Rabu, 25 Mac 2015

ABC Kelapa Tanjong Ipoh

Baru je nk upload gambo, tetibe plak petir berdentum... Tanjat makcik! hewheww... nasib la si kecik tak nangis.. Kuat tu!!        

Hahh... Sambung balik nawaitu asal. ABC Kelapa heiihh...  
            
 

Tak pernah dengar pon sebelum ni.  abc kelapa? Sedap ke? otw nak blik Seremban, kitorang stop jap kat situ.. Ala.. tepi jalan kat Tanjong Ipoh tu.. ^_^

Nak makan situ boleh.. Nak tapau pon boleh! 


Kitorang tapau je. Tak dapek nak lepak situ. Orang ramai heiihh! sambil tunggu order tu, dapat le tengok brader tu 'kerjakan' kelapa tu.^_^. air kelapa tu dia asingkan. lepas tu isi kelapa tu dia keruk sikit. Lepas tu dia letak abc.. Nata de, laici de.. Cendol de... 

Tapi bro, kalau letak kacang sangai sikit dalam tu skali... Lagi sedap!! wahh... 

 

huhuhu... Rupa dah tak secun gambar banner tu. ABC dah cair. kita singgah Ulu Bendul, makan kat situ. Dalam keta je.. Tak keluar pun. Air kelapa yang dia asingkan tu, diorang bungkus gak bagi kat kita.

Tapi.... bila sampai umah, air kelapa tu lesap! rasa macam dah kena humban dalam tong sampah je... Hmmm... Ye kot. huhu...

Takdo rezeki la tu namo ehh...! 

Bleh tahan la.. Kalau dapat time panas terik tu memang meleletopss...! Ulu bendul baru pas ujan. Sejuk! Ngilu2 gigi makan ABC kat situ.hehee... Harga rm6. 


Sapa mau, boleh try!  



Sabtu, 21 Mac 2015

department baru!

Kalau ikutkan hati, nak aje aku publish rasa tak puas hati aku kat blog nih pasal kerja. tapi bila difikir2 balik, tak jadi lah. tak nak ler meroyan kat blog pasal hal keje. mencemarkan blog je.. hikss

tapi geram gak bila anak belum sihat sangat, bos asyik tanya bila nak start keje. 2 kali aku call nak cuti, time tu la dia asyik tanya. stress !

cpox ni paling 'koman', 2 minggu baru elok. tapi tak sampai 2 minggu, aku dah start keje. nasib baik la bintik air yg last tu dah start kering masa tu. hantar gak la kat pengasuh. serba salah gak ler! takut menjangkit kat anak orang. tapi nak buat camne?!



masa aku nak EL ritu de orang cakap, baru je cuti.. dah nak minta cuti balik?!!

baru lapor diri, terus nak minta cuti lagi? nampak ler cam aku ni staff yg bermasalah... kannn!! tengok air muka bos masa aku lapor diri kali kedua hari tu je aku dah faham.


nak buat camnee. dah takdir bos! anak nak kena cpox, mana aku nak tau!



'hah..! lapor diri? ko pegi belajar buat keje tu ngan #$#$%.. dia de kat pantry tu..'

al-hamdulillah... proses pembelajaran berjalan lancar! ^_^... orang nak buat muka ketat ke... kelat ke... lantak lah!


staff tu plak pesan,

'lepas ni ko tak sempat lah dah nak buka blog! busy!'

hahahaaa..... ye ke? zaman tak busy sebelum2 ni pun aku jarang2 post entry baru... sama je kot! cuma tak dapat le lagi nak BW... nak skodeng2 blog orang cam dulu. kojo yo lah!


Note : 

OTW turun ke Pilah tadi, ternampak la plak de 1 teksi ni buang sampah ikut sedap dia je! masa dia nak tunggu lampu merah tu tukar ke hijau, slambe je dia buang sampai kat jalan tu.... takde sivik langsung!




