Selasa, 31 Januari 2017

Makan di Seoul Garden, Palm Mall S2

Stressss......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

giler punya stress nih... even cuti... aku tetap stress... grrrrrrr.................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


fine... calm down... sabarrr bebanyak... ini dugaan kecik je ni... Amie meragam... kejap kejap panggil aku nak ini... kejap2 panggil aku nak itu... baru nak datang tiun menaip, dia panggil lagi... aduhaiiii... 

nak marah pon tak boleh... sebab mulut dia de ulser... tu yang meragam je kerja dia... semuanya tak kena kat dia... kesian ngko dik... dengan batuk lagi... makin kesian aku tengok.... 


Ni program hujung tahun hari tu... requested by Cik Jijah... Girl's Day Out katanya... lama dah sebenarnya Cik Jijah request tapi masa tu tak kena... time dia free, Cik Guyu plak ada hal... aku pun tak free... ishhh... ada je lah tak kena...

Akhirnya 16hb Dis hari tu dapat la juga celebet... ehh... celebrate... Girl's Day Out... hari tu actually aku betul2 frust... sangat sangat sedih... sebab aku sangka aku dah kuat hadap ujian Allah ni... tapi belum rupanya... worst day... tapi aku turutkan juga permintaan Cik Jijah... untuk tenangkan hati.... tenangkan jiwa... 1 lagi sebab ada orang mungkir janji dengan aku... sebab sebelum tu aku de minta sesuatu dan dia gagal penuhi... so aku sangat sangat marah!!!!


Sampai dalam kul 3 kat Palm Mall tu... Girl's day Out kan? Husband? sorry... not allowed to join! 

Sampai kat kaunter Seoul Garden tu, Cik Jijah ler yang order... makan kat sini ni pun idea Cik Jijah jugak sebenarnya... selalu sangat makan ngan husband dia... kali ni dia teringin nak makan ngan kitorang plak... kalau Cik Jijah tak beria ajak ni, aku pun tak tau mende apa Seoul Garden ni... hehe

Cik Guyu pernah juga makan... aku? owhh.. ni 1st time lorrr...

Kitorang amik lunch hour treat... murah sikit dari dinner treat... budak cashier tu beria speaking dengan Cik Jijah... tiba kat Cik Guyu, selamba je Cik Guyu cakap melayu ngan budak cashier tu... kih3... kita sama Melayu... kan bagus cakap Melayu je...

Masa kitorang pilih lunch hour treat, budak tu cakap mesti kena habiskan all the food yang kitorang amik tu sebelum 4 setengah petang... sebab lepas dari tu dah masuk dinner hour treat... eleh.... kerja senang je tu... haha... dah macam Running Man plak... mentang la makan kat Seoul Garden... siap ada cabaran camtu plak... cerghh...


Kami... 3 sisters... kitorang sebenarnya ada 4 beradik... yang sorang lagi lelaki... again... Girl's Day Out kan... so no man allowed pleaseeeeeeeeeee................!

Dah besar cenggini baru ngam... dulu masa kecik kecik tu asyik bergaduh je kerjanya... hehe... ngam and try to support each other... inshallah... Siapa lagi nak support kita kalau bukan adik beradik sendiri kan? Bila dah kumpul, soal lain tolak tepi lah... 

Chit chat kitorang tak hengat dunia... sambil makan2 daging bakar tu... pergh... aku banyak makan daging dengan ayam bakar... sayur tu semua skali je aku makan... tapi daging dan ayam berulang - ulang sampai kenyang!

sedap! daging pun lembut giler! pergghhh... meleleh air liur!

tapi Cik Jijah cakap kat sini tak banyak pilihan macam kat tempat lain yang dia selalu makan. aku lupa kat mana, dia ada sebut hari tu...


Jangan lupa dessert!

Syida kata ais krim manggo sedap! jangan tak try... katanya!

Pasal sebelum tu dia dah makan dulu kat sini. Aku yang lambat sampai.. sebab aku kena balik masak dulu untuk anak2 dan suami kat rumah... apa - apahal, aku kena utamakan perut diorang dulu... once diorang dah makan, baru lega hati aku nak buat apa pun..

