Ahad, 26 Februari 2017

Ganti cermin tingkap baru.

The next day lepas cermin kereta kena pecah...

Rabak duit gaji aku... huhuhu!!

Tapi nak buat camne, pasal kecuaian tu berpunca dari aku... Kena la tanggung kos tu sendiri... Takpelah, moga Allah ganti dengan rezeki yang lagi berlipat ganda... amiiiinnn.... inshaallah!

Pagi esok tu kan hujan... Masa hantar anak2 pi sekolah, gigih ler bertutup ngan plastik sampah tu... Hahaha... Nak merungut? Ehh... hujan rahmat tu... Dah bape hari pulak tak hujan kan? Ujian kecik je tu...


Aku E.L je hari tu. Nak bawak kereta ke tempat kerja kang, lencun pulak kang seat sebelah driver tu. Office aku tu mana ada parking berbumbung untuk staff bawahan macam aku ni... Big bos n bos bos je yang ada berbumbung... Tapi untuk motorsikal, ada parking berbumbung. Haaa... ajaib tak? haha..

So? aku lepak kat rumah, tunggu hujan teduh ngan Amie berdua. Husband kerja... Pas hujan dah berenti, aku berdua ngan Amie je la pi cari kedai cermin kereta. Nasib baik la ada kedai cermin kereta tu dekat ngan rumah. Tak payah pi jauh dah.


Ni la akibat bila tinggal berdua je dengan budak lasak ni. Abang2 dia belum balik sekolah masa ni. Lepas selesai booking cermin kereta baru, aku balik rumah dulu. Sementara nak tunggu abang2 Amie abih kelas, aku buat entry ni pasal kejadian pecah cermin kereta tu jap. 


Amie main sengsorang kat ruang tamu tu. Kelentang kelentung je yang aku dengar. Masa dia datang kat aku, tau2 dah bercapuk dah baju lawo dia tu. Kat tangan ada botol bedak, tapi apesal aku pegang macam ringan semacam eh??

Baik je dia hulur kat tangan aku. Aku pun lurus je amik walaupun pelik ngan tahap ringannya botol bedak tu kan. krim muka aku pun jadi mangsa dia hari tu... Bersememeh dah kat keliling penutup.


Hahh... Hamik kau! Aku ingat kat sini je yang dia tuang bedak tu... rupanya....


Dia siap bedakkan meja aku... Banyakkkkk ngkoooooo!!! Patut la botol bedak tu ringan semacam je!!!


Dia? Relax je dia joget joget kat tepi tu kan... Tanpa rasa bersalah okeyyy... Aku? Haduiiihhh... Mak tarik nafas panjang je dik!!

Nak marah, nak jerit tak daya dah... Perut makin memboyot... Ni pun kalau manusia tu tak bertimbang rasa ngan aku pun tak tau la... Ko hadap la bahagian kau satu hari nanti... Jangan ingat boleh bahagia la ehhh ngko menyakitkan hati aku... This time haa... setiap perbuatan dibayar cash!


Coz I'm still can feel the pain that you give me before! Still ya... Still...!

Kesan tapak kakinya... balik dari jemput abang2nya, diorang main macam luncur salji tu haaa... Amie? join sekaki sebelum jatuh terjelepok kat tepi tu...


Hahh... yang ni berpeluh aku vacum. Lepas tu baru lap ngan mop... 1 rumah bau wangi bedak baby sudahnya... hahaha...


Kena gak pasang cermin baru. Tak leh biar lama sebab esoknya tu aku nak pi tengok mak aku plak kat IKN ( Institut Kanser Negara ). Takkan nak redah je ngan cermin dah lompong camtu kan?


Kebetulan pulak supplier memang nak hantar barang kat kedai, tokey kedai terus je la orderkan cermin untuk kereta aku tu skali. Alhamdulillah... selesai 1 masalah aku petang tu jugak... hew... hew...


