Jumaat, 22 Februari 2013

cikgu ganazzz??

Memang anak2 saya belum masuk sekolah lagi... tapi tahun depan, Opal dah darjah 1. skolah kat mane? lum tau lagi... bulan depan masa diorg buka pendaftaran utk sesi tahun depan, aku gi la check... tahun lepas masa daftar, diorg dah pesan camtu.

Ni kisah kat skolah anak kawan... budak tu baru tahun 2... belajar kelas agama... ustaz? ya rabbii.. bukan la kata nak memburukkan imej seorang ustaz tapi bile aku dgar citer dr mak budak tu.. aku rasa... ape yg ustaz tu buat, memang melampau...

kita masa tahun 2 dulu... kan kena menghafaz surah2 kan? 

ustaz ni... katanyee.... bile budak2 tu tak dapat hafaz... teruk dikejekan budak2 tu... de yg kena tampar sampai berdarah mulut... kepala ditenyeh2 kat meja... de yg kena baling kerusi semata - mata budak tu bercakap kat kawan dia sepatah ayat...

oii... ooii... ooiii... siap de yg berdarah  telinga lagikk... murid2 yg jadi mangsa tu de yg sampai terpaksa gi klinik buat rawatan... doktor siap sahkan suruh buat laporan polis.. tapi budak2 tu tak berani nak buat... katanye... ustazz tu ugut!

kalau sape2 buat laporan.... lagi teruk dia buat....!

hamboiiihh... tau plak takut ehh.. main ugut2 plak...

pada aku, tak salah menghukum pelajar tapi biar lah dgan niat mendidik dan biarlah berpada - pada.. budak umur 8 tahun.. leh buat ape je? budak2..

agak2 lah.. 

aku dulu... ingt lagi.. tu ustazah Siti Amrah... giler garang... kalau tak dapat hafaz.. paling teruk pun, kena cubit... huhuuu... berrrr-birat! tu jelah... tapi rata2 anak murid dia berjaya je menghafaz... bukan la kata tak boleh langsung menghukum anak murid... tapi kalau sampai macam yg ustaz tu buat... melampau la kan??!


***
kalaulah anak2 aku yg kena camtu... haiihh... siap lah! kalau stakat kena cubit cam ustazah aku buat dulu.. boleh terima lagi lah.. tu pun alasan kena lah kukuh.. aku dulu sebab main2 masa menghafaz.. padan le kena.. tapi kalau tak bersebab pon kena... harus menjawab!

Rabu, 20 Februari 2013

Tandas sesat...

tu lah.. masa masuk.. jalan menonong je... nampak gambar org lidi pakai skirt kembang tu laju je masuk..

skali bile dah keluar... penin jap... mane pulak pintu yg aku lalu tadi? tercengang - cengang jap macam rusa masuk kampung.... hehe....


ni haa... aku ke sini dengan hasben atas 1 tujuan... dokumen loan rumah!

lepas beberapa hari talipon tak dapat2 akhirnye selesai 1 bab lagi kisah kat situ...

( nombor telefon kemain banyak tapi belum tentu ko dail semua tu, operator nak angkat. balik2 voice mail tu yg jawab.... talian tidak dapat dijawab kerana sibuk.. cehhhh )

legaa sikit... lepas amik dokumen yg ditunggu2 dari staff yg comel tu... sempat menyembang jap.. ye lah.. org dah tolong.. takkan nak blah camtu je kan? timak asih dulu.. bla.. bla... bla.. sume....

tima kasih kat pn. afniza yg sudi membantu sayee....

tak payah hulur duit kopi ke teh ke... boleh jekk selesai.... ni de org de yg dah siap bagi duit kopi teh semua tu dgan harapan kononnya yg depa tu boleh membantu.. tapi harammm... duit yellekk... keje?? tarakk... habukk pun tarakk... depa macam ni memang tak bleh pakai....

info :

mana2 staff gomen yg nak beli umah guna duit loan gomen tu... jgn risau... tahun ni masih leh lagi.. rumors kata loan umah nak diswastakan start 1 Jan 2013 tu... tak jadii.. pending lagi...



Mengantuk...

Menguap.. menguap.. menguap... tu yo lah dari tadi.... tah hape yg sangat benar tah....

Terkurang tdo.... menguap...

Terlebih tido pon camtu yo...

Rasanya acik terlebih tido nih... kalau tak cukup tido.. mesti rasa nak terlelap je.. ni tak.. kalau terlelap... confirm sakit kepala..

ye lah tu... aku dah terlebih tido! v__v

Isnin, 18 Februari 2013

Hujan nan lebat haa....

Dah lama tak hujan camni kan? lebat! tak sangka lebat camtu... 


igtkan hujan sekejap je... tapi lama jugak lah... makin lama makin lebat pulak tu. time2 camni.. jgan la de yg berani bawak keta lelaju... bahaya oii.. jalan licin.. macam2 bleh jadi...