Selalu pun macam tu la... aku kalau tak sempat makan or rehat pun takpe, asalkan makanan untuk keluarga... aku dah siapkan. 


Happy? sekejap... lepas tu mood sedih aku datang balik... otw balik tu macam2 yang aku fikir kat dalam kepala ni... terlampau banyak andaian dalam kepala ni... sedih tu Ya Allah.... tak terkata... ni la 1st time aku makan kekenyang sejak di landa ujian Allah... dalam sedih tu... senak pun ye jugak... ishh.. ishh... ishh... senak melampau plak tu...

agak tengah geram... semua aku sumbat je dalam mulut... pehtu bau daging bakar tu plak sedap giler kan... haaa ngkauuu... sendat perut!


thanks Cik Jijah... sponsor kitorang hari tu... best! skali 3 beradik perempuan berkumpul ni, banyak la rahsia yang keluar kan... tapi... shhh... hal perempuan, rahsia 3 beradik... jangan cuba cuba nak korek rahsia... haha...





Isnin, 30 Januari 2017

Petua Halau Semut Dalam Gula

Sejak semenjak ni kat dapur tu banyak semut... Banyak yang halus halus tu... Yang tak best tu habis stok gula aku kat kabinet tu dihurung semut... 

Baru - baru ni aku balik kerja, tengok gula takde kat tempat biasa aku letak... Mana pulak gula tu 'merayap'? Rupanya, suami dah lambak kat atas meja tepi tu haaa...

Gini jadinya...


Siap dipotong2 lada kering tu gaul skali dengan gula... Banyak semut! katanya... Phiieeww... ingatkan dia buang je gula tu...

Rajin pulak dia potong2 cili kering tu... 

Tak tau la berapa lama dia dah gaul gula tu dengan lada kering tu... Tapi memang masa aku nak simpan balik dalam balang, gula tu dah tak bersemut dah... Ada la sekor dua yang degil tu... tapi senang je nak halau... Letak je sudu kat semut tu, nanti semut tu lari ke sudu tu... Bila dah takde semut, lagi senang nak kaut dan simpan semula dalam bekas.

Tu salah satu tips / petua yang korang boleh buat kalau nak halau semut tu dari gula... 

So tips / petua pertama aku untuk tahun ni.... kaedah lain :


Cara - cara nak halau semut dari gula :

1. Cili Kering :

Potong kasar lepas tu gaul je dengan gula... takde kesan pada air minuman kita... takkan rasa kepedasan cili tu... jangan risau ye! sebab aku dah praktik kan...

2. Kayu Manis dan cengkih :

Pernah cuba, letak dalam bekas gula tu je... lepas tu tutup... hasilnya, semua semut2 tu mati dalam tu juga... haha... susah nak kutip sekor sekor lepas tu... adeiihh... 

Boleh juga gunakan serbuk kayu manis untuk halau semut tapi bukan tabur dalam gula... sebaliknya ditabur pada laluan semut... yang ni aku tak buat... sebab kat rumah tak serbuk tu...

3. Minyak Masak :

Celup kain bersih ke dalam minyak masa dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti balang gula, keliling meja dan sebagainya...

4. Bawang merah : 

Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tak perlu kupas... letak je!

5. Kulit telur :

Bakar kulit telur hingga jadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun...

6. Asam keping ( gelugur ) / bunga cengkih* :

Masukkan beberapa keping asam keping ( gelugur ) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak akan menghilangkan atau menukar rasa manis gula.

* pernah try letak bunga cengkih... sekali je menjadi, lepas tu seut tak heran dah.... depa masuk jugak dalam bekas gula tu... cerghh..

7. Daun sirih :

Siat - siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pasa kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun... 



Sumber rujukan :


Jumaat, 27 Januari 2017

Januari 2017

1st... tahniah kat member sepejabat yang dah selamat bersalin minggu lepas... dapat baby boy ye Wie?

Selamat berpantang... 

Aku bila lagi ni? haha... lagi 2 bulan k... sabarrrr la hati... dengar member dah bersalin, hati ni mengelintin nak lekas lekas bersalin... time time dah boyot ni nak bergerak buat apa pun rasa payah... tak selesa... 

k... cukup!

Susah betul aku nak start entry untuk tahun ni... 1st... tima kasih kat yang prihatin dengan aku... yang beri kata semangat kat aku selama ni... terima kasih sangat... walaupun mereka tu tak ler tau sangat pun kisah pedih aku hujung tahun lepas... tapi memadai lah kata2 semangat tu...

pada yang jadi punca... terima kasih jugak sebab perbuatan korang dah berjaya tinggalkan kesan yang paling dalam kat hati aku... mudahnya melukakan... lepas tu mudahnya minta maaf kononnya gentleman lah sangat... lepas tu nak mengharap aku memaafkan... Ya Allah... baik sangatlah aku ni kan nak free free maafkan... macam...

'owh... korang dah terlukakan hati aku... ni korang minta maaf... okay... aku maafkan.... ye aku maafkan... chill laa... aku dah maafkan... korang tak sengaja... takpe! aku ok je....'

phuiiiii!!!!!

korang tak tau siksanya aku nak hadam perbuatan korang 1 per 1 dalam keadaan aku paling perlukan sokongan sekarang ni... ye... saat aku berbadan 2 ni... mengendong 1 lagi jasad dan nyawa dalam tubuh ni... Ya Allah...... sakitnya sampai hari ni tau..

takpelah... kalau dah ini ujian untuk aku... sakit pun aku terpaksa telan, terpaksa hadap... luka ni tah tak tau la bila nak sembuh... aku manusia... tak sempurna mana... aku tau tempat aku kat mana... aku sedar layaknya aku ni kat mana...


Nampak haiwan kat kabel letrik tu... rare! ni 1st time aku nampak haiwan tu ada kat situ... Amie yang nampak dulu pagi tu sebelum aku hantar dia pi rumah pengasuh... sekali tu je haiwan tu muncul...


Keria ke donut? 0.60sen seketul... kebetulan de brader kat opis baru balik dari Melaka... yesss... Klebang mariii katanya... viral giler kan kuih ni sekarang... thanks bro! sedap! orang blanje... lagi ler sedap.. hehe...

hati saya yang kelat ni manis sekejap dapat kuih meletopsss ni.... chia! chia! chia!...

fine... demi kandungan yang juga nyawa dan raga aku ni... aku kena ubati sendiri luka kat hati ni... dengan mengharapkan bantuan dan kasih sayang Allah pada aku... ujian ni pon tanda Allah sayang kan aku kan... Tangisan ni sebab Allah rindu untuk mendengar rintihan aku pada Dia kan? Ya Allah... kuatkan aku... 


Cerghh... hanyut lagi aku dalam emosi... cerghh...!!! nasib baik aku tak pandai karang novel... hahaha... kalau tak, hehehe.... ehh.. aku pernah ada cita2 nak tulis novel tapi lepas tu tinggal angan2 je...

memadai lah jadi blogger part time camni... hehe... ni pon nak taip entry pun payah... ada hati nak buat novel... woaahhh... komitmen tinggi tu.... idea pon kena mantop! 


anak2 cuti lama kan sempena Tahun Baru Cina ni? sian anak2 aku... tak dapat nak pi memana la cuti ni sayang sayang mak semua... kita lepak kat rumah je la ehh... tunggu mak slim... nanti mak bawak uolls jenjalan... jimba between mak and anak2 je pon boleh... kita enjoy nanti ye sayang2 mak semua... 

la ni kat opis tengah demam limau mandarin... Pengarah belanja sekotak sorang... manis weiihh... terbaekk.. tapi kat rumah tu, aku sorang je yang rajin makan...


Mendung kelmarin... sama mendung dengan hati aku... sama mendung dengan jiwa aku... cerghh... ni pengaruh Sepahtu pun ye gak ni...

korang layan ke Sepahtu live tu?

anyway... since esok cuti... Selamat Bercuti...



