Rabu, 14 November 2012

Jalan Lama Bukit Putus

Dah lama rasanya tak lalu jalan lama Bukit Putus tu... Sejak dah de jalan baru yg merupakan jambatan highway ke-2 tertinggi di Malaysia tu... 'segan' rasanya nak gunakan jalan lama yg serba berliku - liku macam ular kena palu tu... he3

Tapi last week, lepas pekena mee rojak kat pasar lama Pekan Kuala Pilah nun... en. aus sengaja drive balik melalui jalan lama Seremban - Kuala Pilah.. a.k.a... Bukit Putus..

Psstt... rakan sekerja de kata, sejak jalan lama tu dah tak digunakan... walau diorg lalu hari siang... terasa keseramannya... iye ke? meh try tengok... seram sebab ape ehh?


Muahahaha.... ini bukan punca ke-seram-an itu ya! tapi memang de seram... seram bukan kerana perkara mistik...tapi sebab... de sesetengah tempat terdapat runtuhan tanah dan pokok2 kecil yg tumbang merintangi separuh jalan. itu je... Mungkin sebab hujan lebat malam sebelumnya.


Sambil layan drift en. aus... haiii... apesal lah org lelaki ni gemar sgt ngan perkara2 macam nih? drift... bukan Tengku D-jan... tapi berangan2 sikit... aku? aduhaii... kena plak pegang si bongsu... si abah drift selekoh kiri.. bdan dia lentok ke kiri... aku plak jadi tukang pegang... takut dia terhantuk kat tingkap or gear tatkala dia berseronok melayan 'donia' drift si abah yg ala2 tu..he3

yg sulung... dah macam supomen... meniarap di seat belakang sambiil bergayut kat tempat pintu keta. Pemegang yg sebelah bawah tu.


comel kan? comel tak? Penghujung drift tu sempat juga meninjau - ninjau kalau2 spesis ni masih ade... selalunya spesis ni 'melepak' di satu selekoh yg agak lebar yg de kat Bukit Putus tu. Tapi kali ni.... diorang dah beralih arah le pulak. sobab eh.. tempt diorg tu aku tengok de apek mano tah tongah ngintai apo tah... ngan ah soo nya skali..


In the end.. ha3.. baru jumpa.. ini rupanya 'port' baru diorg... tapi masah 'geng'2 diorg belum ramai lagi... hanya si ibu dan si anak2 je yg ade, si bapanya... mungkin bertenggek di balik pokok. hee


yg on the way datang ni... 'geng' lain. kalau tadi geng ekor kontot.. yg ni..geng ekor panjang... mungkin dtg ngan harapan diorg juga akan dapat bekalan buah2an secara percuma.. tetpai yg malangnya... kami tak bawak ape2 buah pon.. ohh... bawang je yg banyak.. aku borong dari pasar lama Pekan Kuala Pilah nun...

bile yg sekor tu dtg dekat... en .aus buka tingkap... sekor tu dah mendongak... taaapi... en. aus cuma leh gerak2kan tanda takde ape2... dia cakap

" buah takdelah.. tak bawak..."

sambil2 goyang2kan tangan.. eh.. paham plak monyet tu... dia terus tinggalkan kami. biar betul nih? tak terpikir langsung nak singgah situ sebelum nih... kalau tau.. awal2 lagi kitorang dah borang buah2 pe yg de... sian kat depa nih...


tengok tu.. ramainye..haaaa...... kami try bali bawang... agak2 mereka2 tu makan tak? yg sekor memula tadi datang tangkap bawang merah yg bergolek tu... makan sekerat je... lepas tu dibuangnya...he3... tak sedap ekk?


yg sekerat lagi... dikutip si monyet muda... ngap2 sikit... urrgghhh... samo gak...buang!


Ni la dia..si monyet muda itu... gagah tak dia berdiri... ok lah.. cukup lah melawat 'zoo' free nih... kitorang nak balik! try lambai sikit!


ok.... diorg tak mau babai kat kami sebab kami bagi depa bawang merah jekk.. he3..

Itulah dia episod ke-seram-an yg tak berapa nak seram dari kami... ehh.. dari aku.... balik tu sempat juga kami melihat seekor anak tedung selar sedang menyusur melintasi laluan kami... walaupun takde cuti2 malaysia... gini pon dah ok... kan?!

5 ulasan:

Kesuma Angsana berkata...

kena hati2 lalu kat sini ler

aizamia3 berkata...

tak pernah try lagik jalan kat situ walau pernah gedik manja kat en. suami.. ;)

psstt: baru2 ni ai terlanggar ular yang melintang tengah jalan.. nak ke kiri tak boleh, ke kanan apatah lagi.. maka sudahnya tamatnya riwayat ular tersebut..

lady scooter berkata...

kesuma angsana : yupp.. kena hati2.. and kerajaan negeri should do something supaya tempat ni boleh di komersialkan....

lady scooter berkata...

aizamia3: langgar tamat riwayat takpe.. kalau tak tamat riwayat tu..adeihh.. lagi seram! he3..

ct N honey berkata...

saya pun dah lama tak lalu sana,selalu lalu bukit tangga tak de jam.Baru tahu highway ke-2 tertinggi dimalaysia.he..he..jom cuci mata tgk handmade bag saya buat,manalah tahu ada yg berkenan pulak nanti
https://www.facebook.com/sitinoor.misro/photos_albums