Selasa, 17 Januari 2017

Kisah Cuti 25 Disember 2016

Salam semua,

Hari tu de officemate tanya aku, 'akak ok ke? dah ok?'

Well, camni je la Wie... ada masa akak ok, ada masa tak ok... tak tau la bila nak betul2 ok nya... bukan senang nak sembuh bila hati dah terluka ni...

kau basuhla dengan sejuta kemaafan pon, sakitnya masih terasa...

nak nak lagi bila orang yang lukakan hati kita tu senang senang je minta maaf... pastu terus terusan buat hati kita terluka... berdarahnya hati ni... tak leh nak kata... terima kasih la kat hamba hamba Allah tu... terima kasih sangat...


Amie... rindu selalu kat si kecik ni... tak lama lagi dia bukan lagi yang bongsu... ada baki 2 bulan je lagi aku bersalinkan adik dia... semoga segalanya berjalan lancar... semoga dengan kelahiran si bongsu ni akan buka 1 ruang baru dalam hidup aku... letih dah dengan dugaan yang menyakitkan ni... tolong lah Ya Allah...

owh... entry kali ni akan panjang berjela... rewind balik aktiviti masa cuti Hari Krismas tahun lepas... tu Amie tengah cemas tu... kesian dia... sebab?


ni haaa... masa kitorang masuk dalam mesin auto wash tu... dia punya la takut... padahal sebelum ni dah biasa dah masuk mesin auto wash ni... nape tah hari tu dia takut sangat. 

pagi tu kitorang planned trip mandi manda kat Kolam Air Panas Bemban. Saje, teman mak aku yang tengah stress ( well, aku pon tengah stress jugak... ). kitorang 3 beradik ler temankan... erm, sebenarnya.. alang n family, aku n family cik guyu yang still single n availabe tu... hikss... and our mom!

trip 2 kereta... kul 10 pagi baru gerak! huhu... lambat giler! sampai sana dah zohor dah... otw tu sempat la pi cuci kereta cik guyu dulu jap... mak 1 kereta ngan alang...  aku n family tumpang kereta cik guyu... kereta kitorang meragam pulak sehari sebelum tu... takut jadi hal tengah jalan kang, so tumpang cik guyu je lah...


ni terpaksa berkelah kat luar kolam air panas Bemban tu... sebab nak masuk dalam tak boleh... dia punya que nak masuk tu aduhaii... ramai giler!

meleret leret orang tunggu giliran sampai ke tangga tu... penuh kat depan kaunter masuk tu...

kita tumpang makan kat tepi rumah orang... de kawasan lapang kat situ... tumpang la kejap. perut dah lapar sangat memasing dari pagi tak sarapan... kejap je... lepas tu kitorang terus ubah plan... next...

Asahan... situ pun ada air terjun kan... try search kat waze... boleh melalut sampai jalan ke Muar pulak... ishh..ish...ish... patah balik... jauh plak tu sesat... haha

patah balik... pas dah jumpe tu, baru tau... tak ler jauh sangat pon... heee... amende punya waze lah... cerghh...

nak cari air terjun Asahan ni pun masalah jugak... dah jumpa dah signboard tapi sesat jugak... salah masuk lorong... 

2 kali ulang alik baru jumpa... patut la tak jumpa...

air terjun tu tersorok ke dalam... lorong nak masuk tu kemain semak samun... 1st time tengok macam tak leh masuk je lorong tu... padahal dalam tu banyak je kereta parked...

setentang dengan lorong tu ada kolam mandi berbayar... mak dengan alang dah masuk situ dulu... kitorang masuk kendian sebab nak explore dulu air terjun dalam tu... 

air terjun asahan melaka

Ramai ngkoooo... ni paling bawah ler ni... kira cam stage 1st... sampai sini je kereta cik guyu leh masuk... kalau bawak hilux boleh masuk ke dalam sikit lagi sebab kawasan tu agak berbatu... pehtu kena menapak sikit nak ke air terjun tu... dalam tu leh kata cam stage ke-2...


ni tengah memikir ni... mana nk lepak... separuh makanan ada kat mak... separuh lagi ada kat kitorang... camne tu?

