Rabu, 28 Januari 2015

chicken pox lepas pantang bersalin

Baaru habis pantang....!

Tak sampai 10 hari pun...... Tup2... kena chicken pox plak....


Mmg tak sangka betul... Aduhai..... Sedih pun ada bila mengenangkan anak yg msih menyusu.... Penyakit ni kan berjangkit.... sedih lerrr.... Baby kecik lagi.. hu3.... Lemah semangat sekejap.



Diduga macam ni memang kena sabar banyak - banyak. Tambah plak hasben pun sama2 tak sihat. Macam berjanji plak nak sakit sama - sama... ish3


Umur dah 30tahun plus plus baru kena? amboii.... lambatnya! kan? aku ingat kecik2 dulu penah la kena.... hu3.... tak tau la dari mana menjangkit nih. Seingat aku takde sape yg kena chicken pox dalam masa terdekat ni... so? serius... tak tau dapat dari mana. hasben pon sama pelik...




tau2 badan dah rasa tak sedap.... perasan macam bentan! tapi takde plak sampai menggigil badan. badan bisa - bisanya ya ampun! jalan pun macam orang mabuk... rasa macam terapaung - apung je... 2 hari lepas tu aku tengok dah de bintik air. kat muka yg mula2 tu...

ingatkan kena minyak masak tapi kalau ye, bila masa pulak? dah terpecah, sebab masa tu tak tau. dah pecah baru hati rasa cam tak sedap. apesal leh de bintik air tu kat situ kan? 1 lagi kat kaki... malam tu masa tengah tido, badan rasa miang... puas la menggaru... rasa lagi cam de gelembung air yg pecah masa menggaru tu.. tengah mamai, mana nak pikir. dah terpecah tu baru sedar. pagi tu tengok2 dah bertambah2 kat pinggang ngan dada. alamak......!!




siksa tau rasanya kena chicken pox ni masa tengah menyusukan budak.... untung lerr pada yg dah kena masa zaman kanak2 tu. nak makan de gak orang masakkan. kalau sakit pun mampu ler dok diam2 termenung atas katil dalam bilik tu. tapi lagi best kalau dapat termenung lelama depan tv sambil tekan channel kesukaan.. kan?



stress... memang stress... bila nak sapu ubat, bila plak nak layankan lapar haus si kecik tu lagi... ngan sakit berdenyut2 nya tahap gaban..... ngan si kecik tu kadang meragam time sakit tu rasa nyut nyut kat badan... ya ampunn...!



nangis..!!! T_T



hari ke 2 masa bintik2 air ni tgah mengganas, sib la Kak Iza datang umah. kesiankan aku punya pasal, dia sanggup tolong mandikan si kecik tu... alahai !! timo kasih yo kak....


bintik air tu banyak naik kat tangan, takut pecah. sebab tu aku tak berani mandikan si kecik tu macam biasa. hari ke - 3, hasben tolong mandikan.... hari seterusnya, aku lap2 je badan si kecik tu ngan towel basah. tak berani nak pegang dia...



hari ni dah takde bintik2 air baru. yg sedia ada ni dari bintik air dah tukar jadi nanah dah pulak. de yang dah berkeruping. depa cakap yg berkeruping ni la yg lagi senang mende ni nak menjangkit kat orang2 sekeliling kita... ye ke?


alahaii............... risaunya kat si kecik tu.... hu3






Jumaat, 16 Januari 2015

hari pertama persekolahan 2015

hari pertama persekolahan?


al hamdulillah.... semuanya berjalan dengan lancar........... tahun ni bukan opal sorang je bersekolah.... payel pun sama..... tahun ni dia dah genap 5 tahun dah.... memang dah sesuai sangatlah kalau dihantar ke sekolah....


memandangkan tahun ni opal dah tahun ke dua, maka... kurang sikit lah rasa risau dihati........ tak boleh kata tak risau langsung... TAK.... masih perlu ada rasa risau tu sedikit..... penting!



Untuk Payel.......... oh my....... dari sebelum dia mula sekolah lagi aku dah risaukan dia sesangat. macam2 pesanan penaja aku dok kirimkan ke telinga dia tu... boleh kata kerap ler aku pesan... macam - macam le yang aku pesan.... ehh.... banyak.... sampaikan pagi tu sebelum dia dihantar ke sekolah dek abahnya pun aku masih lagi sempat berpesan macam2....

mak aku dulu pun tak macam tu.... heeee




persoalan utama... menangis ke tak tu nanti? atau dia meraung je kuat2 bila abahnya tinggalkan dia kat sekolah tu nanti? ( over mak ngko ni tau..................! )




hohoho...................


once abahnye muncul je depan pintu............ takde nak tahan - tahan dah..........

