Jumaat, 3 Oktober 2014

Bila bangla jaga kaunter barang...

Salam,


Bukan la nak kata aku anti kat diorang ni..... cumanya.....

biasa kan bila kita pegi markat2 yang sederhana besar ni, kalau kita perasan ada jenis - jenis barang yang diorang letak kat kaunter.... nak amik barang tu kena minta pekerja yang jaga kaunter tu tolong amik kan.

sebab biasanya pemilik market tu akan letak kabinet berkaca untuk block kita dari terus capai barang2 yang 'terkawal' tu... so... nak tak nak.. kena ringankan mulut sikit untuk minta staff diorang amikkan.

biasanya jugak.... diorang akan letak staff warga tempatan... kadang amoi... kadang minachi..... kadang aweks....

takde masalah pun...

tapi semalam... alahai.... kesian mak buyung ni tau..... dah le barang2 kat kaunter tu dah berubah kedudukan..... orang yg jaga kaunter tu tah mane tah.... ingatkan takde..... memula tu la...

agak lepas dia dengar suara aku... baru lah mamat bangla tu muncul... lahhh... ada orang rupanya....?!


ngan muka blurr....!

cuak plak aku nak tanya... paham ke tak mamat ni kalau aku tanya kang? tapi sebab dah takde pilihan... aku pun dah lama tercangak - cangak dok cari apa yang aku nak..... tak jumpa2 ngko!

tanya jugak lah kat mamat bangla tu...

" minyak yu yee kat mana? "

tau dia tunjuk apa? minyak urut yg panas tu... aduhaii..... aku nak pakai untuk baby nanti... takkan le pulak aku nak tenyeh minyak paneh tu kek perut si kecik ni nanti.....



kesudahnya... aku tetap kena cari sendiri..... nasib la jumpa..... tu pun terselit ngan barang2 lain... jenuh hehh nak telek satu per satu..... tak kuasa nak tanye lebih2...... tak kuasa nak jadi cam ayam ngan itik kat situ haiiihhh......


allooo tokey.... next time letak la orang yg boleh cakap melayu kat kaunter tu....


Note :

Teringat lak citer akak senior yang berurusan ngan klien antarabangsa ehh 2 - 3 hari lepas.... Pure dari Perancis weeihhh..... cakap melayu tak reti... cakap inggeris lagi la tak reti....... abih camno nak berurusan tu? heheeee...




2 ulasan:

Nurul Aini berkata...

Memang berang betul dengan PATI ini..bukannya apa, kadang-kadangkan kita pun rasa kita yang menumpang duduk dekat negara orang. Hari itu, waktu nak check in hotel, diorang yang jaga bahagian reception. Lepas itu, belagak macam bos. hehe..geram.

zana fahmi berkata...

Kdg2 mcm tinggal kat negara dia pula kita ni kan? nak2 time cuti panjang, gelap je kat stesen bas😁