Tu je sisa cermin yang ada ngan 4- 5 ketul atas seat penumpang depan. Yang lain? Dah berderai ke dalam pintu kereta tu. Tokey kata cermin tu kena umpil dengan screwdriver. Ada kesan kena umpil kat getah tingkap kereta tu.

Kos ganti cermin plus upah pasang semua, RM 190.00. Lelap mata je la bayor! Tak leh less lagi dah... Takpelah... Asalkan ada cermin. Kira ok dah tu... Kira murah dah tu kan...?

Hari yang sama lepas siap pasang cermin, terus berkejar plak pi Klinik Kesihatan Ibu & Anak ( KKIA ). Nak lapor kat diorang pulak pasal buku pink ( Buku Rekod Kesihatan Ibu ) aku yang kena rembat skali tu.

Next entry la... panjang amat dah ni... Have a nice day uolls...!


Jumaat, 24 Februari 2017

Jangan tinggal beg dalam kereta kalau tak nak nyesal!

Salam Jumaat,

Hangpa keje ke hari ni? Aku terpaksa cuti dek kerana hujan nan lebat awal2 pagi tadi. Ngam - ngam nak keluar rumah hujan selebatnya ya ampun!

Ye, aku de kereta tapi tingkapnya!

Udah lompong ler!!!

Malam tadi kena pecah kat penyangak mana tah...

Gini kisahnya...



Malam tadi anak2 request nak makan KFC. Kebetulan baru lepas shopping bebarang dapur segala, alang - alang tu kan... terus la makan kat luar. 

So kitorang pi la kat KFC tengah - tengah town Seremban tu!

Parking ler kat bangunan sebelah KFC tu... orang Seremban tau kan, bangunan yang baru je ubahsuai nampak baru tu. Haaa.... parking ler kat parking lot blakang bangunan tu. Dalam kepala ni memang takde la nak pikir pape sangat masa tu... 

Terus je la jalan masuk dalam KFC tu... Sejam de kot kitorang dok dalam tu, makan2... Ye, 1 family... Aku, hasben dan anak2...


Masa nak balik tu, hasben jalan dulu ngan Amie. Aku biasalah, mak buyong mane mampu nak jalan cepat - cepat kan? Lagi plak baru pas makan, tak ke muntah aku kat tepi tu kang kalau laju sangat jalan tu...


Masa tu aku tengok hasben dah pandang aku semacam. Apehal plak tu? Bengis je muka dia! ape hal? apehal? Elok je sampai kat hasben, laaaaa............................

Aku nampak cermin dah lompong. Yang ada just sisa - sisa cermin kat bingkai pintu tu... Itu pun tunggu masa je nak luruh! Tau cermin mana yang dah lompong tu? Seat mem besar! Ye... seat sebelah driver!

Apa lagi...? Membebel la hasben aku sepanjang jalan balik tu... Awal2 tu dia ingat aku hempas pintu kuat nak mampos sampai kecai berderai cermin... eh! apa pulak... Ni bukan sebab aku hempas ni... tengok2 dalam...

Sah! Kena pecah....!!!! 

Huhuhu.... sebab beg yang aku gunakan untuk isi buku pink ( buku pregnant ), kain batik, napkin, baju baby n pampes dah lesap!

Aloloh! Aku lupa tadi nak bawak sekali masuk dalam KFC tu... beg? huhuhu... handbag actually! Tapi buat letak barang2 tu la... kot tetibe nak terberanak awal kan....



Apa nak kata? Malang!

Malang kat aku sebab cermin tu dah berkecai!

Malang kat pencuri tu sebab, dalam tu takde benda sangat selain duit syiling 5 sen yang tah berapa keping dalam tu... 

Tapi buku pink tu woiii... penting kat aku tu... nak nak lagi dah ujung2 tempoh pregnant ni... haduiihhh...

Pagi tadi hujan plak tu.... gigih la tutup ngan plastik sampah tu... lebat plak hujan tu hari ni... Tabah je la hasben ye! Nak buat camne... Dugaan tu... Hujan tu, hujan rahmat tu! Sepanjang hasben meleter tu, aku diam je... Tengah calm down kan diri sendiri supaya tak stress melampau. Just worried pasal buku pink tu je. Dalam tu semua maklumat ada, tu yang aku worried sangat! 

Bab nak kena ganti cermin tu... duit boleh cari beb! Walaupun sekarang memang perit nak cari duit... tapi takpelah, aku anggap Allah nak bagi rezeki lebih baik lepas ni...

Aku tak mau stress fikir pasal tu. Sebab aku dah hadap situasi stress yang melebihi tahap melampau sebelum ni. Sampai aku rasa, mati pun lebih baik... haaaa.... sampai tahap tu... Tapi sekarang alhamdulillah... aku beransur tenang dah... syukur sangat! 

Camne aku recover? dah beransur tenang?

Hmmm... next entry la ek... tu pon kalau aku tak lupa lah... ekekekeke!

ok... back to the story!

Bukan handbag aku je kena rembat... termos merah tu pon sama lesap! Baru beli tu... Kat NSK... hah... kat Seremban 2 tu ye kengkawan... Baru je lagi dorang buka... Belum sempat balik rumah pun lagi termos tu... 

Fine...!

Selain tu... owhh... ada lagi 1!

Kad baucer AEON yang ayah aku bagi tahun lepas. Lesap sekali! Dalam tu ada RM gak tu... huhuuuuu... Tak sempat nak joli ngan baucer tu, dah selamat dikebas skali ngan handbeg merah tu... cis!

Takpelah... takde rezeki gak tu! 

Aku just risaukan buku pink tu je,.. Ni belum sempat pi lapor kat KKIA lagi ni... Tak tau la apa nurse tu nak kata if dengar citer aku ni kang... 


Nyesal sebab in the end, korang jugak paling rugi sebab kena ganti cermin tingkap tu. Kos bukan seringgit dua tu ye! 

Ni pon peringatan kat aku gak ni... Tadi masa pi kedai  cermin kereta, tokey kedai tu cakap... Kereta dia pun baru je kena pecah... Kat masjid plak tu... Beg tuisyen anak dia je pun dalam kereta tu masa kejadian... Pun kena pecah gak... 

See... orang makin terdesak sekarang... beg tuisyen pon nak rembat! So... be aware la anda semua ye... Better beli insurans cermin sesiap if ada duit lebih... Cermin aku tu takde insurans... Redha je lah korek duit simpanan tu dulu. Nanti topup balik... huhuhuhu... nangis tak berlagu jawabnya!


Note:

Mujur gak smart tag tak kena hamik sekali... tu pon beratus gak nak beli tu... lagi meraung kalau hilang...




Jumaat, 17 Februari 2017

Cuci Pinggan Dapat Kurangkan Stress

Tak tau la betul ke tak statement tu ye... tapi aku baca kat sini : Cuci Pinggan Dapat Kurangkan Rasa Stress


Katanya :

Mencuci pinggan mangkuk akan memberi kesan kepada psikologi selain dapat mengurangkan tekanan yang kita alami.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Florida State University di Amerika Syarikat, individu dalam keadaan tertekan perlu mencuci pinggan dengan penuh rasa tenang dan sabar.

Menurut seorang penyelidik yang dikenali sebagai Dr. Adam Hanley, rasa gelisah akan berkurangan sehingga 27 peratus lebih rendah jika mereka mencuci pinggan dengan fokus dan sabar...



Iye ke macam tu? Tu budak berdua tu saje aku biarkan diorang basuh pinggan sendiri. Yang Opal tak payah diminta, memang dia willing belajar sendiri..

Yang adiknya ni... banyak akal budak sorang ni... tapi... aku paksa gak dia belajar basuh pinggan sendiri.

Bila lagi nak latih diorang kan? Time kecik lagi ni, masa boleh dilentur ni lah aku nak ajar diorang buat kerja - kerja ni semua... bukan semata nak meringankan kerja aku... tapi untuk diorang jugak.

Biasa - biasakan buat kerja ni supaya bila dah berumahtangga nanti, tak ler terkial-kial wife memasing buat kerja sengsorang... Sunnah Rasulullah kan tu? Senang - senang je dah dapat pahala..

Siapa cakap, kalau takde anak perempuan aku takde pembantu untuk kemas rumah or buat kerja dapur? Haha... silap tu. Ngan aku tak ehh... anak lelaki pun boleh je jadi pembantu aku... Takde masalah...



Note :

Yang pastinya... aku lagi stress bila kena cuci sudu garfu bebanyak... sungguh! hahaha

Selasa, 14 Februari 2017

Yang Dinamakan Rezeki


Rezeki itu bukan pada duit, gaji atau harta sahaja...


Sihat itu... Rezeki...
Hidup bahagia itu... Rezeki...
Berkeluarga itu... Rezeki...
Banyak masa lapang itu... Rezeki...
Disayangi orang itu... Rezeki...
Tak putus duit itu... Rezeki...
Tiada beban hutang itu... Rezeki...
Tiada musibah itu... Rezeki...

Beruntungnya kita...
Ada ramai lagi insan lain yang tidak mendapat rezeki seperti apa yang kita dapat...

Ingat saudaraku...
Yang selalu kata TAK CUKUP itu... ialah NAFSU
Yang selalu redha dan kata CUKUP itu... ialah IMAN

Bersyukurlah...
Subhanallah...



Note : 

Peringatan untuk diri sendiri... tempatkan aku dalam golongan mereka yang sentiasa BERSYUKUR dengan anugerah dan nikmat-MU... Ya Allah... dan bebaskan aku dari bebanan hutang!

Amiiiinnn...


Sabtu, 11 Februari 2017

alahai gate! rodanya tercabut

Belum pun sampai 10 tahun pasang gate ni... huhuhu!


Tengok la tu... tak semena - mena tercabut... elok plak tercicir kat situ haaa... teruk sangat karatnya... tu yang sampai tercabut camtu gaknya!

Time tengah hujan lebat plak tu... gigih aku snap nak tunjuk kat suami. Bali keje petang tu suami just masukkan balik kat tempat asal roda tu...

Now, kitorang dah tak rajin nak buka katup gate tu... sebab roda tu tak selancar biasa... huhuhu... nasib lah!

Tunggu la sampai ada rezeki lebih nanti, aku repair ler... upah welding balik ke hape... tengok la camne nanti...

Sabtu yang indah ni... selamat beristirehat pada para isteri yang bekerja... dan suri rumah... hmm... ada ke istilah berehat dalam kamus isteri?






Jumaat, 10 Februari 2017

Batu sungai

Hahhh... batu sungai aku!


Tapi aku tak amik kat sungai... aku 'paw' brader kat opis... dia cakap arwah mak dia bidan dulu. so batu tu memang dah de kat rumah.

'apa susah, kau cari lah kat sungai... tu Ulu Bendul tu kan banyak batu...'

Bukan tak nak bang! tapi aku ni takut... kang ada yang mengikut... ehhh... seram ler! serik wooo... dulu Opal kecik lagi, gemar sangat 'mende' kacau tengah2 malam...

Time aku tengah period plak tu... hadoiiihh... pehtu, time husband kerja malam plak tu... memang perfect time ler kata orang! 

Pasal brader ni suka memancing, bajet leh ler mintak dia tolong carikan sekali...

' ko ingat, keje aku ni nak cari kan batu kau je ke?'

kih3... tapi last2 dapat gak... haha... TQ bang!

'alah... arwah mak aku dulu bidan... ada batu tu kat rumah akak aku tu... nanti aku bawak... dah buat penyendal pintu je skarang..'

