Sabtu, 10 Mac 2012

Rumah ustaz laluan jin?

Semalam aku dengan ank2 ikut hasben balik kampung jap lepas dengar suami SIL masuk wad. Terkejut gak sebab tak pernah lagi la kitorang dengar abg. Zul sakit sampai kena tahan wad.

Kata angah, abg. Zul sakit lepas balik dari mane tah ( aku lupe tu.. ngeh.. ). Masa dalam keta dia mengadu sakit, macam angin tapi panas. Jap kat bahu, jap kang kat pinggang. Macam angin tu bergerak2 kat seluruh badan kecuali kepala.

Mula2 angah cuba gak tolong rawat abg. Zul.. tapi tak elok gak. Kesian tengok abg. Zul ( kat Melang tu he known as ustaz Zul ), angah bawak suami dia ke spital. Sib baik la dekat.

Check punye check… tak dapat detect. Doktor cakap, jantung ok, tekanan darah naik ( actually, ustaz zul ni takde penyakit darah tinggi tau. ). Ye lah,3 malam tak leh tido, tak stress ke camtu? sebab nak menahan sakit yg tak tertanggung tu. Tu yg darah dia naik mendadak tu.

Menurut doktor, tahap kesakitan ustaz Zul tu 7 daripada 10 skala.  Doktor pon pelik, selalunya org boleh tahap sampai tahap 5 je. Lebih dari tu biasanya orang dah pengsan sebab terlalu sakit. Tapi ustaz zul tak pengsan, dia boleh sedar lagi tu. Tu yg doktor hairan. Macam2 doktor buat, kejap2 amik darah… kejap2 amik darah. Pon tak dapat detect ustaz sakit ape.

Sakit tak jugak hilang sampaikan doktor takde pilihan, doktor terpaksa suntik ustaz zul dengan Morfin! Kenal ape itu morfin? tak tau leh cari kat internet.

Ingat leh senang2 ke doktor nak bagi morfin tu? Tak ehh… tu ubat terkawal yg paling susah doktor nak bagi tau! 

Tapi dalam kes ustaz zul ni, doktor takde pilihan. Ubat tu disuntik utk tujuan melegakan sakit ustaz zul. Baru la sakit tu kurang sikit tapi… tak hilang terus. Doktor masih nak terus buat kajian tapi angah tetap nak bawak suami dia balik. Ye la, dah tau doktor tak leh watpe dah kan? angah decided nak bawak ke doktor pakar terus. Tu tak tau la bile.

Malam tadi masa lawat diorang kat rumah, ustaz zul nampak lesu sangat. Mane taknye.. masa sakit tu, bukan je sakit2 1 badan ( except kepala ) tapi siap muntah2 + cirit – birit sampai air dalam badan jadi kurang. Kesannya, peparu ustaz zul tak dapat nak kembang elok macam orang sihat.

De yg bermurah hati malam tadi datang nak cuba rawat. Lepas rawatan, katanya… rumah angah tu sebenarnya laluan makhluk halus. Ustaz ni mungkin ‘terkena’ masa makhluk halus tu lalu. tu yg jadi sakit tu… hmm… yg ni aku tak mau komen sekarang.  Tu aku citer entry lain. Memang ade citer pasal rumah angah & ustaz zul yg diorang alami sendiri.

angah

* in red circle, ustaz zul and his wife… dalam circle tu 2 orang anak diorang, yang 2 lagi de situ gak tapi aku lupe nak bulatkan…



2 ulasan:

Gen2Merah berkata...

laluan makhlus halus.. seramnya,,.

lady scooter berkata...

Gen2Merah : yupp... laluan utama makhluk halus..he3