Ahad, 28 Februari 2016

shopping di zalora lagi!

salam semua...

sihat sihat kah korang semua minggu ni? syukur al-hamdulillah kalau semuanya sihat... aku dah seminggu batuk... batuk yang merenyam kat tekak... bila dah gatai kat tekak tu... maka bertalu - talu ler batuk hamba ni... tension la jugak!

nak nak lagi time nak mengajar orang yang kena amik alih kerja hamba di department lama tuh... hamba ni kan dah tukar bahagian... kena lah perturunkan ilmu pada pengganti kat tempat lama... bila nak turunkan ilmu kena la kerap bercakap... terang itu ini... ajar itu ini... bila tekak dah kering je sikit... hahh.... siap kau! berdas das ler aku batuk! malu kat kengkawan... batuk dah macam hape je... aduhaii...

ok ok... tu ujian tu... hati memang kena sabar bebanyak. disebalik ujian, al-hamdulillah... awal - awal tahun ni ada rezeki menjengah... suka suka suka... suka sangat sebab memang aku mengharap jugak la rezeki ni... ^_^'


cakkk... cepat sey barang ni sampai... macam sebelum ni... berhari - hari aku jengah web zalora tu... diulang... berhari hari ye... asal ada masa lengang je, aku tinjau web zalora tu... dok riki nak beli apa kat situ... lepas merasa sendiri pengalaman bershopping dengan zalora tahun lepas... aku memang berharap dapat bershopping lagi dengan zalora... >_<

siap kena perli kat member lagi.... 'ada duit ke nak shopping kat zalora tu?'

ecehh... haruslah mampu! ingat tak mampu ke? hahaha... tak lama lepas tu dapat pulak voucher dari zalora... hahh... lagi laaaaa mampu... tu namanya rezeki dik! orang perli, aku wat derk... rezeki pon masyuk.... apa nak dikata? al-hamdulillah... 


a'ah... tu barang - barang yang aku shopping... kali ni aku beli untuk hasben.... rezeki yang ada harus la dikongsi bersama yang tersayang... hehe... gedik pulak! gasak!

gambar pon depan pintu rumah je tu... nak view terang punya pasal... haha... lepas pilih 2 item ni, aku tak terus beli... aku peram dulu dalam bag kat web zalora tu... pasal masa tengah tunggu 1 lagi rezeki cash nak masyuk... hehe... rezeki hasil OT bulan sebelumnya... al-hamdulillah...

once masyuk je, aku buka balik bag kat zalora tu... tup tup... aku tengok harga kasut tu turun sikit... wahhh... ini sudah bagus! dapat jimat lagi tu.... wah wah wahhh.... i suka!!!!

apa lagi?...!! tak tunggu dah.... beli terus! 

kan ada voucher? haaa... masa ni problem pulakkkk... dalam dok klik klik tu... tetiba kod voucher tu tak valid... alolohhhh... musnah rasanya harapan.... huhuhu....

so pagi esok tu aku call zalora... tu pon jejauh je dok call...teehee.... segan kot member opis terdengar... kang kena perli lagi.... adushhh

tak dapat pulak! tengah naik taraf katanya.... putusss asa? ehh... tak tak... demi nak shopping punya pasal... aku try ber-email pulak... report via email pulak... aku email pagi jumaat... by noon, pihak zalora dah reply... ehh... cepatnyaaaa.... hehehe.... i sukaaaaaaaa...

petang tu jugak aku terus order cap ngan selipar tu... nextnya... hari selasa tu tengok tengok dah ada dah atas meja aku... kat opis! yeayy.... al-hamdulillah... thanks zalora! u did a gooooooood job, well done!


bungkusan tu aku bawak balik rumah... minta tuan punya badan yang buka sendiri... cuba try test... ehhh... hasben suka! yeayyy lagi... bukan hasben je suka... anak - anak pun sama jugakkk.... sibuk mengendeng nak try selipar dan cap abahnya...

disebabkan tuan punya badan segan nak bergambar dengan selipar dan cap tu... so aku minta pa'el jadi model... gantikan abahnya yang segan.... heheheeeee.... boleh la... dia pon suka dapat melaram dengan selipar abahnya.... dengan cap tu jugak...


hah... same lah! si budak kecik ni pon sama jugak... balik je dari rumah pengasuh, dia pon sama gak... nak jugak mengendeng selipar abahnya.... cantik tak dik?

opal je malu malu segan... tapi dalam hati tu, aku tau... dia pon bekenan ngan barang - barang tu...

ni pon sama jugak kaedahnya.... aku shopping pakai voucher, dan topup sikit ngan duit aku... cara pon sama.... transfer je... resit pembayaran tu aku save siap siap... in case kalau ada apa -apa issue, at least aku dah save slip bayaran tu awal - awal....


tu diaa.... sweater yang aku beli kat zalora before... now dah jadi 'teman baik' aku pi balik kerja hampir tiap - tiap hari... hehehe...

walaupun masa memula aku beli tu, ada orang tegur...'tebalnya sweater ngko kak!'.... haaa.... ngko tak tau, hari - hari aku ride ngan scooter tu pepagi.... mau kecut peparu aku kalau tak pakai sweater... tak dapat derr aku nak ride scooter tu slow slow pepagi... 

kannn?!!!




