Selasa, 7 Julai 2015

Kuinin mewangi

Pinjam jap title lagu akim & the majistret… lagu berhantu diorang ni memang terbaeekkk…. best!

Payel gemar nyanyi lagu tu… baru 5 tahun tapi… ape je lagu, semua dia nyanyi. tapi tang korusnye je lah….

Hhaha… cikgu kelas dia de cakap masa report card day ritu

‘Payel ni agak baran sikit, kurang beri tumpuan, kadang bila baca reramai, dia tak buka mulut pun. diam je, tapi dia gemar tul menyanyi’

Iye cikgu? lagu ape dia nyanyi?

‘lagu… sakitnya tu di sini….’

Hha3…

DSC_0096

Cer teka… buah ape kah itu?

Tu bukan mangga tapi kuinin… sama macam mangga, yg bezanya buah kuinin ni lagi wangiiiii dari mangga.

Sebelum pi jemputan di Batunam ritu, kitorang balik dulu rumah ayah. amik ayah dulu, then kita pi sesama. Rumah ayah pon sebenornye dah half way nak pi Batunam tu.

Kita balik sehari sebelum.

Masuk masuk rumah, mak oiii…. semerbak bau ehh…. masa sampai tu dah lewat malam dah. pueh lerr pi dapur jengah… bau ada, tapi mane buahnya?

Ohh… ayah sorok kot… hikss…

Aku ler, camne tah boleh pikir camtu. tak baik betul….Open-mouthed smile

DSC_0103

Hahaaa…. padan le tak jumpa buah tu kat dapur, buah tu de kat laman belakang. betul2 tepi pintu dapur…

Nahh… sebekas!

Dalam baldi biru tu ada tapi dah jadi camni

DSC_0107

Nampak parang atas meja sebelah kuinin tu? haaa… aku terbayang ayah potong buah2 tu macam samurai… zass… zass… zass…

bukan ler ayah aku ‘menghijau’ ke hape…

Pokok kuinin tu sebatang je pon kat belakang rumah tapi buah nya…. uisshhh… berbaldi – baldi. cuma yg jadi masalahnye, nasib2 je nak dapat buah yg betul2 elok tak dihuni dek kumbang…
nak bagi jiran2 pon serba salah…. luar nampak cantik, tapi dalam dah bersarang….

Sebab tu ayah tarahkan je buah2 tu camtu… Laughing out loud lepas geram kot….! ye yah??!!

Orang kata, boleh kalau tak nak kumbang2 tu bersarang dalam buah. masa pokok tu tengah berputik bunga bakar sampah kat keliling pokok tu. biar berasap keliling tu. Halaukan induk tu dari hinggap ke putik muda tu.

K… masa bunga kuinin tu berputik ye… bukan masa dia dah jadi buah. masa tu dah terlambat, pasal masa tengah berputik tu lagi kumbang tu dah cucuk telurnya…

Kaedah yg sama digunakan untuk jaga pokok duyan…

DSC_0205

Salah 1 gift yg dapat masa kenduri tu yg mmg favourite aku… telur pindang!!

**jangan marah haaa… aku tunjuk gambo buah kuinin tu time2 pose cenggini…Open-mouthed smile

Hari ni dah 21 ramadhan… dah siap ke baju raya anak2?


3 ulasan:

UMIE SUE berkata...

alamakkk terliur pulak tgok tengahhari ni..hee

Lyssa Faizureen berkata...

alaaaa . ni yang terliurrrr nihh ....
adoii , saboo saboooo..

aizamia3 berkata...

sedapnya buah kuinin tu.. cicah cili kicap.. aduh.. terliur lak jadinya.. hehehe..
telur pindang tu.. dapnya.. dah lama tak makan.. ;)