Khamis, 27 Oktober 2016

Dah musim hujan ke?

Kelmarin Hospital Sultanah Aminah terbakar kan? kat wad ICU tu mulanya kan? Pehtu semalam sekali lagi terbakar tapi kali ni takde mangsa yang terlibat...

Aku pon dapat wassap viral tu... dan dalam bebanyak wassap tu, adik ipar aku merangkap hasben Cik Jijah maklumkan... satu - satunya pesakit melayu yang maut tu adalah pak sedara dia. Mangsa adalah merupakan sepupu pada arwah mak adik ipar aku nih... semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Al - fatihah...


hujan...!! lebat ngko....

nak keluar rumah tengah hari tadi... mak ai... golap! sampai pejabat hasben wassap... katanya kat town Seremban dah ribut... takpe, aku gitau dia petang ni aku pi pejabat ngan kereta... lega dia.. hehe


ni gambo kelmarin... bapak gelap! masa tu terus cancel je niat nak buat OT... so ngan kul 5 aku dah cabut! time nak kluar dari pejabat tu plak kemain banyaknya kereta! haduiihhh... sakit pulak hati kita! time tak hujan, takde plak berderet kereta macam tu... 


sambil pecut motor tu, dalam hati ni puas la berdoa... jangan ler de dahan patah time lalu bawah pokok2 besar tu... takat kecik2 ni xpe lagi...

tengah lalu kat selekoh... mak aii... macam nak terbang kena tiup angin... kuat woiii... terus tarik brek.. kebetulan laluan sebelah kanan tu de kereta lalu... kalau ler angin tu betul2 kuat, mau aku hentam kereta tu... tak tau la pehtu ape jadi kat aku kan... nauzubillah...

sampai rumah, slow giler je aku bawka motor... kena plak hujan.. mak aiii... sakit weihh kena air hujan tu... de plak lopak air... selisih plak ngan kereta... aduh makk... menyimbah air tu... nasib ler aku belum lalu time tu... kalau tak, confirm la basah lencun macam dulu... masa tu 4x4 lalu... laju plak tu langgar lopak air... betul2 time aku lalu kat lopak tu... kuyup aku!

heiihhh... teruk betul... pemandu tu langsung tak kisah kat penunggang motorsikal / skuter cam aku ni... pada aku, orang tu sombong! mentang la dia berkereta besar... badan tak kena hujan sepanjang jalan... takde la rasa simpati kat orang2 bermotosikal / skuter ni time hujan lebat camtu...

kesian sikit la kat kami ni... kot kami semua berkemampuan, takde de kami sanggup meredah hujan lebat cenggitu dengan motorsikal / skuter... ye aku boleh je kereta tapi tak bermakna aku mampu usung kereta tu setiap hari ke tempat kerja... zaman sekarang nak kena banyak berjimat... nilai wang pun dah makin kecik dah... RM50 tu bape lama sangat lah boleh bertahan kat dalam poket ni... sebab tu aku lebih senang berskuter je... hmmmm...

so... la ni... dah musim hujan ke??

hati - hati la memandu ye... prihatin jugak dengan persekitaran pemanduan kita masa musim hujan ni...


Rabu, 26 Oktober 2016

Tudung Aidijuma satu !!!

Semalam Cik Jijah ke hospital Putrajaya ngan Cik Guyu... melawat hasbennya Cik Jijah... Katanya nak operate untuk perbetulkan saluran hidungnya yang sempit tu... Isnin tu dia warded... mungkin nak bedah dalam masa terdekat.. 

Tapi tak jadi operate pon... bp tinggi... ICU plak penuh.. ICU?? why?? Sebab doktor tu cakap lepas pembedahan, hasben Cik Jijah a.k.a Pak Ngah to Opal, Payel n Amie perlu ditolak masuk ke ICU... untuk tujuan pemantuan rapi... postpone ke tahun depan katanya...

Otw balik Seremban tu dia wassap nak shopping dulu.... siap tunjuk gambo ni haaa


ek eleh... ngko tunjuk gambo tu je ke? sakitnya hatiii.... cerr ko upload gambo lebih sikit.... ishh... ish.. ish...


shawl ke tu? tudung bawal de tak?


ada !!! 

tu dia tudung bawal ngko....


