Isnin, 27 Julai 2015

Family Gathering katanya

Betul kata blogger aizamia3…

Citer pasal raya ni selagi belum habis musim, memang tak puas. Tiap2 tahun pun camtu. Ade je cito ehh…

Samo lah den! haha… jangan muak dah la yo… ni ado lagi kisah ghayo ni…

Sebelum tu.. nah.. sebijik gambo bunga api… tu pon dah malam ke-4 baru dapat bakor… kita tak beli.. orang yang bagi..

Nak tunggu kitorang beli.. haha.. memang tak la.. baek aku simpan buat isi minyak keta.

DSC_0423

Snap shot dari Sony C2015 aku.. kita takde DSLR tu…  tapi aku pakai aplikasi macam DSLR tu… uiihh… terbaek lah…

Kalo nak try, bleh download kat sini

Raya pertama punya citer habis dah ehh… lepas tu raya ketiga baru kuar pi beraya semula. sebabnya raya kedua, husband aku kena kerja…Sad smile

Raya ketiga, kitorang teman ayah pi Sawah Ring… first time aku dengor, aku ingat SAWARI…
Sawari ni yg aku tau, pusat aktiviti untuk kaum wanita. Biasanya yg nak belajar menjahit sambil jual hasil jahitan. Open-mouthed smile

Rupanya SAWAH RING… nama tempat ye tuan – tuan dan puan – puan.. ye, aku pon baru je tau. Terletak nun di errr… Ledang kalo tak silap.

Ayah kata family gathering… sedara yg dari Perak nu semua dok kumpul kat sini. haa… see… baru lerr tau…ade rupanya sedara mara kat Ledang ni..

oiihh… yg dari Perak tu pun, yg tak pernah2 jumpe seumur hidup ni.. masa ni lah baru kenal… oo… sedara sendiri ghupenyer… kannn…!!!

Gempak tak raya ngko kalo camtu? haha…

Nak tau 9 perkara lain lagi yg gempak time raya ni?

haa… anda sekelian boleh ler baca di 10 perkara yang paling GEMPAK tentang musim raya tiap tahun, terutamanya yg #5!

DSC_9387

Jangan ditanya sape dema yg didalam gambo tu… selain yg duduk dua orang di kiri nuu… yg lain tu semua aku tak kenal.

Yang pakcik baju purple tu sepupu ayah. yg tudung purple berdiri di kiri tu pon sepupu ayah. yg lain?
ermmmm… @##^@#%$… krikk…krikkk…krikk

Owhh… pi sama2 ngan ayah. 2 keta, tapi blik tu kitorg cabut dulu sebab hasben keje malamnya tu…
tang ni lagi gempak…

Ngko tau la Tangkak tu… jammed weiihh.. masa otw ke Sawah Ring tu haduh makk… becinta tul ngadap traffic kat pekan Tangkak tu…

So balik tu kita ikut cadang sepupu ayah. ikut jalan dalam. diorang cakap ikut jalan dalam tu terus ke Jementah lepas tu terus ke Segamat..

Tau tak, kitorang ingatkan jalan tu straight lerrr sampai Segamat. tak tau plak lepas Jementah tu kena hadap simpang 3. kanan ke Segamat, kiri ke Tangkak balik…

Kitorng pilih nak ikut Ayer Kuning, so dah tentulah amik kiri. nak ke Tangkak balik tu…

Ingatkan dekat ler nak ke simpang pi Ayer Kuning tu… skali tu… uiih makk aiii………..
jaaauh!!!!! Crying faceCrying faceCrying face

Siap jumpa jalan masuk ke air terjun Gunung Ledang lagi…

Tapi syukur, jalan tak jammed… lancar sampai umah… lengang je jalan tu… compared ngan jalan nak ke Segamat… berderet keta!

Raya ke-4… sekali lagi kita turun ke Johor untuk 1 lagi family gathering.. ni sebelah mak plak.
kali ni di Parit Bunga. tapi tu lah… kononnya nak pi lambat sikit. kesudahnya, sampai sana diorang dah bungkus dah makanan.. haha…

Mak aku yg sampai awal tolong bungkus makan tuk kitorng. nasib lah de…

Dah alang2 sampai Muo ni, sampai pon time orang dah bungkus2 je… kita terus berdesup pi umah Mok Jie.. acara tahunan yg boleh kata wajib dikunjungi tiap kali raya.