Takpe... takde hal... asalkan takde 'mende' yang nak mengikut balik... hahaha... al-hamdulillah... dapat dah... tapi beratnya Ya Rabb...!

Besar tapak tangan aku je, tapi beratnya..!!!!

Selesai 1 keperluan untuk berpantang aku nanti... Kali ni memang nekad nak berpantang sendiri... so kena pastikan semua tersedia... dulu pinjam kat biras... la ni mau ada sendiri...

Tinggal nak buat sarung batu tu je... tunggu... DIY je tu nanti sarungnya... mesin jahit lama mak pun dah de kat rumah tu dah... tunggu kain je belum ada... 

ada lagi persiapan lain nak kena DIY gak awal2 ni... less 2 month je lagi nak due date...




Khamis, 9 Februari 2017

Dituduh membunuh pokok

Gini yer kisahnya...

Bulan 12, 2016 tahun lepas, husband aku ada buat laporan ke Majlis Perbandaran Nilai ( MPN )... Ni aku nak citer takde nak cover cover... 

Lepas buat report, depa suh anta gambar via email.. tu mpnns@mpn.gov.my

Ku sangkakan depa dah terima lah gambar2 tu... ehh rejek rupanya... email aku di-rejek... fine

Ni ada 2 aduan:


Kupon atas tu : aduan pokok

Kupon yang bawah tu : aduan kerosakan longkang

Semua tu dah send via email tapi ending nya... email depa rejek... tak tau pasal apa. Aku pon tak perasan awal2 tu... Takpe lah... lepas dekat sebulan tungguuu.... yillek! tarrakkk!

Aduan tu senyap gitu je... Fine! so husband terus call sana... Follow up kes pokok ngan longkang tu... Apa citer kan? Takkan senyap lagi... Dulu dah sekali, depa wat senyap je... Ni aduan pokok lain pulak.. Takkan sama gak kot!


Ni haaa pokoknya! Mampuih dah.... tunggu masa nak ranap je.... kot tak hempap rumah aku, hempap rumah depan tu... kot tak timpa benda... tunggu masa je nak timpa orang... terutama budak2 sekolah!

Agaknye malas nak layan husband aku, diorang terus sambungkan call dari husband ke bos besar diorang... the YDP..!

Tang ni yang buat kitorang panas hati... Bila kitorang complain pasal aduan terdahulu... time tu gak the YDP marah kitorang... Dituduh nya kitorang ni sengaja membunuh pokok tu...

Caranya? sengaja menakik pangkal bawah tu....

Haaa.... rasa nak carut sangat kat YDP tu! Sedap mulut je menuduh! Takde keje de kitorang nak mentakik pokok tu!

Kitorang sendiri mati2 ingat pihak MPN yang buat camtu... Sebab de lagi beberapa buah pokok depan tuuuu yang de kesan takik tu... Bukan pokok ni je ye! 'rajin' sangat aku ni suami-isteri nak mentakik pokok2 tu....

Dari kitorang takik, baik tebang je terus... upah orang! Tapi apa guna tiap2 tahun bayar cukai pintu, kalau kitorang yang terpaksa urus sendiri hal landskap kat luar pagar rumah kami ni?

Apa guna? 

Lagi 1, memang layak pun pokok tu ditebang... sebab....


Tu... nampak tu!??

Bim longkang tu dah pecah dek akar pokok tu.... so.... patut ke tak pokok tu ditebang? Hari2 dah longkang tu tersumbat dek sisa bim yang pecah tu...

Patut tak?


Nahh... 1 lagi gambar... baru2 ada dorang datang... tau apa yang diorang buat? just korek je sisa bim yang menyumbat tu... letak tepi... dah menyakitkan mata pulak dah... berlonggok je kat tepi longkang tu... 

Pokok?

Hmmmm.... diorang tunggu pokok tu dah timpa mangsa kot baru heboh nak amik tindakan...


Meh... tepek sekali lagi... bila nak amik tindakan? hmmmm...?????


