Ahad, 10 Februari 2013

Balik kampung... jumpe rimau!

Cuti panjang haa?? he3... syiokkan?! Rabu baru kerja semula... ehh... lupekan jap hari rabu tu.. hushh.. hushh... lupekan!!!

Aku balik kampung gak walaupun tak planned langsung nak balik minggu nih. Sebab utama, hasben kena standby, tak leh coootieee... lagi lah  tak rasa nak balik kampung. hee...

Tapi kelmarin, last minit lepas hasben dapat called kena pi kursus pagi semalam... ate.. Moh le anak2.. kita balik kampung! yess... tu pon lepas mak kat kampung tu sudi jemput kami anak beranak kat ghumah. hasbeni dah awal2 lagi kena standby kat balai sebab bila2 masa je kena pi kursus.

Jadinye... kitorang anak - beranak je lerr yg balik Bahau! Suami ku ke Johor... kursus! Nak balik sendiri, suami kata, " jangan! tunggu mak datang amik.." he3. kalau dia bagi green-light.. memang aku berani jekk redah balik sendiri bawak ank2 balik...

mak gelak je, " nape? dia takut nak bagi kau balik sendiri?"... entah lerr makk... tak tau le.. takut kerr? ngehh..ngeh..ngeh..

tanjung ipoh

Mak kata jalan Bukit Putus dah jammed separuh.. separuh? hmm... hasben sms... katanya, 'lalu lah Jelebu kalau tau jalan..'... ye.. memang aku tau... dah setuju dah nak lalu sana, tapi lepas tu tak jadi. Tak kondfen..sebab??

Belum ape2 lagi, baru nak gerak balik dari umah aku.. enjin keta mak tak mau start... aduhh... heran betul! mak yg paling heran, " ehh.. tadi elok je jalan! ni tak mau idup lak enjin keta".. no panic! no.. no.. no....

Lepas cuba bertenang a few minit, lepas called hasben... mau plak keta tu idup.. kata hasben, " carbon starter tu nak abih dah tu... lepas ni kalau singgah mana2 jangan matikan enjin!" wokeh boss....

Tak panic ehh? he3... tipuuu... cemas sikit... terus tak jadi lalu Jelebu... lalu Pilah je lah... mujur la wat pilihan yg tepat! ecehh... he3... jammed stakat sampai Ulu Bendul je.. kat jambatan licin tu je.. lepas dari tu dah lengang..

Hahh... rasa camtulah sebab depan kitrog cume de sebijik keta je.. tetibe pandang belakang... hamik..!! berderet keta kat belakang kitorg! kih3... sekarang korg agak, sesak kat belakang kitorg tu sampai mana2?

Diorg tak berani potong...ha3... JPJ awal2 lagi dah parking kat situ... berani la potong! kena saman kang...

sentul tampoi

Demi nak bgi keta2 kat belakang yg dah semacam sesak tu jalan cepat, kitorg benti jap kat kedai buah.. bior lerr depa tu semua jalan dulu...

memang mak nak benti kat situ . Nak beli buah sentul... ermm.. bukan.. buah tampoi sebenarnya... banyak! berjuntai2 je kat kedai tu. harga pun bleh tahan... rasanya.. masam.. cara makan.. nyonyot2 je macam makan buah rambai... dah pernah try?

Beza buah sentul ngan buah tampoi... isi dalamnya... isi buah sentul agak cam berbulu sikit... macam ber-kapas sikit... isi buah tampoi lak lebih kurang macam buah rambai jekk..


Ade gak eksiden... siap.. brader2 yg kaki ekor tu... petama2 skali.. tengok nombor la ye takk? toksah tipu lah.. jgn marah..tau dah..

Nasib baik takde yg 'rajin' nak singgah lelama.. kemalangan ringan je... pandang lalu je lah... so.. korg... hati2 lah drive pegi balik kampung. biar sama2 selamat sampai ke tempat yg dituju.. (",)

mahsan kampung

Haa... ni pet terbaru mak aku! sampai2 umah mak je.. elok aku masuk bilik nak simpan beg... 'dia' dah tunggu.. elok je bertenggek kat atas katil mak... adehh.... terkejut besar aku.. igtkan mende apelah.. kusss semangat!

*** 

mak kata, " saje beli, buat letak kat kebun hari tu.. halau monyet.... monyet2 tu asyik rosakkan kebun sayur mak je.... "

class tak idea mak aku? memang menjadi... jangan tak caya! 2 hari je pet mak ni 'lepak' kat kebun mak.. 2 terus monyet2 tu tak berani dtg buat kacau lagi.. haa... tau takut!

[ sumber gambar buah sentul : http://comeylote.blogspot.com]

Tiada ulasan: