Khamis, 31 Disember 2015

Jadual Pembayaran Gaji Penjawat Awam Tahun 2016

" kak, ni jadual betul ke tak ni kak?"

disebabkan baru2 ni bebudak pejabat dapat wassap viral yang katanya gaji penjawat awam dah dianjak ke awal bulan, maka ada yang tanya aku soalan tu.

yang diviralkan tu sebenarnya jadual pembayaran bagi mereka yang bergaji hari. untuk yang bergaji secara bulanan, maka jadual diatas bolah dijadikan rujukan.

nak lebih detail boleh terus ke portal :


atau boleh muat turun terus dari :




NOTA :

Untuk BANTUAN KHAS KAKITANGAN AWAM 2016, bayaran akan dibuat pada 4 JAN 2016

Selasa, 29 Disember 2015

check up anak @KKIA yang kadang - kadang buat kita naik darah!

biasa tak kena macam tu? biasa tak dengar kengkawan sepejabat mengeluh lepas ke KKIA untuk temujanji checkup anak2 diorang?

hmmm... aku biaaaaaaasa sangat dengarrrr... dannnn... aku pon pernah rasaaaaaa macam tu masa Ami genap sebulan awal tahun hari tu. masih dalam tempoh berpantang, TERPAKSA pulak menunggu dari 8.00 pagi sampai 12.45petang... macam nak bentan rasanya duduk lelama dalam aircond tu menunggu giliran.

then baru - baru ni, terkena lagi aku.

masa check up Ami hari tu. Checkup setahun ni, nurse tu dah awal2 gtau... akan ada suntikan untuk baby. ok... aku suka bila nurse tu postpone kan tarikh checkup Ami. sebab dia kesiankan Ami pasal hari sepatutnya dia kena checkup tu jatuh pada tarikh birthday dia...

taaapi... yang amat menyakitkan hatinya adalah... aku terpaksa menunggu terlampau lama untuk dipanggil ke bilik check up dan terpaksa menunggu lagi untuk dapatkan suntikan.

aku datang pagi... 8setengah pagi. memang tu rutin checkup Ami. sebelum jumpa nurse yg jaga rekod Ami, aku kena pi daftar dulu, lepas tu kena ukur lilit dan timbang Ami. so by 9 setengah yang tu semua settled!

daaaari 9setengah tuuuu... aku terrrpaksa, macam tu jugak hasben yang malamnya tu kerja malam ye.. kami sama2 terpaksa tunggu sampai hampir pukul 12 baaru dapat jumpa nurse. bilik lain, bertalu2 no. giliran patient yang diorang dah panggil. tang nurse Ami ni tah... sakit hati nak cakap!

anak aku dah gelisah lerrrr... hasben aku dah hangin ler 1 badan sebab menahan ngantuk... so muka dia sudah bengis lah, tapi dia saaaabar demi anak!

once dah dapat jumpe nurse, kena pulak pi jumpa doktor. dah setahun kan, so kena jumpa doktor. lepas tu kang jumpa saya balik untuk dapatkan suntikan.

tu ayat nurse tu... ok! nasib ler baik, doktor tu kejap je dah panggil... kurang 10 minit, ngan doktor dah settled... so aku pi jumpa nurse tu balik macam yang dia arahkan. masa jumpa nurse tu, dia suh tunggu jap kat depan bilik suntikan sebab masa tu dia tengah ada patient. mak yang sedang mengandung.

masa ni aku terrpaksa menunggu hampir 30 minit! 2 kali aku jengah, nurse tu masih ngan patient yang sama. tak lama lepas tu, patient dia keluar. aku ingat dia datang ler kat bilik suntikan tu. ngan takde kerusi... ngan aku tak bawak pram... ngan si tembam tu yang semangat badannya... aku kena berdiri mendukung dia... ooohaiii... ngan lapar tahap kebulur!

haraammmmm...! ehh dia panggil pulak patient lain. haaa... masa ni aku tak jengah dah. tapi my hasben dah take over... memang kena!

nurse, bila boleh cucuk anak saya ni? dari pukul 8setengah tadi kitorang tunggu, sampai kul 12setengah dah ni tak selesai selesai lagi... nak tunggu berapa lama lagi? kitorang pon ada keje lain nak buat... 

lembut tapi... sendiri mau ingat lah...! depan patient, depan sister yang baju biru tu jugak hasben aku 'bagi'. thanks to my beloved hasben!

tak sampai seminit nurse tu bergegas datang, bagi suntikan kat Ami. By 12.35 petang, 10 Dis 2015, settled!