Dah mati... tunggu rebah menyembah bumi je...


Rabu, 8 Februari 2017

Singgah ke Berjaya Times Square

Lepas habis round 1 Kenanga Wholesale City ( KWC ) tu, kitorang singgah jap kat Berjaya Times Square...

Saje je... bukan nak shopping lagi dah... Cuci mata jer... Asalnya nak pi tempat lain, skali nampak plak cam de event kat Berjaya Times Square ni kan... jom ler tengok!


Tu dia... padahal raya cina lambat lagi masa ni... tapi dia punya dalam tu... semuanya nampak MERAH!

Ada selfie kat gerbang ni tapi malas la nak tepek sini... cam tak cun je... haha... gambo tu... bukan aku! aku cun je... kih3... masuk bakul angkat sendiri... boleh? whatever!


hohh... moment paling tak suka bila nak ngambik gambo... cenggini ler... tak hagak hagak orang yang lalu ni... cerr tengok sikit orang tengah posing ke hape... menonong je dia lalu... langsung gini jadinya... ish.. ish.. ish...


Sejak semenjak ni jangan marah aku sebab rajin ber-selfie... aku tengah up tahap confident level diri ngan ber-selfie...

Sebab sebelum2 ni aku amat la penyegan nak berselfie ni... haha... rasa rendah diri tu ketebalan teramat... sebab pada aku, mereka yang suka berselfie punyai keyakinan diri yang tinggi tau!

Diorang tak peduli sekeliling, malahan selesa dengan kondisi diri sendiri... haha... tu pendapat aku! kadang boleh berubah ubah... depends!

 

Again!... tak leh ke dorang ni kasi chance kat aku jap bergambo tanpa lintasan cenggitu? anak sapa la tu kan? anak2 melekap kat bapaknya... mak nya ni tengah galak ber-selfie... hakkk... gasak!


ok... nice! takde gangguan dah.. haha... nama patung tu pucca kalo tak silap... pernah tengok sesekali kat astro ceria tu...

hohhh... layan gak ler Astro Ceria tu... ngan anak2... cantik la semua hiasan kat sini. macam kat China betul... 


hahhh... blur! masa ni dah terdengar dengar suara Aiman Tino menyanyi live kat luaq tu... tu yang gambo tak semenggah cenggini... Mak yong! ada persembahan live kat luaq tu... jom lekaih tengok! jom... jom...


Tu dia... Elizabeth Tan tengah nyanyi live... ada part dia lupa lirik! tapi minah ni memang cun ler...

Sufian Suhaimi pon ada gak... Awie Rafael... penonton? ramai ngkooooo... aku terpaksa melintas ke sebelah tepi ni haa... dapat tengok dari kejauhan cenggini jekk... tapi ok gak la... nampak je... yang paling excited tengok diorang perform ni... Payel!

Nak tak nak, abahnya terpaksa dukung gak Payel... nak bagi dia puas hati... time ni plak Amie pun sama nak bergayut kat abahnya.. hahaha... gasak le ngko! Opal je steady... dia tak berapa layan mende camni...

Meloncat - loncat Amie nak abahnya dukung... teruk abah korang kerja kan ye!? haha... aku mampu dukung Amie kejap je... sebab lepas tu dia mengelintin nak abahnya gak yang dukung... phieeww... selamat aku!

Balik tu... berhari gak ler abahnya sakit sakit badan! kih3... aku nak tolong urutkan, dia tak mau... ok... takpe! tabah je lah ye menahan sakit! bukan selalu layan anak2 cenggitu kan? hehe

Sebelum balik tu, round jap sedasss kat lam Berjaya Times Square... konon nak cari port yang paling senang nak tengok event show tu... owhh... event ni sebab TV3 tengah promosi untuk  Anugerah Juara Lagu 31 (AJL31)...

Tapi takde plak... huhu... otw nak balik tu singgah balik depan stage ni... sebab terdengar geng Khalifah perform... tapi dah hujung2 lagu dah... aisehh...

