Rabu, 12 September 2018

Root canal treatment yang tak dapat diteruskan

Ya... Rawatan tu tak dapat diteruskan lagi. Puncanya?

Gini ya ceritanya...

Lepas 1st treatment tu, doc dah pesan. Gigi tu akan jadi mudah rapuh sebab doc dah matikan saraf. So anything happen kat gusi tu, aku takkan sakit dah cumanya... Gigi tu tak tahan lasak. So... Jangan gunakan untuk gigit makanan yang keras sepanjang treatment ni. Ok lah.. Akur lah tu... So... Lepas 1st treatment yang makan masa tu.. Tak ingat la.. Tapi memang lama doc tu 'uruskan' gigi aku ni. Aku memang tak gunakan gigi tu. Patient yang baik kan? 😂 😂 😂

2nd n 3rd treatment... Tampalan kat gigi tu doc buka balik. Cuci akar ( proses yang makan masa agak lama jugak) dan letak antibiotik. Settled.

4th treatment plak? Doc just cuci karang gigi kat gigi yang tu lah. Masa ni doc tanya, 'tak gunakan gigi tu untuk makan eh?'... Ehh.. Aku tak gitau pon... Acaner doc boleh tau?

Doc cakap, ' gigi yang jarang digunakan akan tumbuh karang!'. Dan betul... 😂. Memang aku tak berani gunakan gigi tu lagi. Then, doc cakap... 'boleh makan gunakan gigi tu. Takpe...'

Masa ni dah puasa. Doc tu gitau, next appointment lepas 2 bulan dari last appointment ni. Sebab, doc tu kena bertugas di HTJ.

So... Raya! 

Malang masa ni...

Ni la puncanya rawatan tu gagal... 😢

Tengah sedap mengunyah rendang daging yang bapak liat... Tetiba... Tanpa disengajakan aku tergigit kuat daging liat tu gunakan gigi nan satu ni... 😫😫😫

Gugur la serpihan putih dari gigi yang sedang dalam treatment ni... Arghhh...!!!!

Terkedu jap... Tampalan tu dah terbuka.


Degup degap jugak hati ni. Risau la... 

Ada rasa tak selesa kat tempat tampalan yang dah gugur tu... Rasa lompong.. ada rasa ngilu - ngilu... rasa sakit macam digigit - gigit je kat gigi nan satu tu...

Memandangkan raya... seminggu jugak aku tahan rasa tak best tu. Lepas tuuu... aku terpaksa serah diri jugak akhirnya kat klinik gigi. Untuk tampalan sementara semula.

Masa ni doc yang tampal tu tak ler cek detail keadaan gigi aku. Dia cuma proceed tampalan sahaja ikut permintaan aku.

Nak tunggu next appointment dengan doc Amirul... ya... my dentist! Nama dia dr. Amirul. Haa... nak tunggu dia cek, appointment lambat lagi. Redho je ler. Tampalan sementera yang kali ni pon, sekejap je tahannya... lepas tu berderai balik... alalah...


Yang ni... aku malas nak pi klinik lah... tunggu appointment je... 

Means... sebulan lebih lagi... ( masa tu la... )



Hari appointment... macam biasa, doc akan tanya keadaan aku dulu. sihat ke x? dah makan ke belum? dannn... gigi ada rasa sakit tak?

Lepas aku cerita apa yang jadi kat gigi aku masa raya tu, doc Amirul cek... tau apa dia cakap?

" Alaaaaaa... gigi tu dah pecah!"

Bukan tampalan tau... gigi! 


Kan doc cakap gigi tu rapuh... huhuhu... Bukan doc je frust...

" 2 bulan tau saya tunggu... Nak betulkan gigi awak... "

Alaaaa... Klau doc frust... aku yang tuan gigi ni lagiiiii la frust.... Huwaaaaaa!!!!!

So camne?

" Tak boleh nak buat apa. Saya terpaksa cabut je gigi tu... Sayangnya... tinggal nak tukar antibiotik dalam gigi tu and then dah boleh pasang crown... "

Bila dengar doc cakap macam tu... sedihnya!!!!!

Sedih la...

Sebab akhirnya... lepas bersungguh nak selamatkan gigi tu... at last... terpaksa cabut jugak akhirnya!

Frust... 

Sooo.... The end...

Sebab tu aku cakap... root canal treatment tu tak dapat diteruskan...


Well... what to do?



' Sesuatu tu... biar kita pertahankan seteguh mana pun... biar kita simpan sebaik mana pun... biar kita jaga sepenuh jiwa sekalipun... kalau dah bukan yang terbaik buat kita... Allah akan ambil jua dari genggaman tangan kita... '


6 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

kakcik setuju dengan ayat berwarna merah itu.

Macam rezeki, kalau bukan kita punya sudah dalam mulut pun boleh meluncur jatuh...

blasahje berkata...

Kakcik nur : betul... Ayat tu spontan je kluar dari hati tapi mendalam maksudnya.

Ann Ishak berkata...

tak sengaja, takpe la asalkan tak sakit lagi gigi tu

sunset berkata...

alaaaaa... xde rezeki nak guna gg tu.. ngee.. ni ada satu gigi yg doc suggest utk root canal ni.. xpegi2 lg.. sbb nk kna scaling n bru nk booking appointment dulu.. ahaiii..

Mrs. A berkata...

Alahai!! kesian dah berapa banyak kali follow up tu takpelah bersangka baik pasti ada hikmahnya tu.
Mrs. A pun ada pengalaman root canalling yang tak menjadi huhuhuu...

acu yuhan berkata...

hi.. content blog menarik.. lets blogwalking and click iklan..done follow u.. follow me back.. http://acuyuhan.blogspot.com/ thanks