Khamis, 1 Mac 2012

Ke istana sekejap...

Isnin hari tu... baru pas makan malam, aku dapat call dari ayah. Ingatkan kenapa... rupanya ayah kena hadir ke istana Seri Menanti untuk Majlis Penganugerahan Pingat...

Wahh.... pingat?!!... buntang jibik mata aku... bior betul!  Nape last minit? Ayah dah tau lama... tapi dia rahsiakan dulu dari aku. Yang tau, cume Ayu... Adik aku yg bongsu. Dia pon tak citer pape... Surat dah dapat dari hari tu lagi. Dah lama la kiranya.

Bile ditanya, ayah pegi ngan sape? Ayah jawab... " Ayah pegi sorang je... takde orang ikut... " Sayu...

Alahai... sentap hati en. aus jap. Maka kuar la ayat nih.. " Takpelah, awak amik la cuti... takkan nak biar ayah sorang2.. kesian.." Dia yg dengar ayah cakap camtu. Aku tau dari dia la... sentap gak.. ayah aku kot!

Actually..Tak payah disuruh, aku memang niat cenggitu pon... tunggu green light dari en. aus jer samada dia nak pi ke tak. he3... Bile dia dah cakap camtu.. maknanya, leh la aku pi kan?


Sampai je sini... aku tengok lengang jer... biar betul! depan tu istana baru.. terpinga2 gak la masa memula sampai... sunyi sepi jer...


Ni dah depan gate pon macam takde pape jer... en. aus menapak jap ke dalam. Jumpe pengawal... Kang kot main redah je kang, takut lak kena halau kuar lak kan? he3... sib baik tak... rupenye diorang sume parking kat belah dalam... luas rupenye parking kat istana ni ... ( episod jakun! ha3... sila abaikan.. )


Memang langkah kanan..! elok je kitorang masuk perkarangan tu, baru nak landing punggung kat salah 1 pondok yg de... staff istana tu panggil makan... tu haa... bangunan putih tu istana , yg tepi tu... yg berkubah putih kecik2 tu ler tempat kitorang isi perut. Lauk? alah... lauk kampung. Katering Ampangan..he3.. aku baca kat vest diorang..uiikkss!


 Perkarangan istana... " dilarang pijak rumput "...sape pijak...haiippp..!!


 Lepas makan tengahari? ehh? Makan tengahari? ha... betul la tu. Kitorang sampai lambat... De hal lain nak kena uruskan dulu. Tu yg dah tengahari baru nak muncul. he3...Muncul berdua je lak tu... Diorang yg lain dah sampai awal pon tak masuk. Dok lepak kat luar gak cam kitorang. Malas kot! Ye la... duduk saje je... boring kot! heeeeee...


Ha.. yg ni Hall... time ni aku dengar diorang pasang laju Siti... tengah menari kot! tak tau ler... tak masuk kan? Mane nak tau.. Kalau sampai seawal pagi, leh la aku join makan kat dalam tu. Tapi dah tak dapek, nak buek camno... Dok luar yo lah... jadi lah kan?! he3..


Ha... konyang makan? Haa.... time ni kes haru sikit..he3... episod jejak kasih bermula... puas aku tengok muka2 yg keluar tu... tak nampak langsung muko ayah.. mano poe tah?! Aku snap jer la mano yg dapek... Korang tengok la sendiri...


Dalam banyak2 gambar rambang yg aku snap nih... yang ni aku suka... he3..nape? ha... masa ni takde sorang pon perasan Putera2 encem ni ni lalu... Diorang pon turun relaks jer... macam takde pape... takdo pengiring bagai... Yg baju serba hijau tu, Putera Ke-2.. Yang serba putih perak tu.. Yg sulung... encem wok!! hu3..

Yg one-dress putih, sluar hitam tu... Pelakon veteran kita... Datuk Aziz Singah.. Encem jugak wokk!!! Datuk Ahmad Tarmimi Seregar pon de, tapi dia kuar kot pintu lain..


Ni suasana lepas bersantap... Yam Tuan dah balik istana, yg lain serbu Balai Rong Seri untuk sesi bergambo..! aku pon pi sana gak...


Muahahaa.... selalu tengok gamba jer kan? Kali ni den dapek jugak tengok ngan mato kopalo den sendiri ghupo singgah sana untuk majlis camni... Kuning menyalo uikkk!

Dio dah siap bo-palang... tak leh masuk.. tengok yo leh... haiippp..!!


 Boring tunggu turn bergamba... ramai bonar! Meh aku snap pingat nih... he3... ( tahap kejakunan yg tak leh blah!muahaahaa...! )

 Ha3... muko tak leh blah! Ponek ( penat ) tunggu... muko pon tak brapo nak sonyum dah... macam tahap cirit yo lak aihh!
 Yg ni... en. aus...he3

Psstt... jarang bonar kitorang nak amik gambar berduo camnih... Sib baik ayah den sporting... dio la yg amik kan gamba nih... bior le sekerat pon..! he3... Kami dalam Balai Rong Seri wokkk!!! Jakun!!!! he3...( aku le tuh...muahahaa.... )

Suasana sekitar ruang legar antara dewan makan ngan Balai Rong Seri.......

Yg lawaknye lagi... korang perasan tak? de something yg kurang... yo la... my ayah punyo gambar seba bertengkolok samping berbengkung ngan baju melayu hitam tu... aku lupe nak hamik pakai kamera hp yg cabuk nih...!! adeiihhh.... harapkan gambo dari cameraman professional tu jer la nanti... hampiehh.. ghalat sangat.. dah on the way balik baru perasan... hu3...

Takpe lah... any way... to my AYAH... tahniah atas penganugerahan pingat tu... TAHNIAH YO en. Dollah!

Note : wak sebolah ghumah ayah tak cayo yo? haa... pingat dah ado... wak ado? he3...

6 ulasan:

Puan Kutu berkata...

Pic tu muka serius gila.haha..

tahniah utk en ayah..:)

lady scooter berkata...

Pn. Kutu : he3... tu ler akibat menunggu lama sangat..kih3...

maszull berkata...

assalamualaikum...tahniah yer nuat ayahandanya...:)

lady scooter berkata...

maszull: tq kak...he3

mekchu berkata...

gmbar mekchu tak de.. tp gambar kawan mekchu yg akai baju oren tu ada.. hahahaha...

kalau dapat masuk dalam lagi best.. dpt tengok sendiri.. kesian ayah sorang2 tak de teman.. pssttt yg sulung tunku ali tu ensem kan.. solo lagi tu.. ehem ehem :D

lady scooter berkata...

mekchu : a'ah... takde.gambar2 diorang tu main amik random jer... tak sangka lak kat situ ade blogger lain..he3...

a'ah... tengok ngan mata sendiri, hencem!hehee... tapi dia je yg solo...kita dah berduo...tak dapek tu doo...hik3..