Jumaat, 10 Jun 2016

Awal Ramadhan

Datang keje pepagi tadi lagi dah kena gelak kat member opis... woii, nampak nau mengantuknya!

siap gelak - gelak pakcik tu tegur aku tadi... amboi! suka ye!

ehhh... malam tadi aku berjaga tau.... si kecik tu meragam! dalam kul 2 pagi tu Amie meraung menangis.... terjerit - jerit... aduhai... comeh mak, nak oiiii!

sambil2 dia nak pegang tak pegang je leher dia tu.... ehhh... cemas aku! aku nak pegang dia tak bagi... puas pujuk... ngan badan ehh berpeluh - peluh time tu...

aku sorang2 ngadap... dah rasa nak call je hasben yang tengah keje tu... tapi hati kuat kata sabar.... sabar...

teringat kat leher dia ada ruam... agak ehh tu yang dia meraung tu... aku basah kan kain ngan air sejuk lepas tu lap2 leher dia... sambil2 tu on air-cond...

tu pon jenuh gak memujuk sebab awal2 tu dia tak bagi usik langsung... mak dah rasa nak menangis dah time tu, Mie!


dah lap2 tu pon Amie still menangis... sian anak mak... mesti dia rasa merengsa kat leher tu... ngan peluh2 nya.... 

nasib baik de lotion calamine tu kat rumah... sapu ler perlahan - lahan... baru la dia diam...senyap... lepas tu... ye... air-cond pon dah sejuk kan... dia gelak2 je... guling - guling sengeh - sengeh...

masa tu jam dah dekat kul 4.... alolohhh... jangan terlepas sahur dah lerr...


well.... eden sempat sahur ngan anak2... yupp... tu pon kul 5 pagi baru terdaya nak celik mato...😁

nasi memang dah masak malam tadi, lauk pon tinggal nak panaskan je sekejap.... bancuh milo suam, terus hidang ngadap sesama anak beranak. Ami lena diulit intan kat bilik tu... huuu

sebut pasal sahur... last weekend hari tu, kitorang seantero keluarga balik kampung... jengah ayah... lamo tak balik... kebetulan hasben dapat pelepasan weekend tu... 

asalnya nak balik lama sikit tapi pelepasan hasben ngam2 sampai pose 1st tu je... redha lerr... memadai sudah... takde masalah kat aku. hasben mengalah ngan member... takpolah... dengar kisah member tu lakibini punye kisah pasal nak pose minggu pertama ni...😨. 

aku mampu diam je... sigh!😑



niat nak balik lepas buka pose tapi since hasben kojo malam tu... tak dapat lah... takut kang kalau ada kes kebakaran besar kang, terkejar2 nak balik balai... jauhhhh tuuuuu.... serting - seremban!

hanya sempat bersahur di hari pertama together je... minta maap ye yah!


sehari sebelum ayah dah siap belikan tulang... buek sup!

berejam jugak aku rebus nak bagi empuk.... berjaya gak ler... tulang je semata... ayah kata dalam 2 kilo lebih... harganya? RM 63.00... 😱

naik lagi ke harga daging dengan tulang?

ayah cakap, daging je sekilo dah RM30.00.... tulang sekilo = RM 28.00... amboi... setahun sekali naik harga ye?

kalau tak silap tahun lepas daging sekilo = RM 28.00....

tu ayah tengah nak siapkan landskap laman rumah.... nak bertanding katanya... kategori kampung tercantik... owhh... aku de sebut hari tu.... blok felda tercantik yang betulnya........... kot! 😁



Amie... yang culas makan nasi... tapi yang lain lajuuuuu.... tapi kalau ngan pengasuh, dia nak plak makan.... ehh... ehhh... camtu pulak yek... bak kata ayah, dulu along ngan angah pon sama je! tak mau mak suapkan... ayah jugak lah yang suapkan kat anjung ni!

ok... mampu sengeh je dengor ayah kabor gitu!


otw balik petang tu, singgah jap bazar Pilah.... dah beli macam2 tu, lupa nak beli kuih.... hasben stop jap kat Tanjong Ipoh... kuih takdo! banyak jual lauk je.... takpe, try singgah bazar lain...

jalan tak ler jammed petang tu... sempat ler sampai seremban sebelum berbuka... singgah jap ka bazar yang 1 ni... aku tak turun lah... stay dalam keto yo ngan anak2... maleh nak tempuh orang berasak - asak kat bazar tu dah... cukup la kat Pilah tadi... letih! sebab kat Pilah tadi 2 kali round, memula hasben ikut... kali kedua dia maleh... dok tepi je ngan Amie...

aku ler pusing 2nd round ngan anak2...


ni kali hasben la pi jengah sorang... ai and anak2 tunggu lam keta dediam... pon takdo kuih ehh... ramai yang jual lauk pauk je kat situ... de jual kuih tapi bak kata hasben... tinggal seketul dua je... tak sampai hati nak membeli ler tu...kih3....

maka, hari pertama tu berbuka tanpa kuih idaman... ade kuih tapi donut Opal... hmmm.... takpelah, Opal makan ler ngan Amie....

sekian, kisah awal Ramadhan aku...

to be cont.....


2 ulasan:

PeRdU cINta berkata...

kesian amie...salam ramadhan ya...

blasahje berkata...

perdu cinta : salam ramdhan juga! ^_^