' nangis tak dia?'

' tak...!'


dasar tak mau percaya... aku tanya lagi...

' tak nangis?'

' tak..... dia turun dari skuter tu..... terus je masuk dalam......... '




cehh..... nampak tak? sape yang over kat situ... iye...iye.... aku lerrr tu..... abahnya cakap dia relax habis... masuk2 terus duduk tak toleh kiri kanan dah....


haiihh.... sebijik macam opal masa mula2 sekolah dulu.... sebijik sungguh...............

citer si opal de di sini : opal dah start sekolah hari ini >_<




Ahad, 11 Januari 2015

mano remote?

Mano lah ilang eh remote tv ni? Adeiihhh.... Remote.. Mane ngko? Menyorok ke?

Jumaat, 9 Januari 2015

Mak ngan kisah eksidennya.........

Yupp..... eksiden....

3 kali pulak tu.... tapi dalam keadaan yang berbeza.... 2 kejadian berlaku masa aku tengah tunggu hari nak bersalin hari tu.... 1 lagi terjadi baru2 ni.... masa aku dalam pantang ( erti kata lain.... masih dalam hari )

semua tu jadi hujung tahun lepas.... tahun 2014..............




kejadian pertama :

bila adik aku wasap........ katanya, ' long.... mak patah kaki....... jatuh bilik air! '

tu pun jadi masa aku tengah tunggu hari... tengah sakit tang sana... sakit tang sini... ngan laki aku asyik dihantar bertugas ke luar daerah...

ngko syam!!! maklumat tak tepat langsung... boleh tak sampaikan maklumat tu betul2.....???

mak retak tulang ibu jari kaki tu....... bukan le patah kaki.... jauh betul bunyi nye.....!

dan...

bukan le mak jatuh bilik air............. tapi sebab mak panjat kerusi... masa nak amik barang..... see.!!!

beza tak maklumat tu?

aku dah le tengah tunggu hari... ngko sampaikan maklumat cenggitu... cerr la bayangkan pe perasaan aku masa tu.......

al-hamdulillah.... mak tak ape2......




kejadian kedua :

mak eksiden kereta..... jamah bontot keta orang... terjadi kat Jalan Tampin - Bahau tu..... teruk jugak ler kereta... tapi al-hamdulillah... mak tak ape2.... kereta je lah.... terpaksa tahan kat bengkel..........

itu ler mak.... mane boleh duduk diam.... sihat sikit je, dia dah keluar rumah.. ade je kejenye....



kejadian ke-3........

'long.... tangan mak terpotong dengan parang..!!'

wassap yang aku dapat masa tengah tunggu hari... minggu lepas... hari ni pun aku belum lepas hari lagi.. masih berpantang lagi..... ( masih berbaki 3 hari lagi.... )

terbayang le jugak... terpotong tu camne kan? camne leh kena? masa tengah berkebun ke?

tu adik aku le yg wassap tu.... angah plak wassap........ ' seinci lagi nak kena nadi long...!! '

hahh...??

'mak kena pisau... masa rewang kat rumah kawan mak... tengah sembang2... mak siang le ayam... tak perasan mata pisau tu menghala ke atas.... mak pun ketuk le ngan tangan cam biasa.... tau2 darah dah memancut je..............'

astaghfirullah..... tak pasal2 je..... betul kata angah... seinci dari nadi..... 6 jahitan.....

lepas kena tu kawan mak le yang anta ke hospital.....

' diorang cucuk bius 4 jarum kat tempat yang dah terbelah tu... meleleh - leleh je darah tu long..... sakitnya.... diorang jirus plak ngan ubat kuning tu camtu je kat tangan mak.... pedihnya..! '

gitu citer mak.............

lepas dah kebas tu baru diorang jahit.....................

ngeri dengor citer mak... terbayang - bayang camne tangan mak diorang 'kerjakan' dalam keadaan camtu....................... aduhaii.................... iskkk.....


Cerghhh...tgh pantang, cenggini pun nmpak sedap...