Selai RM 10?? Nakkk...

Tudung Aidijuma satu...!!!

Kasi yang cun cun punya... 


Pilih cepat!

hahaha... rambang mata nak pilih walaupun tengok gambar je semata... ni belum lagi depan depan ni.. lagi lama ler aku belek belek... nak cari yang berkenan ni kadang makan masa woooo... tapi kadang sekelip mata pon dah boleh jumpa yang berkenan kat hati..

rajin Cik Guyu upload gambo untuk aku... dik, ko kirim kat angah je ekk... sebab umah Cik Jijah dekat je ngan umah aku...  hehehe


aku berkenan dengan yang tu je selai... warna pastel... dah!

susu kambing ngko nak tak?

haaaahh? susu kambing?

ni haaa...


dik, tu susu lembu segar la.... bukan susu kambing... 😁

oppss... sorry! aku silap...

cergghh... tak mao la... aku nak tudung tu je... memang ler aku gemar susu segar tu... tapi kali ni takpe la... hari tu kan dah borong sakan susu tu... tak mao lah...

long, ngko nak tengok magic tak??

mane? ape yang magic sangat tu?

jap...


taa daaa...


tudung yang sama tapi lain corak depan belakang... magik tak??

cerghh... sebelum tu dia tak tunjuk pon.. dah settle bayo, dah gerak balik dah pon baru nak tayang... ape la Cik Guyu nih... tapi disebabkan itu shawl... takpelah... takde la rugi sangat kalau tak dapat pon... hehehe... tapi cantik shawl tu dik... tu yang rabak poket tu ehh? hahaha...


ujian mata ni... sama tak kaler 2 shawl tu? heh... heh... tu Cik Guyu punya...


tu aku punya... tapi masih kat Cik Jijah lagi... tak tau nak amik bila kat dia nihh.. semalam nak singgah rumah dia pas kerja.... hujan plak... lebat tuuuu.... kilat petir.... cam ribut pon ye gak...

then malam tadi Cik Jijah wassap...


long, jangan lupa tuntut tudung...

k... nanti aku tuntut....

tak tuntut, kira aku punya.... hehehe...

baaaaaanyak ngko punya cantikkkkkk!!!!... 





Isnin, 24 Oktober 2016

Mana rakaman GV3 minggu ke 2 aku?

Malam tadi kan konsert kedua Gegar Vaganza 3...

Tapi aku tak cadang ler nak tengok awal  - awal... sebab aku malas nak ngadap iklan2 selingan masa siaran langsung GV3 tu... tah hape.. tv berbayo pun nak letak iklan jugak... pehtu harga tiap tahun kalau boleh nak kasi naik... amende lah....


so aku biorkan bebudak je ngadap tv.. 2 hari kat rumah atok Pilah, diorang tak dapat nak ngadap tv... kasi chance la jap kat diorang... petang tu pon aku dah paksa Opal n Payel temankan Amie main2 kat laman rumah... haha

tapi Opal dah tido awal malam tadi... Payel je belum... budak bertuah sorang ni memang suuuuusah nak disuruh tidur. melainkan kalau dia memang betul2 mengantuk... yang tu ngko tak payah suruh... tapi ngko akan rasa payah nak kejut dia bangun once dia dah tidurrr... makan masa ye nak kejut dia ni...


kebetulan masa tu hasben takdo... dia keluar balik petang tadi lepas kitorang sampai dari kampung.. ngam kul 10 setengah dia balik... time tu dia tanye.. tak tengok GV3 ke?

aku ngan confident yang amat sangat cakap... TAK!!!

sebab dah rakam...

tahap confident tu tinggi melangit.... skali hasben check.... argghhhhh.... takdo!!!!

aku ingat tau... aku rakam bersiri dari konsert pertama GV3 lagi.... hoiih... aku memang fans GV dari yang pertama dulu... masa tu belum top! orang tak layan pon... sekarangggg.... world tranding katanya... hamik ngko!

makin meletops ler Dato' Seri Vida...

