah cuti... cam tahun2 lepas.. aku antara yg last skali cuti... hari last tu ler yg paling best..ha3... masa yg saaaaaaangat best utk... men-gonjeng....!! hik3... ssyyhhh.... jgn kasi tau sama bos aku yekk...

Semangat raya

Sape yg dah start cuti sok?! angkat tangan.....!!!

Ehh... dah..dah... yg angkat kaki tu... sila turunkan... takut de yg pitammm

Wahh... mesti semangat tu dah berkobar - kobar dalam dada kan?! Dah packing dah ? Ready dah menempuh perjalanan ke kampung?!

Tahun lepas aku rajin buat kad raya... ye lerr... 1st time beraya as blogger... tapi tawun ni kemalasan mencipta tu dah sampai tahap cipan dah!...over sangat MALAS tuh... apesal ehh?

Sok aku keje lagi. En. aus pon keje lagi.. lusa pon sama! Pada kengkawan yg rajin bebenar tanye tuh...

*ecehh.. macam ler diorang baca blog aku nihh... takde maknanya... omong kosong je nihh...dgan harapan sepenuh sudu agar diorang terbaca... teehee...

Saya mula bercuti sabtu nih... maknanya.... dah raya baru kami cuti! Jadi pada sesape yg dah mula bercuti minggu nih... aku nak ucapkan...


SELAMAT BERCUTI ~ SELAMAT MEMANDU ~ SEMOGA SAMPAI KE DESTINASI YG DITUJU...!!!

DAAAAAAANN...!!!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..... MOHON AMPUN ATAS SEGALA KETERLANJURAN KATA2 & KEKHILAFAN YG ADA.........

SEMOGA RAYA INI, KITA DIBERKATI ALLAH...IN-SYA-ALLAH..!!!

Pandu berhati2... ingat yg tersayang... biar lambat asalkan selamat sampai ye!

Rambut raya...

Yaaa... selain beli baju raya...kuuih raya..kasut rayya...bla...bla...blaaa... pot pet pot pet.... satu lagi yg...jap... silent please...! *** bos besar lalu jap...jap ehh...***

ok... bos besar dah jauh ke depan tapi suara besarnya tu macam tertinggal kat sini...adeiihh... takpe... abaikan!

Rambut raya...! yeaayy... back to the topic

Minggu lepas, after aku merengek kat en. aus.. sila la potong rambut bebudak bertuah tu ( opal & payel )... aku fikir dia nak potong sendri as usual... mechine tarah tu dah de kan... buat sendiri lah... lagi si kecik tu selalu nau menangis bile kena 'tarah' rambut guna mechine tu... so memang tak confident nak gi potong kat kedai.

Tapi kali en. aus macam malas nak gunting rambut anak2 bertuah tu... moh le kita ke kedai depan nun... atee... jom ler... nak gunting rambut diorang je pon.. rambut aku dah lama 'selamat'! seawal pose aku dah kerjakan. Tu pon puas ler bagi hint mintak en. aus temankan... last2 dia ikut gak...siap tertiton - titon bagai...he3... cian!

Kali ni aku lak kena temankan depa bertiga... buat skali semua...lan-sum terus...


Opal... macam tawakal je bile tokey tu gunting rambut dia... keh3... muka... tak leh blah...muka memang cuak giler... ape la Opal!


Tadi si abang... la ni giliran si adik plak... muka dia lagi tak leh blah... dari mula masuk kedai nih...muka ketat jerr... Peh tu tak reti diam lak tu.. kepala tu jap melingas ke kiri, jap kang ke kanan... mane2 je la...ikut suka dia...sampai mamat bangla ni hangin ler...he3... nasib la ehh... but be careful... i'm watching u bro!


En. aus... tumpang join sekaki.... 3 kepala ni baru RM 17.00... murah kan?! murahnye kosong potong rambut org lelaki... orang pompuan...kena ikut fesyen... paing ciput pon..harga dalam RM 20.00 sekali potong... tu pon kena tengok gak... kalau rambut tu panjang... lain lak harga ehh...

Peh tu... tukang gunting tu siap advice macam2... rebonding lah... cuci lah... ape lah... ingat sikit2 ke tu? uihh.. untung oo buka saloon rambut nih... aku ni sebab tak minat je... kalau tak...mungkin aku dah de 1 saloon rambut cam Fasha Sandha tu... ape namenya? Chinta Saloon? 