Kat sini la pusat perhimpunan adik beradik mak tiap kali raya sejak arwah Tok Mak meninggal lama dulu. Rumah Mok Jie…

DSC_9396

Tu la dia yg agak lain sikit tahun ni… aktiviti lain semuanya sama je cam yang lepas2… pi Lui Timur, jengah Tok Long di Palong 6 tu… tu kira tiap tahun memang pi tu…

Cuma tahun ni kat Palong 12 tu macam sunyi je… since arwah Pok Teh takde nih… al-fatihah………

Well, sekian dulu story raya saya kali ni.. hehe… kot ade lagi, aku sambung lah… kot takde, aku publish citer lain… ade dok peram baekk punya dalam pale nih… haha…


Khamis, 23 Julai 2015

Hari pertama beraya 2015

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin…

Korang dah kerja? Bila naik kerja?

Aku tambah cuti hari ni.. ala… 1 hari je, sok aku kerja lah.. hikss… hari ni de hal nak dibuat. lama sangat dah bertangguh, kali ni tak boleh tangguh lagi dah…

kalau bertangguh, alamatnya habok pon tarak…meh ler dengor citer raya aku. yg tak seberapa al kisahnya nih…Open-mouthed smile

DSC_9332

dikk… minta apa tu?

si kecik ni dah 7 bulan lebih dah sekarang. ini kat umah mentua. kita balik awal, 2 hari sebelum raya. Seremban ke Pilah tu bukan ler jauh sangat kan? sejak ada jalan lurus tu, kurang 1 jam biasa dah leh sampai Pilah…

tapi malam rabu tu, dekat 2 jam baru sampai Pilah.. huhu… tu hasben yg drive tu. kalau aku yg drive…hmmm… mau 3 jam tu.. haha… kereta banyak weiii! redha je lah follow…

asal ehh hasben nak blik nek motor RXZ kesayangan dia tu, aku plak drive kereta ngan anak2.. uihh… nasib ler baik tak jadi. pueh ler aku buat muka seposen tu depan dia…

sebabnya.. malam raya tu dia kena keje… bomba dikkk… bukan keje opis. nak cuti raya kena ikut giliran.. tak lehh suka main hentam je cuti macam dok opis. kena plak standby kat Tol Senawang tu haaa…. lagi lah…

tu yg dio nak bawak RXZ tu… nak berulang alik dari kampung ke Seremban… aloloh… #syukur selalu bila nawaitu tu tak jadi.

IMG-20150717-WA0011

haduihh… nampak tak kecelaruan yg berlaku di situ… Crying face

puas la nak pujuk si kecik tu… alahai Amie, payah nau dia nak stay still… tu sakan dia membongkah nak merangkak… oiihhh… lasak kemain budak sorang ni… lenguh tangan mak kau ni pegang dik oii…

tahun ni raya pertama jatuh pada hari jumaat kan?

pagi tu lengang… kalau tak, kul 10 pagi lagi umah mentua aku dah meriah ngan tamu. oiih… tetamu mentua aku ni ramai… tak menang tangan weiih nak layan…

lepas semayang jemaat tu, me and my famili sajork pi beraya. pi balik umah Opah aku kat Batunam tu…

IMG-20150612-WA0004

the moment… the Cicit… and the Moyangnya…. Amie with his great great grandmother…

Masa kitorang sampai tu, Opah tengah tido. penat kata acik Faezah… pagi tu ramai yg melawat dia tak henti2 sampai petang… kitorg kira last trip yg dtg jengah Opah… by that time masa kitorng sampai, Opah dah ketiduran.

sampai kitorg balik pon, opah masih tido… so kita just salam je lah Opah. kita dok usap tangan dia pon, she still sleeping…

sian opah…

this year dia dah 80’s…. 80 or 82 tahun dah…

kita dok dalam sejam je… lepas tu zasss………….. kita balik ke Pilah… while ayah and adik2 ku sekelian, diorng balik umah ayah…. ke Bahau nuu…

sebelum balik umah mentua semula, kita singgah umah angah ( my SIL ).