skali check takde!!!!... buntang mata aku pandang Payel.. Opal selamat tak kena tenung ngan aku... sebab dia dah tidur.. tu pon lepas aku cakap, jap lagi mak nak tengok Opal buat ulangkaji... pffttt.... cerghhh!

tau bersalah ke hape... time tu la Payel ngorok muka bawah bantal... terlelap terus!

saaaabor je lahhh..... ada la yang budak2 bertuah tu tekan tekan tadi sampai rakaman GV3 aku pon takdo dalam senarai rakaman.... aloohhhhh.... dapat tengok hujung je... huhuhu...

aiiihhh.... jadi lah... nasib baik ler persembahan 2 artis ni memang time hujung hujung... dapat ler jugak tengok.... heeee


1st... Elly Mazlein... tunggu sangat nak tengok dia bawak "Berpisah Jua' lagu Ziana Zain tu.. mampu kah...?

Suara dia kan lain.. ala - ala husky kepit kepit tu kan.... nak ler jugak dengar versi Elly...

Hmmm... ok lah dia bawak malam tadi... versi dia... tapi 1st nak tarik tu de terkucil sikit... siksa gak dia nak nyanyi lagu tu... hehehe... terkeluar habis suara dia malam tadi...


lagi sorang... Siti Sarah!

dia dapat 'Teratai Layu Di Tasik Madu', lagu Fauziah Latiff... pon nak dengar gak versi dia sebab korus lagu tu pon tinggi gak tu...

Tapiiiii.... malam tadi macam tak puas ler dengor dia nyanyi... macam dia control sangat hujung2 lirik lagu tu... dah hujung tu pon macam tak lepas habis masa korus tu...


Senarai lagu pilihan minggu depan :

1. Zarul               - Generasiku ( OAG )
2. Siti Sarah        - Joget Sayang Disayang ( Anita Sarawak )
3. Azharina         - No Women No Cry ( Bob Marley )
4. Nora                - Sudah Ku Tahu ( Projector Band )
5. Ameng            - Lelaki Seperti Aku ( Aliff Satar )
6. GMie Screen  - Seni Berzaman ( To'ki )
7. Elly Mazlein   - Perawan atau Janda ( Cita Citata )
8. Zur Eda           - Karma ( Cokelat )
9. Intan Sarafina - Penantian ( Black Rose )
10. Rem              - Penawar Rindu ( Orchid Abdullah )
11. Shidi             - Mengapa Dikenang Mengapa Dirindu ( Herman Tino )

Pemenang Suara Paling Menyengat minggu ni : Azharina

Yang tersingkir : Razis Ismail...


Hasben record semula untuk minggu depan... tengok ler ape jadi... hilang lagi ke tak...😂


Sabtu, 22 Oktober 2016

Senaman sambil duduk pun boleh

Aku kusut nih... kusut ngan saiz badan ni yang ikut suka dia je turun naik... huhu... lagi kusut ngan saiz perut ni haa... ke dopan bonar dah...

hari tu gigih ler kejap buat senaman... tapi lepas tu.... hampeih... tak istiqomah langsung lerr... lebihnya, dok mengiring tengok youtube.. ishh.. ish... ishh...

gini ler bila takde kesungguhan.. tapi lepas tu mengeluh nape perut tak kempis kempis... huhuhu... nangis ler sengsorang...

harap2 lepas ni semangat tu kuat lah sikit nak bersenam ni... bukan sebab nak kurus semata... tapi untuk kesihatan diri jugak... risau gak sekarang ni ngan macam - macam penyakit ada...


hari tu masa tengah layan youtube, dok cari cari senaman apa yang sesuai ngan aku... terjumpa pulak video tu.... senaman sambil duduk...

ada gak rupanya senaman sambil duduk ni... senaman ni sebenarnya sengaja direka khas untuk pesakit kencing manis dan warga emas yang tak mampu dah nak join senaman sederhana dan berat macam aerobik, zumba dan jogging...

bukan untuk golongan tu je... untuk orang macam aku ni yang tak sempat keluar rumah nak bersenam pon sesuai sangat... aku dah try buat... terasa betul mencungap... walau pon sambil duduk... baaaa-poloh ( berpeluh ) weihh...

