Rabu, 6 Januari 2016

Alat Solek Wajib Ada Bagi Semua Wanita

Alat solek? Hahaha... ada kena bahan aku ni kang kat officemate... minah scooter tiba – tiba bercakap pasal alat solek. Ekekeke...

Macam ni je lah, nak bagitau ni... walaupun aku ni hari – hari pergi balik kerja tunggang scooter tu, ia tak bermaksud yang aku ni tak pernah amik tau langsung perihal alat solek ni. Idak ye kengkawan... Jangan sangka aku tak pernah belajar cara – cara bersolek...


Sebab aku pun wanita ye! Makanya, memang tidak dinafikan..


memang menjadi impian setiap wanita untuk kelihatan cantik dan tampil menawan sepanjang masa. Lebih-lebih lagi bagi wanita bekerjaya ( maaacam aku.. hehe ) yang ingin sentiasa menjaga penampilan mereka di tempat kerja.

Selain pemilihan pakaian yang tepat, rupa paras merupakan aspek kedua yang menentukan penampilan seseorang wanita itu tampak menarik. Oleh itu, solekan yang menarik dan bersesuaian adalah penyelamat bagi ramai wanita untuk menyembunyikan wajah kusam mereka. [ Wahh... gitu! ^_^ ]

Jom kita lihat apakah alat solek wanita atau make up tools yang wajib ada bagi semua wanita!



1.    Foundation

Barangan make up yang pertama dan paling penting adalah foundation. Anda harus tahu jenis foundation yang bersesuaian dengan kulit muka anda. Misalnya, pilih foundation yang berasaskan air bagi jenis kulit muka yang berminyak agar penampilan anda kelihatan fresh sepanjang hari. [ Ini sangat penting, sebab aku pun jenis kulit berminyak. Kalau silap pilih foundation yang sesuai, muka aku mula la rasa tak selesa. Rasa berat dan tambah berkilat.. ohh no no no!! ]

2.    Compact Powder

Apa selanjutnya? Pastinya pemakaian compact powder atau bedak muka yang memberikan anda tona kulit muka yang lebih cerah. [ Ok... yang ni antara yang wajib ada dan wajib aku angkut ke sana sini. Waaajib! Buat touch up muka ni bila dah nampak berkilat sangat... ngee! ]



3.    Eye liner
Ketiga adalah eye liner. Terdapat beberapa jenis eye liner yang boleh anda pilih seperti pencil eye liner dan liquid eye liner. Pilihan aku pastinya pencil eye liner! Yupp... walaupun lamaaaaa dah aku tak pakai. ^_^



4.    Mascara
This one is optional. Tetapi, bagi anda yang menginginkan bulu mata yang lebih lentik dan panjang, pastikan anda tidak keluar rumah tanpa mascara. 



5.    Blusher
Untuk tulang pipi yang lebih menyerlah, anda wajib memakai blusher atau pemerah pipi! 


6.    Gincu Bibir
Dan alatan solek yang terakhir adalah pemerah bibir atau gincu atau juga dikenali sebagai lipstick. Bijaklah memilih warna lipstick yang bersesuaian dengan tona kulit anda. [ ohh... aku perlukan lipstick baru... memang perlu! Ohh my.... ]








4 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Kakcik memang tak suka bersolek. Dah tak kerja ni, bedak pun tak pakai, cuma sesekali letak gincu bibir supaya tak namapak pucat sangat... :)

Farahain ZFA berkata...

ain datang singgah sini dan follow .
salam perkenalan :)

skuterlady berkata...

kakcik nur : haha... saya pi kerja just pakai bedak tabur je. kot rajin, pakai ler compact powder tu... gincu memang tak pakai...

skuterlady berkata...

ain : tq sebab drop by kat sini. salam kenal...