masa nih aku dah keletihan amat.. owhh… otw nak pi rumah kak ipar aku tu, kitorang terlanggar mende jap kat area hutan. otw dr Batunam le masa tu…

hasben kata kucing… huhu…. aku cuma nmpak kelibat putih je… tau2 dah gedebuk!!!Crying faceCrying faceCrying face
hutan!! ade ke kucing??

hasben dah cuba elak… tapi mende tu boleh ptah balik, langsung ler gedebukk…

keta belakang rapat plak tu mengekor kitorg… tapi hasben kata keta belakang dapat elak dari langgar mende tu… apakah itu agaknye ye???


Isnin, 13 Julai 2015

Line Maxis kat Pilah amat menyedihkan!

Image result for maxis
ehsan google

Maxissssss............................!!!!!!!!


Plss... plsss... plsss.... lahhh...!!

haha tu a few days ago punye emo lah...

aku kan dah lama pakai line maxis ni. dah 10 tahun kot... lama  tu... dari handphone picit2 button tu.. now dah pakai telepon calit2 dah...

dari internet via mobile phone kuat mentedarah duit... sampai la skang dah de macam2 pekej. aku maintain ngan maxis.

dah mention pon kat entry ni.

tapi tu la... hampa la bila balik kampung, line nya ya rabb!

mendidih darah ni... memanjang tak dak line... kot la umah mentua aku tu jauh ceruk nuuu... ok, aku accept lagi lah...

umah mentua aku belakang spital besar Pilah nuuu je... sekangkang kera jekk...

pon sekangkang kera jekk ngan Uitm Pilah nuuu....

Kolej Jururawat tu pun... alahaii... dekat ya amat...

taaaapi....

line maxis? aduhai... sedih!

bar kosong! takdo line uiikk.... apo lah....

tokei kedai tu pon mengeluh masa hasben nak beli topup kat dia. nak direct topup tak dapek.. pasal line takdo!

acaner tu?? rasa cam nak tukar lah... rasa tak mao dah pakai maxis nih... tak mao tak mao tak mao....


' itu olang tengah pasang itu maxis punya stesen pemancar lorrrr.... dijangka siap sebelum layee...'

[ apek kodai topup tu yg cakap.. ]


hahh... kita tengok je lah nanti...



Selasa, 7 Julai 2015

Kuinin mewangi

Pinjam jap title lagu akim & the majistret… lagu berhantu diorang ni memang terbaeekkk…. best!

Payel gemar nyanyi lagu tu… baru 5 tahun tapi… ape je lagu, semua dia nyanyi. tapi tang korusnye je lah….

Hhaha… cikgu kelas dia de cakap masa report card day ritu

‘Payel ni agak baran sikit, kurang beri tumpuan, kadang bila baca reramai, dia tak buka mulut pun. diam je, tapi dia gemar tul menyanyi’

Iye cikgu? lagu ape dia nyanyi?

‘lagu… sakitnya tu di sini….’

Hha3…

DSC_0096

Cer teka… buah ape kah itu?

Tu bukan mangga tapi kuinin… sama macam mangga, yg bezanya buah kuinin ni lagi wangiiiii dari mangga.

Sebelum pi jemputan di Batunam ritu, kitorang balik dulu rumah ayah. amik ayah dulu, then kita pi sesama. Rumah ayah pon sebenornye dah half way nak pi Batunam tu.

Kita balik sehari sebelum.

Masuk masuk rumah, mak oiii…. semerbak bau ehh…. masa sampai tu dah lewat malam dah. pueh lerr pi dapur jengah… bau ada, tapi mane buahnya?

Ohh… ayah sorok kot… hikss…

Aku ler, camne tah boleh pikir camtu. tak baik betul….Open-mouthed smile

DSC_0103

Hahaaa…. padan le tak jumpa buah tu kat dapur, buah tu de kat laman belakang. betul2 tepi pintu dapur…

Nahh… sebekas!

Dalam baldi biru tu ada tapi dah jadi camni

DSC_0107

Nampak parang atas meja sebelah kuinin tu? haaa… aku terbayang ayah potong buah2 tu macam samurai… zass… zass… zass…

bukan ler ayah aku ‘menghijau’ ke hape…

Pokok kuinin tu sebatang je pon kat belakang rumah tapi buah nya…. uisshhh… berbaldi – baldi. cuma yg jadi masalahnye, nasib2 je nak dapat buah yg betul2 elok tak dihuni dek kumbang…
nak bagi jiran2 pon serba salah…. luar nampak cantik, tapi dalam dah bersarang….

Sebab tu ayah tarahkan je buah2 tu camtu… Laughing out loud lepas geram kot….! ye yah??!!

Orang kata, boleh kalau tak nak kumbang2 tu bersarang dalam buah. masa pokok tu tengah berputik bunga bakar sampah kat keliling pokok tu. biar berasap keliling tu. Halaukan induk tu dari hinggap ke putik muda tu.

K… masa bunga kuinin tu berputik ye… bukan masa dia dah jadi buah. masa tu dah terlambat, pasal masa tengah berputik tu lagi kumbang tu dah cucuk telurnya…

Kaedah yg sama digunakan untuk jaga pokok duyan…

DSC_0205

Salah 1 gift yg dapat masa kenduri tu yg mmg favourite aku… telur pindang!!

**jangan marah haaa… aku tunjuk gambo buah kuinin tu time2 pose cenggini…Open-mouthed smile

Hari ni dah 21 ramadhan… dah siap ke baju raya anak2?


gara–gara drama M.A.I.D

salam,

amacam persiapan raya? dah lengkap ke semua?

al-hamdulillah, aku tinggal nak beli kuih raya je… persiapan lain tu? ala kadar je. de gak la beli sesikit. tapi lebih bersederhana. cuma sebab dah 2 tahun tak beli baju raya… heww… heww… maka dengan mata berkaca – kaca penuh mengharap, aku minta jugak baju kurung baru. haha

selai pun jadi le wak! dari takde…

baju lama tu dah banyak tahun asyik ulang pakai. tahun lepas aku tak beli langsung, pasal masa tu tengah sarat mengandung… rasa rugi je kalau beli baru. aku korek je stok baju jubah yg de tu.

sepanjang keje memang aku tak pakai stok jubah tu. ha.. yg tu la aku pakai masa raya…

MAID Pun Nak Raya
[ kredit gambar : sumber ]

haha…. dalam pada tak layan sangat drama2 kat tv tu…. aku terjebak jugak dengan drama adaptasi dari novel ni.

dah episod berapa dah masa tu.. tertengok kisahnya!

sebab aku jenis tak sabar nak tunggu drama berepisod camni tamat.. haha…. letih! lagi kalau drama tu jenis berat dan sarat.. ooomangg! lagi aku stress….

see…. drama berat2 kalau berjela2 macam de 1 drama kat astro tu… aku pandang lalu je. haha….

tapi drama M.A.I.D ni… terus terjebak. sanggup tu curi2 tengok kat opis. sekali je la aku buat. 1 episod je, lepas tu ‘hang’… haha

dalam dok curi2 tengok tu, ehh… ade pulak 2 – 3 orang tumpang sekaki… hehe… siap de yg beli novel lagi… tahniah le kat ngko, Nisa. siap beli novel lagi yek…

dasyat x?

balik rumah, tengok2 dah de orang record lah.. hihiii….. hasben den pon layan uiikk… ini sudah bagus…. takde la aku sengsorang je feeling2 tengok ayda jebat kena buli kat zul ariffin dalam M.A.I.D tu…heww… heww…

Nina Juren… uihh.. memang nampak jahat betul dia dalam citer ni… puan seri yg sombong…
uiihh… menjadi!Thumbs up *lama tul tak tengok dia kuar mane2 media.


Tasha Shila…? kurus nyah!!


tak cantik lah…

so far citer ni memang best. lama gak rasanya aku tunggu citer2 macam ni yg mana aku boleh duduk nonton sama2 ngan hasben tanpa rasa bersalah sebab dia pun sama layan… hahaha…

kalau tak, jgn harap lah…

kalau korang nak nonton online citer ni, meh klik sini…http://myflm4u.com/

ko taip je, semua episod ade. online ok!