agak - agak rasa nak praktik kan kat opis pon boleh yo!

bior lega urat2 yang dah tegang de stress berkerja tu.... longgar longgar kan sikit sendi yang ketat tu... best rasanya!

akan aku praktik kan.... time takde orang nengok ler... hahaha... kang ado yang terkejut pulak tengok aku exercise sengsorang kat opis tu.... heheeee




Jumaat, 21 Oktober 2016

Pensel Box Pinky

Tenghari tadi masa siap2 nak masuk kerja semula, aku dengar Payel gitau abah dia yang dia dapat hadiah... cikgu bagi katanya... wahh... teruja aku dengar... dapat pecil box yek?

aku tengok dari jauh je, tangan ni tengah sibuk sarung stokin kat kaki... tak dapat nak belek hadiah tu... tapi aku nampak dia dapat set alat tulis lengkap...

ok la tu... boleh la simpan untuk darjah 1 tahun depan...

aku cakap camtu je kat Payel... pehtu dia jawab...

TAK NAK lah...!!

ehh... dah kenapa pulak tak nak?

sebab pencil box tu kaler pink! payel kan budak lelaki... pink tu untuk budak pompuan je... kalau mak nak, mak amik lah.... pencil box tu je Payel tak nak...


😂... hahaha... ni pasal kena kutuk kat Opal ler ni... aku ingat pink plain je... bila tengok dekat2, ada pulak gambo princess kat situ... banyak plak tu kan... patut ler dia tak nak.... kih3...

Opal : takpe lah, nanti simpan... kalau mak ada baby lagi lagi, bagi la kat baby tu...

ehh... ehh... ehh... ke situ pulak budak budak ni pikir ye! aku punye lah kusut kepala ni dok memikir camne nak kurus... camne nak kempiskan perut yang dah menteneng ke depan ni... diorang boleh pikir pasal baby pulak... pandai je korang yek bebudak!


Khamis, 20 Oktober 2016

mee pedas samyang

Aku tengah panas hati jap ni tadi... Topup prepaid, tapi tak masuk2... Cek baki, cuma nampak balance sebelum aku topup tu jugak... Yang RM 30 aku topup tengahari tadi tak masuk lagi... 

Tapi ni dah lega dah... Pasal topup yang pending tu dah masuk pon... Cerghh... Sabar je lah... 😅


Dah pernah makan Mee Pedas Samyang tak? Aku? Pasal dah pernah makan ni la aku nak cerita kat sini ni... Hari tu masa mee Korea ni tengah viral, takde lak aku nak heboh kan? hahaha...

Pasal time viral tu lum de rezeki nak merasa... hehe

Wahh... gigih ngko kak beli mee Korea ni... sepeket RM 8.00 tuuuuuu...

Gaknye gitu ler bebudak opis kalau dengar aku makan mee Korea ni gak ehh... haha... Ngko ingat, akak ko ni rajin sangat ke nak beli mee yang sepeket harganya lam RM 8.00 cenggitu?

Memang tak lerrr.... Aku makan pon pasal Shida ni lah... Dia sebenarnya yang rajin membeli... Teringin katanya.. Sebab dah viral sangat... Nak tau la gak pedas tahap mana...

Bila dah tak mampu makan sampai habis... Aku ler mangsa dia! Tukang penyudahnya... hahaha...

Mee Pedas Samyang ni de 2 jenis... 1 yang berkuah... 1 lagi yang jenis goreng... Dua - dua Shida dah sua kat aku... Takde lah dia bagi time dah tak mampu makan nak habis tu... Memang dia ajak share dari mula merendam mee tu lagi... Katanya, dah alang - alang nak makan pedas, Biar kita sama - sama rasa pedasnya... Takkan aku nak biar aku kepedasan sengsorang...

Cergghhh... camtu plak... fine!

Memang pedau bibir kitorang makan... Memula tu yang berkuah... Yang tu pedas tapi aku rasa takde pedas melampau... Stakat gigit gigit macam makan cili api tu je pedasnya... alahh... Mampu le tak teguk air.... hehe


Tu gambar Mee Pedas Samyang Goreng... Yang berkuah tu lupa nak amik gambar... Yang goreng ni.. huhh... Pedau bibir aku... Meleleh gak ler air hingus... Punya lah pedas! 2 suap je... Pehtu aku wat bodo je... ko makan sorang la Shida... Terbakar rasanya bibir aku! 😂

Siksa aku tengok Shida nak ngabihkan... last2 dia surrender... ko habis kan syuuuuuuu!!!!