Sementara tunggu...hahh.... belek la majalah tu Opal! Hencem tak? tapi tu la... balik umah...tengok2... alamak... depan tu cam gonjeng sikit... potong tak rata... kena la adjust sendiri.


Hoo3.... kan dah kata...muka ketat! seco'et senyum pon tarak! Takpelah... yg penting dia tak nangis masa gunting tadi... kira ok la teww kan....!

Selasa, 14 Ogos 2012

Bile masculin guy pakai losyen

OMG...!!!! Haku pon tak pakai losyen.... jadi kenapa yg masculin pon nak pakai losyen? ehh... do u really pakai losyen...or... owh... maybe tangan kuat berpeluh ehh?? ( trying to think +ve ...ha3... )

Isunya? Aku sememangnya menyampah bebenor bile kena mengadap mesin biometrik tu... tapi tu la... suka tak suka, kena gak ngadap menatang tu tiap2 hari... pagi ngan petang!

Nape? Haiihhh... ape tah dengki nau mesin tu ngan aku nan jelita nih... asal aku letak jari ni... selalu nau di-reject... tak kira pagi / petang... dalam seminggu tu mesti de la.. at least sekali... nyampah!

Paling nyampah bile orang sebelum aku pakai losyen di jari... owh no..!!! confirm berminit - minit la aku tersadai kat situ... bengang! 

Disebabkan mesin tu selalu carik pasal ngan aku... tak nak la inter-frame kan mesin tu kat sini... ha3...saje dengki...hamik kau!

Petang tadi... otw nak ke mesin tu...thumb jari gebussh aku nih, de la sorang mamat ni ptong Q... takpe... dia nak amik anak kot! ( agaknye la... aku tibai je nih.. )

Cam aku cakap memula tadi... this mamat...masculin type.. elok aku nak letak jari ni kat mesin tu...imbas jari le konon!... ehh... tempat letak jari kat mesin tu... berminyak! 

Losyen?! takkan orang nak pakai minyak kat jari kot! Dah tentulah losyen kan! tapi sib la mesin tu baik ngan aku hari ni... sekali letak jari je dah ok.... 

" TQ.."

Katanya... iyelah! hari ni je ngko baik ngan aku,... lain kali ko buat lagii... hampeihh...

Tapi...adekah betul mamat masculin iteww memakai losyen..hahh??? adekah... betul!?...hmmmm....

Baju Raya kena jahit!

ape kes ni? memang la baju raya kena jahit...kalau tak jahit...bukan la baju raya namanya tue... tu kain ela namanya...
Tapi kalau gini jadinye... acaner tu?
Tak jelas ehh? ni le rupa baju raya aku yg kena jhit tu... sape yg jadi tukang jahit? lengan baju tu asalnya tak cam tu...tu bile diangkat...sebenarnya dah berpintal... aku nak masukkan tangan dah tak lepas...
Nampak tak...? habis berselirat benang jahit tu... ni baru tinggalkan sekejap je tu.. pasal masa tu aku ngantuk bebenor, aku letak le tepi.. hero2 kecik tu de la tgah baring skali ngan aku..elok aku terlelap...siap!!

Anak2 bertuah tu take over plak... adeiih... tahun dulu... Opal yg buat... kali ni... Payel pulak..tu pon ngan kerjasama Opal...

arrgghhhhhh............................................................................!!!
Acaner tu? dah berpintal... terkial2 gak membetulkannya... sib baik jarum jahit tu halus... dpat la aku buka balik jahitan berselirat tu tanpa perlu cut benang tu...
Manik2 tu asalnya takde bercampur cengitu derr....  Tapi bile anak2 bertuah tu 'mengerjakanner'... maka terjadi la begitu... dah bertabur tak ikut warna dah... peh selesaikan lengan baju yg berpintal tu... kena lak asingkan manik2 ni ikut warna...

sabaaaaaaaar je lah...

Jumaat, 10 Ogos 2012

Duit Raya...dah tukar ke belum?

Dalam banyak2 perkara yg wajib dan mesti ada or buat every Raya Puasa........Duit Raya! Yeaayyy.... bebudak la yg syoiikkk!! sebab duit tu utk diorang.... 

Tapi tahu kah kamu duhai si cilik yg comel2 belaka.... betapa kaum yg dewasa ini terpaksa berlumba - lumba mengejar bank...errr.... banker utk tukar duit dari not besar ke not kecik yg sehinggit... ke 5 hinggit tuh...