Amie tu belum mandi lagi... kesian dia... dah makin masam dah.. hew hew... pampers pon dah melayut je tu...


last2, kitorang ikut mak jugak.. berkelah kat kolam berbayar tu... harga? alamak... lupa lah... nanti kalau ingat, aku update kat sini ye... tak pon korang google je lah...

sebab? keadaan air kat air terjun tu yang... ermmm.... tah ler... ko tengok je la air kat belakang Amie tu... memikir gak ler nak main air tu... tambahan lagi, fasilitasi tak berapa nak ada... toilet takde... tempat nak tukar baju pon tak berapa nak ada... nak menapak ke air terjun tu, alahai... hasben kata ramaiiii...


opsss... ada gambo yang aku kena sensor kan... tak kuasa nak dedah kat public... so aku conteng dengan kaler oren tu... tu bukan bebola hantu langsuir ye... tu memang saje aku conteng...

mak aku.... dah dapat duduk, payah betul nak bangun... anak2 ni nak bentang tikar ni... tepi la sikit mak... ish3... sayang betul dia nak lepaskan kerusi tu... sabar je lah...


tu dia... cetek kan? suka budak2 ni dapat main kat situ... tugas mandikan Amie, aku serah kat hasben... diorang berdua yang betul2 belum mandinya pun... aku dok tepi... sambil2 jengah toilet... tu biasa...

ape - ape hal kena cek toilet dulu.. haha... lepas tu cari surau pulak... sebab masa kat Bemban tadi dah masuk waktu zohor kan...

ni yang tak best... surau dah besar dah... ok lah tu... taaaaapi... kipas takde! apatah lagi air-cond... perghh... panas giler dalam tu... tingkap 1 je plak... sabar je lah bersolat dala surau tu ye...

suis kipas ada dah tepi pintu masuk tu... tapi kipasnya yang takde... kabel kipas tu elok terjuntai... nasib ler... berpeluh - peluh ler bersolat dalam tu... sila lah pasang bilah kipas tu ngan segera ye!



lepas habis solat, chit chat jap ngan cik guyu lam surau tu... chit chat hal pompuan... tima kasih dik, sentiasa sudi menadah telinga ngko dengar luahan hati akak kau ni... jadi kan kisah aku ni sebagai pengajaran untuk ngko, dik!

yang baik ngko ikut lah, yang buruk jadikan peringatan ye... jangan ikut plak...


turus balik ke tempat berkelah... perghh.... berpeluh... hari tu memang panas giler... time ni Amie dah gigil kesejukan... masa ni jugaklah ada tragedi kat kolam mandi tu... kisahnya?

hahh... yang tu next entry... memang tak sangka nak jadi hari tu...

disebabkan tragedi tu jugak lah, kitorang tak sempat nak buka dan makan semula bekalan kitorang... sempat makan kat Bemban tadi tu je kejap...

kesudahnya, balik rumah malam tu baru dapat makan... al-hamdulillah bekalan tu masih elok, tak basi lagi... tapi hari sepatutnya happy, jadi agak suram sikit... aku memang dah suram lah... tapi also suram kat alang aku...






6 ulasan:

beat berkata...

jelesnya...x p mana lg ni...

Kakcik Nur berkata...

Kakcik datang baca dan tertanya-tanya apakah yang terjadi sebenarnya...

Kakzakie Purvit berkata...

Apa yg terjadi sebenarnya sampai makanan bawa balik semula
Apa pun moga sihatlah sehingga melahirkan - tinggal 2 bulan aje lagi ye.

blasahje berkata...

beat : memang tak plan... last minit je ni..

blasahje berkata...

kakcik Nur : anak buah lemas kat kolam mandi tu sebelum kitorang sempat makan kat situ... tu yang terpaksa bungkus balik makanan tu semua

blasahje berkata...

kakzakie Purvit : anak buah lemas sedangkan kolam tak dalam... alpa sekejap je sebenarnya. tapi al-hamdulillah... dapat diselamatkan...

terima kasih.. a'ah.. 2 bulan lagi... tak sabar nak tengok si kecik ni...hehehe