Rabu, 7 September 2016

pagi KKIA, petang Klinik Pakar

Ini cerita semalam ye... nak taip semalam, nak publish semalam... alahaii... keletihan yang amat ler pulak... sempat upload gambo je dulu... dah tu je yang terlarat... hahaha...

Pagi semalam memang check up rutin Amie... tak cucuk, just timbang n bla bla bla... Kebetulan semalam Opal dicutikan, ermm... yang se-darjah ngan dia yang dicutikan sebetulnya... hehe... 

bukan dia sorang ye... tak tak... katanya nak tumpukan lebih ke budak2 UPSR... gitu lah... 


jadinya aku angkut je dia skali temankan aku pi KKIA tu... sekurang - kurangnya Amie ada kawan... selain maknya nih kan...

owhh... Payel kena sekolah macam biasa sebab warga pra tak terlibat langsung ngan bebudak UPSR ni... atas permintaan Payel, aku hantar dia betul2 sampai depan pintu kelas...

hmmm... layan kan je.. kang kalau dia tak nak pi sekolah, lagi ler aku pening... nampak je kawan ehh... berdesup dia lari masuk kelas.... ishh.. ishh... ishh... bebudak ni!


lepas tu pi cari sarapan jap sambil cecuba cari Pokestop... ehh... hehe... main jugak? iye... aku main jugak sesekali... lain kali kita ceriter ye!

kali ni sempat mandikan dulu Amie... siap sarapan skali semuanya... dah kenyang baru pi klinik... dulu2 appoinment awal pagi... la ni aku amik lambat sikit timing tu... sempat le kenyang kan perut dulu...

tak larat dah nak menunggu sampai kebulur macam dedulu... sebab aku jenis kalau dah duduk menunggu tu memang alamatnya tak bangun ler selagi no giliran tak dipanggil... melainkan utk kes kecemasan.... tandas!

biasa lepas daftar, diorg suruh mak2 ni bawak anak pi timbang n ukur tinggi dulu... lepas tu haaa... menunggu ler ngko selama berjam - jam di situ sampai no giliran ngko muncul kat papan matrik tu...

yupp... berjam - jam... nasib lah...


elok pulak semalam tak ramai orang... bangku menunggu banyak yang kosong... but still..... lammmmbat!

dalam dok tengok2 orang tu, ehh... ado pulak cik jijah kita nih... ngan shiraz nya! mengeluh2 ler cik jijah... pasal dia dah tiba sejam awal dari aku... and by the time aku kat situ masih tak dipanggil2nya...

gitu ler klinik gomen, ngah!

tapi dia cakap ok sikit dari klinik lama dia dulu... tempat menunggunya panas!air-cond nan hado je... lagi lah siksa dibuatnya... dengan orang ramainya....


hohoho.... menganga je mulut dak tenit tu... happy kot diagah dek Opal... untung dak tenit tu tak banyak ragam... dapat menyusu je...terus lenaaaa...

sementara dia tido, aku suruh je cik jijah pi tapau apa2 buat isi perut... dah menyusukan baby, confirm la kebulur perut tu... dah ler tak sarapan pagi!

dak tenit tu... aku tolong tengok2kan... i tahan geram je nak gomol dak tenit ni.... batuk dengan selsema aku ni belum elok sangat. takut menjangkit plak kang kat dia... sian Shiraz... dah ler jap tu dia kena cucuk...

suntikan ape tah... lupo lak aku... hei hey... anak2 aku semua amik je suntikan vaksin tu... FOC je pun... apa de hal... janji anak2 sihat...



lepas cik jijah balik, aku still menunggu... lama ler jugak. mata ni tak lepas2 pandang jam dinding kat situ... kul 11 setengah baru diorang panggil... bising plak nurse dalam tu... sebab? dah 3 kali datang check up, berat Amie tak naik langsung... statik je 10.5kg... terus diorang suruh refer doktor... alahai... bape lama pulak tu nak tunggu kang?

anak aku lasak lerr.... makan sesuap dua, dia dah cabut lari... boleh je paksa dia makan tapi kalau dia dah tak mau... suap pon tak berbaloi... sebab... kejap tu kang dia ludahkan balik makanan tu... cerghh

tunggu lagi.... dari 10 minit lagi nak ke pukul 12... sampai ler tinggal 5 minit lagi nak kul 12... oiihh... Payel balik sekolah kul 12... kalau lambat kang takde sape tunggu dia kat tempat menunggu tu kang.... doktor tak panggil2 lagi tu... gelisah oiii... 

aku tinjau... doktor tengah buat apa tah [ aku tau doktor tengah buat apa sebenarnya... tapi takpelah... aku coverkan line je la kat sini ye... ]

ngam pukul 12, aku tak tunggu terus serbu je bilik doktor... " doktor, lambat lagi ke? anak saya balik sekolah kul 12 ni... saya nak balik ni... "

kelam kabut doktor tu suruh aku masuk... haaa...ngko!