Rabu, 18 Januari 2017

Penutup tahun 2016 minggu akhir

Minggu akhir 2016 tu memang macam2 kisah yang jadi dalam keluarga aku... Aku kumpul la dalam 1 enrty ni... buat kenangan... dan peringatan...


1st...

Ayah hilang tak dapat dikesan... 

Aku blur jap bila cik guyu maklum dalam group wassap... katanya ayah tak jawab call, tak balas whats app... biasanya pas maghrib mesti ayah akan call semula... tapi kali ni langsung tak... bila cik guyu sampai rumah ayah... bergelap... semua elok berkunci... hmmm... mana pulak ayah pi ni?

Masa tu dah dekat 12 tengah malam, cik guyu update... still tak jumpa ayah kat tempat2 dia selalu pergi... call pon masih tak berbalas... aiiiyooo... 

Actually, aku memang planned nak balik rumah ayah esoknya... cik guyu balik dulu... tup tup ayah takde.. kereta takde...

Termenung jap aku kat ujung katil... nak balik malam tu jugak, tapi hati kata 'nanti dulu...'... hmm... hasben dah cakap macam2 dah... tapi aku still memikir... ada pulak mulut capui kata ayah aku kena culik la... kena itu la, kena ini la... ehh... hati aku kata ayah ok!

siap suruh buat report polis bagai... huhh... niat aku de gak camtu tapi masa tu belum sampai 24jam lagi.. 

last2... dapat gak cari ayah... tau kat mana? Bandung.... otw nak ke Jogja ke masa tu.... hishh... kemain kan? anak2 dah cemas ni kat sini... senyap senyap dah sampai Bandung... takde siapa pon kat kampung tu yang tau... sebab ngan orang kampung, ayah cakap dia balik kampung... ayoyohhh.... katanya memang tak nak sesiapa tau...

jangan buat camtu lagi yah!!



2nd...

Lemas mandi manda di kolam mandian Asahan, Melaka...

Kena sebut jugak tempat tu kat Melaka, sebab bila aku google nama Asahan tu... google search tu tunjuk sekali Asahan yang kat Indon tu...

Masa kejadian tu aku baru pas selesai turun dari surau... tengok2 orang dah berkumpul kat tepi kolam...

Tak sangka anak buah aku yang lemas...

Anak alang yang no.2... kolam air tu tak ler dalam pon... paras peha orang dewasa je... tapi kalau dah nak terjadi kan... tetap terjadi jugak ler...

tah camne dia boleh pengsan terus tenggelam dalam air kolam tu... mujur la ada budak lelaki ( remaja ) yang perasan dari awal dia tenggelam tu...


mak ayah dia ada kat tempat kelah tu... terlepas pandang kejap je... dah jadi camtu... walaupun kolam tak dalam... tak boleh amik mudah la yer... kena keep on watching anak2 kat tempat2 macam ni..

reminder untuk diri aku jugak... mesti selalu perhatikan anak2... jangan leka ngan perkara lain... 

lebih2 lagi handphone.... kadang mak bapak ni lebih suka ngadap phone dari anak2.. suami / isteri lebih suka ngadap phone dari pasangan masing2... mungkin phone tu mampu jaga makan minum diorang bila dah terlantar nanti kot... huhh... opss... terlepas geram plak kat sini... hikss... tapi still

if something happened... handphone tu takkan dapat gantikan tempat anak2 kita... ingat!

owhh... masa ni alang and his wife takde la main phone...tu selingan je... hehe


masa kejadian, emaknya dah meraung... dah buat CPR tapi katanya tak menjadi... ambulan otw... tempat tu jauh gak ler dari hospital... makan masa jugak ambulans nak sampai pun... muka kaki tangan semua dah membiru... 

nak ditepuk kuat2, mak ayah nya tak bagi... once diorang hasben n wife tak nampak, remaja yang selamatkan dia tu diam2 tepuk2 belakang anak buah aku tu... time tu baru ler dia muntahkan air. baru la nampak dia celik kan mata... alhamdulillah... 


masuk je dalam ambulans tu, dia dah sedar sepenuhnya... bantai plak dia meraung dalam ambulans tu minta nak balik rumah...

tapi pihak spital nak warded dia dulu sebab masih ada gelembung air kat dalam peparu dia masa scan tu...

memandangkan jauh, terpaksa amik risiko minta pindahkan dia ke spital terdekat ngan rumah mak... apa2 hal senang nak melawat ke hape...

alhamdulillah... sepanjang perjalanan tu dia ok... sampai spital Jempol.. alahaiii... berjam plak nak tunggu warded...

last2 kena refer kat spital Pilah... malam tu jugak diorang hantar anak buah aku tu ke Pilah... bermalam ler mak ayahnya kat spital Pilah tu... just untuk pantau perkembangan dia je... anak buah aku tu actually dah ok dah... lincah dah...


Sorry ler, cham!

aku tak dapat nak jengah anak ngko hari tu... kitorang terpaksa rushing balik Seremban sebab ada hal nak diselesaikan hari tu...

dan...

masa tu 1 lagi tragedi terjadi...

kat aku...

tak dapat nak cerita kat sini... biar ler aku simpan dalam hati pasal tragedi tu... tapi sampai mati aku akan ingat... puncanya... dan akibatnya... semua tersemat kukuh dalam hati aku...




Selasa, 17 Januari 2017

Kisah Cuti 25 Disember 2016

Salam semua,

Hari tu de officemate tanya aku, 'akak ok ke? dah ok?'

Well, camni je la Wie... ada masa akak ok, ada masa tak ok... tak tau la bila nak betul2 ok nya... bukan senang nak sembuh bila hati dah terluka ni...

kau basuhla dengan sejuta kemaafan pon, sakitnya masih terasa...

nak nak lagi bila orang yang lukakan hati kita tu senang senang je minta maaf... pastu terus terusan buat hati kita terluka... berdarahnya hati ni... tak leh nak kata... terima kasih la kat hamba hamba Allah tu... terima kasih sangat...


Amie... rindu selalu kat si kecik ni... tak lama lagi dia bukan lagi yang bongsu... ada baki 2 bulan je lagi aku bersalinkan adik dia... semoga segalanya berjalan lancar... semoga dengan kelahiran si bongsu ni akan buka 1 ruang baru dalam hidup aku... letih dah dengan dugaan yang menyakitkan ni... tolong lah Ya Allah...

owh... entry kali ni akan panjang berjela... rewind balik aktiviti masa cuti Hari Krismas tahun lepas... tu Amie tengah cemas tu... kesian dia... sebab?


ni haaa... masa kitorang masuk dalam mesin auto wash tu... dia punya la takut... padahal sebelum ni dah biasa dah masuk mesin auto wash ni... nape tah hari tu dia takut sangat. 

pagi tu kitorang planned trip mandi manda kat Kolam Air Panas Bemban. Saje, teman mak aku yang tengah stress ( well, aku pon tengah stress jugak... ). kitorang 3 beradik ler temankan... erm, sebenarnya.. alang n family, aku n family cik guyu yang still single n availabe tu... hikss... and our mom!

trip 2 kereta... kul 10 pagi baru gerak! huhu... lambat giler! sampai sana dah zohor dah... otw tu sempat la pi cuci kereta cik guyu dulu jap... mak 1 kereta ngan alang...  aku n family tumpang kereta cik guyu... kereta kitorang meragam pulak sehari sebelum tu... takut jadi hal tengah jalan kang, so tumpang cik guyu je lah...


ni terpaksa berkelah kat luar kolam air panas Bemban tu... sebab nak masuk dalam tak boleh... dia punya que nak masuk tu aduhaii... ramai giler!

meleret leret orang tunggu giliran sampai ke tangga tu... penuh kat depan kaunter masuk tu...

kita tumpang makan kat tepi rumah orang... de kawasan lapang kat situ... tumpang la kejap. perut dah lapar sangat memasing dari pagi tak sarapan... kejap je... lepas tu kitorang terus ubah plan... next...

Asahan... situ pun ada air terjun kan... try search kat waze... boleh melalut sampai jalan ke Muar pulak... ishh..ish...ish... patah balik... jauh plak tu sesat... haha

patah balik... pas dah jumpe tu, baru tau... tak ler jauh sangat pon... heee... amende punya waze lah... cerghh...

nak cari air terjun Asahan ni pun masalah jugak... dah jumpa dah signboard tapi sesat jugak... salah masuk lorong... 

2 kali ulang alik baru jumpa... patut la tak jumpa...

air terjun tu tersorok ke dalam... lorong nak masuk tu kemain semak samun... 1st time tengok macam tak leh masuk je lorong tu... padahal dalam tu banyak je kereta parked...

setentang dengan lorong tu ada kolam mandi berbayar... mak dengan alang dah masuk situ dulu... kitorang masuk kendian sebab nak explore dulu air terjun dalam tu... 

air terjun asahan melaka

Ramai ngkoooo... ni paling bawah ler ni... kira cam stage 1st... sampai sini je kereta cik guyu leh masuk... kalau bawak hilux boleh masuk ke dalam sikit lagi sebab kawasan tu agak berbatu... pehtu kena menapak sikit nak ke air terjun tu... dalam tu leh kata cam stage ke-2...


ni tengah memikir ni... mana nk lepak... separuh makanan ada kat mak... separuh lagi ada kat kitorang... camne tu?

Amie tu belum mandi lagi... kesian dia... dah makin masam dah.. hew hew... pampers pon dah melayut je tu...


last2, kitorang ikut mak jugak.. berkelah kat kolam berbayar tu... harga? alamak... lupa lah... nanti kalau ingat, aku update kat sini ye... tak pon korang google je lah...

sebab? keadaan air kat air terjun tu yang... ermmm.... tah ler... ko tengok je la air kat belakang Amie tu... memikir gak ler nak main air tu... tambahan lagi, fasilitasi tak berapa nak ada... toilet takde... tempat nak tukar baju pon tak berapa nak ada... nak menapak ke air terjun tu, alahai... hasben kata ramaiiii...


opsss... ada gambo yang aku kena sensor kan... tak kuasa nak dedah kat public... so aku conteng dengan kaler oren tu... tu bukan bebola hantu langsuir ye... tu memang saje aku conteng...

mak aku.... dah dapat duduk, payah betul nak bangun... anak2 ni nak bentang tikar ni... tepi la sikit mak... ish3... sayang betul dia nak lepaskan kerusi tu... sabar je lah...


tu dia... cetek kan? suka budak2 ni dapat main kat situ... tugas mandikan Amie, aku serah kat hasben... diorang berdua yang betul2 belum mandinya pun... aku dok tepi... sambil2 jengah toilet... tu biasa...

ape - ape hal kena cek toilet dulu.. haha... lepas tu cari surau pulak... sebab masa kat Bemban tadi dah masuk waktu zohor kan...

ni yang tak best... surau dah besar dah... ok lah tu... taaaaapi... kipas takde! apatah lagi air-cond... perghh... panas giler dalam tu... tingkap 1 je plak... sabar je lah bersolat dala surau tu ye...

suis kipas ada dah tepi pintu masuk tu... tapi kipasnya yang takde... kabel kipas tu elok terjuntai... nasib ler... berpeluh - peluh ler bersolat dalam tu... sila lah pasang bilah kipas tu ngan segera ye!



lepas habis solat, chit chat jap ngan cik guyu lam surau tu... chit chat hal pompuan... tima kasih dik, sentiasa sudi menadah telinga ngko dengar luahan hati akak kau ni... jadi kan kisah aku ni sebagai pengajaran untuk ngko, dik!

yang baik ngko ikut lah, yang buruk jadikan peringatan ye... jangan ikut plak...


turus balik ke tempat berkelah... perghh.... berpeluh... hari tu memang panas giler... time ni Amie dah gigil kesejukan... masa ni jugaklah ada tragedi kat kolam mandi tu... kisahnya?

hahh... yang tu next entry... memang tak sangka nak jadi hari tu...

disebabkan tragedi tu jugak lah, kitorang tak sempat nak buka dan makan semula bekalan kitorang... sempat makan kat Bemban tadi tu je kejap...

kesudahnya, balik rumah malam tu baru dapat makan... al-hamdulillah bekalan tu masih elok, tak basi lagi... tapi hari sepatutnya happy, jadi agak suram sikit... aku memang dah suram lah... tapi also suram kat alang aku...