Sebelum ni... aku pun macam diorg... 

bile hujan cenggini... confirm lencun.. pakai la baju hujan.. tetap lencun. 

tangan tu... kaki tu... peh tu... 
bertakung air dalam sepatu keje...
 membawak sampai ke rumah. kembang2 kasut... 
kesian kaki....kecut2...

1 lagi..
bile kena hujan cenggini... 
tangan acik mesti rasa cam bisa2 kena air hujan... pedih oo..


haa... sangkut dah! keta depan ni dah jammed peh redah air banjir... rasa2 de la takat setengah betis kaki. aku igtkan dia benti sebab nak bagi keta dari arah depan tu buat u-turn..

tapi peh tunggu seminit 2.. lampu dia pun sudah padam... alamak... keta tu memang tul2 dah jammed. keta arah depan tu dah banyak yg buat u-turn.. takut sangkut gak macam keta biru ni...

aku takut gak kot sangkut sangkut.. tapi al-hamdulillah... selamat sampai ke rumah.


lebat... sepanjang jalan... air menyimbah - nyimbah je... kalau selisih ngan bas kilang kaler biru tu lagi lah.. mentanglah besar... skali 'depa' lalu.... terus tak nampak jalan. kalau bawak skuter selisih plak ngan bas tu... kalau tak nasib baik... boleh tumbang!

air longkang dah sama paras ngan air loji kumbahan... sib la tanah tu tinggi... kalau tak... confirm lah! tu.. longkang tu kalau time tak hujan.... takde tinggi camtu derr.... tapi bile dah selebat ni hujan... dah sama paras ngan air sungai dah...

***
huhuu... roadtax scoot scoot tu.. tah bile nak di idupkan tah...

Risikan menjadi...



Dari kiri... cepaaat jalan..!!!! hehh.... bukan kawad.... tu ha.. let me introduce... dari kiri sekali... Cik Minah, isteri Wak Tamam. Jiran sebelah kiri umah.. betul2 sebelah kiri umah ayah... yg tudung pepel tu.... yg terdongak sikit tu.. Mak Yang... nama penoh makcik ni... Yang Mah... 

Daari kanan... cepat jalannn...! yg serba merah di kanan tu... Angah... tu gelaran dia. nama penuh... ermm.. alu lupo! hee... bukan mak ngah den! tapi jiran selang 2 rumah dari kanan umah ayah.

yg belakang tu... Cik Midah... ketua blok wanita kat situ. de sorang lagi tapi takde dalam gambar... Wak Lam... istri imam blok.. a.k.a Wak Dahlan...

Apepon awal2 nak ucapkan timo kasih banyak lah yo! kesudian makcik2 @ otai lama ni tolong masa kat umah ayah tu... timo kasih!

Aku pon tak sangka diorg akan dtg tolong pagi sabtu tu... 16hb Feb yg lepas. tau2 diorg dah muncul kat dapur... adik bongsu aku siap tnye, " ehh... cik! ape khaba? sihat? nak pegi mana2 ramai2 nih?" 

ha3... tulus suci je masa dia cakap tu... skali makcik2 ni jawab, " sihat... nak gi mane lagi... rumah kau ni lah!".. aku yg tengah sarapan karipap ngan dak angah terkezut japp.. ehh.. aku pandang dak angah, dak angah pandang aku blik.. lopong jap.. tapi jap je...

lepas tu... semua buat keje masing2.. belah bawang, kupas ikan bilis... potong sayur... siang ayam... basuh ayam.... makcik2 ni lah yg banyak tolong... asalnya acik nak masak, tapi bile otai2 ni dah dtg... ye silakan... aku buat pe yg patut... 12tgahari dah slesai..

hasilnya...


ayam masak merah.. yg asalnya dak angah nak masak... sayur campur pun.. dak angah yg nak masak... ayam masak lemak.. yg aku nak masak... de lagi.. kangkung tumis pedas! tapi semua kitorg pas baton kat otai2.. segan plak nak masak bile depa dah de... last2.. kitorng masak nasik je lah.. he3..


Masak lemak cili api tu... Johor style.. tapi depa tumis bahan ngan ayam dulu baru masuk santan... 

Makcik2 ni bile sembang... semua cakap jawa... aku?? melopong... sepatah haram ponn aku tak pahamm... satu je yg aku paham... bile cik Midah ni, isterinya Wak Sahak cakap, " siji..." ye.. maksudnya 1 !

" alah.. long! tengah mengangkang kok diambil gambhar..??"

he3... bunyi jaawanya yg tebal!  


