Isnin, 24 Jun 2013

loan rumah vs rumah lelong

Nak beli rumah?

Loan Gomen? atau swasta?

Kalau beli rumah lelong boleh pakai loan gomen tak? 

Jawapan :

TAK BOLEH..!

sebab...

Bahagian Pinjaman Perumahan tak nak terlibat dgan hal ehwal mahkamah... kena gunakan loan swasta... rugilah kan? gomen worker kan dah de kemudahan pinjman perumahan... rugilah kalau tak guna kemudahan tu..

lagipun, pas try buat kira2 if acik nak buat private loan... lepas kira2... termasuk segala hal ehwal jual beli.. lawyer.. bla2... harga dah meningkat... ohh tidak! lebih baik beli rumah baru..

Lagipun ramai yg cakap... beli rumah lelong ni byk songeh nye... gituuuu

De kawan2 yg nasihatkan aku... kalau boleh.. elakkan dari membeli rumah lelong! kalau nak jugak... kena siasat betul2 supaya tak mendatangkan masalah pada kita dikemudian hari...

***************

Baru aku tau.. penalti 8% tu... sebenarnya penalti atas yuran guaman... bukan atas harga rumah... kalau nak elak dari kena penalti tu... kena settle yuran guaman sebelum tempoh yg ditetapkan utk proses pembelian rumah tamat! ( dlm tempoh 6 bulan dari tarikh t/tangan perjanjian jual-beli )

4 ulasan:

Ann Ishak berkata...

leceh jugak ek, itu belum tengok harga keseluruhan lagi kan...mau boleh beli 2 rumah baru kot

Den berkata...

oohh..macam tu..ilmu baru..terima kasih :)

skuterlady berkata...

ann ishak : sebab tu kena buat kira2 bila nak beli rumah...kena kerap bandingkan harga.... kena tengok serba serbi.... ^_^

skuterlady berkata...

Den : sama2... ^_^