Rabu, 18 Mac 2015

aduhai doktor dan lapor diri

hahh... nak citer gak ler sikit !


si kecik tu kena cpox ngam2 masa aku kena lapor diri kat department baru... -.-'

so pepagi lagi aku angkut si kecik pi opis dulu. sebab lepas lapor diri tu aku nak caww terus pi klinik! memang kena amik cuti... tak dapek nak terus masuk kojo kek tompat baru tu doo!


takdelah aku bawak masuk baby ke bilik bos tu... aku tinggal ler dia kat dalam keta ngan hasben. kebetulan dia ada masa tu. kang apa pulak kata bos... kan??

tapiiii..............



memang dah nasib gaknye. pepagi lagi dah kena 'kencing' ! sabo je lah....

aku tanye kat orang tu, bos de tak? dia jawab ada!

tapi bila sampai je kat depan bilik bos, gelap!!

uiikk...!



cari pegawai kanan lain... takde!

abih tu camne? camne nak lapor diri kalau takde pegawai kanan?

fine.... since pegawai kanan takdo, aku cari peg. kiri yg tertinggi kat situ. lapor je lah kat dia, then maklum terpaksa amik EL untuk hari tu.

nasib baik otw nak kuar pi klinik tu, selisih ngan staff yg bakal aku replace tempat dia nanti. dia bagi no. bos. dapat jugak aku lapor diri! tak kisah lerr via phone skali pun. yg penting matlamat tercapai.

bising gak lerr bos masa aku mintak EL.. abih nak buek camno! anak dah nak sakit! bukan den mintak2 doo!! hilang akal apo?!

sib dia bagi.. TQ bos!



then pi klinik. tang ni pun 1 hal.

'puan rasa, anak puan demam tak?'

tapi tangan doktor tu tengah test suhu kat telinga si kecik ni.

acaner tu? bukan ke sepatutnya aku yg tanya soklan tu..??? selalu kan doktor akan maklum kat ibu lepas dia detect suhu baby... kan?!!

lepas tu, aku try tanye. kot la boleh dapat m.c untuk jaga si kecik tu.. ^_^'

tanyo yo! ehh... doktor tu perli plak

'mungkin kat negara2 Eropah ada m.c macam tu, tapi kat Malaysia ni belum ada lagi'

huhu... sooooo 'sweet' lah jawapan tu... cergghh.... takpolah doktor... tak boleh bagi m.c takpo!


note; jagung bakar manis yg moist je kat mulut. Terbaekk dari simpang ke Palong 12!

Selasa, 17 Mac 2015

Segmen : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama cikgu Ayu





joinned!

another segmen... yeayyy !!

skodeng kat blog Mialiana... tau2 de lagi segmen.. hikss




''NAK LINK BLOG BOLEH ?? #1''





wahh... lama sangat tak join  segmen blog link cam nih...

sesekali dapat join... best gak ek?! ^_^


lebih2 lagi bila syaratnya simple sangat...

thumbs up!

^_^





Isnin, 16 Mac 2015

baru 3 bulan dah kena chicken pox

Since aku dapat chicken pox tu tah dari mana, hari2 aku doa. Jangan la menjangkit kat si kecik ni. Masa tu dia baru je 2 bulan 2 minggu. ooo my! kecik lagi kot!

Sungguh2 aku jaga. Basuh tangan tu tah brape kali tah sehari. Pecah rekod ooo... demi si kecik nih. menyusu badan pon berlapik le kunun!


Siap survey kat internet lg. kot ler de citer pasal baby 2bulan kena cpox ni. Memang ada.. tapi yang paling muda pun, 3 bulan. Yang usia 2 bulan punya citer tak terjumpe la plak! 