Jumaat, 25 Disember 2015

Bola pilihan si kecil

Lepas insiden si abg long tu tergolek kat tangga askelator tu... kitorang tak terus balik. lepas tampal handplas kat luka dia, kita teruskan jugak meronda ke tingkat atas Billion tu.

Nampak je mainan yang selonggok bebanyak tu... abg Long senyuuuuuumm je. hilang kot rasa sakit tu pas nampak mainan...

so...? ok, mak bagi amik satuuuuuu je... dia punya sukaaaaa.... wuuuuuu..........!!! rambang mata terus! kejap pegang tu, kejap tengok ni... kejap usik tu... kejap kang nak amik yang lain... ish...ish...ishh...


setiap orang boleh dapat 1 mainan je. dengan syarat... jaga elok elok! taaapi... nan hado! abg long punya de 1 biji car merah tu dah tercabut... abang ngah punyo kojo!

eayyy... menjerit ler abgnyaaa...!

Ami?  dia pilih bola tu... yang sejibik macam worldcup punya tu... dalam banyak2 bola yang de kat rak bola tu, bola worldcup tu jugak dia berkenan.


kita try bagi dia bola lain... yang colourfull tu haaa... dia pandang je kejap lepas tu ignore terus! tak mau lah tu...

bola tu cantik dikk... tak mau ke?


haha... sampai berebut ngan abahnya... aku amik, letak balik kat tempat bola2 yang bebanyak tu.... ehh... sedaya usaha dia korek sampai dapat balik kat tangan dia... sendiri tanpa bantuan...

nampak tak? itu dia dah betul2 berkenan dah tu...

tapi sayangnya lepas hasben pi tanye kat kaunter... bola yang Ami berkenan tu tak jual lah dikkk...

kesian Ami... dia mampu pandang jer pekerja2 kat situ simpan bola tu... cerghh.... kalau tak jual, apesal korang letak kat situ? kempunan najmi nak jadi owner bola tu... huhu...

takpe la... balik Seremban, kitorang pi cari bola lain. yang dia pilih sendiri... walaupun tak sama macam bola NOT FOR SALE tu... bolehhh laaa...

akhirnya.... najmi dapat bola dia sendiri....

sekian..................................................




Noted :

Gelang hitam kat tangan hasben tu... haaa, dah putus... biji - bijiannya dah hilang kat tempat dia berlatih tarik tali tu... dan... pasukan dia dapat tempat ke-2 dlam pertandingan tarik tali tu... so... TAHNIAH lerr...




Ahad, 20 Disember 2015

Ronda - ronda Bahau with birthday boy

Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to Najmi...
Happy birthday to you...


Dahhh... cukupppp... jangan paksa aku nyanyi lagi... menangis kang korang dengar... takut de yg histeria kang dengar suara 'manja' aku ni... dah yea... cukup cukup...

Ini boleh kata belated birthday sebenornye... tarikh aku bersalinkan dia 3hb hari tu... so kalo kira sampai hari ni dah lebih hari dah tu kan... so... belated la dikk...

since birthday jatuh on weekday... kita postponed la .ke hari minggu. ala... takdenye nak buat majlis bagai... bajet takdo... ongkosnya jugak ciput je... huhu... keknya je yang ado. tu pon on weekend baru dapat... then sebab hari check - up nya pon jatuh on his birthday, nurse tu dengan baik hatinya postponed tarikh check - up ke minggu depannya.

katanya, kesian... kang demam pulak, sebab check - up setahun ni dia kena cucuk ye mak nye!

waaa..... see... baiknya hati nurse tu... so... jumaat tu aku amik cuti. habiskan baki cuti gantian yang jabatan bagi sebab aku wakil jabatan pi kawad hari Kebangsaan hari tu.