Note :
tak sabar nak nonton episod raya… hewwheww….





Isnin, 6 Julai 2015

Jemputan dari Batu Anam

Salam,

Banyak betul dugaan nak buat entry baru ni. dengan komputer ‘hang’ lah… ngan window live writer ni tak boleh buka lah… aduihh… bercinta tau tak?!

Terpaksa uninstall kan dulu mana2 yg aku tak pakai dalam laptop ni haa baru ler ringan sikit komputer ni. dah uninstall semua2 tu baru ler window live writer ni boleh buka… cehh… ngengada betul arr… 

Kita undurkan sikit masa lah. beberapa minggu sebelum bulan Ramadhan. masa orang dok bersantak nak buat kenduri khawin tu… termasuk ler blogger popular, puan hanis zalikha tu..

1 hari sampai 2-3 tempat dok ada buat jemputan. tapi tak dapat nak pergi semua. minta maaf la ye… yg paling jauh nuu… kat kelantan.. oii mak…. acaner nak pi tu…. jauhnye!

kat rumah pon de jugak kenduri tapi sebab dalam masa yg sama de plak jemputan dari Batu Anam tu… tak dapat lah hadir.

Batu Anam ye… bukan batu enam… tapi biasa kitorang sebut batunam je. bila orang tanye, ngko pi mane? kita jawab je… batunam!Smile

DSC_0126

oiihhh… makan ehh sedap. mewah dengan kerabu sayur… sayur jawa…. sayur acar…. tapi paling fav… tu… sambal acar tu… pergghh… kalo jumpe ni kat kenduri, memang siap ratah bagai…. Open-mouthed smile

DSC_0140

si kecik ni punye lah meraung masa memula tengok atoknya. dah mula kenal orang kot…. aku pon dah lama tak dapat jenguk ayah. tu la kata orang, dah dok dekat pon tak dapat nak jenguk selalu. 

sian gak kat ayah. sunyi katanya. tu la ayah… ritu lagi dah kabor, cari ler mak baru! heh… heh….Winking smile

DSC_0144

dah ok ler tu… takde lah meraung macam masa mula2 jumpa atoknye…. tapi de gak tercebik – cebik sikit. as long dia tak nampak aku di situ, dia ok… cepat2 atoknya bawak lari pi jumpa moyang sedaranya kat kemah pengantin. haha….

DSC_0149

oiihhh… gangguan…. tetibe si bertuah ni muncul plak. aku nak amik gambo orang kat meja tu…. aiisehh… ke tepi! shiooohh

DSC_0152

haaa… tu dia….yg tudung purple tu ler mak pengantin… a.k.a Tok uda den! congrat to my mak sedara, shikin. ohh… de 2 couple actually yg bersanding hari tu tapi yg sorang tu aku tak berapa kenal.

shikin ni aku kenal sebab dia ni geng sepermainan maso kitorng kecik2 dulu. maso tu ingatkan dia sepupu aku…. hehe..

dah besor.. masing2 dah become anak dara dah baru ler aku tau yg dia tu mak sedara… ate, mane nak tau.

baju hijau tu… adik tiri ayah, acik danet gelaran ehh….

yg tudung biru tu, acik faezah, adik tiri ayah jugak. now opah aku stay ngan dia lah… rumah pon dekat je ngan umah tok uda.

DSC_0158

ohh… mak pengantin tengah bizi. tak mao kacau.

DSC_0160

chakkk…!!

nampak dah… tapi dah nak gerak balik baru dapat salam2 tanye kabar.

DSC_0161

yg baju putih tu…. nama dia, Seri… makcik aku gak. masa dia sampai tu, aku ingatkan nelydia senrose yang datang… ahakksss

The one and only Tok Long ‘s daughter.

hahh… budak baju kuning lagi skali. gasak lahh..

DSC_0170


‘eh, tu moksu awak tu… macam anak daro!’

nampak… hasben aku. orang nogori, aku? orang nogori gak… nogori celup..haha… loghat johor aku tang ekk… ekk tu pekat lagi weii… dok n9 bertahun dah tapi tetap tebal dengan ekk ekk tu.

aku ingatkan yg pakai baju songket ketat, tudung gelap tu moksu aku…. skali silap da… yg tu anak dio. haha

yg tudung kuning tu haaa baru betul moksu aku…. rampingnye moksu!