Hahaha.... Mau tak mau, aku gak ler ngadap... Sampai habis taaaaapi.... Ya rabbiiii... Siksa hoiihh... Lagi laju aku suap, lagi pedau bibir... Last2, aku slow down... Lepas 1 suap, aku relax dulu... Hembus hembus bibir dulu... Agak agak bibir dah ok, baru suap balik... Tu pon suapan terakhir, air hidung dah berlumba lumba keluar... Bahahah!!!

Jangan tanya lah sedap ke tak... Nama pon mee segera kan... Confirm lah sedap... Tapi mee dia lain sikit dari mee segera kita... Mee Korea tu tebal dan lagi kenyal dari mee segera kita... 

Bau pedas dia... Memang menyengat kat hidung... pergh!!



Selasa, 18 Oktober 2016

Mak, esok takde ko-ko...

Otw balik rumah tengahari tadi... lepassss amik Opal kat sekolah kisahnya... sebelum tu aku dah ber'drama' swasta dah nak Payel...

menyinga jap ngan anak bertuah tu... makin aku suruh cepat, ehh... makin dia meleka je depan tv... pastu nak merajuk rajuk bagai... ehh... takde masa derr mak nak tunggu rajuk ngko tu sejuk, payel oiii...

sampai sekolah, Opal dah tunggu... tu pon lama aku ngintai... mano lah anak bertuah ni... tak nampak langsung kelibat dia kat memana.... rupanya dia ada je kat situ... duduk berlonggok ngan kengkawan, makan junkfood yang jenis serbuk tu... dari zaman aku sekolah lagi dah de junkfood tu..

rasa hangin kat Payel tadi lum habis lagi time ni...

masa nak patah balik rumah tu ler opal gitau...

Mak, esok takde ko - ko

ko-ko tu kata pendek untuk ko - kurikulum tu ler... ( incase kalau aku lupe maksud ko-ko tu satu hari nanti... hahah )

Takde ko-ko? kenapa?

Hati cuak time ni... mesti de sebab kan?

sebab esok periksa...

aiihh... UPSR dah lama lepas dah rasanya... peksa apa pulak?

Peksa apa?

ish... takkan peksa akhir tahun?

peksa akhir tahun, mak...

hahh...? esok exam final year? esok? dah start esok?

mana surat maklumannya? mana jadual peksanya?

woiihh... menyirap balik marah aku time tu...

takde... cikgu tak bagi pon...

ehh... camtu plak?

dah tu, mana Opal tau esok de exam?

tak puashati dah time ni... apesal perkara - perkara camni dah last minit baru Opal gitau aku?

cikgu yang bagitau masa perhimpunan pagi tadi...

hahhh... membebel ler aku sepanjang otw balik rumah tu... geram pulak dengar perkara last minit camni.......... nak lagi yakin, aku tanye Kak Za... anak2 eh pon sekolah sama ngan Opal... huhuhu.... lagi meleter ler aku... nasib ler anak2 ku... tadah je lah telinga...

memang betul esok exam final year.... why?!!!! hadoiiihhh...

ngan Kak Za gak ler aku dapatkan jadual exam Opal...  nasib ler ada... tq kak...

berhari hari tau aku tunggu kot kot ada surat pemberitahuan pasal exam final year Opal... tau2... sok dah exam... ehh... hape la.... haduiihhh....


lain macam jadual exam ehh... exam masa sesi pertama je.... sesi kedua, kelas on macam biasa... kecuali yang 2  hari tu...



note :

budak pra - sekolah pon kena catit nama tau kalau datang sekolah lambat... cerghh... pengawas junior tengah teruja nak catit nama... baju pon uniform putih lagi... nametag pengawas pon yang sementara punya... gasak ko la dik... Payel pon mintak nametag camtu kat aku semalam... alaahhhh.... mano nak cari pepagi tu Payel oiiii.....