Makan time... lepas risik merisik pe yg patut... bincang2 sikit sikit... bisik bisik sikit... makan timeeee..! dah kul 1... lapor kan?.. bertambah2 depa makan... lauk masak lemak tu.. nasi tak berapa... ayam masak lemak tu yg laku... last2 yg tinggal kat kitorang... kuah dgan kentang! yg lain dah tapau bagi kat makcik2 yg dah dtg membantu... tu yg tak sedar... tinggal seco'et je ayam.. yg banyak.. kentang! ayam masak merah banyak lah...

Mak den! yg tudung pepel tu... 

anyway... harap2 ape yg depa dah rancangkan tu nanti berjalan dgan lancar sampai tiba hari langsung.. insya-Allah...

***
belum ape2.. ayah dah tanya kat adik acik yg no. 3 tu... " hah... syam bile pulak?" alahai...

Jumaat, 15 Februari 2013

Merisik... Dirisik...

hooo... tak terbayang what will gonna happend tomorrow! dunnoooo... hope everything will be okeyyyy....!!

hahaaa.. sengal... tajuk dah propa dah...

macam lerr tuan tanah ni yg kena risik..

takdo makno ehh... aku dah lama disunting.... lama dah dirisik... lama dahhh.... anak dua dah ehh...

takpelah... lepas esok, aku citer... heeee.... apelah kisahnye esok yekk?? tungguuuuuu....

Rokok elektronik jadi trend!

Dulu... depa kalau nak 'makan' asap... depa longgok kat luar pintu pejabat. lepas tu depa ramai2 dok 'bawak' perfume tengik tu masuk sampai ke tempat acik. 

Idung aku ni puas la pedih2 tersiksa dok terpaksa hidu.. nak wat camne.. dah depa dok berlonggok plak kat tempat aku lepas 'makan' asap rokok tu.. takkan aku plak nak lari ke tempat lain.. kan? tahan yo lahh.. nak buek camno...

la ni tak dah.. depa dah jarang berlonggok sgt kat luar kecuali mereka yg tegar ngan rokok spesis tu...

sebab ehh.. depa dah de rokok spesis baru.... rokok elektronik!


Sejibik cam gambar tu... de yg lepas dapat rokok spesis baru ni... terus berhenti merokok... putus cinta terus ngan rokok spesis lama tu. de gak yg tak.. dah de yg baru, yg lama tu tetap 'on'..!

Yg lagi haru... yg selama ni tak isap rokok idup tu.. bile dapat rokok spesis baru ni... dah macam ketagih plak... 

De gak yg suh aku try... he3.. nasib baik hidung aku ni sensitif... aku tak tahan bau2an rokok elektronik tu... kan de macam2 perisa kan? vanilla... oren.. blackcurrant... cherry... tapi maap lah.. bau2 tu tak serasi ngan idung sayee.. even... bau perfume pon.. bukan semuanya aku suka.. lebih2 yg bau buah2an tu... aku tak tahan...  bile terbau je.. kepala dah mula naik penin....

camne lah diorg bolah tahan ngan bau2an tu ehh? aku tak leh... poooooooning!

[ sumber gambar : http://www.nizarazu.com/]

***

perisa tutti frutti pon ade?? biaaaarr betiikkk...!!!!? depa kata tak sedap... 

Mentua selamat balik dari umrah

Aku tak tau yg ipar duai kat kampung tu dah ready nak wat makan2... Yang aku tau, mentua balik 12hb... Sebab, asalnya kitorg ingat nak pi amik mak abah kat KLIA.

Tapi angah kata tak payah.. Ana, ipar yg bongsu dah tunggu kat airport skali ngan kak cik. 

Along pun tunggu kat sana. 

Okey.... Sebab tak tau diorang nak wat makan2... datang lak dengan tangan kosong je, segan! aku try gak le tolong2 diorg prepare.........

Then...............



Abah sampai.....................

Pertama tama skali yg jelas nyata....... Wajah abah...... 

Kemain berseri2 lagi... Berbeza betul dengan masa mula2 nak pegi hari tu.. Nampak sangat diorang seronok pi sana.. 

Mak kata, " lain kali boleh pegi lagi.."... haa... Seronok lerr tewww..

Heww...heww.. n_n

Abah kata mula2 memang risau...

Dengar plak org cakap macam2... 

Kat sana bahayalah, de perompak lah... penyamun lah... Tapi diorg pi ok jekk... Mungkin lain orang, lain 'bahagian'nye... sape tau kan..?

Yang best, masing2 yg de kat situ dapat buah tangan dari makabah.. aku pon! tima kasih mak!

Aku...?? he3... de gak rasa2 nak ke sana... Bila sampai masanya nanti... insya - Allah..


Berderau darah jap bile mak cakap

masa kat sana... mana mak pegi, mak asyik nampak jekk muka budak kecik nihh....

ohh my.... muka cemas dah nihh... *_*

but then....

phiewww... lega bile mak explain.... ^_^



Khamis, 14 Februari 2013

main boyan a.k.a buaian

Atas permintaan yg bersungguh - sungguh... yg mak diorg ni tak mampu nak tangguh2 lagi dah.. jom ler kita gi platground.


Disebabkan tempat ni maasih baru, rumah yg de penghuni pun seketul 2, lengang ler sikit..


takde isu berebut buai... pakai le sorang 1.. walupun baru je balik keje, ngan si abg yg kebelakangan ni makin menjdi - jadi plak batuk, gagah gak ler ke sini.

ubat dah makan, tapi camtu gak... makin kuat lak batuknya... kesian tengok... v_v

Isnin, 11 Februari 2013

Balik umrah...

ari tu diorang kabor... mentua balik dari umrah......14 Feb nih..

tapi kelmarin, hasben kata.. kak ngah dia gitau dalam handphone... mak abah balik 12 Feb...

Awalnye?!... me? ok je... leh je gi jemput,sebaaaaabb... i masih coooootieee... tapi hasben lerr... dia takut tak leh cootieee... kono standby... ~_~'

Rimau... macam real!


Ni citer betul.. bukan main2 punye...

Start menatang sekor ni jadi pet mak aku... bile msuk bilik nan 1 tu.. tempat dia ber-tahta tu... aku rasa cam tak best!...

Bile aku masuk... sepanjang aku kat bilik tu... mane je aku bergerak.... 'dia' tengok.. macam tu lah... buntang je mata ehh... rimas lah...

Bile keluar bilik.. lega sikit... bile masuk balik bilik tu... aiihh.. menatang ni.. asyik tengok jekk.. bile aku dah rimas tak selesa... siap! meh sini, pusingkan 'dia'... bior dia pandang dinding yg belakang tu jekk... 

Barulah rasa lega....petang tadi.. anak2 punyelah best landing kat tangan 'dia' tu sambil makan cekedish... wahh... santai sakan korg ye!

***

jgn ngigau berhari2 dah lerr... siang tadi bakal adik ipar i yg tua 3 tahun dari i dtg umah mak.. siap bawak ikan mayung masak asam pedas... baeekkk punye strategi.. mak i kata, " untung mak.. sorang menantu mak bagi daging.. sorang lagi menantu ( in the future! ) bagi ikan segar..."

 iyooooo lahhh....!

Ahad, 10 Februari 2013

anak merengek tengah malam..

Rasanya takde singgah mane2 masa otw balik kampung semalam. tapi malam tu si bongsu merengek memanjang.

dari kul 2 pagi sampai la ke 3 pagi.. mata pejam tapi mulut dia... melalak nangis... gelisah jekk..

camtu la selalu.. time abah dia takde, time ni lah nak menjadi.. aduhaii... sib baik mak ngan adik2 de skali. Mak sampai bangun lerr... tak tau la bile mak bangun.. tau2 dia dah tercegat kat belakang aku kul 2 lebih. dia pandang je... aiihh...

Angah pon... tah bile dia bangun tah.. tau2 dah tercegat duduk kat sofa tu.. padahal sebelum tu nampak nyenyak je dia tido... heran tapi sebab dah ngantuk nau.. aku tak pikir ape sgt pasal angah... aku cuma terpikir, mungkin sebab dia kena kacau...

dah baca 4 ayat 4 Qul tu dai nampak tenang sikit... tapi jap je.. peh tu merengek balik...

last2... mak acik tabur garam kasar sambil selawat... aku pulak buka ayat2 Ruqyah.... masa ni nampak sgt si bognsu tu tak selesa. Gelisah semacam n makin meraung... aku kuatkan lagi volumee bacaan ayat2 Ruqyah tu... baru lah dia lena tido... tapi tak lena betul..

lepas 8 pagi baru dia leh tido.... tenghari baru bangun. mak cakap, " masa mak nak gi dapur lepas tengok si kecik tu malam tadi, bulu tengkuk mak tetibe meremang... seram sejuk semacam" tu tandanya ada 'sesuatu'... betul ke?

mane pulak 'sesuatu' tu dtg? hairan lah...

Balik kampung... jumpe rimau!

Cuti panjang haa?? he3... syiokkan?! Rabu baru kerja semula... ehh... lupekan jap hari rabu tu.. hushh.. hushh... lupekan!!!

Aku balik kampung gak walaupun tak planned langsung nak balik minggu nih. Sebab utama, hasben kena standby, tak leh coootieee... lagi lah  tak rasa nak balik kampung. hee...

Tapi kelmarin, last minit lepas hasben dapat called kena pi kursus pagi semalam... ate.. Moh le anak2.. kita balik kampung! yess... tu pon lepas mak kat kampung tu sudi jemput kami anak beranak kat ghumah. hasbeni dah awal2 lagi kena standby kat balai sebab bila2 masa je kena pi kursus.