gedebak gedebuk.... doktor bagi transkipsi ubat... haha... nak kena tunggu plak giliran amik ubat?! memang tak ler...  ubat vitamin tu... nanti lah amik...

hahh... doktor tu cakap check up akan datang kalau berat masih statik,  dia nak refer Amie ke pakar pemakanan... pakar lagiiii....



ehhh... cukup lah Opal sorang je yang de pakar... ye pakar gigi nya!

petang tu aku bawak Opal pulak pi Spital Pakar HTJ tu... pasal gigi dia lah... sejak kes gigi dia terbelah tu, pantang sakit sikit terus refer sana je... risau ooo...

selalu ehh... abah dia yang bawak pi Specialist tu.. tapi sebab hari ni dia bertugas dan ada kerja luar plak tu... tak dapat la dia bawak... 

hooo... otw balik amik Payel tu, lampu enjin menyala lagi.... dah 2 kali dah macam tu... ni nanti aku cerita...



sampai Specialist... amboi... pokemon! banyak spesis rare yg muncul... tak dapek acik nak layan... parking dah ler jauh kemain... siap mendaki anak tangga lagi tu nak ke bangunan Specialist tu... aiiigooooo.... hongeh!

mencungap mak ngko ni, Opal oii... nasib baik ler Amie dengan Payel tak ikut, aku hantar rumah pengasuh...,

sampai dalam, kurang 20 minit, diorang dah panggil Opal masuk... semalamnya abah dia dah maklum kat diorang, tu yang doktor suruh datang petang semalam... nak tau nape aku cemas sampai nak refer pakar tu? 

sebab ahad dan isnin tu dia nangis2 cakap giginya tu sakit... tergigit roti katanya.... aduihhh... pehtu gigi taring ehh atas bwah pon sakit jugak... gigi belakang pon sama sakit... ehhh... banyaknye tempat yang sakit!

risau le pulak... tu yang minta hasben call dan buat appoinment ngan pakar gigi tu...



sementara diorang cek Opal tu, aku tunggu luar je... tak sampai 10 minit... nurse panggil suh masuk dalam bilik rawatan...

masa tu nurse dan doktor pakar yang de dalam dah gelak gelak je nampak aku... dah kenapa diorang ni?

" puan, gigi dia yang kita operate tu ok je... takde masalah... "

dah tu? Opal yang cakap sakit... aku mane tau...

"yang gigi taring ni bukan la sakit sebenarnya... agaknye dia tak tau nak cakap camne, tu yang dia cakap sakit je... sebenarnya dia tak selesa sebab kedua - dua gigi tu dah goyang... tunggu masa nak tanggal je"

laaaaaaa................. padan ler doktor tu gelak2 je... sudahnye, ngan aku skali gelak... bukan ler kes serius pon.... Opaaaaal.... Opalll....



" so macam mana maknya? terpulang kat mak lah, nak biar gigi2 tu tanggal sendiri ke? atau saya tolong cabutkan? "

aku pandang Opal... ape aku nak buat?

" tapi kalau saya tolong, dia sakit sikit la sebab kita nak cucuk ubat bius..."

o..m..g.. sakit tu! well.... acaner Opal? aku saje biar Opal buat pilihan dia sendiri... dann...

dia pilih untuk biarkan gigi tu luruh sendiri secara semulajadi... tak mau doktor cabutkan... hehehe... takut la tu kena cucuk.... eiiihhh... aku pulak yang ngilu kat gusi ni... ehh...ehhh...ehhh...



kojap yo pun...kul 3 selesai... aku hantar dulu Opal ke rumah pengasuh... biar dia tolong Mak Roha dia jaga adik2 ehh kat situ... lepas hantar kereta, aku amik motor, terus berdesup ke KKIA semula... amik ubat Amie yang tak sempat nak amik tengahahri tu...

ikutkan hati nak bawak je kereta tapi sebab lampu enjin tu asyik menyala je sepanjang balik dari Pakar HTJ tu... takut la pulak... redha la bawak skuter tersayang tu... waaaalaupunnn masa tu aku rasa letih dan mengantuk giler...

nak amik ubat pon kena tunggu lagi... terlelap jugak ler kejap kat situ.... balik dari klinik tu... badan dah rasa ringan je... aiihhh... tabah je hati masuk opis... ado kojo nak kono settle kan.. kalau tak, aku dah amik cuti dah tu... huhuhu...



dah malam tu.... aku lelap awal... pagi ni baru dapat wish birthday kat hasben... aloloh...

Happy Birthday to you...
Happy Birthday to you... 
Happy Birthday.... Happy Birthday...
Happy Birthday tooooooo youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........................





Tiada ulasan: