Rabu, 18 Januari 2017

Penutup tahun 2016 minggu akhir

Minggu akhir 2016 tu memang macam2 kisah yang jadi dalam keluarga aku... Aku kumpul la dalam 1 enrty ni... buat kenangan... dan peringatan...


1st...

Ayah hilang tak dapat dikesan... 

Aku blur jap bila cik guyu maklum dalam group wassap... katanya ayah tak jawab call, tak balas whats app... biasanya pas maghrib mesti ayah akan call semula... tapi kali ni langsung tak... bila cik guyu sampai rumah ayah... bergelap... semua elok berkunci... hmmm... mana pulak ayah pi ni?

Masa tu dah dekat 12 tengah malam, cik guyu update... still tak jumpa ayah kat tempat2 dia selalu pergi... call pon masih tak berbalas... aiiiyooo... 

Actually, aku memang planned nak balik rumah ayah esoknya... cik guyu balik dulu... tup tup ayah takde.. kereta takde...

Termenung jap aku kat ujung katil... nak balik malam tu jugak, tapi hati kata 'nanti dulu...'... hmm... hasben dah cakap macam2 dah... tapi aku still memikir... ada pulak mulut capui kata ayah aku kena culik la... kena itu la, kena ini la... ehh... hati aku kata ayah ok!

siap suruh buat report polis bagai... huhh... niat aku de gak camtu tapi masa tu belum sampai 24jam lagi.. 

last2... dapat gak cari ayah... tau kat mana? Bandung.... otw nak ke Jogja ke masa tu.... hishh... kemain kan? anak2 dah cemas ni kat sini... senyap senyap dah sampai Bandung... takde siapa pon kat kampung tu yang tau... sebab ngan orang kampung, ayah cakap dia balik kampung... ayoyohhh.... katanya memang tak nak sesiapa tau...

jangan buat camtu lagi yah!!



2nd...

Lemas mandi manda di kolam mandian Asahan, Melaka...

Kena sebut jugak tempat tu kat Melaka, sebab bila aku google nama Asahan tu... google search tu tunjuk sekali Asahan yang kat Indon tu...

Masa kejadian tu aku baru pas selesai turun dari surau... tengok2 orang dah berkumpul kat tepi kolam...

Tak sangka anak buah aku yang lemas...

Anak alang yang no.2... kolam air tu tak ler dalam pon... paras peha orang dewasa je... tapi kalau dah nak terjadi kan... tetap terjadi jugak ler...

tah camne dia boleh pengsan terus tenggelam dalam air kolam tu... mujur la ada budak lelaki ( remaja ) yang perasan dari awal dia tenggelam tu...


mak ayah dia ada kat tempat kelah tu... terlepas pandang kejap je... dah jadi camtu... walaupun kolam tak dalam... tak boleh amik mudah la yer... kena keep on watching anak2 kat tempat2 macam ni..

reminder untuk diri aku jugak... mesti selalu perhatikan anak2... jangan leka ngan perkara lain... 

lebih2 lagi handphone.... kadang mak bapak ni lebih suka ngadap phone dari anak2.. suami / isteri lebih suka ngadap phone dari pasangan masing2... mungkin phone tu mampu jaga makan minum diorang bila dah terlantar nanti kot... huhh... opss... terlepas geram plak kat sini... hikss... tapi still

if something happened... handphone tu takkan dapat gantikan tempat anak2 kita... ingat!

owhh... masa ni alang and his wife takde la main phone...tu selingan je... hehe


masa kejadian, emaknya dah meraung... dah buat CPR tapi katanya tak menjadi... ambulan otw... tempat tu jauh gak ler dari hospital... makan masa jugak ambulans nak sampai pun... muka kaki tangan semua dah membiru... 

nak ditepuk kuat2, mak ayah nya tak bagi... once diorang hasben n wife tak nampak, remaja yang selamatkan dia tu diam2 tepuk2 belakang anak buah aku tu... time tu baru ler dia muntahkan air. baru la nampak dia celik kan mata... alhamdulillah... 


masuk je dalam ambulans tu, dia dah sedar sepenuhnya... bantai plak dia meraung dalam ambulans tu minta nak balik rumah...

tapi pihak spital nak warded dia dulu sebab masih ada gelembung air kat dalam peparu dia masa scan tu...

memandangkan jauh, terpaksa amik risiko minta pindahkan dia ke spital terdekat ngan rumah mak... apa2 hal senang nak melawat ke hape...

alhamdulillah... sepanjang perjalanan tu dia ok... sampai spital Jempol.. alahaiii... berjam plak nak tunggu warded...

last2 kena refer kat spital Pilah... malam tu jugak diorang hantar anak buah aku tu ke Pilah... bermalam ler mak ayahnya kat spital Pilah tu... just untuk pantau perkembangan dia je... anak buah aku tu actually dah ok dah... lincah dah...


Sorry ler, cham!

aku tak dapat nak jengah anak ngko hari tu... kitorang terpaksa rushing balik Seremban sebab ada hal nak diselesaikan hari tu...

dan...

masa tu 1 lagi tragedi terjadi...

kat aku...

tak dapat nak cerita kat sini... biar ler aku simpan dalam hati pasal tragedi tu... tapi sampai mati aku akan ingat... puncanya... dan akibatnya... semua tersemat kukuh dalam hati aku...




4 ulasan:

Ann Ishak berkata...

alhamdulillah semuanya dah selesai kan, semoga dipermudahkan sekiranya belum :D

Kakcik Nur berkata...

- Alahai la ayah... boleh senyap-senyap 'bercuti' tanpa pengetahuan keluarga. Mahu tak risau dibuatnya...

- Syukurlah remaja itu pantas dan pandai bertindak. Sekalung penghargaan buatnya. Syukur juga anak buah itu tak apa-apa...

- Walau apa pun dugaan yang melanda, semoga Allah SWT berikan dirimu kekuatan...

blasahje berkata...

Ann ishak : alhamdulillah dan terima kasih

blasahje berkata...

Kakcik nur : inshaallah dan terima kasih kak... Harap sangat macam tu..