Khamis, 18 Ogos 2016

Pencuri basikal buat kerja lagi!


Nah haaa... penuh bilik dobi aku dah.. basikal tu bukan situ tempat asalnya... tempat asalnya kat luar rumah tu... kat porch tu...


ni basikal baru Opal... lepas basikal pertama dia tu hilang hari tu... dia langsung tak nak main kat luar.... leka ngadap tv... tak pon main game kat handphone...

adik2 ehh syiok syiok main2 basikal kat laman tu, dia redha je dok dalam... bila tanye, dia kata sebab takde basikal... tak tau nak main apa... bola pon dah hilang...

sama kes lah tu... kena rembat kat orang... tau2 dah lesap je bila balik rumah... cergghhh...

kesian... de gak cakap kat Payel, sesekali bagilah Opal pinjam basikal Payel tu kalau dia nak pinjam... ermmm... betul2 sesekali je dia bagi pinjam... lagi lah kesian!

so... aku cakap kat hasben, nanti nak ngompol duit belikan dia yang baru... al-hamdulillah, dapat dah beli... awal sikit dari yang dijangka... tapi... lepas tu 'sesak' sikit ler poket kami lakibini nih.. huhu...

anak punya pasal... redha!


kali ni beli dapat 1 free gift... beli kat town Seremban tu gak... seketul basikal tu de la RM200 plus sikit...

tokey tu bagi kunci basikal ni... elok sangat... for safety kan!

rajin Opal kunci..dah tentu lah dengan peringatan dari mak abah dia ni... dah kunci basikal ke belum?

gitu lah dari start basikal ni dapat kat dia... cantik basikal tu!


sampai lah hari sabtu minggu lepas... petang tu kalau aku tak paksa dia temankan Ami main kat laman tu, mungkin lambat baru perasan pasal kunci tu...

nampak tu kan? dah terjojol keluar dah kunci tu dari sarungnya! yang warna gold tu... Opal punya jerit terkejut tuuuu... ngan aku skali terkejut!

apehal la yang cemas sangat tu kan? tengok2.... dah terjojol camtu...

Opal cakap semalam elok je... tak macam tu pon...


argghh... sudah! kat hati dah terdetik, pencuri basikal buat kerja dia lagi ni!

hati berat kata camtu... kebetulan sabtu pagi tu memang takde orang kat rumah.. kat laman memang clear... skuter hasben bawak pi kerja... aku pi buat ot dengan anak2 cam biasa..

tu satu... yang kedua buat aku rasa camtu,


ada kesan kat sarung kunci tu... macam kemik... kuat gaknye pencuri tu pegang... kemik kekal kat situ... cover getah tu masa aku tengok tu pon tak camtu... tu aku dah siap betulkan dah tu


kalau tak sebelum tu,cover getah tu dah terbuka camtu... nasib baik lah pencuri tu tak dapat buka kunci tu... kalau tak, bukan Opal je meraung... ngan aku2 skali kot meraung!

so aku try godek2 kunci tu dengan harapan terbuka lah dia kan... kalau ikut cakap hasben, senang je... awak potong je dengan playar! ( masa  ni hasben tengah kerja.. sembang kat whatsapp je )


tebal tuuuu!!

tak daya de aku nak potong besi tu... ishh...ish... ish... gigih aku godek2 lubang kunci tu... dok piuh piuh... dok pulas pulas... tak kuat pon...

godek punya godek...

terbarai terus!

lubang kunci tu dengan punat2 kecik tu semua terbarai... hahahaaa...


tapi berhasil!

terbuka gak kunci tu sudahnya.... bangga betul rasanya masa tu... hahaha....

tapi lega wooo.... kalau tak, dah jadi 1 hal plak nak potong besi kunci yg setebal tu tadi... ehh... tak dayo dooo!

kebetulan jugak hari tu, Opal kunci basikal tu kat ampaian baju aku yang besar gedabak tu... biasanya, dia kunci ngan basikal Payel...

kalau tak, mungkin ngan basikal Payel pon diorang rembat!

sekarang basikal tu dah tak dapat jadi tayang awam 24 jam ye! time nak main petang2 tu je lah basikal ni Opal bawak keluar dari bilik dobi tu...

takut pisang berbuah 2 kali... kenalah simpan dalam...



Note:

sebelum beli basikal baru ni utk Opal, dia de jumpa tayar basikal lama dia dulu kat perkarangan masjid... tengah nak solat Jumaat masa tu... ngam2 orang dah nak start solat... so dapat tengok kejap je ngan abahnye... diorang ingat lepas solat nak tunggu kat situ... bukan nak marah, just nak dapatkan pengesahan je dari owner basikal tu... nak tau mana dia dapat tayar basikal tu...

yup... body basikal tu lain... tayar je sebijik macam basikal Opal yang hilang tu...

tapi tak dapat pon jumpa tuannya... agaknya pencuri tu dah perasan kot, masa hasben ngan anak2 dok membelek basikal tu... lepas selesai je solat jumaat, hasben cakap basikal tu dah takde... nampak sangat kann...

tapi takpelah... tak de jeki kata orang nogori.

Tiada ulasan: