Jumaat, 5 Februari 2016

DIY : make over dalam kabinet dapur mudah alih

dah masuk bulan 2 ni ha... tapi cerita aku cerita bulan 12 tahun lepas... boleh gitu?!

ni pasal kabinet dapur aku tu... nampak dah uzur sangat lah kat sebelah dalamnya tu... kesian tengok... di luar rupa nampak gagah... nampak elok lagi... tapi di dalamnya... dindingnya nampak buruk betul... ngan tompok2 air yang tah mana mana la datangnya tu...

ye... kabinet ni aku pakai since memboyotkan o-pal 9 tahun lepas... masa tu kat Penang... bila pindah balik N9 ni, kitorang tetap hangkut jugak... takde nak beli baru derr... sampai dah dok rumah sendiri, dah ada KC yang permanent tu dah... still, aku sayang nak buang kabinet ni... 

tapi sakit ler pulak mata ni tengok kesan kotor dalam kabinet tu kan. so... berkejar le beli sticker kaler marble tu kat Mr. DIY...


Tu diaa.... lepas berpeluh peluh buat.. siap jugak. walaupon tak cantik... kekemasan pun nan hado je... boleh la... daripada terbiar je... baru ler lega sikit kat mata ni.

dinding tu aku sengaja tampal sticker marble tu... nampak terang sikit... kalau tampal ikut kaler asal ehh, rasa macam gelap ler pulak... mata ni suka place yang terang - terang.. haha...

tu plastik tu, aku spend time jugak nak melipat bagi kemas macam tu. pon lega bijik mata aku tengok. nak cari saiz plastik pun senang. dulu aku gumpal2 je... bila nak pakai plastik kecik, dah tak jumpa... habis semua aku punggah pehtu sumbat balik dalam tu... ishh... ish... ish...


pengacau setia... merangkap bodyguard... merangkap QC... hehe...

drower tu pun jadi mangsa aku.... nak juga make over sebab nampak lusuh sangat... gigih potong pehtu sorok pisau tu bawah peha... tak nak bagi si kecik ni nampak... kang dia plak take over keje aku tu... ehh ehh... tak boleh  tak boleh... bahaya tuuu


 tak cukup dengan tangan... cek pulak pakai kaki... lulus tak dik oiii?!!


haaa pulak... siap duduk dalam... QC ye? hmm....


senyummmm...!

ok... lulus lah tu... lepasssss tu... hmmm... hidung ni terbau sesuatu.... huhuhu... si kecik ni dah buat 'kerja' dia dah... memerut ngko rupanya yek dik? dalam diam... sambil2 checking tu dia memerut... adoiiiyaiii.... patut la 'harum'!!


jap dikkk... bak sini penyapu tu... bak sini.....


ni belum cebok lagi... aku kemas dulu semua yang bersepah tu... susun atur balik barang dalam tu... lepas dah selesai... baru aku mandikan terus dak kecik ni... peluh peluh dia 'membuang' tadi... ^_^'


haa... dapur aku... dark grey... dinding... dengan lantai... sebab tu perabotnya aku pilih merah! kasi hidup suasana.... idak ler malap je nampak dapur tu kan... sengaja match dengan KC merah putih aku tu...

tudung saji tu mak aku bagi... siap anyam cantik2... ok... daaaa

2 ulasan:

Qaseh Vee berkata...

nice lak guna corak marble tu ... amboi , rajinnya tolong mak . sian tgk mak buat kerja sensorang ye ... sama je keletahnya dgn my anak buah ...

skuterlady berkata...

qasih : yupp... peneman emak yang setia...hehe