Ahad, 20 Oktober 2019

Telinga faiq berdarah

Salam... 

Lamanya rasa aku tak update apa2 kat blog ni... Last update, awal ramadhan tahun ni. Lepas tu... Senyap je!

Sibuk sangat dengan urusan keluarga dan diri sendiri... Kerja lagi... Terus terabai blog ni. Kesian!

Ni ha... Kisahnya, petang tadi si faiq tiba-tiba rajin sangat nak korek telinga... Tengah sedap korek nak bersihkan dengan putih kapas, najwa datang tolak dia. Dia jatuh, meraung. Kata abang2 dia, telinga faiq berdarah. Tapi sebab takut aku marah, dorang adak beradik diamkan. Dah tengah malam baru nak cakap. Itupun lepas telinga tu berdarah semula. Katanya opal bersihkan dengan air.. Masa kejadian tu, aku kat bilik, bersihkan diri dan solat... Memang aku dengar faiq meraung masa tu, tapi tu biasa... Sebab hari - hari macam tu... Bila dah seronok sangat main-main, kang ada la yg jadi... Tu yang aku ignore kan... Tak tau pulak nak jadi macam ni.

Lepas tu dorang boleh pakat adik beradik senyap kan... Ishh... Memang kena marah jugak la... Sambil marah tu, aku explain gak la nape aku marah... Diam je si abang2... Rasa bersalah kot... Bukan la marah menggila.... Membebel je...

Anak2, mak mak ni kalo marah - marah.. Bukan la sebab dia benci ke or nak bantai korang ke hape... Tapi more to risau... Tau tak? Mak mak ni memang macam tu... Yang risau xde marah marah ni biasanya golongan bapak bapak je... Dorang risau, tapi buat2 steady... Buat2 cool, tapi hati dorang... Debuk debak.. Kau apa tau?

So... Bebel jugak la... Cuma xlama sebab aku fokus pada telinga faiq... Bersihkan sisa darah... Nangis2 jugak la dia... Sakit. 

Ni macam mengulang kisah si fa'el dulu la... Gini gak... Berdarah sebab korek telinga dengan putik kapas. Terngiang lagi cakap doktor... Katanya, kalau gegendang telinga bocor... Darah xkan keluar... Ni kalau berdarah, bermakna dinding lubang telinga tu yang cedera...

Masa bersihkan darah tadi pon, memang kat dinding lubang telinga yang berdarah... 

Harap2 gegendang dia xpape...


1 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Mudah2an dah sembuh