 

Tu la ! tak dapat gak nak elak... Sian baby ! bintik air dah keluar, baru dia demam. payel hari tu dah demam dulu, baru blister tu mencanak keluar. yg bagusnya, blister dia tak banyak. 

opal plak, masa blister tu beranak pinak tu la dia demam.. pergghh...! banyak giler ! seluruh badan... jauh beza dengan payel.

si kecik ni? hahh.. dia sama dengan opal. blister muncul dulu, baru dia demam. pun sama gak macam opal. blister tu mencanak naik. lebat kemain!

hari pertama kena ritu, aku bawak pi klinik tapi doktor tak dapat detect lagi. seketul je yg keluar.. payah le sikit! tu kata doktor lah. 

hari kedua keluar lagi seketul. hari ke-3 dah mula banyak!  masa ni pulak aku kena lapor diri kat department baru.. huhh! dilemma sungguh!

again, bawak pi klinik. tang lapor diri ngan klinik ni pon de kisah jugak. tu lain kali la aku citer.


hari ke-4..... hermmm... kalau yg belum kena blister tu, FYI, hari ke-4 la hari yg paling haaduiihhh !! time tu la paling merimaskan, paling tak dapek nak dikato ghaso ehh! sakit gatal miang bisa... semua ada! lagi kalau demam... nangis!!

opal ngan baby, dua2 macam tu. opal sampai berguling2 meraung tahan sakit. baby? hari tu la dia paling lemah! angkat nak dukung dia, ya Allah...!! lembik sangat badan dia. longlai sangat! demam sampai menggigil 1 badan... dik! mak nangis masa nih... serius!

masa ni blister dia penuh 1 badan... ooo haiii.... 


sekarang, alhamdulillah... si kecik nan montok gebu ni dah cergas balik. dah mau senyum2 macam selalu. dah boleh hempas2 kaki yg debot tu macam biasa. awas! kakinya kalau kena kat keting ngko, pedih woo!! 

tinggal nak tunggu blister tu kering sepenuhnya je. time nak kering ni pun gatalnya mak oiii..!! aku pun menggaru! best betul!


hahh... losyen kalamin! Hehe... Abah ngko beli dik! katanya, orang cakap ubat ni elok! sama je ngan ubat sapu yg klinik bagi. cuma yg bestnya, calamine lotion yg ni tak berbau cam hancing! ubat klinik tu agak berbau sikit, pekat n susah nak tanggal kalau sapu bebanyak. tu yg nampak tompok2 putih je kat badan tu..

lagi 1, yg ni senang nak cuci. elok sngat untuk kulit baby.


kalau ruam lampin ke, kena gigit nyamuk ke... boleh jugak gunakan losyen kalamin ni... tenyeh je. senang! 

ohh... aku tak pakai daun semambu pon kat anak2 sepanjang diorang kena cpox. semua aku pakai losyen yg spital bagi. Untuk mandi, aku just gunakan air bilasan beras tu. sama gak fungsinya! penyejuk badan dan legakan bisa... hari2 aku buat sampai blister anak2 kering sepenuhnya. ^_^

petua ni aku dapat dari brader kat opis tu. timo kasih yo bro! hehee....

harap2 blister kat kaki si kecik tu kering jadi keruping dgan cepat.  -.-'




Note :

masa blister dia tengah lebat tu, bila dok dokong dia ke, peluk dia ke... boleh rasa blister tu cam meletus2... gruppp...gruppp...grupp.... gitu! huhuuuu...................!







Ahad, 15 Mac 2015

lempeng manis

Baru lepas tidurkan si kecik tu. Sejak semenjak ni kemain riuh mulut ehh bercakap. Sian dia... Chicken pox dia lum elok lg. Baru nak kering. De lagi bintik air yg belum kecut. Huhu.... 

Dah seminggu aku terpaksa amik EL... Nasib la de forward cuti 7 hari. Cuti tahun lepas yang tak abis tu... Haa..yg tu la...  

Baby tak sihat lagi. sok confirm bos kat tempat baru aku tu bising... Hari tu pun dia dah bising !

tapi nak wat camne? baby tak sihat lagi... kang kalau hantar umah pengasuh kang.. menjangkit plak kat anak orang... harap2 bos ok ler kalau aku nak sambung cuti lagi minggu ni... amiiinn !


Huhu... pening lah. ohh ! Tu lempeng biasa. Bukan lempeng manis! 

Memula dulu aku rasa lempeng ler yang paling susah nak masak.. Hehe... Asal masuk kuali je... Melekat ! Asal masuk kuali je.... Melekat ! Apa ke halnye tu? 

Masak lempeng pun stress... sama stress ngadap probs kerja. Baru le terhegeh - hegeh tanya mak.. ngeee...



Memula belajar bancuh tepung... 

apa lah... Senang je kot.... Masuk tepung dlm bekas lepas tu tuang air sejuk sikit2... then kacau la plahan lahan... Ok... 

Passed! 

Lepas tu.... Bab nak menggoreng atas api tu... yg tu bapak failed! Yg tu la hobi sgt dok melekat3 kat kuali.. ya ampun!!! Stress gila lah...!  ok... Tu duluuuu.... Citer memula dulu lah... ^_^  

sekarang? Hehe.... Ok dah.... Expert dah..hiksss... 


hahaha... takde citer lain dah ekk? pasal lempeng pun nak tepek kat sini. saje nak nak gebang !

hari ni aku masak lempeng !   Cicah dengan kuah asam pedas.. perghh...

Dah hujung bancuhan tu baru la aku buat lempeng manis ! tapi aku buat 3 keping je... Kononnye lah. ingatkan sekeping tu aku nak makan ler kan.. tup2... Lesap 2 keping ! Huhu... 

Si abg dah bedal dulu rupanya. Patut la dia ckp sedap! sib la tak diabiskan... endingnya, aku jamah je lah seciput... kalau tak kang, mengaruk pulak Payel kang... Jadi lah... 

Daripada kempunan terus...kan?!!



Note:

Ayah called tadi maklum Opah masuk spital... hope takde pape lah... amiiinn..! 

Selasa, 3 Mac 2015

1st day after 90 days

omputih la sangat kann....^_^


semalam last day aku cuti bersalin. pejam celik pejam celik.. kojap yo dah 90 hari... so? what's up??


cuti ?

1st of all, cuti yg tak abih dipakai maa tunggu hari nak bersalin tu dah pun berjaya dibawa ke GCR... slamat !

asalnya kerani suh buat surat permohonan.. tapi camne pulak? tak pernah aku dengar orang buat surat pasal kes cam aku ni...ohh... ye la jugak.. dulu tak pakai sistem.. blanko je kat kertas tu... tak pun... potong jer ! then adjust sikit... settled !


now... dah pakai sistem kan.. payah ler kot... tapi petang tu kebetulan jumpe peg. kanan yg jaga hrmis tu... ok.. tak payah buat surat.... dah boleh settle dah... TQ puan..! ^_^

part cuti dah lega.


baby ?

hmmm.... si kecik ni tak banyak syaratnya.. aku cuma pesan kalau dia meragam non stop, call je lah. confirm aku sampai ! tapi sampai ke petang, pengasuh takde tipon.. ok katanya... al-hamdulillah..



keje?

apa aku nak buat? next week dah nak kena tukar department... staff kat department tu pun de yg dah tak sabar nak tunggu aku lapor diri.... nak serah tugas. katanya, keje dia heavy sikit kalau nak dibandingkan orang lain... banyak fail !

ermm... tarikh kuatkuasa aku ke depatrment tu 9 mac.. so... tunggu je lah yek. aku pun nak kena buat serah tugas gak kat department yg sekarang ni. udah ler hari ni hari pertama aku masuk keje... bagi lerr aku ni bernapeh sikit !



skuter?

dah lama tak bawak... gayat le pulak ! slow je memula... macam baru pas dapat lesen.. hehehe... lalu plak kat jalan kilang yg lekuk lekak tu... ooo.... stress... kat selekoh boleh ada 'bumper'... what the hekk???

tu jalan pi keje, jalan balik laaagi teruk !

lekuk lekak.... lubang sana sini... perghh.... sakit hati... jahanam le skuter tu... tayar belakang dah start merekak tu... takut bocor je weiihh....

dah korek jalan tu, nape lah tak turap semula elok2 ? hishh...



kurus? slim?

oohaiii.... pujian ke tu? atau.... ye ye ooo je? betul2 ke.. or pelsu je tu? ooohhh tidakk !

heyy... heyy... heyy.... nape pipi aku yg tak seberapa ni dicubit... ditarik2 macam baby? apa yg comel? comel sangat ke? adeihh... pipi aku jadi bahan... geram nyaaaaaaaaa !

jangan usik tummy belly aku weiii..... baru 3 bulan... relaks lerr....  T_T



pendek kata.... macam2 citer aku dengar hari ni....

