Isnin, 14 November 2016

Pemberian yang tak disangka

Salam semua,

Hujan rahmat petang ni... dan aku berharap setiap doa - doa aku sejak kebelakangan ini dimakbulkan Allah...

Weih... ni aku tengah feeling nak buat blog... brader2 tepi aku ni sibuk nak ngajak aku sembang... malas betul aku nak layan... senyum paksa je ni kat brader2 ni... mood nak berseloroh dengan diorang macam sebelum - sebelum ni takde dah...

sejak aku diuji Allah 2 minggu lepas... macam ni la aku... kalau korang nampak aku tersenyum, tu maknanya aku terlupa sekejap dengan ujian yang menyakitkan tu... kalau korang nampak aku ketawa... itu bukan bermakna aku dah pulih... tapi percayalah... nak ketawa pon aku rasa sakit kat dalam ni...

sakit yang amat... Allah je yang tau betapa aku struggle cuba untuk jadi sekuat yang boleh... setabah yang aku mampu...

Image result for sakitnya diuji Allah sakitnya diuji Allah sakitnya diuji Allah

bak kata seseorang pada aku hari tu... ' aku tau, senyum kau tu sekadar nak sorok genang air mata kau..'

OMG... sebak rasa kat hati... betul lah yang dikatakan tu... 

hari ni aku menghitung hari je... bila gaknye ujian ni akan berakhir... well... sebenarnya hari ni aku al-hamdulillah... ada sikit kekuatan tu... tapi nama nak gelak2 suka2 ketawa2 macam dulu tu... payah sikit... makan masa kot nak elok... entah bila tah...

Pasal pemberian tak disangka tu...

kisahnya mula masa hati aku tengah betul2 sedih... hiba... duka... segala tu la... petang tu... ye, lepas je aku puas meraung sengsorang kat sejadah tu, aku baring dengan anak2 depan tv... penat gak bila hati terlampau sedih ni... 

Dok baring terlentang tu, tangan ni tetiba rajin plak nak tekan - tekan perut... sambil layan perasaan, layankan Amie yang makin lasak tu... ya Allah... dia punya lasak, aku yang ngeri.. baru nak cecah 2 tahun tu... 

Tekan2... aku rasa keras... betul2 kat tempat yang nurse selalu cek masa kita pantang bersalin tu la... perut bawah ni kan... keras dan penuh... macam ada benda kat situ...

ngko tau la... bila dah sedih hiba ni, ikut rasa ni kalau ditimpa penyakit tu... aku berserah je... mati ke hidup ke... takde kesan dah... tengah sedih... gitu la...

aku buat macam yang doktor selalu buat bila nak cek kedudukan baby dalam perut tu... aku rasa cam penuh... ape ni? cyst ke? fabroid ke?

ya Allah... andai kata ditakdir ada penyakit dalam rahim aku ni, aku redha... andai kata umur ku tak panjang disebabkan penyakit tu, aku tetap redha...

so pagi isnin tu aku nekad pi jumpa doktor... nak tau jugak apa yang de dalam rahim ni... tak fikir takut dah... aku cuma nekad nak tau apa de dalam rahim... tu je!

bila dah bertemu mata ngan doktor... banyak ler soklannya... macam kena temuduga pon ye jugak... dalam mood tengah berduka nestapa tu kan ( cerghh... BM sangat! ), doktor tu mintak aku buat ujian air kencing... dia pon risau dengar cerita aku... muka doktor tu lain macam...

katanya takut penyakit @ ketumbuhan ke hape... tu pon lepas beria - ia aku cakap aku yakin tak pregnant... period aku ade je... so... mustahil aku pregnant!

tapi aku buat jugak sebab memang nak tau... kenapa perut aku keras semacam... ape yang de dalam tu...

so... pi makmal... tunggu result... once dapat result.... 


+ve!



blur aku pandang result kat kertas putih tu... jalan rasa cam melayang je... pale tengah serabut... tu yang blur tengok result...

masuk balik doktor tu... terus dia senyum lebar... 'ni +ve ni.... confirm la pregnant ni haa.... tahniah... bla... bla... blaaa...'

entah ape la doktor tu cakap masa tu tah... air mata dah bergenang dah... tak tau sebab apa... sedih ke? gembira ke? tak tau... hati sebak giler... perasaan tu bercampur...

doktor suruh buat buku merah... sebab baru sebulan, belum sesuai nak buat buku... KKIA suruh aku datang bulan depan... nurse tu booking kan tarikh...

aku? blur sepanjang hari... kertas tu aku telek macam tak puas...

Ya Allah... Kau bagi nikmat yang dah lama aku tunggu, dan Kau datangkan Ujian yang menyakitkan bersama nikmat tu... kemudian... Kau datangkan jugak rezeki yang aku sendiri tak jangka....

Ya Allahuakbar... berhari - hari aku blur pasal pregnancy kali ni... ngan hati yang masih sedih lagi... tapi dalam diam, aku bersyukur dengan pemberian yang tak disangka ni...

Well... baru sebulan pregnant  yek?

Hmmm.... tunggu... kisah pregnant ni tak habis lagi... nanti aku sambung lagi...


2 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Kedukaan hati, bukan kita minta tapi ia tetap datang juga...

Sedih pilu bersatu hingga senyum pun tidak mampu.

Namun Allah tetap ada, dia bagi kita sesuatu yang akhirnya akan buat kita ceria...

Jueliza Jamani berkata...

Semoga dipermudahkan. salam kenal.. follower 345.. cantik no ni