Isnin, 24 Julai 2017

Gambar Trip Cik Guyu ke Jepun

Baru kejap ni, husbnad bagi tau... masa nak pi keje pagi ni, dia terjumpa kulit ular kat bawah seat motor RXZ dia... OMG!!!!

Dah la motor tu parked kat dalam rumah. Kat dapur aku tu... aloloh... seram nyaaaa!!! Tak kan la de ular dalam rumah aku?? Dah 1 keje plak aku nak kena kemas 1 rumah tu kang... banyak barang tuuuuu... 😰

K... nanti aku update...


Ni gegambo dah lama up kat entry... Hari ni baru sempat karang ayat2 cinta... bunga2 lesu... hehe...

Aku ni cita2 tak tinggi... Kalau ditanya bab jalan2 makan angin sampai oversea ni... haghammmm... Bukannya aku kisah sangat pon. Rasa nak pi oversea pon takdak... haha... Nampak tak... betapa tak kisahnya aku ngan makan angin ke seberang laut ni.

Ni aku saje nak share gambo2 yang Cik Guyu share kat group WhatsApp kitorang. Nak delete cenggitu je, rasa sesia plak. Rugi data, dah bebanyak download dalam phone... pehtu nak sesenang buang.. haha... 


Dari kaca mata Cik Guyu... Time orang syok membuteeee tengah2 malam tu, dia nak flight...


Taraaa... sampai dah... Untung le ngko,dik! Dapat gak ngko jejakkan kaki ngko tu ke Jepun ni haa. Bak kata orang sekali seumur hidup... Jadik ler dik! hehe

Spicy ramen
Ni gambo makan Cik Guyu. Spicy Ramen katanya... Tapi aku nampak macam kuah lontong je tu... Sedap ke dik? Cik Guyu kabor.... kureng! yup... kurang menepati selera, katanya...


Tu ramen jepun kan? Sekali tu Cik Jijah up 'ramen' Malaysia... perghh... yang ni baru betul membangkitkan selera aku... haha... jahat betul ngko, ngah! Kecur air liur aku tengok mee segera tu... huhh!


Ni kata Cik Guyu. dekat ngan area kediaman diorang. Tu je pokok Sakura yang ada. Sebab masa Cik Guyu melancong kat sini, musim sakura dah sampai ke penghujung. Ingatkan tengah musim sakura, rupanya dah hujung2... haha


Ini kalau reramai gini, kalau bawak anak2 kecik... mesti kena alert betul2. Tak leh leka ngan gadjet... Dah la kat negara orang. Tapi bukan setakat kat negara orang... kat negara sendiri pun kena alert ngan anak2... jangan leka ngan handphone tu... Handphone kalau hilang, ngko boleh ganti baru... anak? Lu pikir la sendiri... 


Sebut pasal anak ni, kelmarin de 1 kejadian. Terjadi kat pegawai aku. Anak dia hampir - hampir diculik. Masa tu baru balik sekolah. Hari Jumaatkan budak2 balik sekolah awal sikit dari biasa. Dia bukan kena masa otw balik ke rumah tau... tapi hampir kena culik depan pintu rumah. Bermakna dalam kawasan berpagar...

Gila!

Penculik tu tak tau la naik apa, yang budak tu nampak... penculik tu pakai helmet... full-face plak tu! 

Tapi budak ni cerdik... dia jerit kuat2... Ramai la yang berhenti kat situ cuba nak tangkap... tapi penculik dapat loloskan diri... 


Padahal rumah dia tu betul2 kat jalan utama... Orang dok lalu lalang lalu depan umah dia amik - anto anak pi sekolah.Waktu kejadian tu, waktu puncak plak tu... 

Mak budak tu balik lambat sikit je... Yang aku tau, pegawai aku ni memang selalu balik tengah hari. Jengah anak. Samo la den pon! 

Harap2 polis meronda kerap sikit la. Dulu pun pernah jadi gak. Tapi sekolah lain. Area situ gak. budak tu dah kena tarik masuk lam keta, tapi al-hamdulillah... budak tu dapat loloskan diri. 

Match green tea
Aku tak kirim pape pon kat Cik Guyu... Time tu aku tengah layan tempoh berpantang yang serba mencabarrrrr... 


De yang kirim pedang samurai ni kat Cik Guyu. Gila apa! Ngko takde benda lain ke nak kirim? 


Owhh... pedang tiruan rupanya. Aku ingatkan betul2 punya... Fake pun tetap tak leh bawak sekali dalam plane ehh...


Haha... kantoi kat penyelia aku... Dia baru tau aku de blog.... miaaahaha... Dia tanya, best ke jadi blogger? Walaupun tak famous tapi tetap seronok. Dah minat kann... bila kita buat apa yang kita minat, memang best la... Nape tak viralkan kat fb? Hurmmm... aku memang kureng la nak ber-fb bagai ni. Tak viral, takpe... Tak famous takpe... aku ok jek...

Nak jadi blogger, kena betul2 minat. Kalau tak, setakat hangat2 taik ayam. Lepas tu... jadi sepi je la blog tu... Aku ni pun ikut kesempatan masa. Dannn... kekadang ikut mood gak... haha...


Kalau mood ke laut... bersawang la blog aku ni. Sendu berlagu rindu... perghhh... hakkk thuiii... haha...


Wahh... coklat....!


Cenderahati... inshaallah... de rezeki, mungkin menjejak gak kaki aku ke Jepun ni. Tunggu lah... Anak2 tengah nak membesar ni... baaaaanyak nak pakai duit... upah pengasuh je dah sekian.. huhu... tu belum lampin pakai buangnya... susu tepungnya... bla bla bla...


hah... tengok gambo purse tu... teringat kat andbag aku yang tak bleh simpan purse panjang cam lam gambo tu. Tak muat... terjojol keluar nanti... so aku aim purse sontot... nantilah... 


" Brand Lotte dan Meiji... ingredient nya bebas dari animal source "




Harga strawberry.... 199 yen ehh? berapa tu kalau RM ?


" Pokok daun merah..."


" Street performance... muziknya ala2 arab bercampur jepun "


Klasik view....





" Ramen Honolu... Kedai ramen HALAL "


" @ Osaka"


" Kat Arashiyama. Dalam area Bamboo Forest... Tempat orang tulis dan beli tangkal cinta "




Dah... cukup ler tu... banyak dah gambo tapi takde cerita apa... yang last tu... gula2. Antara cenderahati dari Jepun dari Cik Guyu... Hampir seminggu dia kat sana. Syoik ler tu dapat jenjalan... Selain gula2... de lagi 2 barang cik Guyu bagi. Tah mana tah aku simpan... haha...

Pehni bleh la tanam angan - angan nak pi Jepun! 😜




6 ulasan:

sunset berkata...

ya Allah... bahayanya.. anak puan eyh kak? ada dgr jgk... bahaya nyaa...
kak.. teruskn blog! aku suka baca... x suka menulis... hehe.. blogwalking je suka..

amira faqihah berkata...

comelnyaa gula gula tuu ! plg suka meiji choc kalau dr japan:D

Adam berkata...

Saya pernah ke jepun dan akan ke sana tak lama lagi. Memang menarik.

blasahje berkata...

sunset : a'ah... anak puan Ina. Tak suka baca takpe... yg penting sooooka baca blog ahkak ni ha... haha... syukur dah...

blasahje berkata...

amira faqihah : sayang rasanya nak habiskan gula2 tu... hehe... tapi licin anak2 kerjakan...

blasahje berkata...

adam : selamat ke Jepun...^_^