Isnin, 2 Mac 2015

dialog 2 beradik di pagi sabtu

ini cerita seminggu yang lepas... dan kejadiannya di pagi sabtu yang tenang... hmmm


abg ngah : ehh... pal, bangun.... paaal oooo paaal... Bangun lah... Kau ni asyik tido je kan, kan mak dah gi jalan ngan abah... 
( ayyoikkk..... abg ngah yg lg kuat tido membebel ).

abg long : hahh? mak gi jln ngan abah? Mak tinggalkan kita?..

abg ngah : a'ah.... tu tgok, keta dah takde. Baby pun takde.. tinggal kita je... 

Abg long : hahh? Ehh... mak masak tak? 

Abg ngah : tak... mak tak masak.... 

Abg long : arr?? mak tak masak? (suara dah sebak2 nak nangis) matilah kita tak makan... Huwaaaaaa...!!!!!


skali abg long nangis daaa...... kah3..... rasa nak gelak guling2 je dengar bebudak ni cakap. padahal pagi2 buta tu si abg long dah bangun dah, nampak dah abah dia siap ngan uniform nak pi keje.

lupa lah tu....

lepas abg long meraung tu aku sengaja je dok diam2 kat bilik... puas la menahan gelak... sambil2 lipat kain yg melambak tu. saje nak tengok... agak2 apa diorang nak buat lepas tu?

abg ngah : ehh... pal ! tu baby ada lah... 

abg long : hahh? mak tinggalkan baby jugak ke? mak jalan ngan abah je? tak bawak baby? 

wuwuwuuuuu.......... nangis lagi... ^_^.

tapi lepas tu.....


abg ngah : ehh.... tu mak ! mak niiiiiii..............................!!!!

ha3..... kantoi jugak. lepas tu abg long lagi la meraung.... marah tul dia.... kih3......





Ahad, 1 Mac 2015

Makmal logistik kualiti alam sendayan terbakar

Salam...

huhu... cuti berpantang aku dah tinggal hujung - hujung je nih. gini ler yng jadi bila dah cuti lelama camni. liat je nak masuk keje balik... lebih2 lagi bila dapat tau yg aku bakal ditukarkan ke department lagi.... cergghh... geram je dengar... 

tapi nak buat camne.. keje makan gaji... redha je lah... sayang tul nak tinggal - tinggalkan si kecik ni.... -.-'



ehh... semalam Makmal Logistik Kualiti Alam Sendayan terbakar yek? aku dapat info dari group wassap.. lepas tu cepat2 forwardkan info ke hasben. kebetulan semalam dia keje siang. kot la dia terlibat ngan keje memadam kebakaran tu. taapi

since dia dah pegang job pemandu, so keje operasi ni dia tak terlibat.keje dia amik dan hantar barang2 lain sebenarnya. Tapi sebab dah kekurangan anggota... Dia jadi bidan terjun jap. pi amik and anta brg2 tambhan untuk tujuan pemadaman bersekali anggota tambahan ke tempat kejadian. Ulang alik, ulang alik je lah dia sepanjang hari tu.

api besar katanya.... dari seremban dah nampak asap tu berkepul - kepul... bertoksik lak tu... dia cakap situ memang banyak bahan kimia. masa masuk tempat kejadian, tanpa safety tool... dia cakap mata tetiba rasa pedih... hidung pun rasa perit....


see.... besarkan asap tu ...? kebakaran pun besar.... tengah dok memadam, de lagi yg blow up.... gigih wira2 tak didendang ni bekeje.. ( wira2 tak didendang - ayat tu copy paste dari majalah 3... >_< )