Rabu, 31 Oktober 2012

Pengalaman bawak keta orang... manual plak tu!

Ni la akibatnya bile dah amik lesen keta  tapi tak praktikkan bawak keta manual... ahh... bukan keta manual jekk... kat umah tu.. keta auto pon, aku jarang2 bawak.

sebab... bawak skuter lagi senang... Senang nak cari parking... senang nak menyelit - nyelit... senang nak go head go stand... senang... cuma tak senang bile hujan... sebab... time ni helmet tak visor macam keta... kekadang lap 'cermin' helmet tu guna tangan jek... peh tu lalu plak kat sebelah keta besar2 tahap gaban tu... kena lak sembur kat air bertakung...wahh... 'hebat' gilerr! kalau tak standby pakai baju hujan... confirm... lencun la jawabnya...!

Tadi... lepas melawat abg ipr yg kena tahan kat wad... pasal pinggang ehh melotup! langsung tak bleh gerak. Keta dia tinggal kat balai. Bini datang hospital pon naik motor honda cup tu yo... tadi bile kitorang dtg, dio minta tolong alihkan keto kancil dio tu kat umah mentua aku. 

Aku membayangkan, en. suami yg akan bawak keta kancil tu... skali...

" awak bawak keta kancil tu... keta manual tu.."

agagagaaaaa... nganga jap... bleh ke aku bawak keta manual ni...? igt lagi ke aku ngan ilmu2 yg telah aku tuntut di skolah memandu 2 bulan yg lepas? ehh... baru 2 bulan? he3.. igtkan dah 5 bulan ++... 

dgan lafaz bismillah... aku bawak... memula ok... tiba kat 1 simpang kat pilah yg superb sesak tu...  adeeiihh... keta tu mengundur plak.. aku tekan minyak cuba lepas clutch.... masih mengundur... cemas giler... en. suami dah lama mengghaib.. yakin benar dia kat bininya nih akan berjaya sampai ke umah mak abah ehh...... dgan tawakal sehabis tawakal... aku tekan minyak.... berdecit... tapi mujur... aku sempat brek sebab masa tu gak muncul 1 keta wira dari arah depan. kemain laju keta tu... peh tu nak marah kat aku... ek elehh...

tapi aku humble... berkali2 angkat tangan tanda... sorry... tapi brader tu masih nak tunjuk eksyen.. angkat tangan berkali2 ngan muka tak puashati... bini sebelah brader tu tgok jekk kat aku... eleh... aku pon bayar roadtax keta bro! sepatutnya ngko pun tak bleh laju kat situ.. dah tau simpang besar tu tempat org kuar masuk... watpe nak laju...? kan tak pasal je aku hangin nih..

Takpe... gigih bawak... mujur tak mati tengah jalan ke hape... tapi sedar... agak kasar aku bawak keta tu.. lebih2 lagi masa tukat gear...he3... cemas sebab hampir eksiden tu dah hilnag... tiba kat umah mentua... nak ke perkarangan umah tu agak berbukit.  tang situ boleh kantoi plak!

enjin keta mati... adooooiiiiyaaaiii!!! nak call en. suami... niat nak minta bantuan... haramm!! handphone off... bateri dah kong! tahap tak mau on dah... ohh... time tu la aku rasa seluruh badan menggigil... pegang phone dah macam kena parkinson.. gigil tak hengat!

Last2 aku kuar keta... jalan kaki.. tinggalkan keta tu tersadai kat jalan bukit tu... he3... minta tolong kat en. suami yg dah syok ber-relax ngan anak2 buah...... aduhaiii! dia boleh relax je???

Biras pandang semacam.. aku buat tak reti jekk.. hati dah panas... badan dah menggeletar.. maunye idak! keta tu.... aduhaiii....

-------------------------------------------------------ll------------------------------------------------

biras aku kata, muka aku pucat giler...!!! ha3... 

5 ulasan:

maszull berkata...

assalamualaikumsyu...hehehehe nasib baik la x ada apa2 masalah masa bawa kete kancil manual tu...:)

Kesuma Angsana berkata...

he he plan2 lah lama2 ok tu!

lady scooter berkata...

maszull : tu la mama... tapi tu la first time rasa cemas yg terrr-amat..he3... tak terkata cemasnya!

lady scooter berkata...

kesuma angsana : he3...

-cinta soFiaSafiya- berkata...

ADOII...bederau darah tgk pic tuh....hahahahahahahhaha

tetiba jadik geligeleman....