Selasa, 31 Mei 2016

Kenduri sebelum Ramadhan

Rasanya ramai yang buat kenduri hari sabtu lepas kan? 

Sama lah ngan rumah mentua tu... sabtu lepas ada lah buat kenduri kecil kecilan... sebelum Ramadhan ni kan... 

Campur ipar duai, campur cucu - cucunya yang ramaiiiiii tu.... lepas tu jemput sedara yang dekat2 tu... skali dengan orang surau... 

masak pon anak beranak punya tenaga lah kerah....

dr. kiri : adam, sabrina, amie ( yang paling kecik tu ), then Opal... n Payel
ramai je yang balik... meriahhhh lebih lebih lagi bila yang anak2 dara tu bertemu kan... riuhnya masyaallah....😅

ado yo lah cito ehh.... memang riuh!

dah besar panjang dah dema tu semua...


katanya kenduri ni sempena sambut Ramadhan... lepas tu dengarnya kak cik pulak naik pangkat lagi... haaa... tu buat skali lah tu... doa kesyukuran tu...


aku seantero keluarga macam biasa, kalau takde hal apa - apa biasanya sehari sebelum dah balik... dari memula kawin dulu gitu ler... kalau takde hal, hasben mesti ajak balik awal. aku no hal... i ikut je my hasben punya plan...😁... 


tu semua tu anak2 dara atok Saedin lah tu... tu yang dah besar panjang... yang kecik2 lagi main reramai kat ruang tamu depan tu...


gambar pun goyang haa... si tukang sibuk je payel tu... bukan nampak pun muka ngko kat lam kamera tu, payel oiii.... 😅

ber - weeeee fie sakan bebudak ni...

aku dok tepi je.. ni dah selosai dah... orang surau semuo ehh dah beransur balik. yang ado pun cuma kengkawan abang2 ipar aku je kat luar tu...



majlis start lepas maghrib... tengah siap2 kan Amie, tetiba orang surau dah muncul depan pintu... ngkauuuu... kelam kabut aku pakaian kan baju si kecik tu... 😅

lepas tuuuu... sampai habis, aku tak tukar baju... t-shirt ngan palazo basahan tu je lah aku pakai... nasib baik petang tu dah mandi dulu.... pueh la kena gelak kat kak rosnah ( my biras )...wife abg ipar aku yg samo kojo ehh ngan hasben den!


ehhh... kak, kita mandi la... cuma tak sompek nak tukar baju je...! orang dah start baca doa segala... sudahnye, aku dok memerap kat dapur...

 tu yang macam2 aku makan tu... jap makan kuih... jap makan lengkong ( agar - agar ) sirap... si kecik tu datang, aku suap lah... tapi kojap je... lepas tu dia tak nak dah... pi cabut lari ke depan...


tak padan kocik, nak join gak abang2 ehhhh yang dah besar2 tu main...


habis je semua balik, aku dah melepet je kat ruang tamu depan. nak join ipar duai bercerita.... dema asyik citer pasal hal diorang pi bercuti je... awak ni bukan jenis kaki berjalan... takdolah dapek nak join kisah diorang tu....

last2 aku layankan bebudak kat ruang depan tu.... sambil2 tahan mata yang dah ngantuk... terlelap terlelap gak lah kat situ... hasben suh lay down je situ... suruh opal amik bantal...

lepas tu yang mak mentua suruh bebudak amik bawak kuar semua selimut, bantal... carpet lembut tu... bentang kat situ....

pasal de sorang 2 cucu ehh pon dah samo landing jugak kat ruang tamu... ada yang dah lolap dah.... hehehe....



2 ulasan:

PeRdU cINta berkata...

Meriah bila sesekali berkumpulkan... :)

blasahje berkata...

Yupp...riuh rendah 1 rumah