Anugerah Juara Lagu 31 tu? aku tak tengok pon... tah apa tah... tak macam dulu la feeling nak nonton! kali ni rasa cam boring je! soooorry! tak havoc dah cam dedulu... makin ke-tua-an dah ke aku? hihihi..........................

Selasa, 7 Februari 2017

Jalan2 ke Kenanga Wholesale City

Finally, Januari yang lepas tercapai gak niat nak pi shopping kat Kenanga Wholesale City ( KWC ). Lama dah merancang..  tunggu pulus come in je baru la dapat pi... hehe

Sementara baby ni masih dok lam perut, jom la pi beli pakaian raya bebudak ni... Just standby... raya nanti takde lah pening sangat dah nak shopping bagai.

Tapi just untuk baju jalan je. Baju melayu tu tunggu la bazar malam Ramadhan nanti baru cari... tu takpe... leh cari last minit je nanti...


A'ah... beria sangat Amie menolak dinding tu... 'tu bukan pintu la dik!'

Ni tengah tunggu husband... dia parking kereta time ni... sebelum tu dia drop dulu kitorang kat pintu masuk ni.

Payah je rupanya nak cari parking kat KWC ni kan? 2- 3 kali pusing tu baru dapat parking...


Sambil menunggu abah budak2 ni selesai parking, diorang leka tengok tu... perghh... bertingkek - tingkek kata orang negeri.

Kasut abang2 tu pun dah nak kena beli dah tu... yang ada tu dah lusuh sangat... pun standby untuk raya gak tu... Malas nak pening2 pale memikir... time ni kasi settle mana yang boleh...


Banyak rupanya lot kedai kat dalam KWC ni.. rambang mata jap nak memilih kedai mana... haha... sambil2 shopping baju anak, aku pon nak nyelit gak... upah untuk diri sendiri lepas penat berlelah kerja... kat rumah, kat pejabat... reward la diri sendiri sikit kan...


Ni kat kedai mane tah... tapi rasany tengah tunggu rundingan pembelian selipar kulit... rundingan untuk dapat less tapi.... nan hado jekk... kedek lah!

nak tak nak, beli gak ler.. pasal dah berkenan kat selipar kulit tu... husband punya... lepas semua dah settle membeli baru aku beli kasut... sebab kasut pon dah lamaaaaaa tak beli baru... aku amik kasut sarung.. merah menyala!

tu baju budak2 dah settle membeli ngan baju2 aku... baru pi cari kasut husband plak...


Me... sesekali interframe jugak kat blog sendiri... hehe... owhh... si abg long dah pandai sekarang... kasut lain tak mo! dia nak kasut sukan camni untuk raya nanti...

Mata aku berkenan kat adidas yang stripe gold tu... tapi macam dah biasa sangat nampak orang pakai kaler camtu...

aku tak beli kasut sukan... sebab kasut yang ada tu pon tak sempat nak pakai lagi... baru je beli hujung tahun lepas... ingat nak pakai untuk exercise... tau2 dah pegnant.. terperam je lah dalam kotak kasut tu sampai sekarang...


Opal pilih kasut hitam gak... tapi tak ingat brand apa.. dah selamat simpan dalam kotak semuanya... termasuk la baju jalan raya diorang tu... tunggu raya nanti la ekk baru buka kotak tu...

tu kasut ikan siakap... 

kasut payel camtu la... siap ada lampu lagi kat tapak... hehe... marah sangat Payel bila aku panggil kasut ni kasut ikan siakap... hahaha... tak betul ke? cer korang yengok ikan siakap yang dah buang sisik tu.. tak sama ke cam kasut tu? kih3...