Niat abahnya si kecik ni nak beli dulu siap2 kek kat Seremban, lepas tu baru gerak balik kampung... ala... Bahau je kot... dekat je!  ( kalo tak jammed lah... huhu )

Taaaapi dah sampai Pilah baru ingat... hahaaa... merata la pusing pekan Pilah tu cari kedai kek muslim. Tu yang jumpa kedai kek ni... ' Lemon Vanilla Baker' - 100% made by Muslim...


Timo kasih kat budak kedai Azan yang gitau pasal kedai ni. Lokasi? Sederet dengan KFC Kuala Pilah tu... dan keknya...


kesian betul kat ceri 3 beradik tu. once kita buka kotak tu, dah tergolek lah...!! huhu.. gigih la tepek balik demi sekeping gambo nih.. haha... hadiah? a BIG kiss and a full of pray for you lah dak tembam!

takdel ah haidah lain... abang2 dia pon macam tu gak.. memang tak diajar macam tu. memadai dengan kek. kita ukur baju di badan sendiri sudah... ^_^

Paling kuat pon, kita bawak anak2 pi jalan2... jalan2 pon stail kita... ikut kemampuan... takde nak ikut orang bagai... gitu lahh...

so... dah alang2 balik kampung tu, bawak le anak2 ronda2 pekan Bahau tu... uihh... sebut pasal jalan2... lajuuu je!  Hasrat hati nak pi pasaraya Billion kat situ, tapi bila hasben tanye nak pi mana, automatik aku sebut Upwell... yey.. appadaaaa...


ade pulak diorang buat pertandingan menyanyi... ehh... lepak la kejap situ. ada pulak tupai ni datang bawak belon. tu seluar baju coklat tu, abg ngah. dia awal2 lagi minta nak belon tu... boleh, pi mintak sendiri...

kejap je, once dapat greenlight, lajuuu je dia pi kejar tupai Merrybrown tu.. last balloon dapat kat dia. untuk abang long, belonnya kena tiup sendiri.. tiup ler sendiri kat umah atok kang yea...


adikkk ?? tak nak belon ke??

dia langsung tak kisah... dapat stering tuuu... tak heran dah ke mende lain... malam tu baru lah riuh berebut ngan abang ngah dia... ishh... ish... ish... riuh rumah atok!

lepas dapat belon, aku angkut anak2 pi Billion... masa kat Billion tu de tragedi sikit yang terjadi kat si abg. long...

leka nak memain kat tangga askelator tu, dia jatuh tergolek... and bleeding! aiiyyoooo... kat keting plak tu... abah ehh cakap, nampak daging putih... tak lama lepas tu... naaah.. meluncur darah! nasib ler tak kena kat baju2 sekolah yang putih melepak kat situ...

aku tarik jejauh dari baju2 tu, buat pertolongan cemas... cehh... lebih kurang la.... sebab nak pastikan darah tu berhenti terus dari menitik2. jari kaki ehh dah berselut dengan darah.

nasib le lukanya kecik je taaaapi... dalam le juga... menangis je la yang abg long mampu. sakit kot... malam tuuu...apaaa... merengek - rengek ler... saaaakit!!

keting!!!... maunya tak sakit...


bola tuuuu... dapat pegang kat situ je... kempunan Amie nak jadi tuan pada bola tu... kisahnya? nantilah aku update....

sekian...................................



Rabu, 16 Disember 2015

Daftar Pra - sekolah Anak



Hmmm… cantik kelas ni… penuh warna…

Betul kata orang, nak dapat pra – sekolah ni bukan senang. Nak2 lagi kat perumahan aku ni.

Banyakkkk saingan…

2 tahun mohon baru dapat…

1st time mohon masa tu untuk 5 tahun. taaapi… rejected!