Sabtu, 7 Januari 2017

Teman Paling Akrab

Pesanan dari Dato' Dr. Haji Mohd. Fadzilah Kamsah...



" Jadikan PASANGAN KITA sebagai TEMAN kita yang PALING AKRAB. Ramai antara kita tanpa sedar jadikan orang lain sebagai teman akrab kita!..."


Kerana...

Perkahwinan itu berkonsep berteman, kerana pada akhirnya kita bukan memerlukan teman tidur tapi TEMAN HIDUP


dan kerana...

Yang ada disisi kita itulah pilihan yang terbaik buat kita... Amiiin..




Note :

Tapi ramai sangat yang terlupa... kenapa? Sedangkan hidup bukan lah lama mana... tak hari ni, mungkin esok atau lusa kita akan 'dipanggil' untuk mengadap-NYA... 

Hargailah yang ada disisi, tanpa mengira apa jua kelemahan dan kekurangan pasangan... kerana kita sendiri pun tak lah se-sempurna mana...


Jumaat, 6 Januari 2017

Roti Sosej Gulung Simple


Salam 2017 semua...

Nak seminggu dah masuk tahun baru ni ek? nak seminggu gak aku terkial - kial nak update blog...

Thanks pada yang masih sudi baca blog ni... thanks pada yang bagi sokongan masa aku dalam kesedihan kebelakangan ni...

Alhamdulillah... hari ni ada sikit perubahan... dah 2 bulan sejak aku diuji... dan hari ni, hati agak tenang... takde lagi rasa down melampau... alhamdulillah... takde rasa tertekan dah... perasaan tu macam ringan dari bebanan... alhamdulillah...

now aku cuma tunggu jawapan dari Allah... mudah mudahan tak ler lama sangat nak tunggu petunjuk tu... hmmm... sabarrrrrr...


fine, meh kongsi resepi...

aku ni tak ler pandai sangat memasak... tapi rajin lah juga skodeng resepi kat blog2 yang ada tu... lagi simple resepi tu... lagi mudah bahan dan cara masakannya, lagi aku suka!

ni aku buat lama dah...



Bahan - bahan :

Roti 

Sosej ( ikut bilangan roti yang nak dimasak )

Telur ( dipukul bersama garam dan *serbuk perisa )

Minyak / mentega ( untuk digoreng )


*optional, kalau tak letak pun boleh


Cara - cara :

Panaskan kuali dengan mentega / minyak. Untuk kali ni aku pakai mentega, tu pun tak banyak. setakat untuk basahkan kuali. Dan aku gunakan kuali leper tu...

Goreng sosej hingga separa masak.

Leperkan roti dengan penggelek. kalau takde penggiling, gunakan je gelas tak bertangkai tu...

( tujuan leperkan roti tu supaya roti tak menyerap minyak masa menggoreng. )

Gulung sosej separa masak tadi dengan roti yang dah dileperkan tu dan gamkan dengan menggunakan telur yang telah dipukul.

Celupkan gulungan roti sosej tu ke dalam telur yang telah dipukul.

Panaskan mentega. Ini pun aku gunakan mentega sikit je. setakat basahkan kuali. sebab aku tak nak roti sosej aku tu terlampau berminyak...

Goreng gulungan roti tadi sehingga kekuningan dan angkat. Siap untuk dimakan dengan sos dan mayonis.



Stok mayonis aku dah lama habis. Anak2 makan dengan sos cili je... Anak2 request nak lagi lain kali... Sedap katanya... alhamdulillah...




Note :


Jangan bergantung harap pada sesama manusia, sebaliknya bergantung haraplah pada Allah... Kerana bergantung harap pada manusia selalu akan mengecewakan...