Korang dah tukar lum? Aku semalam kim kat member je... untung de member yg kawin ngan orang bank nih...ha3... time2 ni le nak amik kesempatan mintak tolong.... nak gi sendiri ke bank kekadang tu tak berapa nak sempat... kekadang pi...banker tu kata

" sudah abih....kena tunggu ( tak sure biler ) beberapa hari lagi baru ade balik duit kecik "

Padahal kita ni baru nak kuarkan dompet nak belek berapa ratus yg de dalam 'lepat' kulit tu..ha3... lum sempat cakap

" err... nak... tukar duit..."

Banker tu dah announce gitu... dasyat...terror lah banker tu... macam psikik leh baca minda orang...kuang3... ( padahal diorang dah tau tiap2 tahun memang tu la mende wajib org dok buat...tukar duit raya! saje nak puji..kih3 )

Member tu janji nak bagi Isnin nanti... takpe...aku ok je... tup2...pagi ni dia dah panggil dah... 

" Ha... meh amik duit kau! "

TQ...!!! Bajet duit raya tahun ni sama cam tahun lepas. Takde penambahan anak buah...ahakkss...! RM 200 jugekk kali ni... 

RM 5.00 x 30 keping = RM 150.00
RM 1.00 x 50 keping = RM   50.00

Jumlah ...................... = RM 200.00

RM 5.00 tu untuk anak2 buah suami yg jumlahnye tahun ni = 

1. anak2 Along              = 10 orang
2. anak2 Angah             = 4 orang
3. anak2 Kak Cik          = 2 orang
4. anak2 abg. Padir        = 2 orang
5. anak2 abg. Ali            = 3 orang
6. anak2 abg. Fuad         = 5 orang

TOTAL                         = 26 orang

He3.... ramai tak? Sekali diorang balik.... riuh umah mentua... balance yg lebih tu...anak2 sepupu ke..kengkawan ke... mane2 yg jumpelah... 

Tu side en.aus...side aku...he3... aku lak jadi collector duit raya utk anak2...alalalaa... sebab yg lain lum kawen. ha3...bestnyah!!!

** memula tengok duit singgit tu...aku ingatkan sampul duit...he3.... chantiknyerrr...!!!**

Selasa, 7 Ogos 2012

Batuk sebab alergi?

Tak larat nak tahan2 lagi dah... nak tak nak kena jugak aku jumpa doktor check tekak ni. Gatal kemain... Sikit2 batuk! sikit2 batuk! kalau stakat batuk biasa tu ... aku leh la tahan lagi tapi bile tiba part sampai tak leh tido malam tu...memang aku tak tahan.

Bayangkan le...elok je letak kepala ni kat bantal... time2 tu la batuk ni datang... bertalu2 plak tu... sampai nak tekuar anak tekak dibuatnya... sampai berair la mata jadinyer... dah berhenti jap, baru nak lelap... jadi lagi.. sama gak bertalu2... geram sangat semalam. tengah malam kang jdi lagi...

Semalam petang gigih gak le drive keta ngan terbatuk2 pi klinik. Peh check... sebab aku takde sama... nafas pon ok tapi bile tarik panjang sikit kang....kung3... batuk le tu! Doktor tu tanye

" awak ade alahan ape2 tak ? "

A'ah...ade tapi ape kena mengena ngan batuk aku ni?

" Batuk awak tu pada asalnya bukan sebab jangkitan kuman. Tapi tadi saya tengok dalam tekak tu nampak merah. Dah berlaku radang tekak... tempoh puan batuk poh dah 3-4 hari... mungkin telah berlaku sikit jangkitan kuman! tapi batuk tu berlaku kerana alahan..."

Hahhh...? alahan... pelik! time tu aku memang lupa ape alahan aku... ni masa wat entry ni baru aku teringat... owh... aku memang ade alahan dgan beberapa jenis makanan. Adeiihh... abih yg sampai batuk bertalu2 tu sebab ape? alahan la ehh? 

Doktor tu pon amik amasa nak memikir ubat yg sesuai ngan aku.

" Takpe sy bagi ubat batuk ni tapi ubat ni skali makan cuma 1 sudu besar je. tak boleh lebih..."

Maksudnye? kuat ke kesan ubat batuk tu? hmm... nanti aku citer. alang2 tu...aku mintak skali ubat sapu utk jari aku yg tak semena - mena terkoyak since jumaat lepas. dah le tetibe koyak..payah lak tu nak eolk.. asal elok je...koyak balik.. acaner tu? 