Kelas penuh… since keutamaan pra tu adalah untuk yang 6 tahun dan ramai pulak yang mohon, maka… rejected!

Huhu… gigih ler anto pa’el ke PASTI… menahan rasa ler jugak masa membayo yuran pendaftarannya masa tu… puasla cut cut mane yang patut. Yuran ehh dah mahal... tak macam 3 tahun lepas.

Dulu ada la dalam RM 300 - RM 400 lebih... last year dah naik RM 600 lebih. tu yuran pendaftaran baru... belum bulanan punya tu ( dalam yuran tu diorang da masukkan sekali yuran bulanan untuk Jan dan Nov sebeno nya.. )

Dulu bulanan baru RM 120.00... sekolah pagi, transit dan kelas petang ( mengaji )... last year dah jadi RM 200 lebih...

Masa zaman opal, kita tak alert sangat pasal pra sekolah ni. Ngeee… masa tu pon, rasa mampu lagi ler nak membayo yuran dftar ehh… masa tu rendah lagi.. de la dalm RM 300++. [ masa tu harga barang2 pon boleh ler tahan lagi… tak macam sekarang! ]

Anak yang teruja... sampai tak mau balik... ish... ish... ish...

Sekarang? since tanggungan dah bertambah ni.. alahai… semput2 lerrr rasanya nak ngumpul RM sebanyak tu…

Sebab tu gigih, penuh harapan sangat pa’el dapat masuk pra.

Tahun ni aku mohon lagi… owhh… tahun lepas tu kan, aku rasa muak kot kerani sekolah tu layan call aku.. meeheheee…

Jap jap call… jap jap call… tapi idakk ler tiap2 hari… selang 2 – 3 hari gak ler aku call… last2 tak dapat…

Tahun ni? Tak tak… aku tak buat dah… aku just mohon and submit... lepas tu tunggu dengan penuh harapan… takde call call… doa je banyak2… mudah – mudahan de rezeki anak.

Sehari lepas hantar tu aku dapat wasap… dari cikgu pra tu kot. Wasap alert suruh hantar permohonan segera. Since aku dah pon submit awal, aku just ignore je wasap tu…

Deretan drum yang menarik perhatian mak pada anak yang teruja itu..hehe
Tuppp.. tupp… baru ni aku tau [ tu pon lepas sesi pendaftaran ]… yang wasap tu sebenornya cikgu pra tu sendiri yg bagi… bakal cikgu kelas pa’el tahun dopan..

Ohh ye, kali ni pendaftaran pra, drjah 1 and tingkatan 1 diorang buat awal2… takde dah nak tunggu hujung2 cuti baru nak daftar.

Alasannya supaya mak ayah boleh prepare awal2 perbelanjaan untuk buku2 and so on… boleh bajet2 duit… nanti masuk tahun baru, terus bayo je… and anak2 boleh terus start kelas… hmm… bagus2….

Tang ni aku setuju…

Cuma tak bestnya bila opal bawak balik checklist buku2 utk next year tu kan, bila pi ke ko – op… diorang cakap, checklist tu tak leh pakai. Diorang bagi checklist yang harganyaaaa ++ dari list yang diberikan kat anak2 tu…

hasilnya, ada mak2 yg hadir sekelian balik dengan tangan kosong…  

"eh.. makk.. Ada komputer lah!"

Maka… pra sekolah punya bahagian dah selesai… buku2.. baju uniform semua dah settled…
Takde apa nak fikir dah… just tunggu the day je lah…
 
*gigih menaip dalam golap nih… huhu




Note :

Apa kenalah dengan Window Live Writer aku? huhu... time nak publish entry, time tu la kuar error.. "password ngan ID tak sama".... aduhaiii...

Isnin, 14 Disember 2015

Semak bil astro melalui SMS

Actually sampai hari ni aku tunggu SMS dari pihak Astro.

