Jumaat, 5 Mei 2017

Keputusan CT Scan Mak

Salam semua,

Sihat ke? hoho... ai cuti lama giler kot dari dunia blog ni. Berhari - hari nak update story tapi semangat tak kuat. Ada je yang aku nak buat, last2... mood nak update blog semua ke laut jadahnya!

Well... aku cuti lamaaaaa tu sebab... salah 1 nya, aku , menghitung hari nak bersalin. Tu sebab paling kukuh ler aku payah nak update blog. Mood ke laut memanjang! 

Al-hamdulillah.. hari ni ngam 31 hari dah aku berpantang. Tang kisah bersalin ni, lain entry arrr... kepoh punya cerita... tunggu lah.. kot ler de yang rajin nak tau... so tunggu haaa... i'll tell u the whole story soon... a.s.a.p inshaallah!

Back to my mom punya citer...

Kan mak aku didianogsis ada ketumbuhan... Then follow up dengan CT Scan kat Hospital K. Pilah. Result.. ni aku nak citer...

Sebelum CT Scan, mak kena puasa dulu. Tu memang prosedur biasa tapi nape tak kabor awal2... kata nak scan pagi tapi tak dikabor suh mak posa dari malam sebelumnya tu... maka, bertangguh la. Pagi tu puasa, petang baru buat CT Scan. Lepas tu kena pulak minum air apa tah. Mak cakap 1 jag air kena telan. Pehtu kena masuk lagi air kat mana tah... Montot kot! yang ni aku lupa...

So.. result? Seminggu lepas episod CT Scan tu baru dapat result. Yupp... confirm canser. Tapi doktor tak sure dah stage berapa. Maybe stage 1 atau 2. Cuma doktor kata masa buat CT Scan tu, ketumbuhan tu macam bergerak - gerak. 😲

Tak tau apa benda tu. 1 lagi yang memang confirm... rahim mak tak dapat nak diselamatkan since saiz ketumbuhan tu makin membesar based on scan yang sebelum tu. Kadar pertumbuhan aktif.  Memang kena buang. Aduhaiii... aku pandang mak, mak dah terdiam kat tepi tu...

Masa amik result CT scan ni, kitorang 3 beradik temankan mak. Dah doktor cakap nak buat ' family conference'... so, kitorang datang ler reramai ( me, cik jijah, cik guyu, mak n my husband )... kena plak perli kat jaga tu... sengal betul! Lantak ngko la pak guard... kitorang memang dah de appoinment ngan doktor tu... cerghhh...

Tu half result. Full result? 

Kena hantar result CT Scan tu ke Institut Kanser Negara @Putrajaya (IKN) dulu. Tu next entry. Yang pastinya, mak tetap kena buat pembedahan buang rahim. Paling terkesan kat aku bila Cik Jijah what's app ayat ni

"long, tempat asal kita tu"

paham tak maksudnya? ya, rahimkan tempat kita mula2 bernafas dan bernyawa... rahim mak tu la rumah pertama kita... Tapi nak buat camne.

Tunggu next entry... episod Result dari IKN plak.

Tiada ulasan: