Jumaat, 9 Jun 2017

Ke Institut Kanser Negara (IKN)

Salam Ramadhan... Salam Jumaat... 

Selamat berpuasa semua... hari ni dah 14 Ramadhan dah ek... Kejap je... kejap sangat... Tinggal 2 minggu je lagi nak raya. Seminggu lepas raya tu plak, aku dah start kerja. Masa pantang ritu, hati ni tak sabar sangat nak masuk keje balik. Ni dah macam... ermm... ok ok...

Ke Institut Kanser Negara (IKN)

Last aku cerita pasal mak hari tu, pasal ambil keputusan CT Scan dari Hospital Kuala Pilah tu. Lepas tu lamaaaaa aku senyap. Draft dah de, cuma tak dan nak publish kat blog ni. 

Hujannya lebat ngkoooo...
Susulan lepas keluar keputusan CT Scan mak tu, pihak hospital terus set temujanji mak dengan pakar di Institut Kanser Negara ( IKN ). 

Segala hal ehwal mak diuruskan oleh Cik Guyu. Kekadang Cik Jijah pun sama tolong. Aku? Masa ni aku tengah sarat bawak perut. Nak jalan pun kadang macam tak daya je. Kekadang tu rasa cam baby dah ke bawah sangat. Huhu... Puas la tampung perut tu dengan tangan... haha... Anyway, thanks dik! thanks ngah!

 Tapi, sehari sebelum mak dibedah tu aku datang lawat mak kat wad. Pergi tu cuaca memang cantik sangat. Senang je nak cari IKN ni ek.

Bangunan baru... bapak besar..! Punya lah jauh nak menapak dari parking lot kat luar tu sampai ke lif utama. Terkedek - kedek mak buyong ni menapak tau. Sambil menapak jejauh tu kat lam hati aku doa gak, mudah - mudahan senang nak bersalin nanti... Hehe...


Aloloh... muka sey-dey sunggoh! Memang pon! I is always cry lot lot tau masa pregnant ni. Hati always sedih... Sedih menggila masa ni. Those people yang buat aku cry lot lot tu... sila amik balik kesedihan yang korang bagi kat aku ni. I'm deserve to be happy. 'Tahniah' dan terima kasih sangat kat both of u! 

Fine, back to my mom punya cerita. 

Debor ye mak..? Ni kali kedua mak kena bedah. Dulu kena bedah sebab apendik. Nyaris pecah dah salur buntu mak kat usus tu. Nanah dan bengkak.  Lamaaaaa dah. Masa tu aku budak2 lagi. Bedah pun kat spital Pilah. Hahh... Cik Guyu, cerita ni kau tak tau kan? 

Sebelum pembedahan, pakar anggarkan maybe stage 1C. Tapiiii.... lepas bedah

Ni otw balik dari IKN... lebat selebat lebatnyaaaa

Doktor pakar sahkan kanser mak tu sebenarnya dah stage 3C. Aku tau kanser ni de 4 stage. Tapi tak tau plak setiap stage tu de A,B dan C. Mak punya kes ni jatuh ke stage 3C sebab ketumbuhan tu membesar sangat aktif. Tu yang aku paham la dari cerita Cik Guyu.

Pastu plak, masa doktor belah perut mak nak buang rahim tu, doktor kata ovari mak dah pecah!

Bukan kitorang je terkejut dengar statement doktor tu,  doktor tu sendiri pun sama terkejut masa tengok ovari mak dah pecah. Agaknya 'benda'  yang bergerak -  gerak masa CT scan tu,  ovari tu la gaknya. Masa tu kot dah pecah. 

Sebelum bedah, doktor cakap mungkin de sikit rebakan sel kanser tu kat hati. Lepas bedah, doktor cakap kat hati clear. Takde tanda sel kanser kat situ taaaaapi... de sikit kat peparu dan perut.



So, memang kena buat chemo. Sekarang ni dah 4 kali ( dari 6 pusingan ) mak buat chemo. selang 3 minggu kena pi IKN. . Lepas tu? tak tau la. Tunggu je lah nanti.


Baru - baru ni balik kampung jumpa mak, banyak dah rambut mak yang gugur. Kesan daripada chemo. Nak kata takde selera makan, de la sikit rasa tu. Tapi mak tak boleh skip makan langsung. Nanti badan mula la rasa semacam. Tabah la mak ek... 

Ni bulan puasa ni, gigih mak meniaga. Jual apa? Nanti aku cerita. Entry lain la pulak ek...

4 ulasan:

PeRdU cINta berkata...

Moga Allah sembuhkan setiap penyakit yang ada...ameen.

munirah mansor berkata...

Allahu dah stage 3c. Di bulan yang mulia ini sama-sama kita berdoa agar mak awak diberi kesembuhan. Tiada yang mustahil melainkan kehendakNya.

blasahje berkata...

Perdu cinta : inshaallah mudah mudahan gitu lah.

blasahje berkata...

Munirah : inshaallah... Tqvm...