Jadinye... kitorang anak - beranak je lerr yg balik Bahau! Suami ku ke Johor... kursus! Nak balik sendiri, suami kata, " jangan! tunggu mak datang amik.." he3. kalau dia bagi green-light.. memang aku berani jekk redah balik sendiri bawak ank2 balik...

mak gelak je, " nape? dia takut nak bagi kau balik sendiri?"... entah lerr makk... tak tau le.. takut kerr? ngehh..ngeh..ngeh..

tanjung ipoh

Mak kata jalan Bukit Putus dah jammed separuh.. separuh? hmm... hasben sms... katanya, 'lalu lah Jelebu kalau tau jalan..'... ye.. memang aku tau... dah setuju dah nak lalu sana, tapi lepas tu tak jadi. Tak kondfen..sebab??

Belum ape2 lagi, baru nak gerak balik dari umah aku.. enjin keta mak tak mau start... aduhh... heran betul! mak yg paling heran, " ehh.. tadi elok je jalan! ni tak mau idup lak enjin keta".. no panic! no.. no.. no....

Lepas cuba bertenang a few minit, lepas called hasben... mau plak keta tu idup.. kata hasben, " carbon starter tu nak abih dah tu... lepas ni kalau singgah mana2 jangan matikan enjin!" wokeh boss....

Tak panic ehh? he3... tipuuu... cemas sikit... terus tak jadi lalu Jelebu... lalu Pilah je lah... mujur la wat pilihan yg tepat! ecehh... he3... jammed stakat sampai Ulu Bendul je.. kat jambatan licin tu je.. lepas dari tu dah lengang..

Hahh... rasa camtulah sebab depan kitrog cume de sebijik keta je.. tetibe pandang belakang... hamik..!! berderet keta kat belakang kitorg! kih3... sekarang korg agak, sesak kat belakang kitorg tu sampai mana2?

Diorg tak berani potong...ha3... JPJ awal2 lagi dah parking kat situ... berani la potong! kena saman kang...

sentul tampoi

Demi nak bgi keta2 kat belakang yg dah semacam sesak tu jalan cepat, kitorg benti jap kat kedai buah.. bior lerr depa tu semua jalan dulu...

memang mak nak benti kat situ . Nak beli buah sentul... ermm.. bukan.. buah tampoi sebenarnya... banyak! berjuntai2 je kat kedai tu. harga pun bleh tahan... rasanya.. masam.. cara makan.. nyonyot2 je macam makan buah rambai... dah pernah try?

Beza buah sentul ngan buah tampoi... isi dalamnya... isi buah sentul agak cam berbulu sikit... macam ber-kapas sikit... isi buah tampoi lak lebih kurang macam buah rambai jekk..


Ade gak eksiden... siap.. brader2 yg kaki ekor tu... petama2 skali.. tengok nombor la ye takk? toksah tipu lah.. jgn marah..tau dah..

Nasib baik takde yg 'rajin' nak singgah lelama.. kemalangan ringan je... pandang lalu je lah... so.. korg... hati2 lah drive pegi balik kampung. biar sama2 selamat sampai ke tempat yg dituju.. (",)

mahsan kampung

Haa... ni pet terbaru mak aku! sampai2 umah mak je.. elok aku masuk bilik nak simpan beg... 'dia' dah tunggu.. elok je bertenggek kat atas katil mak... adehh.... terkejut besar aku.. igtkan mende apelah.. kusss semangat!

*** 

mak kata, " saje beli, buat letak kat kebun hari tu.. halau monyet.... monyet2 tu asyik rosakkan kebun sayur mak je.... "

class tak idea mak aku? memang menjadi... jangan tak caya! 2 hari je pet mak ni 'lepak' kat kebun mak.. 2 terus monyet2 tu tak berani dtg buat kacau lagi.. haa... tau takut!

[ sumber gambar buah sentul : http://comeylote.blogspot.com]

Jumaat, 8 Februari 2013

Nasi goreng sedap!

nasi goreng

Nasi goreng... hari ni punye sarapan sebenarnya tapi dah tengahari baru nasi ni masuk ke dalam tekak. ( ", )

Si anak sulung pun sama. Bawak bekal nasi ni gak ke sekolah. he3... pecah rekod! tak pernah2 dia bawak sarapan berat pi skolah, hari ni dia bawak... aku pun sama! bawak separuh lagi ke tempat keje..

Sama2 makan sampai licin. yg beza, si sulung makan kat skolah.. yg emak dia ni kononnya nak makan kat pejabat tapi kesudahnya bawak balik makan kat umah jugak akhirnya..he3. punyelah kelaparan!

