Selasa, 20 Jun 2017

Kisah di 1 April 2017 : part 1


Salam Ramadhan... Ya ampun, pejam celik pejam celik dah hujung2 puasa dah. Minggu depan dah raya! yeayyy...!! Lepas tu aku dah start kerja dah.... 'yeayyyy'... erkkkk... Ngko tau, jadi full housewife sepanjang bulan puasa ni yang bestnya ko boleh masak awal sikit dari time ko keje. Ngam 6 setengah, ngko dah boleh relaks jap depan tv sambil ngulit anak2. Bila nak azan maghrib je, berderu dengan anak2 pi ke dapur. Kadang2 siap 'bergaduh' dengan anak2... pasal cawan je pon! Riuh dapur! Hahaha... Percaya atau tak, 1 hari nanti, moment 'gaduh' pasal cawan tu akan jadi kenangan manis aku once aku dah tua nanti. Kalau umur panjang lah... kannnn...? Heee...

Aku nak tanya persiapan raya korang? Amacam? Dah complete semuanya?

Persiapan raya aku? Entry lain la aku citer. Ni nak rewind sikit ke belakang... kisah aku sepanjang menunggu hari nak bersalin tu.

FYI, ni anak aku yang ke-4. Masa apply cuti 90 hari kat kerani kitorang tu, muka dia dah semacam pandang aku. Alah kak, aku paham... ni cuti bersalin aku yang last. Habis 90 hari tu, pasni aku takde dah cuti bersalin. Tau tau... 

Pengalaman menunggu hari nak bersalin untuk setiap anak tu memang berbeza ekk... 4 orang dah anak aku, semuanya berbeza. Nanti ai citer... Lenkali lah... kalau ingat... hehehe


Ni nak citer kisah ! April hari tu... Ehh... bukan sebab 'April Fool'. Tapi sebab ada 2 kisah. Part 1 ni kisah aku ler dulu. Kisah aku nekad nak 'serah diri' ke Hospital Bersalin HTJ tu. Part 2 nanti aku citer kat entry lain. Pasal abang ipar aku plak. Nape ngan dia... Haaa... tunggu je lah entru tu nanti... hehhh

Episod 'serah diri' yang gagal :

Aku kan masa tu menunggu hari nak bersalin. Due date bersalin 9 April tapi 38 minggu tu aku dah start keluar darah. Salah satu tanda nak bersalin dan patut rujuk hospital kalau dah camtu. Tapi, hati kau kata jalan baru nak buka. Nantilah... Kalau makin banyak baru ke spital.... gitu la yang aku pikir. memang tak keluar sangat pon... cam dah hujung period tu je... pastu lak, cuma time bangun pagi je tanda darah tu keluar. petang ke malam, takde!

Kat hati ni memang harap sangat baby keluar awal. Takmo dah overdue cam anak sulung dulu. Memang serik sesangat! Trauma lama gila masa tu. Sampaikan bila aku sedar aku pregnant yang kedua, aku meraung takmo pregnant masa tu. Bayangkan la betapa traumanya aku. De aku cerita kat husband... Stakat mendengar je lah dia. Padahal tak ler teruk nau pengalaman bersalin anak sulung tu. Aku tau, ada je yang lebih teruk (pengalaman bersalin) dari aku. Ehh... nanti lah citer yang ni.

Pasal dah seminggu darah asyik keluar, lama2 aku dah fed-up. Perasaan takut nak kena 'seluk' untuk check laluan tu, aku paksa paksa kepala ni jangan pikir. Just pikir, asalkan dah bersalin... lega dah camtu... so pikir nak lega, nak relaks... nak rehat je... Letih uikkk usung perut memboyot tu ke hulu ke hilir...

So ngam 1 April tu aku ajak husband pi Hospital Bersalin HTJ yang top tu... Antara hospital gomen terbaik yang ada kat Malaysia ni... Kaaaatanya! Bangunan baru kann? Tapi masa lawat Cik jijah pas dia bersalin kat spita ni dulu pon, memang best suasana kat situ. Sunyi je... Sunyi yang tak seram la! Sunyi yang tenang je... Memang sesuai untuk mak2 lepas melahirkan berehat dengan rasa tenang... Gituuu...

Pagi tu husband keje patutnya tapi sebab aku nak pi spita, dia minta kebenaran untuk masuk lewat sikit. Masa ni tawakal je kalau dipaksa tahan wad. Disebabkan tu hari sabtu, anak2 kitorang tinggalkan jap kat rumah. Diorang pun tak bangun lagi.

Kitorang pi kat Dewan Bersalin tu dulu. De sorang nurse jaga kat situ. Macam2 plak dia tanya... Pastu dia masuk ke dalam. Mana dia pi tah. Jap tu dia keluar...

Muka dia semacam. Nape? Sebab... aku takde tanda nak bersalin. Tanda drah pagi tu ngan hari sebelumnya dah tak keluar lagi dah. Takde gesa nak meneran... Takde sakit nak bersalin yang keterlaluan... So... doktor takmo accept... Lagipun duedate lamaaaa lagi... 

Huhuhu... camtu la pulak!

Lagipun kalau datang setakat nak check 'jalan' dah buka, makan masa 3 jam. Sebab diorang nak buat macam2 prosedur, kata nurse yang jaga kaunter tu la. Muka dia cam serba salah nak explain kat kitorang. Sebab masa tu husband aku dah nak naik hangin dah sebab permohonan aku nak 'serah diri' tu nak kena reject... Ngeee....

Tapi kalau kitorang insist gak nak buat check up tu, kena tunggu 3 jam kat dalam bangunan Dewan Bersalin tu. Alolohh... tak sanggup mak oiii! Kalau dah nak bersalin sangat baru diorang percepatkan prosedur... Alahai... kesudahnya, aku jadi malas dah nak 'serah diri'. Tak jadi lah nak check jalan bagai. Aku ajak husband balik je. " Jom lah... tunggu baby dah tak tahan nak keluar baru datang sini."

Maka, gagal ler nak serah diri hari tu... hehehe... Kena la sabar bebanyak mengusung perut yang dah melayut tu... Haduiiihhh... sabar je lah!

Rupanya ada hikmahnya aku tak warded hari tu... Sebab apa? Tunggu entry kedua aku, pasal 1 April ni nanti......




Tiada ulasan: