Khamis, 4 Julai 2013

Tawaran insurans melalui telefon

Tengahari semalam aku dapat call dari syarikat insurans... katanya!

Sebelum ni pun aku pernah dapat panggilan dari org yg mengaku dia dari sy. insurans yg sama.  Lepas dia pot pet pot pet... aku mintak nak pikir dulu.. masa tu lah!

Tapi org tu macam nak push aku suh terima je plan insurans tu cepat sebab lepas ni takde dah tawaran camtu lagi. Masa tu... ye lah.. tak tau ape2... blur2... aku setuju je lah.

sambil2 tu try cari nama syarikat tu kat internet. ade! besar lagi...

tu yg setuju gak tu, walaupun kat hati cam was2 je.

tapi... tu lah... pelik, tiap2 bulan potongan insuran tu bertambah.. dari RM 39.00 naik RM 40++... bulan ketiga dah naik pulak sampai RM 50++. ehh.. masa aku tnye awal2 hari tu, org tu cakap naik just setahun sekali je...

ni bukan setahun sekali dah ni... bulan2 dah naik..ape cerrr??!

tak lama lepas tu, de pompuan call. mengaku dari syrikat yg sama. potpetpoet gak nak promote plan baru.  aku dgar acuh tak acuh jekk.. lepas dia abih cakap, aku tolak tawaran tu. giler... lepas aku kira2... dah jadi RM100++ plak...

ooihh... pompuan takleh terima, dia desak suruh aku setuju gak dgan pelan baru tu... hahh.. sini aku mejawab ngan ngko

memang jadi gaduh le jap. ape? ngko ingt aku keje chop duit? hari2 duit masuk akaun aku berkoyan2?


kad lama tu aku dah potong dah! lantak lah... tak tau la betul ke tak syarikat insuran tu wujud. yg aku tau, suami aku amik insurans..bulan2 potongan sama je. member2 lain pun sama je.. haiihh...

ni semalam org tu call lagi. malas aku nak layan.

utk info lebih...korang baca lah ni : pendedahan oleh Mazidul Akmal

mak pun de mengadu gak hari tu.. dia dapat panggilan katanya dr syrkt insuran yg de link dgan bank BSN. bulan2 potong. tapi bile semak dgn BSN, pegawai bank tu kata.. takde pun! diorg takde link dgan mane2 syrikat insurans cam yg mak cakap tu. jadi, aku syor kan kat mak... buat kad baru.

Kalau tak, diorg akan terus keruk duit dari akaun kita... banyak chanteekkkk...!!!

***************

Manusia yg jadi dalang utk keje2 memang lahabau.... sape2 yg tukar kad baru ( debit @ kredit ).. tak payah le layan kalau dapat call yg seumpama di atas.

4 ulasan:

Nadiah Sidek berkata...

hihi...sabar..tapi memang tak boleh percaya pun. scam je semua tu

Kancil 8349 berkata...

bahaya juga nie,..apapun terima kasih kerana berkongsi cerita

adatopik berkata...

Insuranse? why not but they are too expensive for never ends so short.

eintan nurfuzie berkata...

isk.. lagi suka trus ke bank atau syarikat insurans tu trus

http://www.nurfuzie.com/2013/07/sesi-spying-omey-cik-en.html