Sambil2 menyantap tu, teringat plak zaman2 skolah rendah dulu... hari2... memang ni je lah bekal aku. Takdo lain dah... nasi semalam yg tak abih makan tu, mak buat naasi goreng! paling kerap... nasi goreng kaler merah tu... mak letak cili boh!

tapi... tu la nasi yg paling enak pernah aku makan! masakan mak den ok... dah tentu lah best... eleh.. korg pon.. mesti nak kata, " masakan mak kita sedap!".. haaa... betul tak? toksah tipu lah... 

sedap oo... walaupun masa makan kat kantin, nasi goreng tu dah sejuk... aku bedal je.. kekadang abih... kekadang licin... kekadang tak... biasak bro! senang gitu... tak payah beratur smpai kepam ketiak kat kaunter kantin tu... ayah de bagi duit poket... 20sen.. cukup utk beli makan + secawan air masa tu...

Sekrang tak de dah... semuanya mahal.! takde la sedap nau pun! dulu... 5 sen pun boleh dah beli gula2. sekarang? paling murah... seposen.

igt lagi kat mee goreng kicap basah makcik kantin tu punye.. wahh... tak jumpe dah peh tu.. rasa kapur mee tu..perghh... berdesup.. bertahun aku trauma makan mee goreng. he3... basuh tak bersih ke hape... tak taulah... tapi... huu... rasa kapur tu... huiiihh..

sekarang.. aku tak trauma dah makan mee goreng. dah ok dah...he3... nasi goreng pulak... masih the best for me! hehhh...

Khamis, 7 Februari 2013

peg. baru...

Spekulasi berlegar - legar dalam kepala aku... peg. baru... entah dia boleh follow cara kitorg bekerja selama ni atau tak..?

ok.. tu je aku nak cakap... he3

Rabu, 6 Februari 2013

Bile Payel tak lena tidur.

Baru je balik dari klinik.. bawak payel, si adik.

Semuanya lepas dia mengadu sakit telinga pas bangun tidur pagi tadi. Tu sebelum tu... dia merengek dulu. Dari malam tadi ko tau!

Tak leh tido acik.  Mane taknye.. kejap2 dia merengek... kuat plak tu! Nak kata sebab perut masuk angin, dia tak kata palk sakit kat perut. gi pun malam tadi sebelum tido, elok je dia mem-berak.. ok je!

Sebabkan malam kelmarin pun dia sama tak lena tidur, bersekali ngan aku sekali.. malam tadi aku surrender.. cuma mampu sama2 'berjaga' ngan si kecik tu sampai 4 pagi je. lepas dari tu, hasben take over.. siap tidur sekatil lagikk.. padan lerr aku bangun tidur, dia takde kat sebelah.. (",)

Mujur dapat doktor yg active-fast.... very the fast... pendek2 je dia tanya, " hah... anak?"... "dah timbang anak?".... "berapa berat?"...." umur berapa?"...." sakit ape?"he3.. super - fast.. 

"puan masuk bilik 20".. acik silap dengar, " ape? klinik 20?" dlm pale dah mula fikir, camne aku nak cari klinik no 20? nak kira dari mana?..." bukan..! bilik 20 puaaannn...!!"..hamboooii.... garang! cehh...ape lah..

" TQ doctor... tu je?" kaki dah setengah keluar dari bilik dah... " ye... sama2" hu3... sentap jap bile doktor jawab balik dlm bhsa melayu... adehh..

Bilik 20... tu bilik ambil darah lerr! Bilik 19 baru betul! bilik dressing....! 

Dia  nmpak je picagari... uwaaaa... meraung dahh... muncung picagari tu panjang plak tu! " mak, bi tak nak kena cucuk!"...ha3... alahai... bukan cucuk. M.A tu nak 'tembak' ngan air sejuk tahap ais tu jekk... jenuh ler jugak pegang kepala dia tak mau bagi mende dalam telinga makin ke dalam. Doktor kata mungkin kertas or putik kapas.

Tapi bila dah 5 - 6 kali tembak... hahh... yg keluar bukan mcm doktor tu cakap... amende tah... korang tengok lah.. amende tu? 


korang bleh teka tak ape tu? acik pon tak tau... 

Selasa, 5 Februari 2013

Masjid Putrajaya


Bersiaran dari Masjid Putrajaya le kononnya nih... he3. Hari tu lerr... lepas dapat tau flight ke Jeddah delay ke 7 petang, lepas perbincangan sesama diorg... heee... acik tak tau depa bincang ape pasal masa tu termengah2 melangkah kat airport yg serba luas tu ngan kasut tumit tinggi buat julung - julung kalinya... diorg dah ke mana, acik masih terhegeh2 lagi.. mencungap. nyesal plak rasanya pakai high heel kat situ... tapi dlm keta yg de cuma selipar jepun je... buntang pulak mato suami acik tgok nanti... dia kemain 'menyemat'.. bini ehh.. kemain...nan hadoooo jekk..


Kalau Opal tak kelang kelibut berlari dari tasik Putrajaya tu semata nak kecing, mungkin acik tak masuk dalam masjid yg serba luas nih... mungkin acik dok luar jekk sambil cuci2 mata tengok pelancong2 kita yg seksi2 belaka... fuhh... bernanar jibik mato den!


 Ho... baru acik tau, pada yg non - muslim, kalau nak melawat ke laman masjid ni boleh.. dibolehkan! tapi bersyarat!.. tu.. yg serkup kelubung kaler pink tu made khas utk all the girls and ladies yg non - muslim... ehh... utk muslim pon kena gak pakai kalau... berseluar ketat!

Tapi de gak yg tak mau pakai... katanya sekali sewa singgit...


Yg tak mau pakai tu... haaa.. ni ...brade baju merah ni.. petugas situ gaknye... menjawab la dgan dia! garang wooo... " ni nape tak pakai jubah yg dibagi ni? kat sini kena pakai, nape tak pakai?!"

Marah sungguh brader nih... tapi patut pon gitu... tapi acik rasa, kalau tak nak timbul masalah gitu, awal2 lagi patut diorg tak bagi masuk sampai ke laman camtu kan...


Biar diorg dok kat pintu gerbang tu jekk... kalau nak terkucik... haa... sediakan jekk tandas bergerak kat luar kawasan masjid tu.. boleh kot?!


Tu kaunter utk sewa jubah.. lelaki yg pakai short pant pon wajib sewa and pakai jubah pink..heee... pink kalerr....

So kalau sape2 nak buat rombongan ke masjid ni.. sila2 lah... F.O.C... sila berpakai sopan yg sesuai yekk...

p/s : kat masjid ni lerr mak mentua aku sesat tak jumpa anak2 ehh yg tengah solat... sampai tingkat 3 dia naik tapi tak jumpe... alahaiii... acaner tu? (",)

Isnin, 4 Februari 2013

Sekitar KLIA... umrah mak abah

Tambahan daripada kisah menghantar mak abah pi umrah hari tu...

skuterlady

Haaa... hamikk.... ni kes dah terlewat sampai. sampai senget2 dah gambar ni... Camne tah... Sampai gak kitorang ke KLIA walaupun lambat banget... rancangan asal kul 11 should ada kat sana taaaaaaaaaaaaaaapi...

12 tengghari baru terpacak...

3 kereta... tiga2 pun sama2 baru sampai... yang sampai dulu.. Ana.. sebab dia paling dekat...

umrah KLIA

masa ni de 1 lagi group lain yg nak pi umrah.. depa kata group yg 1 lagi tu group indon... ya pak!?

                                           

Fligth delay kannn...!? Kita pi makan lerr dulu... Budak2 2 orang ni dah kehausan... Aku beli dulu air milo kat restoran fast food yg de kat situ... Takleh nak tahan2.. Budak2.. Kalau dah kata nak air.. Selagi belum dapat, selagi tu lah diorg merengek mintak!


Yayah...terpaksa la ko balik asrama lambat sikit Yayah... dah delay... nak wat camne?! 

Yang penting ko dapat pelepasan, nak masuk nanti pandai la goreng ayat kaw2 kat bro guard kome tu..


Kak Cik sempat datang jap pagi tapi lepas tu lesap.. hasben kata depa baik ghumah.

Takpleh ghumah dekat. Petang baru muncul... tapi sekurang - kurangnya depa dapat gak salam peluk cium mak abah................ kamiiiiiiii? T_T *sobb...sob...srrrroootttt...

KLIA

Menung panjang sudahh... Maunye tak risau... Mak awal2 lagi dah sesat masa nak solat kat Masjid Putrajaya... Tu belum lagi kat sana... Mudah - mudahan semuanya berjalan lancar kat sana nanti... inshaallah...

Yayah kata orang sana lagi terrer cakap indon dari speaking omputih... Dia dah penah pegi 2 tahun lepas. Dia kata ok je kat sana... so pak uda tak payah risau lah! 

KLIA

Haaa... kelam kelam je gambar. Nak wat camne... Ni je yg mampu.. Kalau de DSLR mungkin leh dapat gambar canggih cikit.. Tapi nak wat camne... Kitee takde DSLR...sobbb..sobbb.. De sesape boleh bagi pinjam? Bagi terus ke....ekekeke..

KLIA

Ni bukan UFO sesat... Tapi gambar sesat hasil kerja tangan anak bertuah ku.. Opal. tak tau le nape, dalam banyak2 gmbar, UFO besi ni gak dia bantai jadikan model.... aduiihh

KLIA
  
Muahaaha.... gelap ko! Tak nampak lgsung batang hidung budak berdua ni... Takpelah.. Asalkan kapal besar tu nampak.. Terang jelas tak bersuluh lagikk... Tengok puas2...