Pasal.. last time aku called operator diorang, operator tu janji nak inform secara sms cara semak bil Astro...

sammmmpai hari ni... nan hado je... mana janji muuuu... haaa?

well... takpe... kita ramai dah kan blogger yang berinformasi? moh ler search je... letih tunggu budak operator tu...

ni bukan apa, untuk rujukan aku di masa hadapan ler jugak...

gini caranya...



Ada 2 cara nak semak bil astro melalui SMS ni. Either

1. semak via no. akaun astro kita

kaedahnya :

Balance Inquiry
For balance inquiry using Astro Account numbers, key in;
ASTRO<>BAL<>AC<>AC NO and send it to 33310
E.g.: ASTRO BAL AC 0812345678


or

2. semak via no. i/c owner.

kaedahnya :

For balance inquiry using Malaysian Identification Cards, key in;
ASTRO<>BAL<>IC<>IC NO and send it to 33310
E.g.: ASTRO BAL IC 880125097802


Selepas itu kita akan terima SMS daripada Astro seperti ini;

Your last payment amount for account 0812345678 is RM70.00. Current outstanding amount is RM40.50.

RM 19.10 ...?

macam tu yea.. 

abaikan iklan Zalora tu... time ada duit memang best... time sekengkek ni, aku pandang sendu jekk...

sekian...




Note :

Current bill RM 19.10 ??? hmmm.... tolak rebat lagi ke ni?? astro ooo astrooo.... ada issue yg belum selesai nih...





Jumaat, 11 Disember 2015

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

jom join segmen ni reramai...

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

sesekali kena jugak join segmen... boleh tambah pembaca...

lagi ramai pembaca... lebih semangat kot berblogging... ekk?? ^_^

Salam jumaat...




Selasa, 1 Disember 2015

Macam kena fitnah pon ada…

tu ler yang aku rasa…
takde angin… takde ribut… takde apa… tetibe dapat called dari department lama. katanya…
aku… ye aku ni… pi mintak tukar nak dok department lain… yang letaknya kat Port Dickson nuuu…

ehh… apsal?
[ dah la hari2 pi keje nek skuter cabuk tu ja… mampuih la nak ulang alik semban – PD… ]

aku pi mintak tukar ke PD? aku? gila ke hape?
aku lom sampai setahun pon dok kat department sekarang ni, takkan pulak aku mintak kuar pi tempat lain.

masa di’serbu’ dan dipersoal kenapa aku mintak tuka tu… ni kat minda ni… ZERO!

bila masa aku minta pindah? dah kenapa aku nak minta pi sana? sedangkan hasben keje kat sini.. ehh… bila masa pulak aku pi minta2 nak tukar tempat lain ni…? ishh… musykil.. musykil…

katanya de orang cakap… orang tu cakap aku yang minta tukar, pasal nak ikut hasben… ooiii haaiii… tak tau la sape… bila aku tanye sape punya mulut tu, diorang tak mao cakap.. yang diorang gtau, la ni nama aku disebut – sebut…

kalau betul la ada mulut yang bercakap macam tu, maka di sini aku nak war2 kan… semua tu tak betul.. semua tu cobaan untuk menFITNAH semata…

jangan buat naya orang laaa….

Blocked sana, blocked sini

oooo…key!!
2 - 3 minggu ni opis panggil dah bebudak network tu buak keje kat bilik server… dan hasilnya selepas itu adalah……
yupp… blocked sana, blocked sini…

mujur ler ada PAmoga tak di blocked nya sekali blog2 yang ado tu.. kalau idakk… maunya aku mati kutu dok kat opis ngan komputer tu.. bahahahaaaaa…

kekadang bile dah penat ngadap keje… nak le jugak cuci cuci mata ni kann… online lah.. ape lagi…
ye dakk??

oh ye.. dear cif mekna
bunyi orang buat keje di kala kitorang semua dah pulang tu, di kala cif sengsorang kat opis tuu… anggap je lah bunyi orang buat keje kat luar opis… di balik dinding tu… anggap je gitu walaupun maaaacam tak berapa nak masuk dek akal sebab masa tu all the gardener tu dah pulang yek…
ish3… macam makin menjadi – jadi pulak citer mistik kat department aku nih…