Rabu, 7 Januari 2015

anak genap sebulan

rasanya ramai yang tau... once anak dah masuk umur sebulan... nurse tak datang rumah dah.... 10 hari pertama tu ye... diorang datang rumah... then skip sampai hari ke - 15..... then..... hari ke - 20...

oohh..... serba kelam kabut... bayangkan... aku datang kul 8 lebih.... lagi 15 mnit nak pukul 1.00 baru dapat jumpa nurse....

kebas bontot aku dok lelama kat kerusi tu.... udah le pagi tu tak sempat sarapan.. ingatkan abih awal....



kalau tak kenangkan anak nak kena cucuk dos ke-2 hep B tu.... dah lama aku amik buku tu n blik terus... sib jugak la si kecik tu tak meragam..... netek pun aku buat kat kerusi menunggu tu jugak.... tak kuasa nak masuk bilik menyusu tu.. sib lah... pandai2 le cover.... brader2 yg temankan bini memasing tu.... tok sah le nak jeling2 sgt ehh... tu klinik ibu n anak.... paham2 je lah ye...



owhh... check-up sebulan ni.. usah le pegi sengsorang..... kang sape plak nak pegangkan baby tu... sebab mak pun diorang nak check.. bukan baby je ye..... mak jugak... tu... urine test ngan darah tu....mak pun nak kena timbang... bukan stakat baby je.... tahap kecut rahim pun diorang nak check...

tapi kalo ngko dtg pakai bengkung... gitau je kat diorng... diorang pham... takkan nak paksa ngko buka bengkung tu plak........

kalao bengkung moden tu tkpe... watnye ngko pakai bengkong yg 10 meter tu.... tak jenuh diorang nak tunggu? memang tak ler.......... he3


dulu masa anak sulung, aku sengsorang je, hasben keje... ayah tolong anta tapi sebab xtau pape... ayah anto je.. then tinggalkan aku sengsorang kat klinik tu... agak2 aku dah selesai baru dia datang jemput...hu3.... sabo je la.... terpaksa le tebalkan muka mintak tolong nurse yg de kat situ pegangkan si sulung tu........



zaman tu tak macam sekarang... klik je internet.. macam2 info de.... ramai blogger yg rajin kongsi pengalaman n ilmu.... tak le blur sangat.. bila rasa cam tak tau tu... klik je mane2 blog mak2 orang yg de tu.... senang2 je....


hahh... tu tadi.... lagi 15 minit lagi nak kul 1 baru dapat jumpe nurse... mencarut - carut sungguh rasa masa menunggu...................... letih hooiihh..... rasa nak hamuk je kat nurse tu... tapi... takut le mroyan plak kan... saaaaaboooooo sangant sangaaaaat......

skali check... tak sampai 10 minit dah selesai.... doktor xcheck sangat........tanye ala kadar.... superb express sangat....... ha'ahh.... kena jumpe doktor skali... bukan stakat jupe nurse.... kena see the doctor jugak.....



nurse tu je de check baby..... baru le tau.... dia sengsorang je bertugas kat bilik tu.... bilik lain kemain ramai nurse... bilik tu.... dia sorang jek.... patient plak diorang bagi dia reramaii.............. sian pulak kat nurse tu..... sebab diorang yg masih menunggu tu kejap2 jengah tanye..... kelam kabut betul...........

sori le nurse... kat luar tu tadi rasa cam dah tercarut2 dah.... abih pahala aku... adeiihhh...


so... gitu lah.... letih... blik tu tapau je makan... sib le malam tu tak bentan ke hape.......






Selasa, 6 Januari 2015

hari ke 36 berpantang...

yeayyy..... pejam celik... pejam celik.... dah 36 hari dah heiihh..... wouhouuuu..... ehh... kejap... aku confiused jap.... tempoh berpantang berapa hari sebenornye?

40 hari ke? 44 hari ?


kalau ikut 40 hari... maknanya.... lagi 4 hari ler..... lepas tu... yeaaa.... woouuu...... 'merdeka'...!!!!!


ngam2 birthday aku..... 12 Jan nanti aku 'merdeka'.... weaaheeeeeeee......................... erm... al-hamdulillah..... hiksss..... lupe diri le pulak... astaghfirullah ( x2 )......




owhh... sebut pasal birthday..... lupe nak wish... to my dear son... khalifah genit ku yg no,2 tu.....

HAPPY BIRTHDAY TO YOU................................................. at 2 Jan yg lepas.....

genap 5 tahun.... >_<




3 Jan pulak... to my little one.... the younger khalifah.............. genap sebulan dah usianya... al-hamdulillah............. sepanjang dalam hari ni dia sihat sentiasa................................. syukur....



si no.2 tu je masa aku dalam pantang hari tu dia tercirit birit..... seminggu le jugak........ leh kata selang sehari berak ceroi...... sehari 2 - 3 kali..... aduhaii...... risau betul tengok dia masa tu... badan dah le kurus keding.... kena plak cirit ceroi tu... lagi lah kesian aku tengok.....







Isnin, 5 Januari 2015

cuti sekolah : lembu vs kerbau

Masih kisah 2 beradik tu di rumah nenek masa tunggu hari nak bersalin hari tu.....

FYI.... tepi rumah nenek Pilah diorang nih.... de reban2 ayam... tepi sebelah lagi de kandang lembu.... belakang rumah........ de kandang kambing................. pendek kata keliling rumah le de hewan ternakan..............

that day.... aku dengar dialog diorang berdua............ cenggini.......

' wahh.... lembuuuu.........!!! banyaaaak nyaaa....!!! '

Si sulung yang over - excited.....

then............. si no. 2 tu punya ayat...........

' a'ah.... diorang tu kan kecik2 jadi lembu..................... nanti bila dah besar...... diorang jadi kerbau kann........??!!!!! '


hahahahaaaaaaaaaaaa...................................................................

Jumaat, 2 Januari 2015

Cuti Sekolah : 2 beradik dengan kambing Pak Jai...

Sape Pak Jai tu?

Haaa..... Pak Jai tu... abang pada hasben aku.... a.k.a pak sedara bebudak bertuah tu lerr..... boleh kata tokey kambing.... kat belakang rumah mentua tu je kandang dia... tinggiiii.............!!!


lebih tinggi dari rumah nenek... he3.... sebab kawasan belakang rumah tu berbukit sikit..... rumah nenek bebudak ni leh kata macam kat kaki bukit la.... lebih kurang camtu lah...


1 petang tu... tengah mengulit si kecik tu ( tengah awal2 bersalin ni, memang memerap je lah dalam rumah..... ), tetibe dengar Pak Jai diorang dok jerit2....


'hahh... kejar kambing tu.... kejar...!!!!'

aku sekodeng le ikut tingkap... nampak le si no. 2 tu dok berlari2.... aiihh.... dia ke kejar kambing... berani le pulak?



hari tu kemain takut sangat dengan kambing... hu3... bukan dia je... ngan aku skali takut kambing....

malam tu aku tanye dia

'kejar kambing ke siang tadi...?'

'a'ah.... dengan naufal.............'


hmmmmmmmmmmmmmm..... iiiye la sangat tu......... muka dia? biasa......... toyer gitu je lah.... slambe sungguh dia menjawab.....


taaapi... takkan pulak dia nak menipu.... nak tak nak... kena lah percaya jugak.... mungkin betul dia kejar kambing tu tadi.........


then........................



'iye..... sekor! berani lah diorang kejar......'


see.... i told u.... i told u......

' skali datang kambing2 yg lain..... mak tengok budak berdua ni yg lari.... tu... menyorok kat belakang reban ayam tu haa...........................'


agagagagaaaaaaaaaa....................................... skali tu nenek 'pecah lobang' daaaa...... ha3.....

kantoi..................!!!!








Khamis, 1 Januari 2015

susahnya nak sain m.c

sepatutnya lah kan.... lepas 24 jam bersalin, aku dah boleh discaj dari wad dah....

aku bersalin kul 5.37 pagi tu... so.... patutnya pagi keesokkan harinya tuuu aku dah boleh hipp hipp horrey balik rumah dah.............


taaaaapi lah kan....



gara2 m.c aku yang tak ber-tandatangan... aku lambat discaj dari wad..


bayangkan ler.. orang yg bersalin kendian dari aku bleh discaj dulu.....???!!

tak hangin ke tu???



tak sapelah suka dok spital lelama... tak bleh rehat hoiihhh....!!!!


aku ingat doktor terlatih yg kena sain m.c tu, rupanye doktor pelatih yg memula declare bukaan jln aku 2 cm tu....


hahhh... bila dah dilewat2kan camni....mula lah kan... hasben lagi hangin ler... siap.... sian gak kat nurse di kaunter tu... doktor tu punye pasal, diorg terpaksa tahan telinga dengar sindiran pedas hasben ku.... kebetulan de doktor lain terdengar.... cepat2 dia tolong sainkan bagi pihak doktor yg sepatutnya sain tu... tima kasih doktor ye....


doktor yg spatutnya sain m.c aku tuuuu.... wat bodo dia je.... padahal dia leh dengar hasben aku sindir2 kat situ.. hooiihh... tebal tul telinga ngko!


NOTE :

udah ler tangan aku naik bengkak gara2 doktor dalam labor tu dok cucuk nak masukkan air... 3 kali cucuk baru jumpe urat aku... tu pun peh doktor terlatih yg buatkan.... sakit woiihhh..... tak salah kot kalau u sebagai doktor mintak maaf kat patient....... ini tak.... muka toyerrrr je.... cehh.....