KLIA

Nak lagiii.... hah... tepek lagi... Biar puashati... Nak tunggu naik flight tu semua tah bile kala tah... 


Ok... tak larat nak tunggu dah... Flight 7.30 pm baru terbang...

Jom le kita gerak pulang... Mudah - mudahan mak abah selamat sejahtera sepanjang perjalanan tu ke sana.


Ngko tau ape tandanya tu??

Jom lerr kita beransur dulu............ udah petang... anak2 pun udah letihh... mohh lerrr kitaaa 


Mudah - mudahan segalanya selamat pergi dah balik.....


Kami? heee.... harap2 akan tiba giliran kami 1 hari nanti.. insya-allah...

p/s : Pesan Yayah kat atuk and nenek ehh, " atuk nanti balik sini ehh..." aduhaiii yayah! sentap atuk kau!

Pesan Yayah lagi, atuk kalau nak shopping kat sana kalau nak murah... kena cakap indon. sebab... diorg kat sana kata org Malaysia kaya2.... rugi letak harga rendah2... ha3...

Panggilan dari mak abah...

Dahh... tak berapa risau lagi dah... semalam mak called dari sana.. tengah berjalan - jalan katanya..

amboii mak.. cam seronok je bunyi nye...

tak kisah lah... lega sikit hati bile dgar diorg selamat sampai kat sana. memula tu kan risau... tengok lak muka abah yg tak senyum2 hari tu...

hasben pun nampak lega lepas dgar mak cakap camtu... harap2 takde ape2 masalah kat sna.. ^__^

skuterlady

Jumaat, 1 Februari 2013

M.I.L tunai umrah...

Ni hajat abah bila dah sihat dari sakit batu karang... Dah 2 tahun menanggung sakit.... Sian tengok   ~_~'

Alhamdulillah... hasrat abah dimakbulkan. Awal2 tu abah ingat nak gi sorang2 jekk taaaapi... kena jugak bawa mak... Mak dah request nak join skali.... ^_^

sekolah menengah teknik tuanku jaafar

Owhh.... sebelum ke KLIA, kitorang gi amik Yayah dulu kat sekolah tuu.. Hari tu dia dah request nak ikut.... Yayah ni anak kak long... Rumah kat KL nuu... Sesekali, Pak Uda dia ni lah yg datang tengok dia kat sini...

Kejap kang hantar berus gigi lah... ubat gigi lah.... apa2 je lah.... ^_^


Canggih baju sekolah ngko... Yayah..!! ingatkan baju outing.... Kalau ler baju form 6 tu macam ni dulu... Mungkin aku sambung form 6 gak kot... hehe.... sebab tak berapa nampak macam budak sekolah sangat... muak oiih pakai baju uniform sekolah masa tu...

umrah

Teehee....muka layu.... Kedua - duanya dikerah bangun dan mandi seawal pagi.... Ciannye... omoo..omoo..omoooo

Ingatkan makabah gerak dari KL, rupanya tak.. Depa gerak terus dari Pilah.. Jumpa kat highway LEKAS... anak angah cuma yang kecik je ikut. Yang lain takde. Anak pompuan sorang lagi kat PLKN, baru 2 minggu... Mana boleh cuti.. Yang bujang 2 orang tu plak kat kolej...

Kak Wani, biras aku yang bongsu ( setakat ni lah.. ) gagah jugak ikut walaupun tengah pening2... Mak dia a.k.a besan makabah pon de skali. Nak berjalan2 katanya...

mentua umrah

Belum apa2.. anak kak ros... My another biras... dah meraung dulu dah... Nenek yg tadi cool... dah semacam. abah lagi lah.. Tak senyum langsung.. Muka tu nampak risau je...

Patut dah naik flight kul 2 tu.. Tapi last minit baru diorang gitau.. Flight delay ke kul 7 petang... aduhaiii.. lama tuu... Lepas pakat2... Kitorang tinggalkan KLIA tu jap, pi Putrajaya... lunch kat sana.

Pukul 5 lebih masing2 dah terpacak balik kat KLIA, kitorang paling last sampai.. heee.. Keterlewatan sikit. Sementara tunggu diorang panggil berkumpul, hasben ajak pi cari air jap.. Masa tu selisih ngan abah.. Dah ber-ihram...

Lepas tu bila datang balik kat tempat diorg berkumpul.......................... hilanggg...!!!!

Rupanya abah ngan mak dah naik tren nak ke balai berlepas. aduhaaiiiii... Masing2 masa adegan peluk cium mak abah tu semua lupa nak panggil kitorang... Cian hasben... Beria - ia dia nak hantar sampai ke esculator tu.. Kesudahnya tak dapat jugak...

Sabor je lerr ye wak! Nak wat camne.. Takde rezeki namanya tu... Doakan mudah - mudahan diorang selamat sampai dan selamat balik. Gitu je lahh...