Ahad, 15 Mac 2015

lempeng manis

Baru lepas tidurkan si kecik tu. Sejak semenjak ni kemain riuh mulut ehh bercakap. Sian dia... Chicken pox dia lum elok lg. Baru nak kering. De lagi bintik air yg belum kecut. Huhu.... 

Dah seminggu aku terpaksa amik EL... Nasib la de forward cuti 7 hari. Cuti tahun lepas yang tak abis tu... Haa..yg tu la...  

Baby tak sihat lagi. sok confirm bos kat tempat baru aku tu bising... Hari tu pun dia dah bising !

tapi nak wat camne? baby tak sihat lagi... kang kalau hantar umah pengasuh kang.. menjangkit plak kat anak orang... harap2 bos ok ler kalau aku nak sambung cuti lagi minggu ni... amiiinn !


Huhu... pening lah. ohh ! Tu lempeng biasa. Bukan lempeng manis! 

Memula dulu aku rasa lempeng ler yang paling susah nak masak.. Hehe... Asal masuk kuali je... Melekat ! Asal masuk kuali je.... Melekat ! Apa ke halnye tu? 

Masak lempeng pun stress... sama stress ngadap probs kerja. Baru le terhegeh - hegeh tanya mak.. ngeee...



Memula belajar bancuh tepung... 

apa lah... Senang je kot.... Masuk tepung dlm bekas lepas tu tuang air sejuk sikit2... then kacau la plahan lahan... Ok... 

Passed! 

Lepas tu.... Bab nak menggoreng atas api tu... yg tu bapak failed! Yg tu la hobi sgt dok melekat3 kat kuali.. ya ampun!!! Stress gila lah...!  ok... Tu duluuuu.... Citer memula dulu lah... ^_^  

sekarang? Hehe.... Ok dah.... Expert dah..hiksss... 


hahaha... takde citer lain dah ekk? pasal lempeng pun nak tepek kat sini. saje nak nak gebang !

hari ni aku masak lempeng !   Cicah dengan kuah asam pedas.. perghh...

Dah hujung bancuhan tu baru la aku buat lempeng manis ! tapi aku buat 3 keping je... Kononnye lah. ingatkan sekeping tu aku nak makan ler kan.. tup2... Lesap 2 keping ! Huhu... 

Si abg dah bedal dulu rupanya. Patut la dia ckp sedap! sib la tak diabiskan... endingnya, aku jamah je lah seciput... kalau tak kang, mengaruk pulak Payel kang... Jadi lah... 

Daripada kempunan terus...kan?!!



Note:

Ayah called tadi maklum Opah masuk spital... hope takde pape lah... amiiinn..! 

2 ulasan:

aku kanchan berkata...

Saya biasanya buat sendiri pasal wife bukan setakat tak pernah makan... pernah tgk pun x. Sib baik la laki dia x kalah bab memasak nie hehe

Ali Kanchan berkata...

Saya yg komen td