DSC_0174

haha….. ayah dengan…???? @#%$#^$

ok… admit, yg tudung purple dengan baju peach tu je aku kenal… yg lain tu? sorang pun aku tak kenal… hehe..

tapi yg baju putih tudung kelabu tu, ramahnya ngan ayah… suka betul dapat jumpa ayah..

dok berrr abang…. abang… tak abih2……………. amacam ayah? hikss

DSC_0177

ini Tok Lang… aisehh… baru aku sedar, ramai lagi sedara mara sebelah ayah yg dah lama tak jumpa dan ade yg langsung tak pernah jumpa. time2 kenduri camni baru le nak kenal2 semula….

kalo tak balik kampung, memang tak kenal ler ngan sedara mara.

DSC_0186

then, sebelum balik… kitorang jengah Opah jap… dari memula dengar dia sakit dulu memang aku nak jengah. tapi masa tu keadaan tak mengizinkan, masa ni ler kita pi tengok.

so… kalo de kata, tak payah balik kampong, membazir masa… membazir duit minyak, membazir duit tol… ngko dah kenapa?

betul kata la orang, manusia ni kadang… namo yo belajar tinggi…. belajar bertingkat – tingkat…. bangang pon bertingkek – tingkek…. Angry smile

tu kata orang… aku tak carut ekk……….


Khamis, 2 Julai 2015

15 Ramadhan…. ape cerr?

Salam to dear blog….

Sian kamu ya…. payah betul empunya kamu ni nak update selalu… sokmo nye kamu terbiar sampai hampir bersawang… betul kata senior blogger yg pernah aku baca, bukan senang nak jadi blogger tegar. kena pandai manage time… kalau tak… macam aku ni ler….

Kejap update entry… kejap kang senyap… krikk…krikkk…. krikkk….. Laughing out loud
well… pejam celik pejam celik, hari ni dah 15 ramadhan… agak2 ler, sape lah yg berjaya pose penuh since 1 ramadhan hari tu? ofcourse la for ladies… kita kan de hari istimewa… ye dak?

Guys? de reason ke kalau tak penuh 15 ramadhan ni? Laughing out loud hari tu aku tanye senior kat opis, dia kata ada reason kalau guys tak pose… ye ke cif? apa sebabnya?
gastrik…!!!

Cehh…. old school punye reason… haksss…. fine for yg betul2 de gastrik… yg buat2 de gastrik tu? hmmm… aku tak campor…. moh kita citer hal lain.

Semalam 14 ramadhan kan? uiihh…. teruji betul keimanan dan kesabaran aku. sungguh… menyirap darah tengah2 pose semalam… pergghh…

Tak mao citer lah… buat tercemar blog je… nanti tak pasal2 sedekah pahala free kat orang yg jadi angkara tu… cisss… jangan harap… tapi, sampai hari ni dok terngia - ngia kat telinga ni sindiran hamba Allah tu.

Bulan2 pose ni,ngko kalau buat orang… sindir2 gitu… apa ko dapat? korang mana yg tengah intai2 peluang naik pangkat n kalo dapat… sila jadi bos yg berbudi bahasa yerr… walau pangkat beso tapi cakap sampai menyakitkan hati your staff, takde yang bagusnya….

*sebab tu aku pasrah di jawatan sekarang… kuli kuli sahaja… takut tak mampu jadi bos yang baik kat staff bawahan. ngeee….

fine… stress lah bila ingat pasal semalam….

well… time2 stress ni syiok kalau dapat jenjalan makan angin kan? mungkin ke Indochina ke…

menarik kan?

anyway…. selamat berpose…Winking smile

DSC_9025

salah 1 jam tu… I got one.. haha… yg mane satu? tungguuuuu………….

*hope boleh update entry hari2… bukan 2 minggu sekali… huhu…. itu pasal la nuffnang aku tak berapa masyuk! sendu aje…. huhuhu……..Crying face