Jumaat, 19 Februari 2016

selamat pagi semua!

assalamualaikum...
salam jumaat...

mulai hari ini, aku bertugas semula di department lama...
tapi penyelia baru...

hope semuanya berjalan dengan lancar hendaknya...
inshaallah...

dan dikongsikan sikit kisah antara murid dan cikgu...
mungkin akan ada yang tersenyum sendiri...
mungkin ada yang akan ketawa kecil... 

tapi...
apa pun, terima kasih kerana sudi bersinggah lalu
di blog yang tak punya apa - apa ni... ^_^'





Note : 

sedang cuba menjadikan blog ini sebagai blog yang bermanfaat dan lebih baik dari yang sebelumnya..

inshaallah...




Jumaat, 12 Februari 2016

Tidak ada lagi siaran HD Astro!


bye bye Runningman version HD..! sobb sobbbb....!
Promosi promosi Astro pon tak nak dah layan... malas dan hati sakit!

buek mengabih duit gaji den.... cerghh!
Puncanya...

bulan 7 tahun lepas, masa tu kan bulan raya... aku dapat call dari Astro. promoter tu kata ada promosi untuk pack yang harga asalnya RM 151.00 ++...

kalau kitorang setuju, kitorang cuma perlu bayar RM 128.00 sahaja sebulan. dalam pack tu ada


sebelum tu dia tanya, kitorang dapat tak siaran indon? ye dapat!

tengok tak?

tak! langsung tak tengok...!

so yang tu dia downgrade kan ke hape tah... yang pasti, lepas tu takde dah channel tu... bagus lah, sebab memang kitorang tak tengok pun... tak tertengok!

so... agreed!

membayangkan kitorang just kena tambah beberapa hinggit je dari caj yang biasa kitorang bayar... so ok lah... walaupun hanya untuk tempoh 4 bulan sahaja dari tarikh dia call tu... fine.... 4 bulan... lama jugak tu...

sebab kitorang cadang lepas 4 bulan, kitorang downgrade balik ke pack asal... tak kisah walaupun TERPAKSA bayar upah downgrade tu... ok lah... upah!


lepassss tu, masuk bil bulan yang baru... aku harap sangatlah bil kitorang memang at RM 128.00...

taaaapi malangggggnya...................! harapan tinggal harapan... sebab bil tu terang dan jelas tunjuk yang kitorang kena bayar pack tu pada harga asal... RM 151.58!!!

oiihhh... apakah maksudnya itu? hati sudah panasss.... hati ku ye... bukan husband ku sorang.... wifenya ni juga!

husband call... operator yang layan call tu cakap berlaku kesilapan... memang kalau ikut promosi tu, kitorang just kena bayar RM128.00..... SAHAJA!

so tunggu bil bulan depan. kalau masih harga asal, call diorang semula... tu yang operator tu cakap... ok... bulannnnn depannnn tuuu... ponnnnn samaaaaa.... maaasih hargaaaa asalllll....

call diorang lagi... different operator.... repeat story... ponnnn disuruh buat macam yang operator 1st tu... tunggu bil... semak... kalau tak settled... call balik...

ngko tau berapa kali husband aku kena buat macam tu? 3 KALI.... Ogos... Sept... OKT...

dah kali ke3 pon diulang ulang cakap, diulang ulang dengar perkara yang sama so... kitorang dicided nak stop je langgan promosi mengarut tu.... hati sakit hoiii...

ehh... tak boleh pulak! katanya terikat dengan kontrak... kena tunggu sampai habis 4 bulan.... u say WHAT????

ooo... time ni kena ikut kontrak... tu yang bil tak ikut kontrak promosi tu apa cerita??

oiihhh... lagi hati panassss.... taaapi, bulan Nov tu... aku dapat bil, cuma kena bayar RM 19.10. call balik Astro... katanya diorang dah tolak dari bulan bulan yang aku kena bayar harga asal tu... haaa.... bagus.. bagus... bagus.... yang ni aku suka...

masuk bulan 12 dah ok... pun ada penolakan sikit.... hmmm... baru lega hati... kalau tak menyinga je rasa dibuatnya.

tapi

once dah terkena... aku ingat sampai bila - bila tau... jangan buat hal! haaa.... well, bulan 1 aku kena bayar harga asal.... RM 151.58.. ok lah... sebab memang dah habis promosi...



akan tetapi...

di zaman segala serba GST ni... harga barang pon dah semakin naik ni.... we all decided to downgrade je lah Astro tu.... so pilihan yang ada, nak HD ke nak decoder? we all pilih recoder... HD? tolak lah.... ( huhu... tak pat nonton Running man versi HD dah... )

so tidak ada lagi siaran HD kat Astro aku start 10 FEb yang lepas....




Note :

my angah said : ok lah tu... dapat gak tengok tv!

ye ngah... syukur sangat.... hehe... asal boleh record dah... dak kecik tu dah pandai pulak tengok Didi & friend tu... habis je rancangan tu dia boleh bantai meraung kuat - kuat... adehh dehh... dehhh....





Rabu, 10 Februari 2016

Enjin kereta api Ekspres Rakyat terbakar, 310 penumpang selamat



(1)


(2) 

(3) 


(4) 

Seramai 310 penumpang cemas apabila enjin kereta api Ekspres Rakyat terbakar di atas landasan setinggi lebih lima meter, satu kilometer dari Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Sungai Gadut di sini, hari ini ( 09 Feb 2015 )

Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan, Norazam Khamis, semua penumpang kereta api termasuk pemandu selamat dan tidak mengalami kecederaan dalam kejadian 2.35 petang itu.

"Kereta api Ekspres Rakyat itu sedang dalam perjalanan dari Johor Baharu ke Butterworth, Pulau Pinang. Kebakaran itu berlaku akibat kerosakan enjin yang menyebabkan 80 peratus bahagian enjin dan tempat pemandu hangus.

"Pasukan bomba yang tiba di tempat kejadian pada 2.49 petang berjaya memadam dan mengawal api 10 minit kemudian daripada merebak ke gerabak yang lain," katanya sebagai memetik laporan Bernama.

Susulan kejadian itu, kesemua penumpang diarahkan turun dan berjalan balik ke stesen KTMB Sungai Gadut.

Bagaimanapun, katanya pemandu kereta api mengalami cedera ringan melecur di bahagian jari.
Seramai 21 anggota melibatkan tiga jentera daripada Balai Bomba dan Penyelamat Seremban, Senawang dan Rembau dikerah ke lokasi kejadian.

sumber berita : http://www.astroawani.com

sumber : http://www.siakapkeli.my

Note : 

gambar (1) hingga (4) taken by my husband and send to me via wassap...

gambar last tu sengaja dipinjam dari web : http://www.siakapkeli.my sebab he was there prepared pump dari jentera kedua.... walau tak nampak muka.... nak jugak pinjam gambar ni... ^_^





Jumaat, 5 Februari 2016

DIY : make over dalam kabinet dapur mudah alih

dah masuk bulan 2 ni ha... tapi cerita aku cerita bulan 12 tahun lepas... boleh gitu?!

ni pasal kabinet dapur aku tu... nampak dah uzur sangat lah kat sebelah dalamnya tu... kesian tengok... di luar rupa nampak gagah... nampak elok lagi... tapi di dalamnya... dindingnya nampak buruk betul... ngan tompok2 air yang tah mana mana la datangnya tu...

ye... kabinet ni aku pakai since memboyotkan o-pal 9 tahun lepas... masa tu kat Penang... bila pindah balik N9 ni, kitorang tetap hangkut jugak... takde nak beli baru derr... sampai dah dok rumah sendiri, dah ada KC yang permanent tu dah... still, aku sayang nak buang kabinet ni... 

tapi sakit ler pulak mata ni tengok kesan kotor dalam kabinet tu kan. so... berkejar le beli sticker kaler marble tu kat Mr. DIY...


Tu diaa.... lepas berpeluh peluh buat.. siap jugak. walaupon tak cantik... kekemasan pun nan hado je... boleh la... daripada terbiar je... baru ler lega sikit kat mata ni.

dinding tu aku sengaja tampal sticker marble tu... nampak terang sikit... kalau tampal ikut kaler asal ehh, rasa macam gelap ler pulak... mata ni suka place yang terang - terang.. haha...

tu plastik tu, aku spend time jugak nak melipat bagi kemas macam tu. pon lega bijik mata aku tengok. nak cari saiz plastik pun senang. dulu aku gumpal2 je... bila nak pakai plastik kecik, dah tak jumpa... habis semua aku punggah pehtu sumbat balik dalam tu... ishh... ish... ish...


pengacau setia... merangkap bodyguard... merangkap QC... hehe...

drower tu pun jadi mangsa aku.... nak juga make over sebab nampak lusuh sangat... gigih potong pehtu sorok pisau tu bawah peha... tak nak bagi si kecik ni nampak... kang dia plak take over keje aku tu... ehh ehh... tak boleh  tak boleh... bahaya tuuu


 tak cukup dengan tangan... cek pulak pakai kaki... lulus tak dik oiii?!!