See.... that rekahan tu...nampak kering kat keliling luka tu kan?

" Tu bersangkut - paut ngan batuk tu... alahan...saya boleh bagi ubat tapi...awak kena kenal pasti ape alahan awak. Then...elakkan dari punca alahan tu.. ubat cuma berfungsi utk semantara je... ada kebarangkalian utk terjadi lagi kalau awak tak tau ape alahan awak.."

Ye doktor... saya paham! 

Malam tadi dah try ubat tu... titon jap..bile bangun... errkkk... nape aku rasa seluruh badan aku menggigil semacam. Macam terkena penyakit parkinson je... batuk?! hooo... sah..memang degil batuk ni... malam tadi pon... aku still tak dapat tido lena... hampeihh...! Skali dapat telan air suam2 panas tu...perghh... lega sangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatt...!!

Tapi sekarang...walaupon batuk tu sesekali dtg...tak leh le minum! pose kan?!...sabor je lah...duuuuugaan..!!

Isnin, 6 Ogos 2012

Hilang suara?

Ha3...gitula yg jadi kat aku since semalam. Nak bercakap tapi suara tenggelam timbul...adeiihh... macam suara rokers pon de... klau nak berangan lebih sikit...ermm... dah macam Rani Mukerjee pun de gak...serak2 giteww...hehee...

gambar : google search
Tapi malam tadi le paling siksa dalam bulan pose nih.... Mata memang dah berat.... pegang remote tv pon leh terlepas...kena lak kat dahi...sib tak benjol je...mamai punye pasal la tu..

Tak sampai setengah jam... tekak ni kemain gatal merenyam... Ya Allah... batuk bertalu2 non-stop... dah rasa macam nak terkeluar semua isi tekak.... selang 30 minit jadi lagi...tak tau la berapa kali jadi...sebab tak larat nak kira. Mata dah le mengantuk...

Ingatkan pas sahur tadi nak balas dendam balik. Elok aku letak kepala ke bantal...5 minit pas tu...jadi balik...bertalu2.... uiihh....padahal aku dah makan ubat dah tu...adooooii... siksanya... last2 aku cuba tido duduk...pon jadi  gak!!! hu3...

Tak leh tahan... kang kena gi klinik gak. Tak leh makan sekarang takpelah... yg penting ubat tu! hooii... kalau hari2 camni.... maunye hari ke 4 nanti  aku pitam! kes tak cukup tido...heee

Memandangkan suara ni dah jadi ala rocker... tak leh la cakap banyak.. Kang de lak yg terkejut kang....tak baik naya orang! he3...

Jumaat, 3 Ogos 2012

Kenapa?

Dulu memula aku bina blog ni... aku agak 'meroyan ' sikit... banyak entry ber-emosi pasal kisah kat pejabat ni aku luahkan kat sini. Sebab aku anggap blog ni macam diari. Antaranya yang ini : 'BLOOD SUCKER'

Yg tu memang aku meroyan giler..he3... sekarang ni aku ok dah... dapat lak member2 seopis semuanya jenis sempoi je... lagi la aku ok... 

Orang aku gelar blood - sucker tu biarlah aku gelarkan dia kat sini as MINAH je ekk... Sejak kejadian kitorang ber-konflik tu... aku memang tak ngam dah ngan dia. hal engko, hal engko... hal aku, hak aku ler. Ape jadi kat engko, ape ngko nak buat...aku tak peduli sikit pon. Kalau bukan sebab urusan keje, memang aku tak de la nak tegur sapa...bergurau macam dulu...memang tak la... minah tu pun anggap aku ni menyakitkan hati dia kan? so... fair lah... 

Tapi baru2 ni... ntah camne, aku leh dudk bersebelahan je ngan minah ni. Masa tu baru abis keje & aku terpaksa tunggu en. aus dtg amik. Skuter aku tgah elok 'tido' kat umah...heee

Mula2 tu mmg aku dok sorang2 je kat situ. tetibe minah tu muncul dari belakang... aku tengok dia dtg kat aku. Alamak...!! serius.. masa tu aku memang terkejut sesangat.... Ya Allah... 

Minah ni tegur dulu

" Laa... kau rupenye! tak balik lagi? bukan ko bawak motor ke pagi tadi...aku rasa aku nampak kau bawak motor pagi tadi...."

Peramah giler...muka...aku jeling sikit.... selambe je minah tu. macam takde pape2 padahal memula peh kejadian tu, dia dulu yg tak mau tegur2 aku dah... time tu aku baru niat nak wat camtu ....tau2 dia yg boikot aku dulu. tapi kali ni? hangin ape ehh?

Aku jawab gak la. Tu pon kekok... ayyoooo........... dalam hati ni ko tak tau camne?! Ya Allah....ape ni? dulu sekali...ni sekali lagi.... owh tidak!!! Mimpi ke aku?!! Korang tau tak, sampai ke malam aku terkenang kan kejadian petang tu tau! Dok memikir... kenapa?

Dulu camtu gak... masa tu punye lah aku sedih ngan perangai sorang member sekerja ni. Sampai aku niat pada Alah...aku tak mau jumpe lagi budak pompuan tu sampai ke mati... biar la ape nak jadi kat budak tu..aku tetap tak nak tengok muka dia langsung...

Tau tak ape jadi? 1 hari, aku tengah solat jemaah kat surau... lepas je solat... masa berzikir tu aku tertoleh la ke kanan...rupanya orang sebelah kanan aku tu...member opis tu!!! tergamam sangat... Ya Allah... ape ni?? Dalam surau... dalam 1 barisan saf... masih bertelekung, Allah temukan aku dgan orang yg paling aku tak nak jumpe seumur hidup! cerr bayangkan la ape yg aku rasa masa tu.................

Retest JPJ : 1 Ogos 2012

Dah kata kandas kat parking hari tu kan... masa booking hari tu, instructor tu cakap tempoh utk retest adalah 2 minggu dari tarikh test yg kandas tu. Maka... retest aku ( yg pertama & yg terakhir...he3 ) adalah 1 Ogos 2012. 

Bermakna masa retest tu adalah hari ke-12 puasa... puasa ye!! harap maklum!! Sesi aku lak ...sesi 2. sebab kan sesi 1 dah ramai...tak dapat la kitorang start awal. Sepatutnya turn kitorang start kul 10.30 pg. ni dah delay ke kul 11.00 pg. Matahari...? huuiihh... memang panas ler. Tapi biasanya time2 terik ni la aku buat latihan memandu.... mungkin ok kot! he3

Sementara tunggu sesi 1 tadi habis, de la sorang pengajar ni...tak tau la ape keje dia kat situ time2 test day nih... dari 1st time aku test lagi dia asyik menebeng je kat depan kitorang.. cakap kemain berlagak... cakap besar... pergghh... haiipp... bulan pose haa... tak baik ngumpat..ngeh3

Ujian Bukit :

Memula tu 'termatik' gak le enjin jap...he3... peh tu 2 kali aku start baru idup enjin.... vroomm.. naik bukit...  ok! success... peh angkat tangan... main minyak sikit.. lepaskan clutch sikit pelahan2.. sampai rasa mendak sikit... tekan lagi minyak...bagi menderumm sikit... jalan!!

Ehh... tup2 enjin mati lak kat tengah2 bukit..ape kah?!!!! arrgghhh.... kaki pantas tekan clutch & brek kaki... leh bayangkan tak? hati dah cuak...kandas ke? takkan la kot! aku tengok muka JPJ tu... leh aku tanye JPJ tu gini

" Acanerr?!"

Muka selama JPJ tu cakap...

" Kalau undur... gagal!!"

owh tidak.... aku cepat2 tekan minyak.... berdecit tayar keta.... LULUS!! lega!!

Ujian Parking :

Ni kes haru... aku berhenti jap sebelum buat ujian parking. So aku free kan gear. Bile JPJ yg kedua tu suh jalan, aku jalan la..tapi tu la.. mati lagi enjin keta.. yg best tu...dah mati... 3-4 kali aku start.... enjin keta tak nak idup!!!  Acanerr??

" Nape tak jalan lagi tuuu?!"

Agak tempered sikit JPJ tu... aku cakap je... enjin tak leh idup! masa instructor tu tolong pon memula tak nak idup enjin tu...2 kali dia start baru le keta tu idup...haiihh.. wat saspen betul!!

Sehari sebelum retest ni aku gi balajar lagi 1 jam ngan instructor lain. Tips yg dia lagi mudah dari instructor aku tu. Buktinya.... masa test memang berhasil tapi JPJ tu cam tak puas hati je... dia tanye,

" Dah berapa kali retest nih?"

Baru sekali lerr... muka JPJ tu pon eleh... nak tunjuk eksyen le tu! tau dia cakap pe pastu?