Yang lonjong hitam tu sengaja aku letak... sorok muka husband tu sikit... muka aku takpe... tuan tanah... ikut suka hati aku la kan... ni tengah membayar la ni...

sebelum kitorang masuk, kedai ni punye la lengang... tapi lepas tu... ehh... ramai la pulak yang masuk... dah ler jurujual tu sorang je... kelam kabut amoi tu nak melayan... 


dah selesai menyopping... makan time!

lapar giler! sebab menahan dari memula sampai.. masa ni dah kul 2 lebih kot... Opal minta laksa... Payel minta nasi goreng kangkung... aku pilih nasi ayam... share ngan Amie... dengan harapan biar Amie tu makan banyak... tapi takde maknanye!

Aku gak yang kena makan semua tu... Amie? Lebih banyak teguk air... Macam haus sangat... padahal mendukung je dia dalam KWC tu... ish... ish.. ish... aku sesekali je mampu dukung dak sorang ni... perut mak ngko ni dah ke depan dah, Amie!




Note : 

Dalam senyum ketawa...
hati aku masih terasa sakitnya...





Khamis, 2 Februari 2017

aahaiiii jam tangan!

Asalnya sebelum ni jam tu cuma habis bateri je. Lama gak aku perap dalam handbag tu. Dari perut ni kempis, pregnant sampai ler dah kempis balik

(tahap kekempisan yg amat ala kadar sgt.... *nangis! Sobb....sobb...).

Pasal masa tu ada jam lain. Tu yg tak heran sangat..Laughing out loud

Tapi disebabkan jam backup tu lesap.... *Mano poe ehh tah... Kena jugak tukar bateri jam ni cepat.
Oiihhh... Tergagau sgt lah weihh bile xde jam. Sehari je aku bleh tahan bila takde jam kat tangan.. lepas tuuu….. uihh... rasa kosong je...huhu... *apelah... 

betul weih.. So aritu aku tukar berjaya jugak tukar baterinya.... *yeayyy.....Open-mouthed smile

Tapi dapat pakai sehari je pun. Lepas tu...
Cangkuk cenonet kat rantai jam tu plak patah.. *aisehh... Sad smile



Tengah rushing bersiap nak hantar anak pagi tu, cangkuk tu boleh plak patah.... Hohoooo.....

Berapa pulak tukar tali jam tu? Kali ni kita pi KM Plaza... Tu kat tengah town Seremban nuuu.... 

Dulu de 2 kedai jam kat situ. Sekarang? Kedai apek tu dah tuka jd kedai baju lah. Tinggal 1 kedai je. ngko rasa uncle tu dah pegi mana?

www.skuterlady.blogspot.com

Nyonya ni kata,  “tak payah tuka dia punya rantai.. Tukar klip saje.. baru RM 15”  oo.... Baru tau.. Haha..

Apelah... Boleh je kalau nak tukar rantai jam tu.. Nampak le macam baru kan? Tapi xpelah... Asal boleh pakai pi kerja, dah ler...



“uihh... U punya jam. ini mesti manyak kuat u kasi jatuh...”



cakk... Memang de retak sikit kat situ... *aiiyarkk… gambar pecah….Sleepy smile

A'ah... Jatuh. Ngan aku skali jatuh terhempas.. Tahun lepas. Yang aku eksiden sampai kecoh kat opis tu.

Masa tu lah retak..

Takpelah untie.. tuka klip dah ler... Daripada aku tuka rantai semata, baik beli jam baru trus... kan..kan..kann...? Winking smile

( * sapo lah nak sponsor… uhuk… uhuk…….Smile with tongue out)



datang sini rasa klasik betul…. jam semua yg kalau tengok, tahap klasik je ngko nampak. takdo lah nak dapek

tengok jenama fossil ko, swatch ko… hapo – hapo yo lah.. yg glam glam tu takdo. yg banyak… baby-G, casio

tu banyak lerr….

DSC_9025

hasben den kato, jam emas tu tengah trending kek bebudak sini…. boleh simpan nombor telefon kato ehh…


aiiyyarkkk……… pitam!Crying face kat mana lah dia  main ni ntah…. hitam oiii………. Crying faceCrying faceCrying face