haaa pulak... siap duduk dalam... QC ye? hmm....


senyummmm...!

ok... lulus lah tu... lepasssss tu... hmmm... hidung ni terbau sesuatu.... huhuhu... si kecik ni dah buat 'kerja' dia dah... memerut ngko rupanya yek dik? dalam diam... sambil2 checking tu dia memerut... adoiiiyaiii.... patut la 'harum'!!


jap dikkk... bak sini penyapu tu... bak sini.....


ni belum cebok lagi... aku kemas dulu semua yang bersepah tu... susun atur balik barang dalam tu... lepas dah selesai... baru aku mandikan terus dak kecik ni... peluh peluh dia 'membuang' tadi... ^_^'


haa... dapur aku... dark grey... dinding... dengan lantai... sebab tu perabotnya aku pilih merah! kasi hidup suasana.... idak ler malap je nampak dapur tu kan... sengaja match dengan KC merah putih aku tu...

tudung saji tu mak aku bagi... siap anyam cantik2... ok... daaaa

Selasa, 2 Februari 2016

2nd treatment gigi di Klinik Pakar HTJ

Tengggggok dulu gigi Opal ni yek!


Lepas tuuuuuu.............................!!!


Senyummmmmm...!

Nammmmpak...!!

itu selepas giginya dibaiki... senyumnya dah back to normal... cantik hasil kerja tangan dr. hidayah ni... ^_^

tq tq tq vm doctor...!



macam tak pernah jadi apa - apa... padahallll............! so aku sisip kisah ni dalam blog.... buat kenangan! hikss....

ni hari kedua... pukul 10.30pagi ngam aku terpacak kat Klinik Pakar bahagian pergigian tu...

siap kena sound kat brader yang jaga kaunter pendaftaran tu.

sebab?



aku datang cuma bawak kad appoinment... DAN... tak bawak surat sokongan dari sekolah o-pal!

ruang pendaftaran tu dah la kecik je! bergema suara brader tu! cerghh...! menyirap darah! malu pon ade... terkedu pon ye jugak! bengang pon ye! malu kena sound! giler punya brader!

macam buat kesalahan besar sangat!

aku wassap kat hasben, hasben suh sound balik brader tu. tak boleh cakap elok2 ke?

aku wassap lagi... nanti, tunggu rasa menyirap ni down dulu! sebab masa tu aku tengah speechless habis! pasal tengah marah gegiler! gigil aku 1 badan!


so masa doktor tengah rawat o-pal, aku tanya kat nurse yang baikhati tu...

brader tu sound saya tadi sebab tak bawak surat sokongan sekolah! saya dah cakap, sekarang cuti sekolah...( masa ni tengah cuti sekolah ) macam mana?

dengan sinis brader tu cakap, sebenarnya boleh je!!

acaner tu nurse?

time tu jugak nurse tu mintak maaf... sebab semalamnya tu memang diorang lupa nak remind aku. so ni nurse pesan, setiap kali ada appointment mesti bawak sekali surat sokongan sekolah atau paling senang... GL ( guarantee letter ) !



sakitlah hati saya,nurse! kena sound camtu... saya bukannya selalu datang.

hishh... dia memang macam tu! ngan kitorang kat sini pon dia layan macam tu!...

oooooook!!!!

macam tu ek? ok... nurse, saya maafkan! brader tu? hmmm... tunggu... ujung entry ni aku gitau. +_+



selesai treatment, o-pal dapat hadiah set ubat gigi COLGATE dari nurse tu... thank you nurse!

plus... aku beli 1 berus gigi spiderman untuk pa-el... beli kat nurse tu jugak... murah sikit dari kedai.. hehe!

nurse kata, COLGATE purple tu sesuai untuk rawat mulut berbau... oooooo...... baaaru tau! >_<



next appointment? 3rd treatment.... o-pal pi ngan abah dia. aku malas nak pi tapi aku dah siap prepare awal2.... the GL!



owhh... keluar dari treatment room tu, aku lalu depan brader tu.... rasa menyinga tu ada lagi tapi....
( well, i'm cool enough! yupp.... i'm cool at that time! )

aku jeling je brader tu... ye! nampak macam tengah sibuk dan.... lepas beberapa langkah, aku patah balik DAN...

encik! kalau surat sokongan takde, boleh bagi GL? 

sengaja tanya... padahal kat dalam tadi aku dah tau. nurse dah bagitau! tapi hati sakit maaa!

sengeh2 brader tu angguk... boleh puan!

haaa... boleh pon jawab elok2!.... tadi kemain garang!



oo... tadi tu saya tak tau! diorang tak cakap! bukan selalu pun datang sini... minta mangap la ye!!!

lepas geram namanya tu!... hahhhh.!!! ( puashati aku!... brader tu? sengeh sengeh sampai ke sudah! )

ok.... cukup.... daaa!!