Ahad, 16 Oktober 2016

Cempedak goreng

Gigih buat entry sambil tengok Gegar Vaganza ni haaa... Intan Sarafina tengah nynayi.... lagu hit dia dedulu tu... masa tu heboh orang dok kata suara dia sama macam Dato' Siti... Tapi malam ni takde pulak keluar suara ala ala Dato' Siti tu... ok la tu... 


Hah... meh cerita pasal cempedak ni...

semalam ayah datang semata - mata nak hantarkan cempedak ni... 3 ketul.... sorang seketul... untuk Cik Jijah ngan Cik Guyu skali...

so semalam semuo ehh berkumpul kat rumah aku... semalam jugak aku dah goreng separuh untuk ayah... dah alang - alang ayah de tu... masak ler terus... makan sama sama cempedak goreng tu ngan ayah... meriah sikit...

cik Jijah n hasben dia pon dapat gak makan... samo lah ngan cik Guyu... makan ramai2... panas2... syiokk ooo...


kualiti gambo... hancusss.... lantak lah... hari ni goreng lagi... hasben request... semalam dia jamah sikit je... tu yang laju je ke dapur tu... hehe... sementara aku 'kerja' kan cempedak ni, hasben bawak anak2 jalan potang... 


yang kat tangan aku tu aku panggil jerami... fav aku ni... isi cempedak tu kadang aku tak usik pon... leka korek jerami ni je... pehtu ngap masuk mulut... sedap!


dah selesai korek dah... cempedak yang separuh tu, aku potong lagi separuh... tetap dapat penuh semangkuk camni... 4 orang makan lepas ni... banyak!!

separuh yang tinggal tu... esok lah pulak... dah le makan berdua je... anak2 tak pandai makan lagi cempedak goreng ni... diajak makan, diorang pandang lalu je... cerghhh...


tu dah standby nak menggoreng... tunggu minyak dalam kuali tu betul betul panas dulu... bancuhan tepung tu... simple je...

tepung gandum...

dengan 

garam - secubit...


bancuh je ngan air sejuk... aku tak letak tepung beras... tepung jagung pun tak letak... pasal takdo stok kek ghumah...


rangup ke? ehhh... ape tak rangup plak? rangup je... makan panas panas memang sedap... meletopsss gitu....


gambo memang tak fotogenik langsung.... asal boleh je lah... sekian cerita cempedak goreng aku ni...

daaaa....


Rabu, 5 Oktober 2016

Ekspo HPPNNS Sept 2016 @ SECC

Mendung tak bererti hujan.... gitu ler kat luar tu... aku beria ler berkereta hari ni.... ku sangkakan hujan... ghupernyer tak... takpelah... yang penting minyak kereta tu dah siap isi dah tadi.... senang aku nak hanta anak2 ke sekolah, ke rumah pengasuh sok... lega sikit tang tu...


ni hujung bulang 9 ritu... ada ekspo Hari Peladang, Penternak dan Nelayan ( HPPNNS ) kat SECC tu....

Disebabkan tapak ekspo tu dekat giler ngan opis, dekat ya amat... aku pi ngan Syida.. tu pon aku rasa dah 2nd round dah dia ke situ...

SECC tu? owhh... tu singkatan untuk...

Aku pi time balik ye.... biasa aku ot sejam lepas habis waktu kerja 5pm tu... tapi ritu aku skip.... nak pi ekspo tu punya pasal...


semata mata nak beli susu segar ni je pun... hehehe... sebenarnya pagi tu aku dah kirim susu segar ni kat Payel... kebetulan orang veterinar tu ada buat jualan kat sekolah budak2 ni... tapi tak banyak ler aku beli.... 6 botol je... 2 perisa jagung, 2 perisa strawberi... baki tu perisa cokelat..

rasa rasa macam banyak dah tu.... ghupenyer.... tak cukup... Opal ngan Payel je dah hadam sorang 2 botol... hahaha.... tinggal 2 botol... abahnya sebotol... tinggal ler 1... tapi sebab aku terkenangkan Amie... tak sanggup mak nak minum baki sebotol tu tau.... huhuhu...

tu yang beria benor nak ke tapak ekspo tu... kihkihkih... 

nasib baik ado.... beli kat tapak pameran veterinar tu jugak... topup lagi 6 botol... 3 perisa jagung... 3 perisa strawberi... merasa gak mak ngko ni.... mak nak yang perisa jagung tu je... dapat ler minum 1 setengah botol... haha... Amie mampu minum setengah je... tapi lepas tu dia repeat lagi setengah botol... baki tu, abah dia kot yang tolong habiskan... 


terjebak beli cookies ni... Rollin' Oats... sepeket tu 7 hinggit... sebalang 30 hinggit... oihh... mahal... sepeket tu pun dah cukup... silap amik rasanya masa ni... sebab hasben kata rasa macam hangus! hahaha... memang ler... yang ni depa pakai dark coklat... tak berapa manis...

ada 2 lagi perisa lain... yang tu manis ler... tapi tah... kenan yang dark coklat ni jugak... hehe


Ini kalau mak aku yang tengok ni.... kompem kompem ler dia suka... cecantik ngko! tapi tu la.... mahal nau untuk golongan macam aku ni... sepokok je RM 25.00

tapi memang cantik ler.... yang putih hujung tu.... memang sesuai letak kat dapur aku tu... haha


 tu hari pertama tu... 2 nd round aku pi masa last day.... sama gak tujuan tu... nak beli susu segar tu jugak kalau ada...

tapi takdo dah kek tempat veterinar tu... yang ado kek gerai luar tu haaa... hargo pon lain dah... mahal sikit... maleh la...


kali ni jalan sesaje je... takdo nak memboli dah... susu segar pon tak jadi diboli... hargo dah lain... kita tengok2 yo lah...

abang2 Amie tanye aku... haiwan apa tu mak?

tu soklan Opal tu... semua menda termasuk serangga dia gelar haiwan... de sekali tu sampai orang ingatkan kitorang ni orang luar dari nogori semilan nih... dek perkataan haiwan tu lah sobab ehh...

tu dhab namo ehh...

dhab tu ape mak?

alahai... camno nak ceghito kek Payel nih? errmmm... hahh...

tuuu.... biawak!

OOooooooooooooooo.... biawak!

tanda dia paham... hehe


panas terik weihhh.... berpeluh ketiak ni... tapi ramai je orang... ramai je yang memborong pokok2 yang ada tu...

masa ni 1st time dengar nama.... kelapa mataq!

buah dia... fuiiyyoooo.... melayut ke tanah... ehhh... pokok nya rendang je... sama macam pokok kelapa mawar tu...


gambar random je ni... sambil jalan... snap snap je... haha...


arnab yang stress!!

kesian aku tengok si putih ni... kudut je dia kat situ... de sekor lagi... pon sama macam ni... diam je duduk kat sudut kandang tu... 

orang punya la ramai kat dalam tu... nak masuk lam kandang ni kena bayo 4 hinggit sorang... dok ler ngan arnab tu berapa lama ngko nak...

nak bagi makan pon boleh...

tapi aku tengok, arnab ni pun dah tak lalu nak makan... orang hulur pon, dia diam je kat situ... cian ngko cik Nab!


hahh... Opal rupanya... random snap lagi... aku ingat dela gambo arnab dalam ni... hahaha...


dah ler Amie.... jom ler!

panas nih... 


tu je la yang menarik untuk budak2.... dhab tadi... arnab yang stress tu... last sekali....

ye... tu dia... Nemo nemo nemo... En. Dory... Cik Dory... dan seketul kuda laut.... tu pun kuda laut tu tengah sedap tidur...

bawah akuarium ni ada anak penyu... yang awal2nya aku cakap kura - kura.... hahaha... 2 kali pandang baru perasan, tu penyu sebenarnya.... hape lahh...

hahh... tu je lah.... tak best cam dulu... sebab takdo pameran lembu dan kambing hidup cam dulu... masa MAHA dulu ade la gak diorang bertanding lembu kambing tu ikut baka...

kali ni takdo.... bosan lah... tak dapat nak tunjuk kat anak2...

kita tengok kat kampung je lah anak2 ye....