" Jangan terundur..! kalau terundur, saya gagalkan awak! "

ho3.... mulut!!!! warning konon! tapi takpe....yg penting sekarang aku dah... LULUS..!!!

Ujian 3 penjuru : 

Yg ni aku rasa ok sikit. Takde drama cam 2 ujian tadi...he3... Peh parking keta, menapak sikit... bagi salam kat bro JPJ tu... sain! Tengah dok sain kertas penilaian tu kau perasan JPJ nih dok sengeh2... Ape??!! De hutang ke?...tapi aku cakap dalam hati je la..he3... mentang dah lulus...eksyen lak aku! gasak!

Yg penting.... LULUS...!!!!!!!!! yeayy.... bertambah jugak akhirnya kelas kat lesen memandu aku...! Sebab aku dah de lesen motor ( lesen penuh...bukan P!! naa'aa...aaaa!!! no...no...no!! ).

Khamis, 2 Ogos 2012

kesinambungan : debaran 18 july...hu3!!

Ni kesinambungan daripada episode : debaran 18 july 2012.....ape-tu?!

Flashback at 18 July...the day happened :

Today 18 july... aku de test JPJ utk lesen D... haiipp... jgn gelak... he3... betul...umur dah lebih setengah abad ni baru nak gi amik lesen keta... korang kat luar sana tu mesti dah lama berzaman dah de lesen keta kan? zaman sekarang...umur 18 tahun je dah de lesen keta... aku je lambat. Anak dah 2 orang dah baru ler kial2 nak amik lesen keta... 

Ni tengah menunggu yg lelain mendaftar. Ramai wo... pengajar tu cakap, diorang ramai nak test hari nie sebab tak mau test bulan pose. hmmm... takut penat kot! Bahagian 2 memang agak memenatkan. Banyak nak kena pulas stereng kan?! kaki plak selalu nak kena control clutch ngan brek...

Aku dpat sesi pagi. Punye la awal... aku yg ke-14... awal sioott..!!! Lagi... ramai plak yg muda. hu3... tetiba terasa diri ini macam tua bebenor plak aiihh... cettt... 

Nape aku rasa gigil semacam nih...ayyooo... mula dah... gubra dah nih... hayun2 tangan...gerak2 badan... pandang kiri kanan..tiba giliran aku....memula start enjin je dah rasa tak best. Nape? entah le... tapi mmg rasa tak best...aaarrgghh... sudah! takkan la kot.... takpe...buat derk...aku buat2 cam takde pe... 

Atas bukit.. ok...! success.... clutch keta nih panjnag giler... puas la aku tarik sikit2 sikit2 tapi keta cam tak mau gelak...aaiihhh....

Masuk parking.... huwaaaaaaaaaa......! Tang ni la aku kantoi! Keta tak masuk betul2 dlm petak! Aku plak masa tu 'blur' giler... padahal leh adjust kan?! tapi sebab otak aku ni blank...blur...zero... 1 hape pon aku tak terpikir... nak watpe pon tak reti dah... last2 aku surrender! ku angkat tangan... time2 la de sorang instructor yg de kat situ baru sedar aku de kat situ... katanya

" La... nape angkat tangan dulu?! betulkan la dulu baru angkat tangan...!"

Jawapan aku

" Mane saya tau!"

Intructor tu tanye balik

" Pengajar awak tak cakap ke sebelum nih? "

Ate...masa belajar last day hari tu aku dah buat camtu. betulkan kedudukan bile keta tak masuk kotak....intuctor aku cakap tak boleh!!! Acanerr tu?

Kandas..!!!! sedeyyy... tapi kat road ok...ha3... siap JPJ tu tegur..

" aiihh... akak ni macam dah biasa bawak keta je nih..."

Ha3... puji ke ape tu.... tapi de la mende yg kelakar masa tu.. ha3.... lain arah yg dia suh pi, lain arah yg aku pi...kes terlupa...kih3...best nau drive siap sembang sakan ngan org JPJ tu.... masa ni kan pakai keta lain.. dapat lak yg memang best...cluth lembut jer...pergghh... tu yg naik syeehhh tu...sampai tersilap...sib baik lulus.he3...

So retest... aku booking siap2... minggu ke -2 pose... 1 Ogos.... haa.... time tu...siap lah..! aku balas dendam balik kat parking tu!! Retest kena tambah lagi RM 80.00... so jumlah kesemuanya... dari kelas Pra-L 'D' hari tu termasuk latihan and test JPJ....bla3...jjumlah = RM 680.00